Lappeenrannalle suosikin rooli sopii

27.3.2008 Perjantaina käynnistyvistä Korisliigan pudotuspeleistä voisi runkosarjan perusteella ennustaa neljän kauppaa Lappeenrannan NMKY:n, helsinkiläisen ToPon, Kouvojen ja Espoon Hongan karattua sarjataulukossa muilta. Suurimpana suosikkina matkaan lähtee kuitenkin kuuden ottelun voittoputkessa oleva, Suomen cupin jo tällä kaudella vallannut ja eurokenttien koulima Lappeenranta.

Lappeenrantalaisleirissä ei suosikin viittaa kavahdeta.

- Ei runkosarjan voitto tuonut ylimääräisiä paineita. Töitä on tehty kovasti, olemme päässeet harjoittelemaan sekä pelaamaan terveenä ja loppukautta uusi pakettimme on alkanut toimia, kertoi LrNMKY:n pitkäaikainen kapteeni Pasi Riihelä, joka on ainoana pelaajana jäljellä Suomen mestaruudet 2005 ja 2006 vallanneista Lappeenrannan joukkueista.

- Joukkue on hitsautunut yhteen ja nyt joukkueessa keskitytään oikeisiin asioihin. Keskittyminen näkyy erityisesti puolustuspelissä. Ainoa tavoite on voittaa Suomen mestaruus, lisää LrNMKY:n valmentaja Mika Turunen.

Runkosarjan perusteella selvää kaikille lienee, että Lappeenrannan lyödäkseen on vastustajan onnistuttava puolustuspelissään. Huippuvireensä löytäneen Riihelän lisäksi joukkueesta kun löytyy mm. Adrian Henningin, Petri Virtasen, Juha Stenin ja Ivan Harrisin muodossa tulivoimaa. Lappeenranta teki runkosarjassa joukkueista eniten pisteitä, peräti 93,6 ottelua kohden.

Puolivälierissä mestarikandidaatti Lappeenranta saa haastajakseen Tampereen Pyrinnön, jolle runkosarjan viimeiset kierrokset olivat kaukana ruusuilla tanssimisesta. Pyrintö voitti seitsemästä viime pelistään vain yhden.

Tamperelaisten konkarivalmentaja Jarmo Laitinen näki joukkueensa nousevan vuodenvaihteen hetkeksi yhdeksi sarjan kuumimmista joukkueista. Hyvää jaksoa seurasi kuitenkin heikko jakso. Molemmat juontavat juurensa hetkeen, jolloin Pyrintö luopui takamiehen tontilla viihtyvästä Eric Washingtonista ja kiinnitti hänen tilalleen pysyvästi M.C. Maziquen, toisen korinaluspelurin Damion Dantzlerin sekä korikuninkuuden voittaneen laiturin Damon Williamsin rinnalle.

- Teimme muutoksia ja joukkue sopeutui niihin hyvin, oppi nopeasti pelaamaan yhdessä ja tulosta syntyi isolla kokoonpanolla. Kun aloimme kohdata joukkueita toiseen kertaan, olivat aseemme jo tiedossa, selvitti Laitinen näkemystään loppukauden tappioille.

- Pelistämme puuttuvat vaihtoehdot ja rytminvaihdokset, kun joukkueen liikkuvuus on kärsinyt. Vaikka Damon Williams on varmasti sarjan monipuolisin hyökkäyspelaaja, on hänen puolustamisensa helpompaa, kun eräänlainen jatkuvuus on kadoksissa.

Vaikeuksista huolimatta Laitinen valaa uskoa omiinsa.

- Lähdemme levänneillä jaloilla pudotuspeleihin ja olemme aiemmin osoittaneet osaavamme pelata. Itse asiassa Lappeenrannan kanssa voitot menivät 1-1 ja voitimme runkosarjassa enemmän pelejä, joten meidänhän tässä ennakkosuosikkeja pitäisi olla, naurahti Laitinen viitaten LrNMKY:n euroedustuksen vuoksi puolitettuun sarjaohjelmaan.

Riittääkö aika Hongalle ja ToPolle?

Helsinkiläinen ToPo sekä hallitseva mestari Espoon Honka näyttivät molemmat runkosarjan aikana olevansa mestarikandidaatteja siinä missä Lappeenrantakin. Molemmat joukkueet joutuivat muutoksien tielle alkuvuodesta tapahtuneiden huumekäryjen vuoksi. Sekä ToPo että Honka pystyivät hankkimaan hyvät pelaajat korvaajiksi, mutta oppimisprosessi on vielä kesken niin Helsingissä kuin Espoossakin.

Riittääkö aika ToPon ja Hongan pelaajille sekä valmentajille oppia toistensa metkut, hioa hyökkäyskuviot ja puolustukset mestaruuden edellyttämään kuntoon? Siinä on kysymys, johon vain pudotuspelit pystyvät edetessään vastaamaan.

- Pelillinen muutos on ollut todella suuri. Kauteen lähdettiin kahdella isolla miehellä, jotka osasivat heittää. Nyt mennään kahdella isolla, jotka murjovat koreja metrin päästä. Kyllähän tällainen muutos vaikuttaa kaikkeen, pohdiskeli ToPo-luotsi Tomi Kaminen.

- On kuitenkin turha voivotella asioita, joihin ei voi vaikuttaa. Toivon, että kaikki vastoinkäymiset ovat vahvistaneet joukkuetta. Julkisuudessa näyttää siltä, että meillä menee huonosti, mutta sieltä on hyvä nousta läpsyttelemään muita poskille, Kaminen naurahti.

Alkavien pudotuspelien menestynein valmentaja, Hongan neljä kertaa Suomen mestariksi ohjannut, Mihailo Pavicevic näkee oman tilanteensa hyvin samanlaisena kuin naapuriseurassa.

- Yhdessä pysynyt joukkue ja yhteispeli olivat etumme muihin nähden. Sitä etua ei enää ole. Mutta minä rakastan paitsi pelaajiani myös haastetta rakentaa näin lyhyessä ajassa voittava joukkue. Filosofiani on yksinkertainen: jos ole kakkonen, olet huono, Pavicevic latasi keskiviikkona järjestetyssä pudotuspeli-infossa.

Kokematon ja kokenut haastaja

ToPo saa omassa puolivälieräsarjassaan vastaansa Porvoon Tarmon, joka tarjoaa helsinkiläisille haasteen erityisesti levypallopelissä ja alleviivatusti, mikäli ToPon Takais Brownin polvivamma estää miestä pelaamasta. Tarmo oli runkosarjan paras levypallojoukkue.

- Siihenhän taktiikkammekin perustuu. Tarkoituksemme on ToPoa vastaan kävellä hitaasti, keskittyä levypalloihin ja antaa ToPon hallita tempoa, irvaili Tarmon valmentaja Lars Ekström.

Pelaajien yhteenlasketulla pudotuspelien määrällä mitattuna Tarmo on Pantteri-jahdissa tänä vuonna mukana olevista joukkueista kokemattomin.

- Niinhän ne sanoo, että pudotuspelit ovat oma maailmansa. Vaikea ottaa kantaa, kun koskaan ei ole aiemmin mukana ollut. Nälkää ja intoa meiltä kuitenkin löytyy, tiivisti Tarmon Esa Mäki-Tulokas joukkueensa tuntoja.

- Mitä pidemmälle ottelusarjassa ja pudotuspeleissä päästään, sen parempi meille. Silloin suosikeille alkaa muodostua mitä erilaisimpia ajatuksia, avasi Ekström henkisen sodankäynnin.

Jos on Tarmo joukon kokemattomin, on Hongan haastava Namika Lahti puolestaan katraan kokenein. Peräti yhdeksältä lahtelaiselta löytyy aiempaa playoff-kokemusta ja heiltäkin yli 30 ottelun edestä pelaajaa kohden.

- Tuohan kokemus jonkinlaista rauhallisuutta. Tiedetään, että pudotuspeleissä ei tarvitse mitään ihmeellistä esittää, vaan keskittyä siihen mitä osaa, tehdä suunnitelma ja pysyä sen toteuttamisessa, jakoi Lahden kapteeni Teemu Laine lähes 80 pudotuspeliottelun kokemustaan.

Lahti vahvistui pudotuspelien kynnyksellä konkari Tom Gustafssonilla ja Yhdysvalloista palanneella Sami Pekkolalla. Laineen mukaan kaksikko on tuonut joukkueeseen lisävirtaa ja myös Lahden päävalmentaja Sami Toiviainen on pannut lisääntyneen energian merkille.

- Kyllähän joukkueen kokeneimmasta kaartista näkyy positiivinen energia tosipelien lähestyessä. Se on heijastunut luonnollisesti myös harjoituksiin.

Lahden tavoitteena puolivälierissä on maksaa kalavelkoja mm. viime kevään finaaleista, joissa Honka veti pidemmän korren.

- Vastassa on minun kirjoissani suurin mestarisuosikki. Tarkoitus olisi ottaa Petteri Koponen ja Jukka Matinen pelistä pois, katsotaan sitten kuinka isoja tähtiä Hongan uudet amerikkalaiset ovat, Toiviainen paljasti heittäen painetta vasta helmikuun lopussa Honka-vahvuuteen liittyneiden Akeem Scottin ja Ben Perkinsin suuntaan.

Hongan Koponen ja Matinen olivat runkosarjassa liigan kaksi parasta kotimaista korintekijää.

Kuntopuntarin kärkeä

Runkosarjan voittoon kiilanneen Lappeenrannan ohella viimeisten kierrosten kuumimmat joukkueet Kouvot ja UU-Korihait ovat vastakkain neljännessä puolivälieräparissa. Kouvot voitti 13 viimeisestä ottelustaan peräti 12. Korihait puolestaan sai tililleen viisi voittoa kuudelta viime kierrokselta, joka nosti joukkueen pudotuspeleihin.

Oman mielenkiintonsa ottelupariin tuo se, että vastakkain on kaksi valmennustehtäviin hypännyttä ex-huipputakamiestä Kouvojen Jukka Toijalassa ja Korihaiden Jyri Lehtosessa.

Toijala myhäili tyytyväisyyttään Kouvojen viimeaikaisiin esityksiin, vaikka hänen tuoreimpana murheena oli sitkeästi joukkuetta vaivannut flunssa.

- Runkosarja meni paremmin mukiinmenevästi. Käsittääkseni voittoprosentilla mitattuna kyseessä oli Kouvojen historian toiseksi paras runkosarjakausi. Matkalle mahtui ongelmia kuten muillakin joukkueilla. Me pystyimme silti pitämään tasomme ja jopa nostamaan sitä loppua kohden.

Runkosarjassa Kouvojen aseeksi nousi toimiva joukkuepuolustus, jolla se piti vastustajansa sarjan pienimmissä lukemissa sallien vain vajaat 74 pistettä ottelua kohden.

- Puolustus on mielestäni avain niin pitkässä sarjassa kuin pudotuspeleissä. Toimivalla joukkuepuolustuksella voitetaan pelejä ja mestaruuksia, Toijala puntaroi.

Pyydettäessä arvioimaan joukkueensa mahdollisuuksia, Toijala haki vertauskuvia "siviilielämän ja viihteen" puolelta.

- Hyvät pohjat tuntuisi olevan ja kovasti oltaisiin baariin menossa. Saa nähdä käännyttääkö ovimies heti kotimatkalle, nauratti Toijala kuulijoitaan.

Jos Toijala pysyi varovaisella linjalla, Korihaiden leirissä ollaan pudotuspelihuumassa. Joukkueen pieni suuri mies Glenn Stokes ennätti julkisuudessa ilmoittaa, että "tänä vuonna on minun vuoro voittaa jotain". Tervettä itseluottamusta löytyy myös valmentaja Lehtoselta.

- Lähdemme Kouvolaan varastamaan Kouvojen kotietua, eikä sitä sen jälkeen enää takaisin anneta. Joukkueen kanssa ollaan päätetty, että yhtään ottelua ei Pohitullissa enää tänä keväänä hävitä. Maksimitavoitteemme on luonnollisesti mestaruus, Lehtonen listasi.

Kouvot on historian valossa ollut Korihaille ylitsepääsemätön este pudotuspeleissä. Vuonna 1995 Kouvot vei mestaruuden Korihaiden nenän edestä voitoin 3-1 ja kaksi vuotta myöhemmin Korihaiden kausi päättyi 3-0 hävittyyn puolivälieräsarjaan Kouvoja vastaan. Tilastollinen erikoisuus joukkueiden välillä onkin se, että Korihait ei ole vielä kyennyt kotivoittoa pudotuspeleissä Kouvoista ottamaan, sillä vuoden 1995 finaalisarjan ainoa voitto tuli sekin vieraskentällä. 

Korisliigan puolivälierät käynnistyvät perjantaina (28.3.) otteluilla LrNMKY-Pyrintö, ToPo-Tarmo ja Kouvot-Korihait. Hongan ja Namika Lahden muodostama pari pelaa avausottelunsa Espoossa lauantaina (29.3.).

Lue myös ”Kissajahti alkaa” – Korisliigan tuhti pudotuspelipaketti.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia