Dettmann: ”Parhaat joukkueet finaalissa”

17.4.2008 Korisliigan finaalit käynnistyvät ensi maanantaina, kun Kouvot ja Espoon Honka iskevät ensimmäisen kerran yhteen Kouvolassa. Maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann arvioi finaaleissa vastakkain olevan kotimaisten korisparkettien tämän hetken kaksi parasta joukkuetta.

- Ei ole epäilystä siitä, etteikö finaaleissa olisi mukana parhaat joukkueet. Itse odotin kauden aikana Lappeenrannan etenevän finaaliin saakka, mutta viimeaikainen turbulenssi teki tehtävänsä. Pelaajat eivät ole koneita, aloittaa Dettmann puntarointinsa.

Pelityyleiltään Dettmann kuvailee finalisteja varsin samanlaisiksi.

- Kouvot pelaa järjestelmällisemmin palloa korin alle ja syöttelee enemmän. Hongan peli perustuu paljon enemmän pallonhallintaan. Molemmilla joukkueilla on erinomaiset aloitusviisikot. Ottelusarjoissa, jotka venyvät 4. tai 5. peliin, vaihtopenkin merkitys usein kasvaa. Hongalla on mielestäni enemmän penkillä potentiaalia, mutta Kouvojen penkki on pelannut paremmin, Dettmann luettelee.

Yleiset mielikuvat finalistijoukkueista ovat pitkälti sen suuntaisia, että "Honka vilisee tähtiä" ja "Kouvot on joukkue isolla J-kirjaimella, ilman tähtiä".

- On totta, että Hongan kolme maajoukkuetason aloitusviisikon pelaajaa on poikkeuksellinen yhtälö missä tahansa maassa. Mutta Kouvojen tähdettömyys ei missään nimessä pidä paikkansa. Tähtiä löytyy niin amerikkalaisista kuin kotimaisistakin pelaajista. Kouvoilla on Corey Smithissä ns. go-to-guy, joka Hongalta puuttuu. Jukka Matinen ja Kimmo Muurinen ovat kovia korintekijöitä, mutta tarvitsevat apuja, joita Smith ei tarvitse, Dettmann pohtii.

- Kouvot on onnistunut erinomaisesti joukkueensa kokoamisessa. Lisäksi joukkue on hyvin valmennettu. Kouvojen esimerkki kertoo hyvin se, kuinka pienistä asioista menestyminen nykypäivän urheilussa on kiinni. Tässä on myös hyvä osoitus siitä kuinka pitkäjänteisyys palkitaan. Ensimmäisestä isommastakaan vastoinkäymisestä ei pidä lannistua.

Dettmann viittaa Kouvojen päävalmentajan Jukka Toijalan tulokaskauteen, joka oli painajaismainen kaikkine loukkaantumisineen, pelaajavaihdoksineen ja Chris Sandyn traagisen auto-onnettomuuden myötä.

- Monella tavalla ratkaisevaa (tällä kaudella) on ollut Jukka Katajan pysyminen terveenä. Nyt hän on päässyt oikeastaan ensimmäistä kertaa näyttämään koko potentiaalinsa. Kaikki kunnia Kouvoille, että seura on Katajaan uskonut. Nyt se usko palkitaan.

"Koponen olisi pystynyt vastaamaan haasteeseen"

Finaalien alla suurimmaksi uutiseksi on noussut Hongan NBA-varatun pelintekijän Petteri Koposen loukkaantuminen. Koponen mursi peukalonsa kolmannessa välierässä Lappeenrantaa vastaan ja on Hongan päävalmentajan Mihailo Pavicevicin mukaan sivussa finaalisarjasta. Muuttuneen tilanteen Dettmann näkee mielenkiintoisena.

- Sanoin "Petskulle" (Koponen) ennen pudotuspelejä, että näytä olevasi pelimies ja johdata joukkueesi mestaruuteen. Uskon, että hän olisi ollut valmis siihen haasteeseen. Nyt tilanne on Hongan kannalta kovin erilainen ja niin on joukkuekin. Akeem Scott on Akeem Scott. Jos hän yrittää pelata kuten Petteri Koponen, huonosti käy, Dettmann kuvailee.

- Petterin loukkaantuminen sattui kautta ajatellen huonoimpaan mahdolliseen, mutta finaaleja ajatellen parhaaseen mahdolliseen aikaan. Joukkueen kausi on ollut kokonaisuudessa vaikea. Ilman maajoukkuekolmikkoaan Honka ei olisi siinä pisteessä, missä se nyt on. Hongalla ei ole muita vaihtoehtoa kuin myöntää tosiasiat ja ottaa haaste vastaan.

- Mielestäni Hongalla on vain voitettavaa – se on nyt saalistaja ja Kouvot saalistettava, Dettmann tiivistää.

Scott joutuu finaalisarjassa tuuramaan Koposta pelintekijän roolissa, joka ei ole hänelle luontainen. Lisähaasteen sähäkkä Scott saanee Kouvojen Wayne Bernardista, jonka puolustustyöskentely oli myrkkyä ToPon Tyson Pattersonille etenkin viimeisessä välierässä.

- Pidän Bernardin pelityylistä ja hänen kohdallaan voi alleviivata Kouvojen onnistumista joukkueen kokoamisessa. On tärkeää, että amerikkalaisten pelintekijöitä rekrytoidessa tuodaan Suomeen laatua puolustuksen kautta. On edellytys suomalaisen koripallon kehityksellekin, että pelin tempo nousee ja Bernard kantaa tässä hienosti kortensa kekoon, kehuu Dettmann.

Hongan puolustuspotentiaali vai Kouvojen rytmi?

Puolustuspelaaminen on avainasia kaikkien huulilla ennen finaaleiden käynnistymistä. Myös Dettmannin.

Kouvot on voittanut joukkuepuolustukseensa luottamalla viimeisestä 19 ottelustaan 18. Pelkkiä voittoja tuottaneissa pudotuspeleissä Kouvot on jättänyt vastustajansa keskimäärin 64,8 pisteeseen.

- Kouvot pelaa ehdottomasti sarjan parasta joukkuepuolustusta. Monia joukkueita vastaan Honka pystyy ilman varsinaista sisäpelaajaakin muodostamaan kentälle kokoedun. Kouvoille tämä ei ole niin suuri ongelma kuin monelle muulle. Näkisin silti, että Hongalla on taistelupareja mietittäessä enemmän välineitä valmentajan työkalupakissa.

Finaalisarjan ratkaisuasioita tivattaessa Dettmann tiivistääkin asian samaisen aihion ympärille.

- Honka voittaa, jos se saa koko puolustuspotentiaalinsa käyttöön. Kouvot on puolestaan vahvoilla, mikäli se pystyy pitämään tai sen annetaan pitää nykyrytminsä, jossa pallo tekee työn. Kolmannen välierän toisella puoliajalla ToPoa vastaan pelin mentyä pomputteluksi myös Kouvojen peli yski. Kouvojen vahvuus on ollut se, että pelaajat ovat valmiita luopumaan pallosta ja antamaan ratkaisevan ekstrapassin.

- Tietenkin vaihtopenkin merkitys kasvaa ottelusarjan venyessä ja vanha kliseehän on, että finaalit ratkaistaan henkisellä tasolla, päättää listansa itsekin kolme miesten Suomen mestaruutta ennen maajoukkuepestejään voittanut Dettmann.

Lue myös seuraavat  

Korisliigan täydelliset ottelutilastot, muita tilastoja ja tulevat ottelut löytyy Koripalloliiton tilastopalvelusta, www.basket.fi.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/
 
19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

Näytä lisää vastaavia