Salmisen luotsaama Solna trillerin kautta Ruotsin finaaleihin

24.4.2008 Suomen koripallomaajoukkueen kakkosvalmentaja Pekka Salmisen luotsaama pelaa Ruotsin mestaruudesta. Salmisen suojatit kestivät hermopaineen Luulajassa pelatussa neljännessä välierässä voittaen hallitsevan mestarin Plannjan 100-98 ja ottelusarjan 3-1.

- Meinasi mennä jännäksi, vaikka johdimme peliä lähes alusta loppuun. Plannja joutui pelaamaan meidän ehdoillamme. Olimme niin nopeita ja levitimme peliä hyvin, tiivisti Salminen ottelusarjan.

Pelin ratkaisi Solnalle lopullisesti puoli minuuttia ennen loppua Martin Pahlmblad, joka onnistui kolmosessaan siirtäen joukkueensa 100-96-johtoon.

Neljättä välierää seurasi Luulajassa virallisesti 2600 katsojaa, joka Salmisen arvion mukaan on vähätelty luku.

- Tupa oli aivan täynnä ja hallissa mieletön meteli jo tuntia ennen peliä. Luulaja on ainoa paikka Skandinaviassa, jossa katsomossa on eteläeurooppalainen meininki. Hieno ottelu ja hieno tapahtuma, Salminen kehui.

Finaaleissa Solna kohtaa Sundsvall Dragonsin. Solna Vikingsille on tarjolla harvinainen tupla. Seuran naisjoukkue nimittäin varmisti tiistaina Ruotsin mestaruuden kaatamalla viidennessä ja ratkaisevassa loppuottelussa Telgen 72-62.

Finaalisarjan ennakkoasetelmat Salminen summaa muutamalla osuvalla lauseella.

- Vastakkain on sarjan isoin ja pienin joukkue sekä samalla sarjan kaksi parasta puolustuspään joukkuetta. Sundsvall on valtavan kokoinen, eikä sitä vastaan ole helppo tehdä koreja. Toisaalta meitä vastaan on vaikea juosta, eikä meidän puolustaminenkaan ole helppoa. Jokaiselta pelipaikalta löytyy heittäjä, joka pakottaa puolustuksen aika ulos ja avaa tilaa ajoille.

Solna lähti suhteellisen nuorella joukkueellaan kauteen varovaisin, lähinnä pelaajakehitykseen, tähtäävin tavoittein. Joukkueen värvättyä 21-vuotiaan maajoukkuetakamiehen ja suurlupauksen Rudy Mbemban riveihinsä, nostettiin Solnassa rimaa.

- Joukkueen menestys on silti ollut positiivinen yllätys. Pitää muistaa, että meillä on aloituksessa kaksi vuosina 1986-87 syntynyttä kaveria. Tyytyväisiä emme kuitenkaan vielä ole – hommahan on kesken, Salminen päätti.

Kaksi edellistä kautta ToPoa kotoisessa Korisliigassa valmentanut Pekka Salminen luotsasi edellisen Solna-pestinsä aikana "viikingit" Ruotsin mestaruuteen vuonna 2003.

Pahoinpidelty Massey johti Ariksen voittoon kiihkeässä derbyssä

Kreikan liigan runkosarja on saatu päätökseen. Päätöskierroksella Hanno Möttölän edustama ja Gordon Herbertin valmentama Aris kohtasi Thessalonikin paikalliskamppailussa PAOK:n.

Tunteet olivat jo ennen derbyn alkua pinnalla, sillä Ariksen amerikkalaispelaajat Jeremiah Massey ja Bracey Wright joutuivat alkuviikolla pahoinpidellyiksi. Hyökkääjät käyttivät aseenaan pippurisuihketta, kiviä ja metalliputkia tuhoten rytäkässä amerikkalaiskaksikon auton.

Myös ottelutapahtumassa kuohui yli äyräiden. Ottelun alku venyi 20 minuutilla, kun katsojat heittelivät pelikentälle tavaraa. Samasta syystä peli jouduttiin kertaalleen keskeyttämään ja joukkueet ohjaamaan pukuhuoneisiin.

Pelin päästyä vauhtiin oli Jeremiah Massey tulta ja tappuraa. Amerikkalaislaituri runnoi 22 pistettä ja kauhoi peräti 15 levypalloa. Ariksen voittopisteet heitti 23 sekuntia ennen loppua vapaaheittoviivalta Darius Washington. Voitto heltisi lukemin 75-74.

Edellisen ottelun huilinut Hanno Möttölä pelasi PAOK-ottelussa virhevaikeuksien vuoksi vain reilut kahdeksan minuuttia. Möttölä ennätti upottaa yhden kolmosen ja antaa yhden koriin johtaneen syötön.

Aris sijoittui runkosarjassa kolmanneksi ja kohtaa puolivälierissä Maroussin. Putoamisuhan alla ollut PAOK säilytti paikkansa Kreikan liigassa tappiosta huolimatta kierroksen muiden otteluiden päätyttyä sen kannalta edullisesti.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/
 
27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 14:18 Suomalaiset ulkomailla

Miikka Muurinen debytoi pirteästi Petteri Koposen alaisuudessa nuorten Euroliigassa

Petteri Koposen valmentama Next Generation -kutsujoukkue sijoittui Dubain turnauksessa kolmanneksi. Joukkueen riveissä pelasi täksi kaudeksi Yhdysvaltain high school -kentille Sunrise Christianiin siirtynyt Miikka Muurinen.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

25.3.2024 10:43 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen johdatti Kalev/Cramon runkosarjan ykköseksi

Viron ja Latvian yhteisliigassa saatiin runkosarja paketoitua ja Severi Kaukiaisen Kalev/Cramo lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana. Alexander Madsen pääsi juhlimaan tärkeitä pisteitä Espanjassa ja Perttu Blomgren heitti joukkueensa ABA2:n pudotuspeleihin.

25.3.2024 09:22 Suomalaiset ulkomailla

Osku Heinonen Islannista Italiaan loppukaudeksi

Heinosen uusi seura on Italian Serie A2 -sarjassa pelaava San Giobbe Chiusi.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

Näytä lisää vastaavia