Pohjois-Haaga ja Mäkelänrinne urheiluakatemioiden mestarit

12.5.2008 Koripallon urheiluakatemiaturnaus on pelattu Helsingissä Mäkelänrinteen Uintikeskuksen ja Urheilutalon saleissa. Kolmatta kertaa pelatussa turnauksessa oli mukana neljä joukkuetta niin tyttöjen kuin poikienkin sarjassa.

Turnaus pelattiin yksikertaisena sarjana kaikki kaikkia vastaan -periaatteella. Poikien sarjassa isäntäjoukkueet Pohjois-Haagan Yhteiskoulu (PHYK) ja Mäkelänrinteen urheilulukio (Märsky) ottivat selkeät voitot vierailijoista Kotkasta ja Järvenpäästä. Taistelussa pronssimitaleista Järvenpää oli Kotkaa vastaan lopulta terävämpi ja vei pronssimitalit Keski-Uudellemaalle niukalla kolmen pisteen voitolla.

PHYK:in ja Märskyn kohtaaminen muodostui odotetusti poikien sarjan finaaliksi. Märskyllä oli heittää kentälle viisikollinen miesten Korisliiga-pelaajia ja ottelu etenikin kolme ensimmäistä jaksoa märskyläisten komennossa. Viimeiselle neljännekselle lähdettäessä tulostaululla olivat numerot 45–37 Märskylle.

Pohjois-Haaga löysi mahtavan hurmoksen viimeiseen jaksoon. PHYK veikin kovalla tsempillä viimeisen jakson peräti 20-9 ja nousivat viime minuuteilla kolmen pisteen voittoon. Näin akatemiaturnauksen voittopysti matkasi PHYK:in palkintokaappiin.

Tyttöjen turnauksessa oli mukana Märskyn ykkös- ja kakkosjoukkue, PHYK ja Kotka. Joukkueet napsivat voittoja ristiin niin, että Märsky I, Märsky II ja Kotka voittivat kukin kolmesta ottelustaan kaksi. Tasapisteissä laskettiin koriero, jossa Jussi Laakson ja Jere Linja-ahon valmentamat Märskyn joukkueet ottivat ykkös- ja kakkossijat kotkalaisten voittaessa pronssiset mitalit. PHYK jäi tällä kertaa voitoitta neljänneksi.

Akatemiaturnaus keräsi ilahduttavan paljon katsomoon seurajoukkueiden ja maajoukkueiden valmentajia. Turnauksella onkin varmasti tulevaisuudessa entistä tärkeämpi rooli koripalloa painottavien koulujen ja urheiluakatemioiden yhteistyössä. Akatemiapelaajien kerääminen yhteen muutamaksi päiväksi tarjoaa valmentajille oivan mahdollisuuden katsastaa oppilaitoksissa olevien pelaajien tasoa ja samalla turnaus tarjoaa mielekkään tapahtuman myös pelaajille.

Valmentajien keskuudessa heräsi keskustelua turnauksen ajankohdasta. Syksyn alku ennen sarjakautta todettiin parhaaksi ajankohdaksi. Seuraavan turnauksen järjestäjäkin saatiin selville, kun vahva koriskaupunki Kotka otti turnausjärjestelyt hoitaakseen.