Kolumni: Korin tekeminen on hauskaa

6.6.2008 Muistan ajan, jolloin Etelä-Tapiolan koulun viivat häiritsivät pelaamista salissa tai Maunulan koulun näyttämö oli liian lähellä päätyviivaa. Olemassa oleviin resursseihin nähden ne olivat kultaisia aikoja ne.

Neljän aikaan auringon kuumimmat sateet alkavat olla siedettäviä. Otan säkillisen erilaisia palloja mukaani ja lähden kentälle. Koulun kenttä on sementtiä, todellinen harvinaisuus. 

Lapset odottelevat jo tienvarrella. He juoksevat kilpaa vastaan ja taistelevat palloista. Painolasti vähenee hetkessä.  

Kentällä ei näy vielä muita pelaajia. Aloittelen lasten kanssa. Aloitamme pallonkäsittelyllä, mikä tuntuu olevan lapsista sekä kentän ympärille kerääntyneistä kyläläisistä erittäin hauskaa. Pian kenttä täyttyy aikuisista, jotka riistävät pallot lasten käsistä. Annan heidän kokeilla hiukan, kunnes ohjaan kokeneemman kastin sivummalle. Nyt on lasten tunti. 

Lapset ovat paljain jaloin. Se ei hidasta tahtia. Tytöillä on hameet, mutta ne nostetaan ylös kun pallo pitää saada jalkojen välistä. Korin tekeminen on hauskaa, mutta tärkeintä on että se huomataan. Madame angalia! (madame katso). 

Viiden aikaan paikalle alkaa valua vanhempia pelaajia. Osa saapuu juosten, osa kävellen. Sovitusta alkamisajasta ei kannata edes mainita. Kukin tulee kun ehtii tai jaksaa. There is no hurry in Africa. 

Ryhmä eroaa hieman edellisestä. Näillä on kengät. Tosin vain yhdellä viidestätoista on varsinaiset koripallokengät, nekin kolme numeroa liian suuret. Muut juoksentelevat erilaisissa tennareissa, joilla Paavo Nurmi juoksi aikanaan Suomen maailmankartalle. 

Ryhmä on alueen mestari, mutta taso ei silti ole kovinkaan korkea. Ryhmää ei ole koskaan valmennettu. Joku näytti heille joskus vilauksen NBA-matsista, ja siitä into alkoi. Nykyään ryhmä kokoontuu joka ilta pelailemaan.  

Vedän helppoja liikkeitä, jotta saisin selville ryhmän tason. Ei kovin korkea. Aloitetaan alkeista. Asenne on kohdallaan. Ryhmä imee kaikki neuvot. Vauhti on hirmuinen. 

Kahden tunnin treenin jälkeen on jo pimeä. Palloa ei enää erota, joten päätämme lopettaa. Huomenna taas. Yhteinen loppurukous, joka minun pyydetään pitämään. Saan tehdä sen Suomeksi – tällä kertaa. Loppuhuuto, jonka jälkeen ehdotan kotiin lähtöä. Kukaan ei halua vielä lähteä. Istahdan kentänlaidalle odottelemaan. Innokkaimmat heittelevät vielä tunnin täysin pilkkopimeässä. Minä en näe enää edes koreja kentänlaidalta. Kahdeksalta saan suostuteltua kaikki kotiin. Kerään pallot. Yksi on kadonnut. Harmittaa. Hetken päästä tajuan. Nyt pallo on käytössä jossain kylässä, jossa käyttäjiä on varmaan sata. Ehkä näin on kuitenkin parempi. 

Seuraavana päivänä ryhmä on taas kasvanut. Nyt joukkueen ainoa naispelaajakin on saatu mukaan. Sama toistuu päivä toisensa jälkeen. Vielä kun olisi enemmän palloja ja enemmän tunteja ilman tappavaa auringonpaistetta. Kaikki saataisiin mukaan! 

Viikonloppuna ajattelen nukkua vähän pidempään. Turha toivo. Naapurin lapset ovat jo ovella pyytämässä palloja. Viisi minuuttia ja pihapeli on täydessä käynnissä. Hiekkapohjainen piha on loistava alusta kuivankauden aikaan. Sateella pohja pehmenee ja muuttuu mudaksi. Koriteline tehdään pyykkiämpäristä. Tarvitsemme jonkun palauttamaan palloa ämpäristä. Innokas Tarzan löytyy nopeasti. Peli käyntiin. 

Kaksi tuntia kuluu nopeasti. Minun on jo nälkä. Lapset haluavat jatkaa. Anon aamiaistaukoa ja lahjon heidät muutamalla karkilla. Kymmenen minuutin aamiaistauon jälkeen peli jatkuu taas täydellä tohinalla. 

Iltapäivällä päätän käydä vielä koululla, jos vaikka pääsisi nettiin. Kentällä odotetaan jo minua. Madame, can you please teach us! Ei auta kuin laittaa sandaalit sivuun ja mennä töihin! 

Marika Vilanen
Kirjoittaja on Koripalloliiton virkavapaalla oleva aluepäällikkö ja vapaaehtoisena Tansaniassa vuoden 2008



Lisätietoja: http://www.adventuresofmarika.weebly.com/
 
3.6.2019 13:15 Koripalloliitto tiedottaa

Tunnetut urheilijat antoivat kasvonsa Et ole yksin -kampanjalle

Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.

Et ole yksin -palvelu vähentämään ja ehkäisemään epäasiallista käytöstä ja häirintää

Koripalloliitto on mukana Et ole yksin -palvelussa, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Väestöliiton ja urheilujärjestöjen yhteishankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa.

20.2.2017 Pohjoinen alue

SUSI All Stars -pelaajakartoituksen ilmoittautuminen alkaa

SUSI All Stars on Koripalloliiton valmennusohjelman, Suden polun, ensimmäinen askelma. Vuosittain järjestettävän SUSI All Stars -leirityksen kautta pelaajat hankkivat ensimmäisiä kokemuksiaan Suden polulla harjoittelemisesta, sen haastetasosta sekä toimintakulttuurista yhdessä ikäluokan muiden pelaajien kanssa. Seuravalmentajien tehtävänä on ilmoittaa Suden polulle pyrkivät pelaajansa SUSI All Star leiritykseen 10.4. mennessä.

16.6.2016 12:00 Liittoa koskeva tiedote

NBA, FIBA ja Suomen Koripalloliitto isännöivät ensimmäisen Basketball Without Borders –leirin Suomessa

National Basketball Association (NBA), kansainvälinen koripalloliitto (FIBA) ja Suomen Koripalloliitto julkaisivat torstaina järjestävänsä yhteistyössä Euroopan Basketball Without Borders –leirin (BWB) Kisakallion Urheiluopistolla, Lohjalla syyskuun 7.-10. päivinä 2016. NBA:n ja FIBA:n globaaliin koripallon kehitys- ja yhteisöllisyysohjelmaan kuuluva leiri rantautuu näin ensimmäistä kertaa Suomeen. BWB juhlii tänä kesänä 15-vuotista taivaltaan.

16.3.2016 11:02 Pohjoinen alue

Tule vapaaehtoiseksi tekemään koripallon suurta kansainvälistä tapahtumaa – 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016 Helsingissä

20-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisat pelataan Helsingissä, Helsingin jäähallissa ja Pasilan urheilutalolla 16.-24.7.2016. Kisaorganisaatio etsii n. 200 vapaaehtoista erilaisiin ottelu- ja tapahtumatoteutuksen tehtäviin. Hakuaikaa on 8.4. saakka.

25.1.2016 23:59 Pohjoinen alue

Koripallo uuteen lisenssiennätykseen

Suomalainen koripalloperhe on kasvanut lisenssimäärillä mitattuna isommaksi kuin koskaan aiemmin. Pelikaudella 2015-16 on lunastettu tähän mennessä 17 110 koripallolisenssiä, jonka myötä lähes 20 vuotta vanha ennätys siirtyi historiaan.

26.11.2015 Pohjoinen alue

Seurakysely: Koripalloliiton ydinpalveluihin ollaan erittäin tyytyväisiä

Suomen Koripalloliiton seurakenttä on tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen liiton tarjoamiin ydinpalveluihin, sarjatoimintaan ja koulutukseen. Erityisen tyytyväisiä seurat ovat sarjatoimintaan liittyviin palveluihin, tulospalveluun ja sarjailmoittautumiseen, käy ilmi seurojen tyytyväisyyskyselystä, jonka Koripalloliitto teetti Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksella (KIHU).

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

HKVT 2015 puolessa välissä

Samalla, kun Susijengi aloitti kisaurakkansa Montpellierissä, jatkoi HKVT 2015 opintojaan Helsingissä. Kyseessä oli kurssin neljäs jakso, jonka myötä saavutettiin vuoden pituisen kokonaisuuden puolivälin krouvi.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

Näytä lisää vastaavia