Korismiehet huippuvireessä, nyt Latvia nurin hurjalla heittopelillä

16.8.2008 Suomen koripallomaajoukkue on löytänyt itseluottamuksen, joka huokuu joukkueen esityksistä. Lauantaina Suomi kuritti Latviaa Strasbourgin kovatasoisessa turnauksessa. Voitto on jatkoa huippuesityksille, joilla suomalaiset yllättivät perjantaina kolmen vuoden takaisen EM-pronssimitalisti Ranskan.

Viime vuonna EM-lopputurnauksessa mukana ollut Latvia oli vailla mahdollisuuksia Suomen heittovoiman edessä. Suomi latoi kolmen pisteen heitoistaan pussin pohjaan hurjat 58 prosenttia. Onnistuneita kolmosia Suomelle merkittiin peräti 18.

- Vapaasti kun pääsee heittämään, niin kyllä kundit laittaa sisään, naurahti maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann.

- Meillä kiertää pallo tällä hetkellä hyvin hyökkäyksessä. Heittäminen on paljon itseluottamuksesta kiinni ja sitä löytyy. Kun pelaajilla on vielä motivaatiotaso korkealla ja kaikessa on yhdessä tekemisen meininkiä, niin tässä on tulos.

Suomi lähti karkumatkalle jo avausneljänneksen lopussa, kun Jukka Matinen tälläsi kolmoskaaren takaa lukemiksi 26-20. Mikko Koiviston, Tuomas Iisalon ja Hanno Möttölän onnistuneilla kolmosilla Suomi siirtyi reilun varttitunnin kohdalla jo 15 pisteen johtoon (41-25).

Mutta sekään ei riittänyt tulikuumalla heittokädellä Latviaa läksyttäneelle Suomelle. Kolmas neljännes oli suomalaisten heittojuhlaa. Latvia pyrki pitämään aisoissa avauspuoliskolla jo 15 pistettä tehneen Möttölän ja 13 pistettä koonneen Tuukka Kotin. Sehän sopii, tuumivat Jukka Matinen, Petteri Koponen, Mikko Koivisto ja Shawn Huff upottamalla kukin vuorollaan kolmosia pohjaan.

- Menestyäkseen Euroopassa joukkueessa täytyy olla kolme kansainväliset mitat täyttävää pelaajaa jokaiselle pelipaikalle. Meiltä löytyy nyt kaksi, joka on kohtuullisen hyvä tilanne. Tänään esimerkiksi Shawn (Huff) ja Kimmo (Muurinen) olivat virhevaikeuksissa ja esiin nousivat Matinen ja Kotti, pohdiskeli Dettmann.

Puolen tunnin pelin jälkeen ilmassa oli jo murskajaistunnelmat, kun Suomi johti lukemin 83-60. Viimeisellä neljänneksellä Suomella oli helppo työ varmistella voitto. Latvia kuitenkin kaunisteli loppulukemiksi 98-89 (54-43).

Möttölä lämpenee karsintojen lähestyessä

Oivaan pelivireeseen päässyt maajoukkuekapteeni Möttölä pussitti ottelussa 21 pistettä, kentän korkeimman lukeman. Tulitukea Möttölä sai laajasti. Laiturit Kotti ja Matinen säkittivät 17 pistettä mieheen, kun takamiehet Koponen ja Koivisto puolestaan heittivät 12 pistettä kumpikin.

Edellisessä kolmessa maaottelussa kahden pisteen heittonsa surkealla osumatarkkuudella (2/19) sutinut Koponen löysi vireen ja upotti tällä kertaa kakkosensa 3/5. NBA-seura Portland Trailblazersin sopimustarjousta edelleen odotteleva Koponen jakeli ohessa kuusi koriin johtanutta syöttöä.

- Petteri (Koponen) nosti selvästi taas pelin tasoa ja etenkin kolmannen jakson irtiottovaiheessa hän oli suvereeni. Onnistujia oli paljon. Hanno (Möttölä) rupeaa pääsemään kuntoon, Kotti teki etenkin ensimmäisellä puoliajalla todella kovia koreja korin alta, Matinen pelasi kesän parhaansa ja upotti muutaman kolmosen, joista olisi saanut kolme pistettä NBA:ssakin, Dettmann kehui.

Dettmann iloitsi myös vähemmälle peliajalle jääneiden onnistumisista.

- Aki (Ulander) esimerkiksi pelasi avauspuoliskolla vain neljä minuuttia, mutta tärkeät sellaiset. Meillä oli ongelmia Latvian pick-n-rollin pysäyttämisessä. Aki tuli kentälle ja tilkitsi puolustuksemme.

Suomen kahden maukkaan voiton arvoa nostaa se, että Strasbourgin turnaukseen osallistuville maille pelit ovat valmistautumista ensi viikolla käynnistyvään Euroopan A-divisioonaan. Joukkueet ovat siis matkassa ryhmillä, joilla ne aloittavat EM-karsinnat.

- Onhan tässä vielä matkaa Euroopan huipulle, mutta on ilo huomata, että pystymme pelaamaan tasapäisesti Euroopan huippujoukkueiden kanssa, Dettmann päätti.

Suomi avaa karsinnat kotiottelulla Bulgariaa vastaan lauantaina 23.8. Vantaan Energia Areenalla. Lohkossa pelaavat lisäksi Unkari sekä maailmanhuiput Italia ja Serbia.

Sunnuntaina Suomi ottaa mittaa Tshekistä, joka kohtaa lauantain myöhäispelissä isäntämaa Ranskan. Suomen ja Tshekin välinen ottelu käynnistyy klo 16 Suomen aikaa. Ottelutilastoja voi seurata livenä osoitteessa http://live.basketfrance.com/.  

Suomi – Latvia 98 – 89 (54-43), miesten maaottelu, Strasbourg (Ranska) 16.8.2008 

Täydelliset ottelutilastot löytyvät Ranskan liiton nettipalvelusta.

Aki Ulander

0/1

 

Antti Nikkilä

2/1

 

Kimmo Muurinen

3/2

/5 virhettä 

Shawn Huff

8/1

/5 virhettä 

Sami Lehtoranta

0/0

/3 syöttöä 

Jukka Matinen

17/3

 

Tuukka Kotti

17/7

/3 syöttöä 

Petteri Koponen

12/3

/6 syöttöä

Tuomas Iisalo

6/1

 

Hanno Möttölä

21/5

 

Petri Virtanen

0/1

 

Mikko Koivisto

12/1

 

Jaksot: 26-20, 28-23, 29-17, 15-29. Suomen heittoprosentit: 1P 76,9 % (10/13), 2P 54,8 % (17/31), 3P % 58,1 (18/31). Sunnuntaina Suomi kohtaa turnauksen päätöspelissä Tshekin.

Lue myös seuraavat artikkelit



Lisätietoja: /maajoukkueet/miesten_maajoukkue/
 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.

Näytä lisää vastaavia