Hongan ensimmäinen vuosi J.K. (Jälkeen Koposen)

2.10.2008 Espoon Honka on päättänyt viimeiset kaksi Korisliiga-kautta Suomen mestaruuksiin, mutta syksyllä 2008 joukkueen iskukyky pitkällä tähtäimellä on arvoitus. Puhtaalla raivolla ja energialla viime kevään mestaruuden Hongalle ratkaisseella Akeem Scottilla on pitkä tie kuljettavanaan matkalla puhtaaksi pelinrakentajaksi, kun mestarit valmistautuvat ensimmäiseen vuoteensa ilman Petteri Koposta.

Koposen lähdön lisäksi huippukesän maajoukkuepaidassa pelannut Kimmo Muurinen kärkkyy rahakkaampaa pestiä ulkomailta. Joukkueen vaihtopenkki puolestaan tulvii tulevaisuuden lupauksia, mutta vaihtomiesten keski-iän ollessa 18,5 vuotta on Honka sarjan kärkipään joukkueista rotaatioltaan kapeimpia.

– Petteri Koponen on lähtenyt Espoosta emmekä tiedä, saammeko pitää Kimmo Muurisen riveissämme yhden ottelun, yhden kuukauden vai yhden vuoden ajan. Edessämme on haastava ja mielenkiintoinen kausi, pohdiskelee Hongan päävalmentaja Mihailo Pavicevic.

Hongalla ei kuitenkaan ole syytä huoleen, sillä Muurisenkin lähdön jälkeen joukkueella on tarpeeksi aseita kamppailuun sarjan kärkipaikasta. Takuuvarma Jukka Matinen sekä amerikkalaiset Akeem Scott, Ben Perkins ja Monte Cummings ovat osoittaneet iskukykynsä edellisinä vuosina. Vaikka Hongan vaihtopenkki on nuori, uusien pelaajien esiinnousu ei voi olla enää kaukana. Eldar Skamo nousi joukkueen sytyttäjäksi finaalipeleissä Kouvoja vastaan, 207-senttinen Petri Heinonen voitti Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon keväällä 2007 ja vasta 17-vuotias Sasu Salin paikkaili onnistuneesti kokeneempiaan talven loukkaantumissuman aikana.

– Meillä on koko vuosi aikaa kehittää nuoria pelaajiamme. En voi vaatia heiltä liikaa, mutta odotan heidän kaikkien ottavan suurempaa vastuuta kauden edetessä, latelee Pavicevic.

Jälleen kerran onnistuneen kesän maajoukkueen paidassa urakoinut Honka-kapteeni Jukka Matinen täydentää Pavicevicia todeten, että ainoa tavoite on mestaruus – Muurisella tai ilman.

– Ei meillä sen kokeneempi joukkue ollut viime kaudellakaan, mutta me pelattiin silti hyvää korista ja voitettiin mestaruus. Kunhan hitsaudutaan yhteen, pystytään taas parantamaan peliä kauden loppuun mennessä.

Matinen myöntää Koposen siirtymisen Italian liigan Virtus Bolognaan asettavan joukkueelle uusia haasteita pelinteon suhteen. Matinen luottaa kuitenkin joukkueen nuoriin pelaajiin huomispäivän pelinrakentajaa etsiessä.

– Nuorilla jätkillä on nyt elämänsä tilaisuus. Petskun poissaolon jälkeen takakentällä on isot saappaat täytettävinä, mutta kyllä näillä jätkillä potentiaalissa löytyy.

Asiantuntijapiireissä Honkaa on ennakkoon veikkailtu kauden syöksylaskijaksi, mutta Pavicevic ei usko Hongan katoavan mestaruuspeleistä minnekään.

– Jos voimme voittaa Virtus Bolognan tasoisen joukkueen, voimme taatusti voittaa minkä tahansa joukkueen Suomessa, viittaa Pavicevic Hongan harjoitusotteluvoittoon Koposen uudesta seurajoukkueesta.

Nuorentunut ToPo on oppinut vastoinkäymisistä

Stadin ylpeys ToPo joutui melkoiseen turbulenssiin talvella Jerald Fieldsiin ja Iiro Tenngreniin kohdistuneiden huumausainesyytteiden johdosta. Fantastisesti alkanut kausi päättyi lopulta pronssiottelutappioon. Kesällä ToPo teki tietoisen ratkaisun viettämällä hiljaiseloa pelaajahankintojensa suhteen ja nuorentamalla joukkuetta.

Kokenut suomalaisnelikko Timo Heinonen-Elias Kajander-Jukka Hemdahl-Panu Majala tulee alkavallakin kaudella olemaan ToPon kulmakivi. Ansioituneen kvartetin ympärille on kasattu suuri ryhmä lupaavia tulevaisuuden pelaajia. ToPon kotimaisuusaste on korkea etenkin pelinrakentajan paikalla, jossa aloitusviisikkopaikasta kamppailevat Jarkko Kyllönen (21 vuotta), Michael Pounds (20), Ilpo Pehkonen (19) ja Roope Ahonen (18).

– Meillä on paljon hyviä nuoria takamiehiä etenkin pelinrakentajan paikalla. Kilpailu pelipaikoista on kovaa ja toivottavasti kaikki jätkät tulevat kehittymään vastuun myötä, ToPon energinen valmentaja Tomi Kaminen miettii.

Kotimaisia pelaajalupauksia edustavat myös viime kaudella kannuksensa ansainnut kova-asenteinen laituri Panu Vertio, Pussihukista siirtynyt vauhdikas Eero Lehtinen sekä Turusta hankittu 207-senttinen, 17-vuotias Mikael Sandberg. ToPo aloittaa kautensa vain yhdellä amerikkalaispelaajalla, kokeneella laitahyökkääjä James Allenilla.

– Ulkomaalaispelaajien hankkiminen kestää kauan niillä pelimerkeillä, mitä meillä on. Tarkoitus olisi saada joukkueeseen kovaa duunia tekeviä ja joukkueelleen pelaavia amerikkalaisia, jotka jaksaa olla tukena nuorille jätkille jotka kasvavat vastuuseen, Kaminen sommittelee.

Elias Kajander kertoo sopeutuneensa hyvin ToPon nuorennusleikkaukseen. Loukkaantumiset ovat viime kausina runnelleet ToPoa melkoisesti, mutta nuorisoketjun esiinmarssin myötä harjoituksiin on ilmestynyt uudella tavalla kilpailua ja tempoa.

– Kesällä ei ollut kertaakaan tilannetta, jossa treeneissä olisi ollut alle kymmenen miestä. Tällä harjoittelutasolla odotan, että nuoret kaverit pystyvät nostamaan pelillistä tasoaan ja että me vanhemmat pelaajat pystytään tuottamaan hyvä fiilis joukkueeseen, kertoo Kajander.

Viime kevään mediamyllytyksessä unettomia öitä viettänyt Kaminen uskoo, että pahin kohu ToPon ympärillä on nyt laantunut. Joukkueen tehtäväksi jää keskittyä koripallon peluuseen ja menestyksen rakentamiseen pitkällä tähtäimellä.

– Nahka on kieltämättä paksuuntunut. Pienet vastoinkäymiset eivät enää hetkauta niin paljon kaiken tapahtuneen jälkeen. Viime kaudella meni syksy mukavasti ja kevät sitten vähemmän hyvin, mutta nyt yritetään kääntää asetelma päälaelleen ja toivotaan, että keväällä olisi juhlan aihetta.

FoKoPo palauttaa Forssan liigakartalle

Viimeksi viisi ja puoli vuotta sitten mestaruussarjaa pelannut Forssan Koripojat teki viime kaudella selvää jälkeä miesten I divisioonassa ja rynnisti suoran nousijan paikalta takaisin Korisliigaan. Joukkueen valmentajaksi palanneen Timo Niemisen mukaan FoKoPon paluu liigaan on ollut piristysruiske koko kaupungille.

– FoKoPon liiganousu on näkynyt katukuvassa ja kuulunut ihmisten puheissa. Tällä kaudella meidän tavoitteemme on osoittaa, että kuulumme liigaan.

Forssalaisten kokoonpanossa ei ole yksittäisiä ylivoimaisia suomalaispelaajia, mutta sarjanousijaksi FoKoPo on verrattain kokenut joukkue. 26-vuotias Mikko Jalonen on palkittu kahdesti I divisioonan arvokkaimman pelaajan palkinnolla, Teemu Heiskanen lukeutui viime kaudella divarin parhaisiin kotimaisiin pelaajiin ja Tero Valkama on onnistuessaan erinomainen kaukoheittäjä. Uudet hankinnat Jarno Nissinen ja Arto Talvitie ovat puolestaan pelanneet lukuisia kausia korkeimmalla valtakunnallisella tasolla. Niemisen mukaan ensisijaisen tärkeää on myös se, että forssalaiset ovat saaneet harjoitella kesän ehjänä.

– Ollaan päästy treenaamaan ilman loukkaantumisia ja saatu porukka hitsautumaan yhteen. Sarjatasoilla on iso ero, mutta ei tämän eron pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Meillä on laaja ja käyttökelpoinen kotimainen runko, jotka täydentävät amerikkalaisia pelaajiamme hyvin.

FoKoPo lähtee kauteen kolmella amerikkalaisella, joista yli kaksimetriset Vincent Hunter ja Latece Williams viihtyvät korin läheisyydessä ja urheilullinen 195-senttinen Ray Cunningham operoi mieluiten laidassa. Joukkueen pelinteko on kotimaisten Mikko Jalosen ja Lauri Järvisen käsissä.

– Minimitavoite on se, että pelaamme ensi kaudellakin liigaa Forssassa, mutta kyllä me tosissaan playoffseihin pyritään. Me ollaan treenattu kesä todella kovaa ja saatu peli kulkemaan hyvin yhdessä, analysoi Teemu Heiskanen joukkuettaan.

– Tavoite on varmistaa jatkuvuus forssalaisessa koripallossa. Pienellä paikkakunnalla ei aina voida haalia koko joukkueellista kaupungin ulkopuolelta, vaan oma pelaajatuotanto on saatava takaisin nousuun. Viimeisin kova ikäluokkamme on 1981- ja 1982-syntyneet ja nyt uskotaan, että suvantovaihe alkaisi pikkuhiljaa olla ohi.

Lue koko Koris.netin kausiennakkopaketti



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/korisliiga/

Asiat

 
23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

21.3.2024 15:00 Korisliiga

Teemu Knihtiselle yhden ottelun kilpailukielto

Suomen Koripalloliiton kurinpitopäällikkö Tero Kankaanpää on määrännyt Kataja Basketin Teemu Knihtiselle yhden ottelun kilpailukiellon.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

19.3.2024 09:32 Korisliiga

Alterique Gilbert loppukaudeksi Seagullsin vahvuuteen

Korisliigan ylemmän jatkosarjan ykkösenä viihtyvä Helsinki Seagulls on solminut loppukauden kattavan sopimuksen 26-vuotiaan takapelaajan kanssa.

18.3.2024 10:17 Korisliiga

Salon Vilppaalle 1000 pääsarjaottelua täyteen

Korisliigassa parhaillaan kotiedusta pudotuspeleihin taisteleva Vilpas tarvitsi rajapyykkiin 24 pelikautta.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

Näytä lisää vastaavia