Catz aikoo kirkastaa hopeansa

3.10.2008 Viimeisenä kahtena keväänä Lappeenrannan Catz on päättänyt kautensa kärsimällä kirvelevän finaalitappion Peli-Karhuille. Alkavaan koripallokauteen Catz lähtee ainoana tavoitteenaan Suomen mestaruus.

- Kahden hopean jälkeen ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin yrittää kultaa, naisten maajoukkueen päävalmentajaksi aiemmin päivällä nimitetty Catzin päävalmentaja Tommi Koskinen kertoo.

On selvää, että lappeenrantalaiset eivät voi lähteä kauteen pitämällä kynttiläänsä vakan alla. Viime kauden runkopelaajistaan Catz on saanut pidettyä ringissään Kaisa Tuuren, Jelena Reshetkon ja Jelena Solovjevan, joiden lisäksi parikymppiset lupaukset Kaisa Valtakari, Piia Harkko ja Vilma Kesänen ovat valmiita ottamaan lisää vastuuta mestarisuosikin paidassa. Uusina pelaajina Catziin liittyvät naisten maajoukkuelaituri Minna Sten sekä amerikkalaiset Joi Scott ja Rene Haynes.


- Periaatteessa kasaus on samanlainen kuin viime vuosina, mutta junnut on vuoden kokeneempia ja uudet hankinnat vaikuttavat lupaavilta. Etenkin korinalustamme tulee olemaan entistä tiiviimpi, kun saadaan Kaisa, Minna ja Jelena (Solovjeva) yhtä aikaa kentälle, hymyilee Koskinen.

Kesällä loukkaantumisten johdosta sivussa ollut 188-senttinen maajoukkuesentteriä Kaisa Tuurea odotetaan takaisin tositoimiin vuodenvaihteen tienoilla. Kapteenin roolin siksi aikaa Vilma Kesäselle luovuttanut Tuure tarkastelee koottua joukkuetta hyvillä mielin.

- Sen, mitä olen harjoituspelejä nähnyt, meno on ollut hurjaa. Vastustajalla tulee olemaan todella paljon vaikeuksia, kun me pääsemme prässäämään 40 minuuttia ottelua kohden.

Tuure myöntää, että matkalla mestaruuteen on paljon mutkia. Vaikka Catzin täsmäase alkukaudella on hurja puolustusintensiteetti, koko paketin pitäisi olla parhaimmillaan keväällä, jotta palkintokaappiin ei kertyisi enää kolmatta hopeaa.

- Totta kai tärkeää on, että kaikki pysyvät terveenä ja että pelaajat kasvavat yhteen. Kausi on pitkä, ja pitkän kauden aikana tärkeintä on pelata kovia pelejä mahdollisimman hyvin ja pitää hauskaa. Nämä kaikki johtavat siihen, että voimme finaaleissa pelata Suomen mestaruudesta.

Koskinen ja Tuure eivät suostu ottamaan ylimääräisiä paineita siitä, että kaikkien muiden SM-sarjajoukkueiden kirjoissa Catz lähtee kauteen mitalisuosikkina. Koskisen mukaan kilpakumppaneiden arvostus on ansaittua ja siitä pitää nauttia.

- Lappeenranta on hyvä koripallokaupunki, joka tuottaa hyviä junnuja sekä miehissä että naisissa. Näin kovalla joukkueella pitääkin lähteä kauteen ennakkosuosikkina. Ei me siitä ylimääräisiä paineita oteta.

Espoo Team halajaa mitalikantaan

Tapiolan Hongan ja Espoo Basket Teamin yhteisjoukkue Espoo Team on lähtenyt kahteen edelliseen naisten SM-sarjakauteen mitalisuosikkina, mutta joukkueen tie on noussut pystyyn jo puolivälierissä. Alkavalla kaudella Espoo Team ei ole tinkinyt mitalitavoitteestaan, vaikka joukkueen kokoonpano on muuttunut radikaalisti – sivussa ovat mm. kokeneet Kaisa Höök, Pauliina Oksanen, Mia Liimo sekä Mirka Dettmann.

- Nyt, kun olemme kesätreenien myötä supistaneet harjoitusryhmää ja saaneet joukkueen hahmotettua, olen vasta alkanut tajuta, miten nuori joukkue meillä on, pohdiskelee paluun Espooseen tehnyt päävalmentaja Ilpo Rantanen.

Joukkueen ylivoimaisesti kokenein pelaaja, Peli-Karhuista värvätty 29-vuotias Susanna Rinta, tulee olemaan loukkaantumisen johdosta sivussa mestaruussarjakarkeloista jouluun asti. Syyskaudella joukkueen kokeneimman pelaajan viittaa kantaakin joulukuussa 25 vuotta täyttävä maajoukkuesentteri Siiri Nuutinen.

Nuoresta keski-iästä huolimatta Espoo Team listataan jälleen alkavallakin kaudella sarjan ennakkosuosikkeihin. Rinnan ja Nuutisen lisäksi aimo annoksen kokemusta joukkueeseen tuovat Rinnan tavoin kaksi viimeistä Suomen mestaruutta Peli-Karhujen riveissä juhlinut 24-vuotias Ashley Haynes sekä välivuoden jälkeen koripallokentille palaava, niin ikään 24-vuotias Eva Mäkelä. Myös amerikkalaispelaaja Whitney Allenin harteille kasataan paljon vastuuta.

Espoo Teamin suurin voimavara saattaa kuitenkin olla joukkueen nuoruudessa. Naisten maajoukkueeseen rakettimaisen nousun tehnyt vasta 18-vuotias Kia Ignatius sekä 1989-syntyneiden maajoukkuepelaajat Sandra Välikoski ja Henna Salomaa ovat osoittaneet kykenevänsä kantamaan vastuuta myös naisten SM-tasolla.

- Meillä on ihan loistoporukka. Nuoremmat pelaajat ottavat oppia vanhempien pelaajien kokemuksesta, mutta samalla tuovat energiaa treeneihin ja motivoivat vanhempaa kaartia, kiittelee Nuutinen työympäristöään.

Espoolaiset lähtevät kauteen positiivisella toiveikkuudella. Puolivälieristä karsiutuminen ei enää ole vaihtoehto.

- Viimeisen harjoitusturnauksen jälkeen sovimme yhdessä tavoitteemme, joka on voittaa mahdollisimman paljon, kertoo Nuutinen.

- Me taistelemme, me puolustamme. Me pelaamme sellaista korista, jota yleisö tykkää katsoa. Toivottavasti se tuo kauden lopussa hyvän lopputuloksen, Rantanen täsmentää.

BC Nokialla takana hyvä harjoittelukesä

BC Nokia eteni keväällä 2008 SM-runkosarjan kahdeksannelle sijalle ja tipahti pudotuspeleistä jo ensimmäisellä kierroksella HNMKY:lle otteluvoitoin 0-2. Viime kevään runkopelaajista poissa ovat Taru Asp, Venla Kuusela sekä Johanna Saukkonen. Paluun BC Nokian peräsimeen tehneellä Kari Luontilalla on käsissään tuttu pelaajakokoonpano, jossa viime kauden roolipelaajien on pakko nousta suurempaan rooliin alkavalla kaudella.

- Tiedettiin jo oikeastaan kesäkuun alussa, keitä meillä tulevalla kaudella pelaa ja minkälaisia vahvistuksia meidän on lähdettävä hakemaan. Periaatteessa meiltä lähti pari tärkeää pelaajaa pois, mutta joukkue on tehnyt kovalla motivaatiolla töitä koko kesän, kertoo Luontila vaikutelmiaan joukkueesta.

Sarjan alkaessa BC Nokian iskukyky on yhä arvoitus. Kotimaisista pelaajista suurimmat odotukset kohdistuvat Tiia Huuhkaan ja Annika Heinisuohon. Pitkälti junioripitoisessa joukkueessa amerikkalaisten Kristin Higyn ja Calisha Yatesin harteille kasautuu paljon vastuuta.

- Vahvistukset ovat ilman muuta suurissa rooleissa, mutta odotan, että kotimaisista pelaajista esille nousee muutamia yllätyksiä. Moni pelaaja osoitti kehittyneensä todella paljon kesän aikana.

Nokialle muutama viikko sitten saapunut amerikkalaiskaksikko Higy-Yates vakuuttelee kilvan tyytyväisyyttään uuden joukkueensa suhteen.

- Joukkueessa ei ole yksittäisiä tähtiä, mutta meillä on paljon potentiaalia. Joukkue on lähdössä kauteen todella odottavaisin mielin, kertoo Higy.

- Kaikesta näkee, että joukkueen valmistautuminen on ollut hyvää. Minulla on erinomaiset aavistukset kaudesta. Tämä on mielenkiintoinen haaste, hymyileväinen Yates täydentää.

Luontila tähdentää, että tarkemman analyysin joukkueesta voi lausua vasta muutaman sarjakierroksen jälkeen. Vaikka joukkueen kotimainen kalusto on kaventunut, Luontilan mukaan joukkueen tähtäin on asetettu pudotuspeleihin.

- Nokia on pelannut viimeiset viisi, kuusi vuotta pleijareissa hyvällä menestyksellä. Vaikka päätavoitteemme on sarjapaikan säilyttäminen, kuudes sija on ihan saavutettavissa. Kova kausi tulee olemaan.

Lue Koris.netin koko kausiennakko

  • Peli-Karhut ei kärsi mestaruuskrapulasta
  • Huima palaa mestaruustahtiin
  • Naisten SM-joukkueet esittäytyvät (pdf)
  • Naisten SM-seurat pähkinänkuoressa (pdf)
  • Miten pelataan naisten SM-sarja? (pdf)
  • Naisten SM-sarjan otteluohjelma


  • Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/
     
    9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

    ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

    Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

    6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

    Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

    Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.

    3.4.2024 21:30 Naisten Korisliiga

    Kotijoukkueille voitot välieräavauksissa

    Naisten Korisliigan välierät käynnistyivät kotijoukkueiden voitoilla. ToPo ja PeKa siirtyivät ottelusarjoissaan johtoon.

    3.4.2024 12:35 Naisten Korisliiga

    Kouvottaret hienoon kevätlentoon johdattanut Shaiquel McGruder maaliskuun kuukauden pelaaja

    Upeaa kevättä pelaavan Kouvottarien Shaiquel McGruder on valittu naisten Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

    3.4.2024 09:14 Naisten Korisliiga

    ToPo saa vastaansa Kouvottaret – PeKa ja FoA taistelevat toisesta finaalipaikasta

    Naisten Korisliigan välierät alkavat tänään Helsingissä ja Kotkassa. Finaalipaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

    1.4.2024 19:12 Naisten Korisliiga

    FoA nappasi välieräpaikan huimalla heittopelillä

    Naisten Korisliigan neljä parasta joukkuetta on selvillä. Viimeisenä joukkueena välieriin paineli FoA, joka kaatoi vieraskentällä Pyrinnön 104-80 ja vei ottelusarjan 3-2.

    30.3.2024 19:20 Naisten Korisliiga

    FoA puolusti Pyrinnön nurin ja siirsi ratkaisun viidenteen otteluun

    Pyrinnön ja Forssan Alun ottelusarjassa ratkaisu siirtyi ratkaisevaan viidenteen otteluun, kun FoA kaatoi kotikentällään Pyrinnön 78-49.

    29.3.2024 21:18 Naisten Korisliiga

    PeKa eteni jälleen välieriin

    Kotkan Peli-Karhut eteni Naisten Korisliigan välieriin, kun se haki vierasvoiton Vimpelistä 90-58. Ottelusarjan PeKa vei otteluvoitoin 3-1.

    28.3.2024 21:34 Naisten Korisliiga

    Pyrintö taisteli välierien kynnykselle

    Naisten Korisliigan puolivälierät jatkuivat yhdellä ottelulla. Siinä Pyrintö kaatoi kotikentällään FoA:n 88-82 ja siirtyi ottelusarjassa 2-1 johtoon.

    27.3.2024 20:42 Naisten Korisliiga

    Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin – Peli-Karhut voiton päässä jatkopaikasta

    Naisten Korisliigan ensimmäiset välieräjoukkueet ovat selvillä, kun Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin otteluvoitoin 3-0. Illan kolmas voittaja Peli-Karhut siirtyi johtoon ottelusarjassa Vimpeliä vastaan.

    Näytä lisää vastaavia