Koponen opettelee ammattilaiseksi Bolognassa

27.11.2008 Ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaavan Petteri Koposen kaksi ensimmäistä kuukautta Italian Serie A:n Virtus Bolognassa ovat kuluneet uuteen rooliin totutellessa. Hongassa isoihin minuutteihin tottunut Koponen on pelannut Bolognassa keskimäärin reilut kymmenen minuuttia ottelua kohden NBA-veteraani Earl Boykinsin kakkosmiehenä. Suomi-koriksen suurlupaukselle kuluva pelikausi onkin opettelua täysipäiväiseen ammattilaisuuteen.

- Tulin Bolognaan maajoukkuematsien johdosta kuukautta myöhemmin kuin muut pelaajat, joten tiesin, että sopeutuminen veisi vähän aikaa. Päivä päivältä tänne on kuitenkin sopeutunut paremmin ja paremmin. Viime matseissa on alkanut tuntua jo ihan hyvältä, kertaa Koponen tuntojaan.

Kolmella perättäisellä voitolla Serie A:n aloittanut Bologna joutui pienoiseen syöksykierteeseen loka- ja marraskuun taitteessa, kun joukkueen päävalmentaja Renato Pasquali sai lähtöpassit kahden perättäisen tappion jälkeen. Joukkueen uudeksi valmentajaksi nostetun Matteo Boniciollin saldo Bolognan peräsimessä on alkanut mallikkaasti kahdella voitolla Serie A:ssa sekä FIBA EuroChallenge Cupin avausvoitolla.

- Alkukaudesta peliaikaa ei tullut hirveästi, mutta viime matseissa on päässyt jo kentälle asti. Toivottavasti valmentajanvaihdoksen myötä vastuuta tulee jatkossa enemmänkin.

Koponen on kuudessa pelaamassaan Italian liigan ottelussa merkinnyt tilastoihin keskimäärin 2,3 pistettä, 0,8 syöttöä ja 0,7 riistoa ottelua kohden.

Puolustuksen ekspertti

Koposen harppaus Korisliigasta Serie A:han on ollut pitkä. Tällä hetkellä Koponen on Lottomatica Rooman Brandon Jenningsin jälkeen liigan nuorin ammattilaispelaaja. Bolognan pelaavassa kokoonpanossa 20-vuotiaan Koposen jälkeen toiseksi nuorin pelaaja on 25-vuotias amerikkalainen Keith Langford.

- Meillä on hyvä jengi kasassa. Kymmenellä pelaajalla on kokemusta NBA:sta tai Euroopan pääsarjoista. Tiesin, että 20-vuotiaana pojankloppina Suomesta peliaikaa ei tule heti. Olen kuitenkin huomannut pärjääväni hyvin treeneissä ja se on auttanut minua uskomaan itseeni, miettii Koponen.

Hongassa pelatessaan Koponen sai valmentaja Mihailo Pavicevicilta paljon vapauksia joukkueen hyökkäyspelin luomisessa. Italiassa tilanne on erilainen. Koponen on sanan varsinaisessa mielessä pelinrakentaja, jonka päätehtävä on jakaa palloa muille ja keskittyä painostamaan vastustajan takamiehiä.

- Roolini on tulla penkiltä kentälle ja tuoda lisää energiaa joukkueeseen puolustuksen kautta. Hyökkäystehot ovat jääneet aika vähälle, mutta meillä on paljon hyviä pelaajia, eikä minun tarvitse kantaa huolta joukkueen pisteidenteosta.

Koponen osoitti sopeutuneensa uuteen rooliinsa mallikkaasti Serie A:n edellisellä sarjakierroksella, kun Bologna kaatoi NGC Cantun vieraissa 69-87. Koponen uurasti ottelussa Italian ennätyksensä 20 minuuttia. Kuvaavaa on, että Koposen saavuttua toisen puoliajan alussa kentälle Cantun Sundiata Gainesin päällystakiksi Bologna vei kuuden minuutin jakson ratkaisevasti 14-4.

- Toimittajat täällä kutsuvat minua Bolognan puolustuksen ekspertiksi, joka on minulle täysin uutta, Koponen nauraa.

Kaikki Virtuksen menestyksen eteen

Koponen myöntää, että koripallokulttuurin ero Italian ja Suomen välillä on valtava. Vähistä minuuteistaan huolimatta Koponen on noussut Bolognassa jo pienoiseksi yleisön lemmikiksi.

- Virtuksen fanikulttuuri on mahtavaa. Fanit elävät vahvasti mukana niin hyvässä kuin pahassakin. Se saa tuntemaan itsensä tärkeäksi ja se on jotain sellaista, mihin ei ole Suomessa tottunut. Bologna elää koriksesta ja fiilis on aina uskomaton, kun kuulee fanien laulavan omaa nimeään.

Kuluvan vuosikymmenen Suomi-koriksen nimekkäimmät ammattilaiset Hanno Möttölä ja Teemu Rannikko ovat Koposen mukaan antaneet hyviä neuvoja ammattilaisuran alkuun. Ensimmäiset kuukaudet Italiassa eivät ole tuoneet mukanaan suuria yllätyksiä.

- Pahimmilta yllätyksiltä on vältytty. Hannon ja Teemun ja muidenkin maajoukkueen pelaajien puheiden avulla osasin luoda jonkinlaisen käsityksen ammattilaisen elämästä jo etukäteen. On tullut tosiaan huomattua, kuinka elämä pyörii nykyisin koriksen ehdoilla, mutta mikäs siinä, kun saa tehdä sitä, mistä pitää.

Viimeiset kaksi kesää NBA:n Las Vegasin kesäliigaa Portland Trailblazersin riveissä pelannut Koponen ei ole myöskään haudannut NBA-unelmaansa, vaikka voimassaolevan sopimuksen mukaan Petteri pelaa Bolognassa kauden 2011-012 loppuun.

- Totta kai NBA on edelleen suuri unelmani, ja siellä haluan jokin päivä pelata. Nyt pitää kuitenkin edetä vuosi kerrallaan. Sopeutuminen huipputason eurokorikseen vie aikansa ja tällä hetkellä yritän vain kehittyä päivä päivältä ja tehdä parhaani Bolognan menestyksen eteen, toteaa Koponen määrätietoisesti.

- Tiedän pystyväni tulevaisuudessa taistelemaan peliajasta myös rapakon toisella puolen, kunhan vain kaikki sujuu hyvin ja pysyn terveenä, päättää Koponen.

Koponen ja Bologna saapuvat Tarttoon

Suomalaisilla koripallofaneilla on erinomainen mahdollisuus nähdä Koponen Virtus Bolognan riveissä tiistaina 2. joulukuuta, kun Bologna kohtaa Tartu Rockin EuroChallengen runkosarjan ottelussa. Ottelu pelataan Tarton yliopiston urheiluhallilla klo 19 alkaen.

Bologna kohtasi keskiviikkona EuroChallengen avauskierroksella kotikentällään belgialaisen Base Oostenden, joka karsintakierroksella yllätti Nenad Krsticillä kesän aikana vahvistuneen moskovalaisjoukkue Triumphin. Avausjaksolla tulessa ollut Virtus nousi tarkan heittopelin ja nopeiden vastahyökkäysten turvin 40-18-johtoon, kunnes Oostende jäädytti Virtuksen hyökkäyksen ja kavensi piste-eroa kori korilta pienemmäksi. Oostende siirtyi ottelussa ensimmäisen kerran johtoon (48-49), kun kolmatta neljännestä oli jäljellä kaksi minuuttia.

Bologna nousi kuitenkin suosta ja varmisti loppuhetkillä Keith Langfordin ja Guilherme Giovannonin kolmen pisteen heitoilla 70-69 (41-31) avausvoiton. Aloitusviisikossa kentälle marssinut Koponen merkitsi 16 peliminuutissa tilastoriveilleen neljä pistettä, kaksi riistoa ja yhden korisyötön.



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/ulkomailla_pelaavat_miehet/
 
18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

Näytä lisää vastaavia