Dettmann innoissaan takamieskaksikostaan

24.4.2009 Kun Teemu Rannikko ja Petteri Koponen pelasivat edellisen kerran yhtä aikaa Suomi-paidassa syyskuussa 2007, löi maajoukkue Romanian Energia Areenan parketin rakoon ja nousi Euroopan A-divisioonaan. Tulevana kesänä takamiestähdet ovat taas yhdessä, eikä Suomen maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann peittele tyytyväisyyttään tätä seikkaa kohtaan FIBA Euroopalle antamassaan haastattelussa.

Teemu Rannikko loukkaantui joulukuussa 2007 ja kärsi sitkeästä kantapäävaivasta koko kevätkauden 2008. Varmistaakseen kantapään kuntoutumisen Rannikko joutui lopulta jättämään väliin myös maajoukkuekesän 2008.

Venäjän liigan välieriin juuri edennyttä BC Himkiä edustava Rannikko on taas pelikuntoinen ja hänen nimensä komeili listalla, kun päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi taannoin maajoukkuerinkinsä kesälle 2009.

Suomen noustessa syksyllä 2007 Euroopan A-divisioonaan oli Rannikko Suomen maajoukkueen paras korintekijä 16,7 pisteen keskiarvollaan. Ajatus Rannikon istuttamisesta Suomen takakentälle yhdessä nousujohteista tulokaskautta italialaisjoukkue Virtus Bolognassa pelaavan Petteri Koposen kanssa saa Dettmannin innostumaan.

- Normaalisti en paljoakaan ajattele mitä vastustajan valmentajat ajattelevat joukkueestamme, koska mielestäni omassa joukkueessa ja sen pelin kehittämisessä on aivan tarpeeksi töitä. Tällä kertaa minun on kuitenkin sanottava, etten haluaisi olla vastustajan valmentajan housuissa miettimässä kahden takamiehemme pysäyttämistä, Dettmann laukoo FIBA Euroopan haastattelussa.

Kyky parantaa kanssapelureita

Niin Rannikko kuin Koponenkin ovat pelintekijöitä, mutta molemmille istuu myös heittävän takamiehen rooli. Tämä antaa Dettmannille maajoukkueen peluuttamisessa kosolti lisäoptioita.

- Molemmat ovat vahvoja johtajia kentällä ja pystyvät pyörittämään peliä. Sen myötä kummallekin pystyy antamaan lepohetkiä ja tuomaan penkiltä lisää heitto- tai puolustusvoimaa – mitä kussakin tilanteessa tarvitsee, Dettmann suunnittelee.

Teemu Rannikko nousi Euroopan kirkkaimpaan takamieseliittiin viimeistään kaudella 2006-07, jolloin 189-senttinen turkulainen edusti slovenialaista Olimpija Ljubljanaa. Rannikko oli 14,6 pisteen keskiarvollaan maanosan ykköskilpailun Euroliigan 15:nneksi paras korintekijä, jonka lisäksi hän oli samalla sijalla sarjan syöttötilastossa (3,3).

Ljubljanassa Rannikko oli monesti joukkueensa ykkösoptio. Tähtiä vilisevässä Himkissä sellaista roolia ei ole olemassakaan, joka on ymmärrettävää, kun ryhmään kuuluu Carlos Delfinon, Jorge Garbajosan, Maciej Lampen ja Milt Palacion kaltaisia supertähtiä. Silti Rannikko pääsi vilauttamaan nykykuntoaan Eurocupin jatkosarjassa, jossa hän nakutti keskimäärin 7,3 pistettä pelattuaan ”vain” 16 minuuttia ottelua kohden.

- Teemulla on ilmiömäinen kyky tehdä pelaajat ympärillään paremmiksi. Ollakseen paras pelaaja kentällä hänen ei tarvitse onnistua edes heittopelissään. Myös Petterillä on sama kyky, jonka lisäksi hän on kokoisekseen nopea, Dettmann luonnehtii.

Jatkuvaa kehitystä

Vastikään 21-vuotispäiviään viettäneen ja 194-senttisen Koposen kehitystä ensimmäisellä Italian-kaudella Dettmann on seurannut suurella mielenkiinnolla.

Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen NBA:n ykköskierroksen varaus oli lähtökohtaisesti suurhaasteen edessä siirryttyään Virtus Bolognaan, jossa ykköspelintekijän rooli oli varattu NBA-konkari Earl Boykinsille. Koponen kuitenkin löysi tiensä nopeasti Virtuksen aloitusviisikkoon sekä uuden, puolustuspelaamiseen keskittyvän roolin.

- Petteri on kulkenut kovan tien tällä kaudella. Siirtyminen suhteellisen pienestä koripallomaasta Euroopan huippusarjaan ei ole helppo. Jokaisen pelaajan on todistettava itsensä uudelleen uudessa ympäristössä ja sen Petteri on tehnyt. Olen erittäin tyytyväinen, että Petteri on jatkuvasti kehittynyt. Olen varma siitä, että hänen kauden parhaat pelinsä ovat vielä edessäpäin, Dettmann povaa FIBA Euroopalle.

Rannikon ja Koposen tähdittämä Suomi kohtaa ensi elokuussa pelattavissa EM-lisäkarsinnoissa huippumaat Italian ja Ranskan. Suomi on kovan haasteen edessä, sillä myös vastustajat saavat tähtensä mukaan. Ranska saapuu Suomeen kolminkertaisen NBA-mestarin Tony Parkerin johdattamana, kun Italia puolestaan saa riveihinsä huippukauden NBA:ssa pelanneen Andrea Bargnanin.

Italia vierailee Suomen kotiluolassa Vantaan Energia Areenalla 11.8. ja Ranska puolestaan 17.8. Otteluiden ennakkolipunmyynti on käynnissä.

FIBA Euroopan nettipalvelussa julkaistu artikkeli kokonaisuudessaan luettavissa seuraavan linkin kautta ”Backcourt has Dettmann upbeat”.

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia