Naisten SM-sarjan parhaina palkittiin Jahilo ja Nuutinen

28.5.2009 Yhdysvaltojen NCAA-yliopistosarjasta takaisin Suomeen palannut Forssan Alun Juta Jahilo palkittiin naisten SM-sarjakauden 2008-09 parhaana pelaajana. Koripalloliitto palkitsi puolestaan finaalien parhaan pelaajan palkinnolla Espoo Teamin Siiri Nuutisen.

186-senttinen, 24-vuotias Juta Jahilo oli muutaman vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin selviytyneen Forssan Alun selkeä kotimainen johtotähti. 13,0 pistettä, 8,4 levypalloa ja 1,6 syöttöä ottelua kohden viimeistellyt Jahilo palkittiin keväällä 2003 naisten SM-sarjan parhaana kuudentena pelaajana.

- Saavuttuani New Yorkin hälinästä takaisin kotoisaan Suomeen etsin rauhallista paikkaa, jossa jatkaa uraani ja Forssa oli ykkösvaihtoehto. Kiitos kaikille äänestäneille, tämä oli upea päätös kaudelle, totesi Jahilo.

Espoo Teamin mestaruuteen päättyneen kauden finaalien parhaana pelaajana kruunattiin 188-senttinen, 25-vuotias Siiri Nuutinen. Ennakkoarvioiden mukaan selkeänä altavastaajana finaaleihin Lappeenrannan Catzia vastaan lähteneen Espoo Teamin Nuutinen puolusti finaalisarjassa pituusylivoimaisen Catzin korinaluspelaajat ahtaalle ja taisteli kolmen ensimmäisen finaalin keskiarvoikseen 12,7 pistettä, 7,0 levypalloa ja 1,0 torjuntaa kohden.

Neljännessä ja ratkaisevassa finaaliottelussa Nuutinen urakoi kentällä lähes 20 minuuttia vihoittelevasta jalkavammasta huolimatta. Nuutinen palkittiin keväällä 2004 naisten SM-sarjan vuoden kehittyneimpänä pelaajana.

- Tunteita herättävä, pelillisesti korkeatasoinen finaalisarja takana. Etenkin ratkaiseva ottelu Tapiolassa jäi elävästi mieleen. En uskonut kokevani sen tason tunnelmaa Suomessa, kertailee Nuutinen kevään ratkaisuhetkiä.

- Aikamoinen yllätyshän tämä palkinto on, mutta samalla osoitus siitä, että onnistuin nostamaan tasoani oikeaan aikaan

Nuutisen lisäksi palkintoja Espooseen toi joukkueen valmentajana vain yhden kauden viettänyt 39-vuotias Ilpo Rantanen, joka palkittiin naisten SM-sarjan vuoden valmentajana. Rantanen luotsasi Espoo Teamin Suomen mestaruuden lisäksi Suomen cupin mestaruuteen.

Kesäselle tuplapalkinnot

Kautensa SM-hopeaan päättäneen Lappeenrannan Catzin 172-senttinen, 20-vuotias Vilma Kesänen äänestettiin peräti kahdessa kategoriassa vuoden parhaaksi. SM-sarjavalmentajien ja -kapteenien äänet nostivat Kesäsen sekä vuoden puolustuspelaajaksi että vuoden kehittyneimmäksi pelaajaksi.

Kesäsen kehityksestä kielii se, että orimattilalaissyntyinen takamies tuplasi keskiarvonsa edelliskaudesta niin pisteissä (9,3), koriin johtavissa syötöissä (3,7) kuin kahden pisteen heittoprosentissakin (54,1 %) sekä kohotti hivenen levypallo- (3,1) ja riistokeskiarvojaan (1,7). Catzin tähtisikermän runkopelaajaksi Kesänen nousi etenkin pallollisen pelaajan puolustamisellaan. SM-sarjakauden keskellä Kesänen ehti vielä suorittaa läpimurtonsa naisten maajoukkueessa Suomen varmistaessa tammikuun EM-karsinnoissa paikkansa A-divisioonassa.

Pronssijuhliin kauden päättäneiden Kotkan Peli-Karhujen Maiju Pekkarinen palkittiin naisten SM-sarjan parhaana vaihtopelaajana. 178-senttinen, 24-vuotias Pekkarinen pelasi päättyneellä kaudella 24,4 minuuttia ottelua kohden 8,6 pisteen, 1,6 levypallon, 1,5 riiston ja 1,1 syötön ottelukeskiarvoilla. Pekkarinen kuului sarjan parhaimmistoon myös heittoprosenteissa (2p 55,9 %, 3p 40,8 %, 1p 85,0 %).

Nousijajoukkue Orimattilakin huomioitiin

Ensimmäisen kautensa naisten SM-sarjassa pelannut Team S-Hämenmaa Orimattilasta nousi kauden päätteeksi yllättäen aina välieriin asti. Orimattilan tehopelaaja päättyneellä kaudella oli 185-senttinen, 24-vuotias Jazz Covington, joka rynni voimalla ja taidolla keskiarvoikseen runkosarjassa 21,4 pistettä, 13,8 levypalloa, 2,3 syöttöä ja 2,5 riistoa ottelua kohden. Kahden pisteen heittonsa Covington upotti 60 prosentin tarkkuudella. Covingtonin ainoa haastaja naisten SM-sarjan parhaan ulkomaalaispelaajan äänestyksessä oli niin ikään Team S-Hämeenmaassa pelannut Kieraah Marlow.

Myös naisten SM-sarjan vuoden tulokas löytyi Team S-Hämeenmaan paidasta. 165-senttinen, 19-vuotias Aino Tuomi päihitti äänestyksessä vain kahden äänen erolla 180-senttisen, 17-vuotiaan joukkuetoverinsa Hanna Vapamaan. Runkosarjassa 7,2 pistettä, 1,3 levypalloa ja 1,1 riistoa ottelua kohden viimeistellyt Tuomi paransi tahtiaan Orimattilan vakuuttavassa pudotuspelikirissä. Tuomen ottelukohtaiset keskiarvot kymmenessä pudotuspeliottelussa olivat 10,0 pistettä, 3,3 levypalloa, 1,0 riistoa ja 0,9 syöttöä. Puolivälieräsarjassa Äänekosken Huimaa vastaan Tuomi heitti jopa 14,7 pistettä ottelua kohden.

Naisten SM-sarjan parhaana erotuomarina palkittiin Teemu Helenius. Heleniukselle valinta oli uran ensimmäinen.

Naisten I divisioonan parhaana pelaajana palkittiin 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen suurlupaus, Pantterit/Wartti Basketin 184-senttinen, 15-vuotias Janniina Koivunen. Korin alla omaa luokkaansa ollut Koivunen paukutti divarissa 19,5 pistettä, 9,6 levypalloa, 1,4 syöttöä ja 1,6 riistoa ottelua kohden. Vuosi sitten B-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaajana palkittu Koivunen voitti I divisioonan vuoden pelaajan palkinnon lisäksi A-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaajan palkinnon.

Siiri Nuutinen, Espoo Team

Jazz Covington, Team S-Hämeenmaa (Orimattila)

Vilma Kesänen, Catz Lappeenranta

Maiju Pekkarinen, Peli-Karhut (Kotka)

Aino Tuomi, Team S-Hämeenmaa (Orimattila)

Naisten I divisioonan paras pelaaja

Janniina Koivunen, Pantterit/WB (Helsinki)

A-poikien SM-sarjan vuoden pelaaja

Villematti Kopio, Tapiolan Honka

A-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja

Janniina Koivunen, Wartti Basket (Helsinki)

Naisten parhaiden tilastokatsaus

Seuraavat tilastot SM-runkosarjan otteluista lukuun ottamatta SM-finaalien MVP:n ja parhaan divisioonapelaajan tilastoja.

Juta Jahilo, Forssan Alku (3.12.1984, 186 cm):21 ottelua, 32:40 minuuttia, 13,0 pistettä, 8,4 levypalloa, 1,6 syöttöä.

Siiri Nuutinen, Espoo Team (22.12.1983, 188 cm), finaaleissa:4 ottelua, 29:20 minuuttia, 11,0 pistettä, 6,3 levypalloa, 0,8 riistoa, 1P 100,0 % (8/8).

Jazz Covington, Team S-Hämeenmaa (13.4.1985, 185 cm):21 ottelua, 37:39 minuuttia, 21,4 pistettä, 13,8 levypalloa, 2,3 syöttöä, 2,5 riistoa, 2P 60,0 % (162/275).

Vilma Kesänen, Catz (27.9.1988, 172 cm):20 ottelua, 29:33 minuuttia, 9,3 pistettä, 3,1 levypalloa, 3,7 syöttöä, 1,7 riistoa, 1P 75,0 % (21/28), 2P 54,1 % (60/111).

Maiju Pekkarinen, Peli-Karhut (23.11.1984, 178 cm):21 ottelua, 24:39 minuuttia, 8,6 pistettä, 1,6 levypalloa, 1,1 syöttöä, 0,9 riistoa, 1P 85,0 % (17/20), 2P 55,9 % (19/34), 3P 40,8 % (42/103).

Aino Tuomi, Team S-Hämeenmaa (30.4.1990, 165 cm):21 ottelua, 27:58 minuuttia, 7,2 pistettä, 1,3 levypalloa, 0,8 syöttöä, 1,1 riistoa, 1P 77,4 % (24/31).

Janniina Koivunen, Pantterit/WB (6.8.1993, 184 cm), I divisioonassa:18 ottelua, 27:56 minuuttia, 19,5 pistettä, 9,6 levypalloa, 1,4 syöttöä, 1,6 riistoa, 2P 66,5 % (155/233).

Lisätietoja: /sarjat_tulokset/naisten_sm-sarja/

26.4.2024 19:30 Naisten Korisliiga

Peli-Karhut hakee paikkaa EuroCupiin – Mestarivalmentaja Roope Mäkelä palaa päävalmentajaksi

Päättyneellä kaudella SM-hopeaa voittanut kotkalainen Peli-Karhut lähtee kauteen 2024–25 kunnianhimoisin suunnitelmin, kun joukkue on päättänyt hakea paikkaa naisten EuroCupiin.

23.4.2024 21:34 Naisten Korisliiga

ToPo on naisten Suomen mestari

Yli tuhatpäinen yleisö pääsi seuraamaan, kun Naisten Korisliigan mestaruus ratkesi Kisahallissa. ToPo vei kolmannen ottelun 92-85 ja pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä naisten mestaruutta.

21.4.2024 20:15 Naisten Korisliiga

ToPo voiton päässä mestaruudesta

ToPo haki vierasvoiton Naisten Korisliigan finaaleissa. Helsinkiläiset kaatoivat PeKa:n 97-77 ja siirtyivät finaalisarjassa 2-0 johtoon.

19.4.2024 21:16 Naisten Korisliiga

Kouvottaret päätti kauden pronssijuhliin

Naisten Korisliigan tämän kauden ensimmäinen mitalisti on selvillä. Kouvottaret kaatoi Forssassa pelatussa pronssiottelussa FoA:n 97-85.

17.4.2024 20:26 Naisten Korisliiga

ToPo avasi finaalisarjan murskavoitolla

ToPo siirtyi Naisten Korisliigan finaaleissa johtoon. Töölön Kisahallissa Peli-Karhut jäi joukkueen jalkoihin 98-52.

17.4.2024 12:14 Naisten Korisliiga

Naisten Korisliigan finaalit monikameratuotantona ja selostettuna Ruudussa

Taistelu naisten Suomen mestaruudesta käynnistyy keskiviikkona Torpan Poikien kotikentällä Helsingissä. Kaikki finaaliottelut ovat katsottavissa Ruutu-palvelusta. Ottelut tuotetaan monikameratuotantona ja selostettuna.

16.4.2024 19:00 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peli-Karhut taistelevat Suomen mestaruudesta

Viime kaudella mestaruuden ratkaisseet ToPo ja PeKa kohtaavat tänäkin vuonna Naisten Korisliigan finaaleissa. Finaalit alkavat keskiviikkona ja mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

12.4.2024 20:37 Naisten Korisliiga

ToPo ja Peka pelaavat Suomen mestaruudesta

Naisten Korisliigan finalistit ovat selvillä. Finaalipaikat ratkesivat, kun ToPo ja PeKa hakivat voitot illan otteluissa vieraskentiltä.

9.4.2024 21:29 Naisten Korisliiga

ToPo ja PeKa voiton päässä finaaleista

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin kolmannet ottelut. Illan voittajilla ToPo:lla ja Peli-Karhuilla on mahdollisuus edetä finaaleihin perjantaina.

6.4.2024 20:19 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA tasoittivat välieräsarjat

Naisten Korisliigan välierissä pelattiin toiset ottelut. Kotijoukkueet olivat jälleen vahvempia, kun Kouvottaret ja FoA avasivat voittotilinsä välierissä.