Namika Lahti ryösti kotiedun Katajalta finaaliavauksessa

9.5.2009 Namika Lahden huippuvire pudotuspeleissä jatkuu. Välierissä puolustavan mestarin Hongan suoraan otteluvoitoin 3-0 laulukuoroon pudottaneet lahtelaiset saivat puolustuksensa turvin tulivoimaisen Joensuun Katajan näyttämään haluttomalta ja väsyneeltä. Puoliajalla yhdeksän pisteen tappioasemassa ollut kotijoukkue kävi pisteen johdossa ottelun kolmannen jakson puolivälissä, mutta putosi hetkellisen piristymisen jälkeen täysin kyydistä Lahden hurjan heittovireen myötä. Namika Lahti vei avausottelun selkeästi 72-84 (34-43).

Runkosarjan ylivoimainen voittaja, Joensuun Kataja, näytti Namika Lahden joukkuepuolustuksen hampaissa aseettomalta. Lahden Kurtis Rice (16/7), Ilkka Vuori (5/4) ja Ville Vesala (13/1) roikkuivat puolustuspäässä takiaisina kiinni Katajan Larry Blairissa (15/7/6 menetystä) ja Petri Virtasessa (16/3/6 menetystä), jolloin Katajan puolen kentän hyökkäyspeli kuihtui tuloksettomaksi pallonliikutteluksi kaukana korista.

- Lahti oli selvästi aktiivisempi joukkue. He painostivat jatkuvasti pallollista pelaajaa, puolustivat syöttölinjoilla ja voittivat 1-1-puolustustilanteet. Meiltä meni mehut täysin, Katajan valmentaja Ray Ailus pohdiskeli.

Avausjaksolla mellastanut Jeremiah Wood (10/5) menetti puolestaan pelihuumorinsa Vesa Mäkäläisen (8/5) käsittelyssä. Katajan oljenkorsiksi jäivät vaihtelevasti koriin uponneet kolmen pisteen heitot (10/27) sekä hyökkäyslevypallojen (14 kpl) synnyttämät jälkitilanteet.

Hyökkäyspäässä Lahden täsmäaseita olivat puolustuslevypallojen ja Katajan menetysten jälkeiset nopeat hyökkäykset sekä erinomainen kolmen pisteen heittopeli (11/25). Erityisesti Lahden amerikkalaiset Kurtis Rice, Jason Conley (14/8/5 syöttöä) ja illan korkeimman pistemäärän heittänyt Ray Nixon (24/6) pääsivät tekemään tuhojaan ylivoimatilanteissa. Lahden kotimaiseksi tehopelaajaksi nousi Ville Vesala, joka heitti kaikki neljä kahden pisteen heittoyritystään sisään.

- Pääsimme pelaamaan valtaosan pelistä omalla pelitavallamme. Loimme painetta takamiehiin koko kentällä ja teimme Katajan pelistä vaikeaa juoksemalla nopeisiin puolustuslevypalloista, analysoi Lahden valmentaja Sami Toiviainen.

Lahti nokitti leveydellään

Eräs Lahden suurimmista vahvuuksista oli materiaalin leveys. Siinä, missä Joensuun Kataja pelasi ottelun lähinnä avausviisikkonsa ja Anssi Kinnaslammen (0/0) voimin, Lahden miehistöstä seitsemän pelaajaa pelasi vähintään 10 minuuttia. Heidän lisäkseen Sami Pekkola (4/0) ja Jari Vanttaja (0/0) kävivät pelaamassa tehokkaita minuutteja ottelun ollessa yhä kiihkeimmillään. Namika Lahdella oli marssittaa kentälle jatkuvasti tuoreita jalkoja vielä silloin, kun Katajan vauhti alkoi hidastua.

- Hyvin kontrolloitiin rytmiä ja vieläkin kovempaa päästään. Meidän pelimme oli hyvin jouhevan näköistä tänään, myhäili Toiviainen.

Katajan Larry Blairin kimpussa erinomaista työtä tehnyt Ilkka Vuori säikäytti Namika Lahden fanikatsomon pahanpäiväisesti kävelemällä puolikuntoista nilkkaansa varoen vaihtopenkille vajaat kolme minuuttia ennen ottelun loppua. Toiviainen ei kuitenkaan vetänyt suurempia johtopäätöksiä Vuoren loukkaantumisesta.

- Ilen nilkka on ollut kysymysmerkki monta viikkoa. Varmasti se on kipeänä, mutta eiköhän Ile ole taas torstaina täydessä tikissä mukana, viittasi Toiviainen ensi torstaiseen finaalien toiseen osaotteluun.

Katajan valmentaja Ray Ailus ei pitänyt avaustappiota käänteentekevänä.

- Jos olisin huolissani yhden tappion jälkeen, voisimme ihan hyvin pelata finaalit siten, että ottelusarja menisi voitosta poikki. Meillä on sen verran selkärankaa ja uskoa omaan tekemiseen, että tiedämme pystyvämme parempaan.

Kataja tipahti kyydistä jo kolmannella jaksolla

Tyypilliseen finaalien avausottelun tapaan ottelu alkoi tunnustellen. Niin Katajan kuin Lahden pelaajat menettivät pallonhallinnan heppoisen näköisissä tilanteissa, ja pelaajat pääsivät helpohkosti korin alle puolustuksien vielä hakiessa rytmiään. Tasaisesti koko miehistöllään koreja nakuttanut Lahti nousi puolinopeilla hyökkäyksillä 14-18 johtoon, mutta Jeremiah Wood ja Petri Virtanen nostivat kovilla koreillaan Katajan avausjakson päättyessä 19-18 johtoon.

Toisella jaksolla Lahden liikkuva puolustus alkoi tehdä joensuulaisten pelistä varovaista. Kataja johti vielä jakson alussa lukemin 26-22, mutta Lahti juoksi seitsemän perättäistä pistettä tehneen Ray Nixonin johdolla 28-37 johtoon jakson puolivälissä. Lahti pakotti Katajan takamiehet Petri Virtasen ja Larry Blairin kauaksi korista, jolloin Kataja-pelaajat joutuivat tyytymään vaikeisiin, pakotettuihin ratkaisuihin.

Kataja kiri Quinnel Brownin ja Petri Virtasen koreilla kolmen pisteen päähän tilanteeseen 34-37, mutta otteen jälleen herpaantuessa Lahti juoksi jakson viimeisen kahden minuutin aikana kolme puolinopeaa hyökkäystä suoraan Katajan selustaan. Tauolle edettiin Lahden johtaessa 34-43.

Toisen puoliajan alkajaisiksi Kurtis Rice nosti hyökkäyslevypallosta Lahden 34-45 johtoon. Ricen korin jälkeen Kataja vaihtoi paikkapuolustukseen, joka horjutti lahtelaisten itseluottamusta viiden minuutin ajan. Joensuulaisten hyökkäyspeli vapautui hetkessä ja Petri Virtanen naulasi kolmen pisteen korillaan Katajan 46-45-johtoon, kun kolmatta jaksoa oli pelattu viisi minuuttia.

Katajan virettä seurasi kuitenkin täydellinen herpaantuminen. Lahti vastasi Katajan kiriin Ville Vesalan, Jason Conleyn, Ray Nixonin ja Sami Pekkolan perättäisillä kolmen pisteen heitoilla ja karkasi jakson päättyessä kahdentoista pisteen johtoasemaan, 54-66.

Ottelun päätösjaksolla Lahti keskittyi pelaamaan huolellisia, pitkiä hyökkäyksiä ja puolustuspäässä luomaan mahdollisimman paljon painetta pallolliseen pelaajaan. Kuusi minuuttia ennen ottelun loppua Ray Nixon donkkasi Jason Conleyn ohiheitosta Namikan jo 59-75-johtoon. Kataja piipahti Larry Blairin onnistuneella kolmen pisteen heitolla vielä kuuden pisteen päähän, 71-77, kaksi minuuttia ennen loppua, mutta Lahti vastasi viemällä seuraavan minuutin nimiinsä 6-0. Ottelun loppulukemat merkittiin Joensuu Areenan tulostaululle 72-84.

Lahti johtaa loppuottelusarjaa otteluvoitoin 0-1. Finaaleiden toinen osaottelu pelataan Lahden Jäähallissa torstaina 14.5. klo 18:30. Pronssimitaleiden kohtalo ratkeaa maanantaina 11.5., jolloin Espoon Honka ja Tampereen Pyrintö kohtaavat Tapiolan Urheiluhallissa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.