Pyrintö jahtaa kolmatta mestaruuttaan, nousuvireinen KTP hakee jättiyllätystä

8.4.2012 Kahtena edellisenä keväänä Suomen mestaruutta juhlinut Tampereen Pyrintö aloittaa tiistaina kolmannen peräkkäisen mestaruutensa metsästyksen. Kevättalvella hyvään tahtiin päässyt Pyrintö-kone kohtaa puolivälierissä perinteikkään KTP:n, joka käänsi alle odotusten menneen syksyn menestyksekkääksi kevätkaudeksi ja selvisi runkosarjan kuudenneksi.

Antwine Williamsin Pyrintö aloittaa kolmannen peräkkäisen mestaruuden jahtinsa KTP:ta vastaan.

Pyrinnön runkopelaajiin on kuulunut kauden aikana uudelle tasolle peliään nostanut Antero Lehto.

Pieti Poikola luotsaa tänä keväänä Pyrintöä toistaiseksi viimeistä kertaa.

Tehomies Tim Bluen KTP jahtaa Pyrinnön päänahkaa.

Michael Pounds tuo räjähtävyyttä ja taitoa KTP:n vaihtopenkiltä.

Sami Toiviainen käärsi KTP:n kurssin joulukuusta alkaen. Kuvat: Tytti Nuoramo & Kai Kilappa & Matti O. Koskinen.

Kahden voitetun Suomen mestaruuden jälkeen Tampereen Pyrinnön kausi 2011/12 kului ensimmäisinä kuukausina yllättävän takkuilevasti. Vaikka tamperelaiset pysyttelivät itsepintaisesti liigan kärkiviisikossa, jäi joukkueen paikka eurokentillä saavuttamatta, Suomen cupin finaali Joensuun Katajaa vastaan päättyi tappioon ja joulu-tammikuun taitteessa kärsitty neljän tappion sarja viidessä pelatussa ottelussa herätti kysymyksiä.

 

Helmikuun alusta alkaen Pyrinnön punakone on kuitenkin jyllännyt tuttuun malliin. Joukkue haki runkosarjan viimeisestä 16 ottelustaan 14 voittoa keskimääräisellä 13,4 pisteen voittomarginaalilla ja pelasi molemmissa tappio-otteluissaan voitosta viimeisille sekunneille asti. Joukkueen kiintotähtiin kuuluva Antwine Williams vakuuttaa joukkueensa olevan pudotuspelien kynnyksellä iskussa.

 

– Kun kausi on näin pitkä, on oletettavaa, että jokaisella joukkueella on kauden aikana omat vaikeutensa. Meidän tapauksessamme hallitsevan mestarin rooli vaikuttaa myös, sillä kaikki haluavat voittaa juuri meidät. Olemme yrittäneet vaikeinakin hetkinä keskittyä kehittämään omaa peliämme ja uskon, että pelaamme juuri nyt kauden parasta koristamme, Williams linjaa.

 

Nyt alkavien pudotuspelien jälkeen Pyrinnön jättävä päävalmentaja Pieti Poikola liikkuu Williamsin linjoilla.

 

– Koen, että meillä on ollut selkeä ohjelma, jonka mukaan olemme parantaneet pelaamistamme. Mielestäni pelaamme selkeästi parempaa koripalloa kuin vuosi sitten. Tietenkin liiga ja vastustajat kehittyvät yhtä lailla, ja sehän tästä tekee mielenkiintoista. Odotankin nautinnollisia pudotuspelejä.

 

Pyrintö joutuu suoraan tuleen jo puolivälierävaiheessa, kun vastaan asettuu keväällä mitalisuosikkien joukkoon kiilannut KTP. Runkosarjassa Pyrintö voitti KTP:n kolmasti neljässä ottelussa, mutta Poikola ja Williams tietävät, että KTP:lla on riittävästi aseita haastaa Pyrintö todelliseen taisteluun välieräpaikasta.

 

– KTP:lla on yksi sarjan kovimmista aloitusviisikoista, jonka lisäksi joukkue on hyvin valmennettu. Olen vilpittömästi iloinen siitä, että kohtaamme heti alkuun kovan vastustajan, Poikola virkkoo.

 

– On helppo ennustaa, että tulossa on fyysinen ottelusarja, komppaa Williams.

 

KTP itsevarmana mestarin kimppuun

 

Eräänä runkosarjan ennakkosuosikeista kauteen lähtenyt KTP yskähteli pahasti alkukaudesta, ja lokakuun lopun lyhyen noususuhdanteensa jälkeen ajautui syksyn pimetessä syvään lamaan.

 

Vaikka joulukuussa päävalmentajaksi kiinnitetty Sami Toiviainen onnistui kääntämään perinteikkään kotkalaisjoukkueen kurssin, KTP ylsi lopulta runkosarjassa ”vain” kuudenneksi. Näin ollen eräs sarjakauden ennakkosuosikeista kohtaa puolivälierissä kaksi viimeisintä Suomen mestaruutta voittaneen väkivahvan Tampereen Pyrinnön.

 

– Kun joulukuussa tapahtui mitä tapahtui, oli minun tietenkin helpompaa lähteä hommaan kuin jonkun muun valmentajan, koska olin ollut alusta saakka joukkueen mukana. Tiesin, mitä pelaajat osaavat ja mihin he pystyvät. Tuska joukkueessa ja sen ympärillä oli kova, mutta pikkujutuilla ja pikku hiljaa homma lähti kääntymään, muistelee Toiviainen hyppäystään KTP:n ruoriin.

 

– Joulun jälkeen olemme kuitenkin pelanneet hyvin. Vaikka olemme välillä pelanneet heikkojakin otteluita, ei minulla ole yhtään sellainen olo, ettemmekö voisi voittaa Pyrintöä, Toiviainen jatkaa.

 

Vaikka Pyrintö on viime viikkojen otteidensa perusteella sekä historian huomioon ottaen puolivälieräsarjan ennakkosuosikki, on KTP kaikista puolivälierien haastajajoukkueista ehkäpä vahvin. Muun muassa liigan tehotilaston kärkimies Timothy Blue, täsmäheittäjä Antonio Crocker sekä ikityylikäs Jukka Matinen tietävät tarkoin, mitä ottelun voittaminen vaatii. Lisävaarallisuutta KTP:lle tuovat huippulupaus Joonas Lehtorannan ja monipuolisen Michael Poundsin kaltaiset energiapelaajat.

 

– Kova puolustuspään intensiteetti on löydettävä ja sitä kautta nopeat hyökkäykset. Meillä on urheilulliset jenkkilaiturit ja sitä pitää hyödyntää. Muutama pelaaja vastustajalta aina onnistuu, mutta laajalla rintamalla emme saa antaa Pyrinnölle onnistumisia, arvioi Pounds.

 

– Emme voi antaa Pyrinnön määrätä pelin tempoa. Kun Pyrintö haluaa juosta, on meidän käveltävä ja kun he haluavat kävellä, meidän on juostava. Pyrintö kokeneena joukkueena tietää tasan tarkkaan, mitä näissä peleissä pitää tehdä voittaakseen, ja meidän on oltava henkisesti valmiita, täydentää Toiviainen Poundsia.

 

– Tietäen Pietin (Poikola) nerouden ja kyvyn muuttaa asioita pelin aikana ja pelien välillä, yritän tietenkin parhaani mukaan vastata siirtoihin. Mukavaa playoff-shakkia on luvassa, Toiviainen päättää.

Keskinäiset ottelut

 

13.11. Pyrintö – KTP 100-83 (43-47)

5.12. KTP – Pyrintö 75-90 (35-42)

8.1. KTP – Pyrintö 96-83 (47-44)

24.2. Pyrintö – KTP 82-71 (40-38)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Damon Williams, Pyrintö:
Pts 20,3 Lev 6,5 Sy 3,5 Ri 2,0 2p 58,1% 3p 41,7% 1p 57,1%

Timothy Blue, KTP:
Pts 22,0 Lev 100 Sy 1,8 Bl 1,0 2p 57,1% 3p 30,8% 1p 50,0%

 

Otteluparin tärpit

 

  • Tampereen Pyrinnön edelleen jatkuva kukoistuskausi sai alkunsa maaliskuussa 2009, jolloin Damon Williams siirtyi KTP:sta takaisin Pyrintöön. Williamsin paluun jälkeen Pyrintö on voittanut 79,3% runkosarjaotteluistaan ja 71,9% pudotuspeliotteluistaan sekä voittanut kaksi Suomen mestaruutta.

 

  • Pyrinnön menestyskauden ensimmäinen mitali oli kevään 2009 SM-pronssi. Ryhmässä on jatkuvuutta, sillä joukkueesta ovat edelleen jäljellä Damon Williamsin lisäksi Kenneth Lowe, Antero Lehto, Joni Harjula, Antti Nikkilä, Jesse Niemi, Olli Ahvenniemi sekä suurin osa valmennusjohdosta.

 

  • KTP:lle olennainen päivämäärä on vastaavasti 8. joulukuuta 2011, jolloin Sami Toiviainen korvasi Lars Ekströmin joukkueen peräsimessä. KTP voitti Ekströmin valmentamasta 17 ottelusta vain neljä (23,5%), mutta Toiviaisen mukaantulon jälkeen 23 ottelusta tarttui matkaan vain 14 voittoa (60,9%).
  • Joukkueet kohtasivat pudotuspeleissä viimeksi kiivastunteisen puolivälieräsarjan merkeissä keväällä 2010, joka päättyi Pyrinnön 3-1-voittoon pedaten tietä tamperelaisjoukkueen seurahistorian ensimmäiselle koripallon Suomen mestaruudelle.
  • Puolivälieräsarjan joukkueiden päävalmentajista kumpikin on nimetty Korisliigan vuoden valmentajaksi. KTP:n Sami Toiviainen keväällä 2009 (Namika Lahden mestaruusvuosi) sekä Pyrinnön Pieti Poikola 2010 ja 2011 (Tampereen Pyrinnön mestaruusvuodet).
  • Myös tässä puolivälieräsarjassa kentällä nähdään maajoukkuekokelaita, tosin varttuneimmasta päästä: 1978 syntyneet Antti Nikkilä (Pyrintö) ja Jukka Matinen (KTP) kuuluvat päävalmentaja Henrik Dettmannin nimeämiin maajoukkue-ehdokkaisiin.
  • Pyrintö nimesi tulevan kauden päävalmentajakseen päättyneellä divarikaudella BC Nokiaa luotsanneen Ville Tuomisen, joka korvaa penkin päässä Pieti Poikolan. KTP puolestaan rakensi tulevaisuuttaan solmimalla pitkät jatkosopimukset Jukka Matisen ja Joonas Lehtorannan kanssa.
  • Molempiin joukkueisiin myönnettiin runkosarjakauden aikana yksi Korisliigan kuukauden pelaajan palkinto. Timothy Blue sai kunnian osakseen tammikuussa, Pyrinnön Kenneth Lowe helmikuussa. Blue oli Korisliigan runkosarjan tehotilaston ykkönen 23,3 pisteen, 10,7 levypallon, 1,8 syötön, 1,5 blokin ja 1,1 riiston keskiarvoillaan.

Otteluaikataulu

 

  • Ti 10.4. klo 18:30 Tampereen Pyrintö – KTP-Basket (Pyynikin palloiluhalli, Tampere)
  • To 12.4. klo 18:30 KTP-Basket – Tampereen Pyrintö (Steveco Areena, Kotka)
  • La 14.4. klo 17:00 Tampereen Pyrintö – KTP-Basket (Pyynikin palloiluhalli, Tampere)
  • Ma 16.4. klo 18:30 KTP-Basket – Tampereen Pyrintö (Steveco Areena, Kotka)*
  • Ke 18.4. klo 18:30 Tampereen Pyrintö – KTP-Basket (Pyynikin palloiluhalli, Tampere)*

    * = tarvittaessa
 
16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.

Näytä lisää vastaavia