Nälkäinen Karhu ja tulivoimainen ToPo mielivät mitalipeleihin

9.4.2012 Korisliigan ainoa täysammattilaisjoukkue Kauhajoen Karhu taisteli koko kauden loukkaantumisten kanssa, mutta selvitti lopulta tiensä runkosarjan neljänneksi varmistaen samalla pudotuspelien kotiedun. Helsinkiläisen ToPon kausi on ollut puolestaan vuoristorataa, mutta paperilla ”stadilaisilla” on kasassa mestaruuskelpoinen ryhmä.

Vesa Mäkäläinen saattaa palata kentille jo puolivälierissä ToPoa vastaan.

Kelly Beidler on kuulunut pohjanmaalaisten kulmakiviin koko kauden.

Karhu-luotsi Ari Tammivaara tiedostaa ToPon materiaalivahvuuden ja penkin leveyden.

Timo Heinosen tähdittämän ToPon runkosarja on sujunut vuoristoratamaisesti.

Carl Lindbom on tehnyt liigaläpimurtonsa kuluvalla kaudella.

ToPon apuvalmentaja Pekka Salminen odottaa Karhu-puolivälieräsarjassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Kuvat: Francois Perthuis, Tuomas Venhola & Tytti Nuoramo.

Kauhajoen Karhu lähti huipentumaisillaan olevaan kauteen ennennäkemättömin satsauksin. Suomen eri maajoukkueiden peräsimessä pitkän päivätyön tehnyt päävalmentaja Ari Tammivaara keräsi Pohjanmaan lakeuksille Suomen korishistorian ensimmäisen täysammattilaisjoukkueen, jonka kotimaisina johtotähtinä ovat loistaneet lahtelaiskasvatit Vesa Mäkäläinen ja Ilkka Vuori.

 

Runkosarja ei kuitenkaan sujunut pohjanmaalaisittain aivan käsikirjoituksen mukaan, sillä loukkaantumiset verottivat Karhun iskukykyä roimasti. Kun huomioon otetaan, että Karhun kärkiseitsikon pelaajat olivat yhteensä sivussa 61 runkosarjaottelusta, on joukkueen 23 voiton saalis 40 ottelusta huikea saavutus.

 

– Loukkaantumiset eivät säästäneet meitä joulutauon jälkeenkään, mutta kaikista takaiskuista huolimatta kevät meni oikein hyvin. Saavutimme mitä halusimme, eli neljännen sijan ja pudotuspelien kotiedun, linjaa Karhun päävalmentaja Ari Tammivaara tyytyväisenä.

 

Pilvisten kevättalven viikkojen jälkeen lakeuksien yllä paistaa jälleen aurinko. Ilkka Vuori teki paluun Karhun takalinjoille kolmeen viimeiseen runkosarjan otteluun, Eldar Skamo on hiljalleen palautumassa pelikuntoon ja jopa Vesa Mäkäläisen paluuta tositoimiin odotellaan siitä huolimatta, että runkosarjan lopussa tapahtuneen polvivamman huhuttiin katkaisevan kevään 2009 finaalien MVP:n pelit.

 

– Ennustetta ei varsinaisesti ole, vaan päivä päivältä mennään. Katsotaan, miten polvi tuosta kuntoutuu. Voi olla, että pelaan ekalla kierroksella, tai voi olla, että edessä on operaatio, punnitsee Mäkäläinen.

 

Loukkaantumisista huolimatta Kauhajoella ei tingitä lopullisesta tavoitteesta, joka on Karhun seurahistorian ensimmäinen SM-mitali. Keskinäisissä kohtaamisissa ToPo ja Karhu voittivat kumpikin molemmat kotiottelunsa, joten Karhun kotikenttäedulla saattaa olla sarjassa ratkaiseva merkitys.

 

– Kunhan saamme kaikki kuntoon ja pääsemme toteuttamaan aggressiivista pelitapaamme, eiköhän tästä hyvään vauhtiin vielä päästä, Mäkäläinen arvioi.

 

– ToPolla on varmasti sarjan raskain penkki, jonka päässä on paljon kokemusta ja osaamista. Kotiedun turvin tähdätään jatkoon, täydentää Tammivaara.

 

ToPolla paperilla mestaruuskelpoinen joukkue

 

Karhun haastajaksi puolivälierissä ilmoittautuu perinteikäs helsinkiläisjoukkue ToPo, joka vielä kaksi vuotta sitten kävi voiton päässä mestaruudesta finaalisarjassa Tampereen Pyrintöä vastaan. ToPo kisasi Karhun kanssa puolivälierien kotiedusta vielä runkosarjan lopussa, mutta päätti sarjan häviämällä viidestä viimeisestä ottelustaan neljä ja tipahti viidenneksi.

 

Pelkästään paperilla mitattuna ToPolla on koossa eräs jopa pääsarjahistorian kaikkien aikojen nimekkäimmistä joukkueista. Kotimaisten huippujen Hanno Möttölän, Kimmo Muurisen, Timo Heinosen ja Tuomas Iisalon lisäksi ulkomaalaispelaajat Chase Griffin, Josh Wilson ja Justin Hawkins kuuluvat liigan eliittiin.

 

– Meillä on paljon käyttämätöntä ja varmasti jo käytettyäkin potentiaalia. Vaikka meillä on välillä ollut vaikeaa, niin uskomme, että vanhatkin herrat syttyvät näin kevään korvalla, sanailee päävalmentaja Tomi Kamisen apuvalmentajaksi kesken kauden kiinnitetty Pekka Salminen.

 

Kokeneempien pelaajien lisäksi hurjan nousun helsinkiläisjoukkueen eturiviin on tehnyt 206-senttinen, 20-vuotias Carl Lindbom, joka viime kaudella haisteli ammattilaistuulia Saksan Bundesliigan Frankfurt Skylinersissä. Maajoukkuekutsun saanut Lindbom on käärinyt kuluneella kaudella 10,2 pistettä ja 4,4 levypalloa ottelua kohden.

 

– On ollut kivaa päästä Saksassa vietetyn kauden jälkeen mittaamaan omaa kehitystään kotimaisessa pääsarjassa. Otin aluksi siitä vähän paineita itselleni, mutta hiljalleen peli alkoi sujua ja maajoukkuekutsu tietenkin aina tuo lisää motivaatiota, Lindbom virkkoo.

 

ToPon laaja materiaali voi koitua helsinkiläisten eduksi, sillä Karhu on puolustuksellaan onnistunut viemään mehut joka ikisen joukkueen avainpelaajista vuorollaan. Salminen uskoo joukkueensa olevan valmis tulevaan koitokseen.

 

– Karhu on joukkue, jonka peleissä sattuu ja tapahtuu, ja se selviää ihan tilastoihinkin katsomalla. Karhu on kärkiporukoissa niin pisteissä, kolmen pisteen heitoissa kuin menetyksissäkin. Joukkue pelaa kovalla intensiteetillä koko ajan, ja siihen meidän on oltava valmiit.

 

Keskinäiset ottelut

 

15.10. Karhu – ToPo 86–81 (36–35)

30.11. ToPo – Karhu 105–83 (56–44)

25.1. Karhu – ToPo 93–69 (44–33)

10.3. ToPo – Karhu 97–92 (49–46)

 

Keskinäisten otteluiden hahmot

 

Clevin Hannah, Karhu:
Pts 24,0 Lev 3,5 Sy 3,5 Ri 1,5 2p 60,6% 3p 62,5% 1p 89,7%

 

Chase Griffin, ToPo:

Pts 20,3 Lev 1,8 Sy 1,8 2p 63,6% 3p 38,5% 1p 91,7%

 

Tärpit

 

  • Kauhajoen Karhu pelaa vasta seurahistoriansa toisen kerran SM-pudotuspeleissä, ja puolivälieräsarjassa ToPoa vastaan kyseessä on joukkueen ensimmäinen pudotuspelien kotietu. Tästä huolimatta joukkueen pelaajistosta Vesa Mäkäläinen, Ilkka Vuori ja Eldar Skamo ovat juhlineet Suomen mestaruutta, joiden lisäksi SM-mitaleja on Jussi Eskolalla, Aleksi Huuskosella sekä Janne Rekolalla.

 

  • Karhu oli kaikki ottelut huomioon ottaen Korisliigan kaikkein loukkaantunein joukkue runkosarjan aikana. Merkittävästi poissaoloja koitui Eldar Skamolle (14 ottelua), Todd Hendleylle (8 ottelua), Ilkka Vuorelle (22 ottelua) sekä Vesa Mäkäläiselle (19 ottelua).

 

  • Kaikista Korisliigan joukkueista ToPolla on eniten maaottelukokemusta: Kimmo Muurinen, Jarkko Kyllönen, Eero Lehtinen, Tuomas Iisalo, Hanno Möttölä, Carl Lindbom, Joni Herrala, Sad Niskanen ja Artur Surov ovat pelanneet yhdessä 303 aikuisten ja 322 nuorten maaottelua.

 

  • Kevään 2010 hopeamitalijoukkueesta ToPon kokoonpanosta ovat jäljellä Hanno Möttölä, Timo Heinonen sekä koko kauden loukkaantuneiden kirjoissa ollut Antti Niskanen.

 

  • Joukkueiden keskinäisten kohtaaminen merkittävin tilastoero näkyy heittomäärissä: ToPo yritti keskimäärin 24,5 kertaa kolmen pisteen heittoa ottelua kohden Karhun 18,3 yritystä vastaan, kun taas vastaavasti Karhu pääsi vapaaheittoviivalle 24,0 yritystä/ottelu ToPon 15,8 yritystä vastaan. ToPo oli tosin joukkueista huomattavasti huolellisempi ja menetti pallon 13,5 kertaa ottelua kohden Karhun 18,3 menetystä vastaan.

 

  • Odotettavissa on pistetehtailua, sillä Kauhajoen Karhu oli runkosarjan paras korintekijäjoukkue (85,0p/ottelu) ToPon ollessa vastaavasti kolmanneksi paras (83,4p/ottelu). Karhu oli myös runkosarjan tarkin kaukoheittojoukkue (36,5%).

 

  • Paikasta miesten maajoukkueeseen tulevana kesänä pääsevät puolivälieräjoukkueista kisaamaan Vesa Mäkäläinen (Karhu) sekä Kimmo Muurinen, Hanno Möttölä, Timo Heinonen ja Carl Lindbom (ToPo).

 

Otteluaikataulu

 

  • Ti 10.4. klo 18:30 Kauhajoen Karhu – Torpan Pojat (Kauhajoen liikuntahalli)
  • To 12.4. klo 18:30 Torpan Pojat – Kauhajoen Karhu (Töölön Kisahalli, Helsinki)
  • La 14.4. klo 17:00 Kauhajoen Karhu – Torpan Pojat (Kauhajoen liikuntahalli)
  • Ma 16.4. klo 18:30 Torpan Pojat – Kauhajoen Karhu (Töölön Kisahalli, Helsinki)*
  • Ke 18.4. klo 18:30 Kauhajoen Karhu – Torpan Pojat (Kauhajoen liikuntahalli)*

    * = tarvittaessa
 
16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.

Näytä lisää vastaavia