Ivey ratkaisi Lappeenrannassa, KTP tasoitti Pyrintöä vastaan

12.4.2012 Korisliigan torstai-illan puolivälieräotteluiden trilleri nähtiin Lappeenrannassa, jossa Nilan Bisonsin Jeb Ivey heitti viime hetken korillaan loimaalaiset 70–71 (38–37)-voittoon LrNMKY:sta. Kataja ja ToPo veivät myös omat ottelusarjansa katkolle, mutta KTP tasoitti kiihkeällä 89–85 (52–43)-voitollaan puolivälierät Pyrintöä vastaan.

Jeb Ivey iski Lappeenrannassa.

Samuel Haanpään kolmoset masensivat Vilppaan.

Tim Blue siivosi blokillaan KTP-Pyrintö-sarjan tasoihin.

Kimmo Muurisen ToPo masensi Kauhajoen Karhun toistamiseen. Kuvat: Eveliina Toivola, Kai Kilappa, Mati O. Koskinen & Francois Perthuis.

Lappeenrannassa nähtiin lähes ensimmäisen puolivälieräottelun toisinto, kun LrNMKY:n raastava joukkuepuolustus pystyi riisumaan Bisonsin ratkaisupelaajat aseista lukuun ottamatta joukkuettaan pinnalla pitänyttä Martin Zenoa.

Pasi Riihelän ja Lawrence Hammin ratkaisuilla johtoasemaa pitkään säilyttänyt LrNMKY alkoi jäädä loimaalaisten jalkoihin kolmannen jakson loppumetreillä. Kotijoukkue nousi kuitenkin 63–69-tappioasemasta vahvan korin pelanneen Viljami Vanjoen ratkaisulla johtoon vain viisi sekuntia ennen loppua.

Ratkaiseva hyökkäys pelattiin odotettuun tapaan Bisonsin Jeb Iveylle, joka jatkoi urotekojaan mykistämällä Lappeenrannan urheilutalon kotiyleisön säkittämällä Bisonsin summerin soidessa 70–71 (38–37)-voittoon ja samalla 2-0-johtoon puolivälieräsarjassa.

Sarjan avausottelun tapaan Ivey pysyi kurissa kahden ja puolen jakson ajan, kunnes veteraanitakamies sai heittonsa kohdalleen onnistuneilla kolmosilla. Ivey keräsi lopulta 15 pistettä (kakkoset 2/8, kolmoset 3/7, vapaaheitot 2/2) ja jakoi kolme syöttöä.

- Jeb Ivey pelasti meidät jälleen, ties kuinka monennen kerran. Saimme lopussa hänelle juuri sen ratkaisun, jonka halusimme. Pakko nostaa hattua Lappeenrannan NMKY:lle, joka tuli todella kovilla heitoilla lopussa aina johtoon asti, Bisonsin päävalmentaja Greg Gibson virkkoi.

Iveyn lisäksi Bisonin selkärangan muodostivat avauspuoliskolla tuhojaan tehnyt Martin Zeno (18/10/4 syöttöä), väkevästi korin alla esiintynyt Ryan McDade (17/12/2 blokkia) sekä LrNMKY:n puolustuksen pihtipuristuksestakin paraatiheittojaan säkittänyt Mikko Koivisto (12/1).

- Puolustuksemme oli hyvää läpi ottelun, mutta avauspuoliskolla olimme hyökkäyksessä aivan liikaa Zenon 1-1-ratkaisujen varassa. Jani Kivinen (2/0) toi meille penkiltä energiaa, jolla otimme lopulta ottelun hallintaamme, Gibson kiitteli.

LrNMKY:n tehomies oli heittojaan kaikilta etäisyyksiltä upottanut Lawrence Hamm (23/11/2 blokkia). Kaksinumeroiset pisteet keräsivät myös Viljami Vanjoki (14/4), Tyler Tiedeman (15/1/3 syöttöä) ja Pasi Riihelä (10/6). Avausottelussa 30 pistettä takonut DeAndre Haynes (6/7/6 syöttöä) jäi torstaina näkymättömiin.

Bisonsilla on mahdollisuus katkaista ottelusarja lauantaina Loimaalla.

Vajaamiehinen Vilpas ahdisteli Katajaa

Salossa kotijoukkue Vilpas joutui toiseen puolivälieräotteluun pahasti vajaamiehisenä, kun joukkueen amerikkalaispelaajat John Fields ja Emmanuel Holloway olivat jalkavaivaisina sivussa joukkueen kokoonpanosta. Salohallin runsaslukuinen kotiyleisö sai kuitenkin nähdäkseen taistelevan kotijoukkueen, joka piinasi Katajaa täydet 40 minuuttia. Joensuulaiset hakivat kuitenkin 63–75 (35–31)-rutiinivoiton.

Ottelun alku ennakoi murhaa, kun Kataja vei ensimmäisen kuusiminuuttisen 3-12. Selkä seinää vasten pelannut Vilpas onnistui kuitenkin pakottamaan Katajan pelinrakentajat alituisiin pallonmenetyksiin, ja vielä toisen jakson alussa Vilpas johti numeroissa 37–36. Alex Vaenerberg piti vielä Vilppaan soihtua korkealla kolmosillaan, mutta lopulta Kataja haki tiivistyneellä puolustuspelillään ja leveällä materiaalillaan vierasvoiton.

– Kuukausi sitten Vilpas voitti meidät ilman Fieldsiä, Jukka Katajaa ja Samu Kaaresvirtaa, joten tiesimme kyllä, että he pystyvät paikkaamaan avainpelaajien poissaolon. Teimme kuitenkin mielestäni 40 minuuttia hyvää duunia paitsi puolustuksessa, myös levypallopelaamisessa, ja ne olivat tämän ottelun avain, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala arvioi.

Katajasta lähimmäs omaa hyökkäystasoaan pääsivät Sami Lehtoranta (14/13) sekä toisen puoliajan onnistumisillaan Katajaa kannatelleet Samuel Haanpää (16/7) ja B.A. Walker (15/3/7 syöttöä). Vilppaan puolustus onnistui erinomaisesti Jared Newsonin (8/9) pimittämisessä: tavallisesti takuuvarma amerikkalaislaituri upotti kymmenestä pelitilanneheitostaan vain kaksi ja menetti pallon kuudesti. Kaikkiaan Katajalle merkittiin 22 pallonmenetystä.

Vilppaan parhaasta iltapuhteesta vastasi pääsarjatason ennätyspisteensä heittänyt Alex Vaenerberg (23/0), jonka seitsemästä kolmosyrityksestä upposi viisi. Allen Durham (20/10/3 syöttöä) teki täyden päivätyön Katajan etukenttää vastaan.

Puolivälieräsarja on katkolla joensuulaisille lauantaina Joensuussa.

– Tässä vaiheessa kautta otteluihin lähdetään ”analysoi ja opi”-periaatteella. Meillä oli valtavasti pallonmenetyksiä ja seuraavaan otteluun lähdettäessä on tärkeää kiinnittää huomiota hyökkäyspelaamiseen ja arvioida, mistä menetykset johtuivat. Puolustus ja levypallopelaaminen olivat kohdallaan, hyökkäystä pitää vähän hioa, Toijala pohti.

KTP:n hermot pitivät

Torstaina pelatuista puolivälieräotteluista vain yhdessä nähtiin kotivoitto, kun KTP puristi intensiivisen taistelun päätteeksi Tampereen Pyrinnöltä pisteet luvuin 89–85 (52–43). KTP tasoitti samalla ottelusarjan, jonka voitot ovat nyt tasan 1-1.

Tiistaina pelatussa sarjan avausottelussa Pyrintö pakotti puolustuksellaan KTP:n kauas korista, mutta torstaina kotkalaiset hajottivat tamperelaispuolustusta järjestelmällisesti ja viimeistelivät huikein prosentein pisteitä lähietäisyyksiltä. Kotkalaiset johtivat parhaimmillaan kolmannen jakson lopussa 19 pisteellä (76–57).

Hallitseva mestari piinasi kuitenkin vielä kovaäänistä kotiyleisöä kiipeämällä Damon Williamsin ja Kenneth Lowen ratkaisuilla parhaimmillaan kolmen pisteen päähän. Kotkalaisten kantti kuitenkin kesti kiivaat päätösminuutit ja Timothy Blue varmisti voiton Kotkaan torjumalla Antwine Williamsin viime sekuntien kavennusyrityksen.

– Pyrintö meni 2-3-paikkaan viimeisen jakson alussa, ja me aloimme vähän liian varhain jäädyttää omaa hyökkäyspeliämme. Pyrintö hyökkäsi lopussa paljon kovempaa korille kuin edeltävillä jaksoilla, mutta kolmen pinnan johdossa Tim Blue siivosi meille voiton blokillaan, kuittasi KTP:n päävalmentaja Sami Toiviainen.

– Hyökkäyspelaamisemme oli kaikkiaan parempaa kuin avausottelussa. Saatuamme levypallon juoksimme paremmin hyökkäykseen ja saimme parempia heittopaikkoja. Maltoimme pelata palloa sisälle ja liikuimme hyvin myös heikolla puolella sisäpelaajan saatua pallon, arvioi Toiviainen torstain onnistunutta hyökkäyspeliä.

KTP:n tehokkain oli vaisun avausottelun jälkeen tasolleen palannut Timothy Blue (21/8/6 syöttöä/2 blokkia). Antonio Crocker (20/5) helpotti koreillaan kotkalaispiinaa Pyrinnön takaa-ajon aikana ja Jeremy Williams (17/9) paukutti KTP:n toisen jakson karkumatkalle avaustahdit, jolloin myös Juho Lehtoranta (12/4) kunnostautui.

Pyrinnöltä ylitse muiden olivat tuttuun tapaan Damon Williams (24/9/3 syöttöä/4 riistoa) ja Kenneth Lowe (24/3/4 syöttöä). Antwine Williams (15/4) pysyi pitkään kotkalaisten ruuvipenkissä, mutta löysi tehonsa lopussa.

Kolmas osaottelu pelataan lauantaina Tampereella.

ToPon vauhtipeli teki tuhojaan

Puolivälierien avausottelussa suurinumeroisen tappion ToPolle kotikentällään kärsinyt Kauhajoen Karhu sai Vesa Mäkäläisen takaisin kokoonpanoonsa toiseen osaotteluun, mutta joutui pelaamaan ilman yläraajavammasta kärsivää Todd Hendleytä. Mäkäläisen paluu ei kuitenkaan Karhua auttanut, kun ToPo huudatti Töölön Kisahallin kotiyleisöä 78–59 (53–34)-voitollaan.

ToPolle voiton varmistamiseksi riitti käytännössä ensimmäinen 15-minuuttinen, jonka aikana ToPo tuhosi järjestelmällisesti kaikki Karhun hyökkäysoptiot ja vyörytti toisessa päässä palloa koriin koko arsenaalillaan. Kotijoukkue johti parhaimmillaan pistein 47–20, jonka jälkeen Töölön Kisahallissa pelattiin asemasotaa.

– Ottelun ekat 15 minuuttia olivat iloisinta hyökkäyspelaamista, jota olemme tällä kaudella pelanneet. Emme tyytyneet pyörittämään palloa kaarella, vaan hyökkäsimme aina, kun löysimme mismatchin tai väylän korille, i­­loitsi ToPon päävalmentaja Tomi Kaminen.

Myös ToPon puolustuspelaaminen oli rautaa. Tasapainoiset heittopaikat olivat Karhulla kiven alla. Pohjanmaalaiset upottivat kakkosensa 38%, kolmosensa 22% tarkkuudella ja menettivät pallon 17 kertaa. Kaminen löysi kuitenkin omiensa otteista parantamisen varaa.

­ – Jos meillä ei olisi ollut 22 menetystä, Karhu olisi jäänyt varmasti alle 50 pisteen. Ei meidän tarvitse puolustuspäässä enää hirveästi asioita muuttaa, mutta hyökkäyksessä huolellisuus sekä itsensä vapaaksi pelaaminen ovat asioita, joissa meidän on oltava huomattavasti parempia. Pelimme ei saa kuihtua pomputteluksi.

ToPon rynnistystä johtivat amerikkalaiset Chase Griffin (21/4) ja Justin Hawkins (20/10), jonka lisäksi kaksinumeroisiin pisteisiin ylsi Carl Lindbom (11/4). Helsinkiläispuolustuksen lukkoina kunnostautuivat Kimmo Muurinen (6/7/3 syöttöä), Hanno Möttölä (4/5/4 blokkia) ja Tuomas Iisalo (6/1/3 syöttöä).

Karhulta korkeimmat pisteet keräsivät Clevin Hannah (13/2/3 syöttöä) sekä Todd Hendleytä tuurannut Casey Reed (12/8/2 blokkia).

Kolmas osaottelu pelataan lauantaina Kauhajoella.

Lisätietoja: Korisliiga

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.