Korisliiga-historian kaikki pelikaudet tietoineen, pelaajien uratilastot julkaistu

13.4.2012 15:17 Basket.fi-nettipalvelu jatkaa historian kirjoittamista – kirjaimellisesti. Korisliiga-kauden huipentuessa Suomen Koripalloliitto on julkaissut miesten pääsarjahistorian kaikkien pelikausien tiedot tuloksineen ja tilastoineen. Samalla on julkaistu pääsarjassa kautta aikain esiintyneiden pelaajien uratilastot.

Korisliiga-historia on julkaistu Basket.fi-palvelussa. Julkaisun myötä kaikki SM-kaudet vuodesta 1940 nykypäivään ovat kaikkien selattavissa. Kuvassa ToPo-legenda Kari-Pekka Klinga.

Nähtävissä on myös 3200 pelaajan SM-sarjaurien tiedot. Kuvassa SM-historian kaikkien aikojen pisteykkönen Gerald Lee Senior mestaruusjuhlissa.

Vanhat pelikaudet löytyvät sarjan etusivun oikeasta yläkulmasta (kuvassa merkitty nuolella).

Pelaajien urayhteenveto löytyy välilehdeltä "Ura tilastoina". Kuvassa nuolella merkitty myös runkosarja- ja pudotuspelierittelyn mahdollistava alasvetovalikko sekä maaotteluyhteenvedon sijainti.

Miesten pääsarjahistorian julkaisu on jatkoa Koripalloliiton hankkeelle ”Koripallokirja sähköiseksi”. Suomalaisen koripallotilastoinnin isähahmo Salmi toimitti Koripalloliitolle vuosina 1970-2010 peräti 41 vuosijulkaisua, Koripallokirjaa. Viime kesänä Koripalloliitto julkaisi hankkeensa ensimmäisessä aallossa maailmanlaajuisestikin uniikin hakupalvelun Suomen maaotteluhistoriasta, joka ulottuu vuodesta 1939 nykypäivään ja kattaa kaikkien maajoukkueiden ja pelaajien ottelu- ja kilpailutiedot.

Mestaruussarjan historiatiedot sisältävät sarjataulukot ja ottelutulokset 1940-luvulta lähtien, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot vuodesta 1952 ja ottelukohtaiset tilastot 1980-luvun puolivälistä saakka.

- Korisliigan ja maaotteluiden osalta tavoitteemme siitä, että kaikkien aikojen tilastot ovat tallennettuna yhteen paikkaan, päivittyvät reaaliajassa ja ovat kaikkien nähtävillä, on nyt toteutunut, kertoo Koripalloliiton viestintä- ja kehityspäällikkö Mika Mäkelä.

Hankkeen laajuutta kuvaavat hyvin pelkästään miesten pääsarjaa koskevat tiedot. Julkaistu SM-historia sisältää lähes 11.000 ottelun tulokset, reilun 6500 ottelun tilastot ja lähes 3200 pelaajan uratiedot. Pelaajan pääsarjauran yhteydessä näytetään ensi kertaa myös yhteenveto pelaajan maaottelutilastoista.

- Tietojen tallennus on satoine tuhansine riveineen ollut valtava urakka, jota on ollut tekemässä laaja joukko ihmisiä. Heidän kiittämisen ohella Pentti Salmen työpanosta ei voi ylikorostaa. Sen mitä nyt julkaisemme, on ”Pena” kirjannut suurelta osin vuosien varrella manuaalisesti. Olemme iloisia ja ylpeitä, että hänen elämäntyönsä on nyt tietokannoissa tallessa, Mäkelä kiittelee.

Lisää tulossa

”Koripallokirja sähköiseksi” –hanke jatkuu historiatietojen jalostamisella, naisten SM-sarjan historiatietojen tallennuksella sekä pelaajien, valmentajien, erotuomareiden ja seurojen saavutusten kirjaamisella.

- Korisliigankin osalta nyt tehty julkaisu koskee ns. raakamateriaalia. Tämä tarkoittaa, että tiedot ovat pääosin selailtavissa kausikohtaisesti. Ensi pelikauden alkuun mennessä tarkoituksena on tarjota paljon yhteenvedettyä tietoa marathon-taulukosta liigan ennätyksiin, selvittää Mäkelä.

Pikaohjeet historiatietojen selaamiseen

Mitä liigahistoriasta on tarjolla?

Seuraavassa yhteenveto siitä, mitä Korisliigan pelikausista on Basket.fi-palvelussa tarjolla.  

  • 1940 – 1941 – Sarjataulukot
  • 1944 – 1951 – Ottelutulokset, sarjataulukot
  • 1952 – 1985 – Pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot
  • 1985 – 2006 – Ottelukohtaiset tilastot, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot
  • 2006 – 2012 – Ottelukohtaiset extra-tilastot (pelitapahtumien kulku, heittokartat), ottelukohtaiset tilastot, pelaajakohtaiset tilastoyhteenvedot, ottelutulokset, sarjataulukot 

Miten ottelutilastointi on kehittynyt?

Seuraavassa yhteenveto siitä, milloin on aloitettu eri tilastokategorioiden kirjaaminen.

  • 1952 – Pisteet, virheet
  • 1979-80 – Levypallot
  • 1981-82 – Kahden pisteen heitot, vapaaheitot
  • 1984-85 – Kolmen pisteen heitot
  • 1986-87 – Koriin johtaneet syötöt, riistot, torjunnat, menetykset
  • 1992-93 – Peliminuutit
  • 2009-10 – Kohdistuneet virheet, torjunnat
     
HUOM! Mikäli uudesta miesten SM- tai maajoukkuehistoriasta löytyy virheitä tai puutteita, arvostamme, jos kertoisit niistä meille. Näin saamme virheet pikaisesti korjattua ja tietovajeita täydennettyä. Viestiä voi lähettää osoitteeseen tiedotus@koripalloliitto.fi tai Facebook-sivuillemme.

Henkilöt

 
9.10.2009 11:55 Liittoa koskeva tiedote

Korisliiga ja miesten maajoukkue viiden vuoden sopimuksella URHOtv:lle

Kotimaisen joukkueurheilun TV-markkinoille voimakkaasti panostava URHOtv ja Suomen Koripalloliitto ovat solmineet viiden vuoden mittaisen mediaoikeussopimuksen. Jääkiekon SM-liigan ja jalkapallon Veikkausliigan oikeudet jo aiemmin hankkineelle URHOtv:lle siirtyy tuoreen sopimuksen myötä niin Korisliigan kuin miesten koripallomaajoukkueenkin mediaoikeudet.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

30.9.2006 Pohjoinen alue

Koripalloliiton uusi tilastopalvelu julkaistu

Suomen Koripalloliitto on avannut uuden tilastopalvelunsa. Pelikaudella 2006-07 tilastopalvelu kattaa miesten ja naisten kaksi ylimmäistä sarjatasoa eli mestaruussarjat ja I divisioonat. Laajan tilastovalikoiman lisäksi palvelu tarjoaa live-seurannan Korisliigan ja naisten SM-sarjan otteluista.

30.7.2015 07:39 Pohjoinen alue

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä torstaina 30.7.

Torstaina 30.7. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan Susijengin EM-kisakesään. Numerossa mm. tuoreen Susijengi-kapteenin Shawn Huffin, Gerald Leen sekä tänä kesänä Suomen kansalaisuuden saaneen Jamar Wilsonin haastattelut.

Pirkka Street Basket –kiertue alakouluille käynnistyi Heinolan jättimenestyksellä

Suomen Koripalloliiton ja Ruokakeskon yhteinen Pirkka Street Basket -katukoriskiertue piipahtaa toukokuussa 16 paikkakunnalla liikuttamassa tuhansia alakoululaisia. Katukorisrekan ensimmäinen pysäkki oli Heinolassa, jossa lapset viettivät ”vuoden hauskimman koulupäivän”. Heinolan tapahtuma oli jättimenestys.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

3.3.2015 Pohjoinen alue

Kausi 2014-15 päätetään korisperheen risteilyllä 27.5.

Loistava koripallokausi viimeistellään palkintogaalassa MS Baltic Queenillä 27.5. Koripalloperhe kokoontuu risteilylle palkitsemaan kauden parhaita ja juhlimaan yhdessä. Risteilyn järjestää Suomen Koripalloliitto yhteistyökumppaninsa Elämysmatkojen kanssa.

15.10.2014 Korilehti

Lokakuun KORI-lehti luettavissa netissä

Tiistaina (14.10.) Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Tuore numero sisältää Korisliiga-joukkueiden esittelyt sekä jutut liigaseurojen sosiaalisen median käytöstä ja 24.10. toimintansa käynnistävästä KorisliigaTV:stä.

6.10.2013 20:55 Liittoa koskeva tiedote

Koripalloliitto hakee Susijengille villiä korttia MM-kisoihin

Suomen Koripalloliitto on päättänyt hakea sykähdyttävästi syyskuun EM-kisoissa pelanneelle Susijengille villiä korttia vuoden 2014 MM-kisoihin. Villin kortin hakuprojekti kantaa nimeä ”Yhdessä MM-kisoihin”, jolla Koripalloliitto haluaa paitsi kiittää faneja ja pelaajia myös kutsua sekä julkisen että yksityisen sektorin mukaan MM-kisapaikan hakuun.

Näytä lisää vastaavia