Kataja ennakkosuosikkina välieräsarjaan, ToPo-leirissä odottava tunnelma

20.4.2012 Loppusuoralleen kääntynyt pelikausi 2011/12 on ollut pitkälti Joensuun Katajan juhlaa. Puolivälierissä tyylipuhtaasti Salon Vilppaan tieltään raivannut Kataja lähtee nyt ennakkosuosikkina välieriin Torpan Poikia vastaan. ToPon peli yskähteli kevättalvella pahasti, mutta puolivälieräsarja Kauhajoen Karhua vastaan on kasvattanut uskoa helsinkiläisleirissä.

Sami Lehtoranta ja Joensuun Kataja pelaa välierissä ToPoa vastaan.

Jared Newsonin Kataja mielii finaaleihin viime kevään hopean jälkeen.

Katajan päävalmentaja Jukka Toijala tunnustaa ToPon vaarallisuuden.

Tomi Kamisen mukaan ToPo-leirissä on rauhallinen, odottava tunnelma. Kuvat: Tytti Nuoramo & Francois Perthuis.

Joensuun Kataja pyyhkäisi Salon Vilppaan puolivälierissä kesälomille suoraan otteluvoitoin 3-0. Viime keväänä SM-hopeaa saalistaneet joensuulaiset ovat viimeisten päivien ajan seuranneet silmä kovana muiden ottelusarjojen tapahtumia, eikä Torpan Poikien huima tasonnousu jäänyt joukkueelta huomaamatta.

 

– ToPolla on kunnioitusta herättävä joukkue, linjaa Katajan päävalmentaja Jukka Toijala.

 

– Kun oman peliurani aikana pelasin ToPoa vastaan, heiltä löytyi kokoonpanosta sellaisia nimiä kuin Klinga, Lee, Gatewood, Joyner, Pehkonen ja Markkanen. Kun nyky-ToPon kokoonpanoa tarkkailee, niin on sanottava, ettei tämä kauaksi siitä jää. Heillä on hurjasti vielä käyttämätöntäkin potentiaalia, Toijala miettii.

 

Puolivälieräsarjassa Vilpasta vastaan Katajan puolustuspelaaminen sai salolaiset haukkomaan henkeään. Vilpas heitti keskimäärin vain 63,3 pistettä ottelua kohden upottaen kakkosensa 42,5% ja kolmosensa 24,4% tarkkuudella. Toijala kuitenkin toteaa, että ToPoa vastaan puolustuksen tason on noustava entisestään.

 

– Jokainen, joka ToPon kokoonpanoa vilkuilee, tietää, että yhden tai kahden pelaajan lukitseminen ei riitä. Heillä on paljon pelaajia, jotka pystyvät olemaan vaarallisia hyökkäyspäässä monella tapaa. Totta kai on ilmiselvää, että Josh Wilsonin poistuttua kokoonpanosta on ToPolla yksi pelinrakentaja vähemmän, ja siksi meidän on horjutettava heidän pelinjohtoaan mahdollisimman paljon.

 

Toijala toivoo omiltaan terävyyttä myös hyökkäyspäässä. Vilpas-sarjassa Katajan nimivahvan joukkueen hyökkäyspelaaminen nousi pudotuspelien vaatimalle tasolle vain ajoittain. Lisäksi Kataja menetti palloa keskimäärin 18,7 kertaa ottelussa puolivälieräsarjan aikana.

 

– Meidän on oltava paljon huolellisempia ja tasapainoisempia hyökkäyksessä kuin Vilpasta vastaan. Vastustajan taso nousee välierissä ja ToPolla on paljon keinoja rokottaa meitä, jos sorrumme esimerkiksi pallonmenetyksiin yhtä usein kuin Vilpas-sarjassa.

 

Lisämausteensa lauantaina alkavaan ottelusarjaan tuo Katajan kotikentän vaihto: seurahistoriansa ensimmäistä SM-kultaa jahtaava joukkue siirtyy jäljellä olevien pudotuspeliotteluiden ajaksi avarasta Joensuun Areenasta Mehtimäen Jäähallille. Toijala uskoo, että jääkiekkoseura Jokipoikien kotipyhättöön saadaan tunnelmaa mitalipelien ajaksi.

 

– Fiilis tulee olemaan kohdallaan. Yleisö pääsee lähemmäs kenttää, koritelineiden alla tulee seinä vastaan toisin kuin Areenalla ja pelaajat voivat keskustella keskenään kentällä vailla pelkoa siitä, että ääni lähtee kiertämään ties minne, Toijala listaa.

 

– Meille siirtyminen Jäähalliin on optimaalinen tilanne, koska hallissa ei ole muita käyttäjiä kuin me. Pidämme treenit ytimekkäinä ja intensiivisinä, ja pelaajat saavat niin halutessaan tulla tänne esimerkiksi heittelemään. Kyllä tästä kotisali saadaan.

 

Yllätyskelpoinen ToPo odottavalla tuulella

 

Torpan Poikien kausi on noudattanut maailmanluokan trillerin käsikirjoitusta kaikkine juonenkäänteineen ja dramaattisine yllätyksineen.

 

Kotimaan pääsarjahistorian kaikkien aikojen nimekkäimpiin kuuluvan kokoonpanon kasaan kerännyt ToPo hävisi runkosarjassa viidestä viimeisestä ottelustaan neljä ja näytti olevan matkalla kohti aikaista kesälomaa, mutta puolivälierien aikana joukkueessa tapahtui ryhtiliike, jonka seurauksena helsinkiläiset tekivät selvää jälkeä Kauhajoen Karhusta.

 

Puolivälieräsarjan jäljiltä tunnelma ToPo-leirissä on päävalmentaja Tomi Kamisen mukaan levollinen, luottavainen ja odottava.

 

– Meidän joukkueemme on herännyt syvästä unesta ja alkanut pelata koripalloa nyt, kun tosipelit ovat kyseessä. Meistä on kirjoitettu lehdissä ja netissä viime kuukausina kaikenlaista, mutta ei jätkiä se kiinnosta. Tässä on koossa kokenut porukka, joka tahtoo voittaa, Kaminen lataa.

 

– Esimerkiksi Kimmo Muurinen; en ole koskaan nähnyt häntä niin keskittyneenä kuin ennen neljättä ottelua. Hanno Möttölä ja Justin Hawkins paransivat otteitaan koko puolivälieräsarjan ajan. Ronnie Clark istuu päivä päivältä paremmin joukkueeseen. Ei tässä vaiheessa kautta enää keksitä mitään poppaskonsteja, vaan tehdään juuri sitä, mitä osaamme parhaiten.

 

Kaminen kertoo kunnioittavansa Joensuun Katajaa, mutta uskoo samalla, ettei runkosarjavoittaja ole vielä nähnyt parasta ToPoa.

 

– Emme me ole kohdanneet tällä kokoonpanolla Katajaa vielä kertaakaan. Edellisessä kohtaamisessamme Muurinen ja Möttölä olivat sivussa, sitä edellisestä Hawkins. Josh Wilson oli vielä runkosarjapeleissä meidän mukanamme, mutta pelaamme ilman häntä ihan erinäköistä koripalloa, Kaminen arvioi.

 

– Katajaa vastaan pelatessa tärkeintä on tuntea vastustajat ja tietää heidän vahvuutensa; kuka heittää kuljetuksesta ja kuka syötöstä, kuka osaa ajaa. Kataja on ollut liigan joukkueista ylivoimaisesti paras käyttämään tilaa hyökkäyksessä ja edellisessä keskinäisessä kohtaamisessamme olimme puolustuksessa kuin päättömät kanat. Pakkimme oli kuitenkin Karhua vastaan jo hyvää, ja parantamisen varaa jää yhä.

 

Ottelusarjan avain saattaa hyvinkin olla ToPon pelinrakentajajaosto – tai sen puute. Ainoa ”perinteinen” pelinrakentaja ToPon joukkueessa on Jarkko Kyllönen, ja Kataja pyrkii varmuudella iskemään painetta Chase Griffiniin. Kaminen ei ole kuitenkaan huolissaan.

 

– Minusta Kauhajoen Karhu on ollut tämän liigan intensiivisin puolustusjoukkue. Ilkka Vuori, Henri Hirvikoski ja Jussi Eskola prässäsivät takamiehiämme koko kentällä puolivälierissä, eikä se hirveästi meidän tasoa horjuttanut. Jos vaikka Chase Griffin on pihdeissä, kyllä pallon voivat ylös tuoda vaikka Hawkins tai Tuomas Iisalokin – lopulta pelinrakentelussa on kyse jostain ihan muusta, Kaminen hymyilee.

 

Keskinäiset ottelut

 

  • 23.11. Kataja – ToPo 74–57 (43–35)
  • 7.12. ToPo – Kataja 62–72 (33–36)
  • 1.2. Kataja – ToPo 96–91 (45–40)
  • 21.3. ToPo – Kataja 83–96 (41–43)

 

Otteluohjelma

 

  • La 21.4. klo 17:00 Joensuun Kataja – Torpan Pojat (Mehtimäen Jäähalli, Joensuu)
  • Ma 23.4. klo 18:30 Torpan Pojat – Joensuun Kataja (Töölön Kisahalli, Helsinki)
  • Ke 25.4. klo 18:30 Joensuun Kataja – Torpan Pojat (Mehtimäen Jäähalli, Joensuu)
  • Pe 27.4. klo 18:30 Torpan Pojat – Joensuun Kataja (Töölön Kisahalli, Helsinki)*
  • Su 29.4. klo 17:00 Joensuun Kataja – Torpan Pojat (Mehtimäen Jäähalli, Helsinki)*

* = tarvittaessa

 

Lisätietoja: Joensuun Kataja

 
Lisätietoja: Torpan Pojat


 
16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

9.3.2024 20:31 Korisliiga

Seagulls ensimmäisenä 20 voiton saldoon, BC Nokialta kolmannen jakson täystyrmäys Vilppaalle

Helsinki Seagulls näyttää selättäneen vaikean talvikautensa. Gulls haki nyt toisen perättäisen voittonsa ylemmässä jatkosarjassa tykittämällä ilmiömäisellä kolmosnäytöksellä Karhu Basketin nurin kotonaan. BC Nokia vankisti asemiaan kakkospaikalla nuijimalla Salon Vilppaan kolmannella jaksolla peräti 25 pisteen marginaalilla.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.

Näytä lisää vastaavia