Bisons ja Pyrintö odottavat kiihkeätunnelmaista välieräsarjaa

20.4.2012 Loimaalainen Nilan Bisons ja hallitseva mestari Tampereen Pyrintö ovat kohdanneet tällä kaudella cupin peli mukaan lukien jo viidesti. Nyt iskukykyinen nousijajoukkue kohtaa manselaiskonkarit välierien merkeissä. Jos joukkueiden edelliset keskinäiset ottelut toimivat mittarina, on edessä kiihkeä ja intensiivinen ottelusarja niin kentällä kuin katsomossakin.

Martin Zenon Bisons lähtee kotikenttäedulla Pyrinnön kaatoon.

20-vuotias Matti Nuutinen on yksi Bisonsin potentiaalisista ratkaisijoista.

Päävalmentaja Greg Gibson uskoo "piisoneiden" olevan valmis vastaamaan Pyrinnön kovuuteen.

Damon Williams ja Pyrintö ovat päässeet keväällä vireeseen.

Antero Lehto on nostanut pelinsä tällä kaudella yhä korkeammalle tasolle.

Pyrinnön Pieti Poikola nauttii pudotuspelien intensiivisyydestä. Kuvat: Eveliina Toivola, Tytti Nuoramo, Francois Perthuis & Kai Kilappa.

Nilan Bisons lähtee lauantaina alkaviin välieriin hyvin levänneenä, sillä sensaatiomaisen runkosarjakauden pelanneet loimaalaiset selvittivät seurahistoriansa ensimmäisessä pudotuspelisarjassa Lappeenrannan NMKY:n laulukuoroon suoraan otteluvoitoin 3-0.

 

Viimeisen viikon ajan Loimaalla on odotettu kasvavan jännityksen vallassa tulevan välierävastustajan nimeä. Keskiviikkoiltana vastus viimein selvisi, kun Tampereen Pyrintö katkaisi puolivälieräsarjansa KTP:ta vastaan vakuuttavaan kotivoittoon.

 

– Viidennessä Pyrintö-KTP-ottelussa Pyrintö oli kuskin paikalla alusta loppuun. Vaikka KTP veti kolmannen jakson alun 15-0, Pyrintö oli silloinkin kontrollissa. Pyrintö on kokenut joukkue, ja he tietävät, mitä tällaisissa otteluissa voittaminen vaatii, arvioi Bisons-päävalmentaja Greg Gibson.

 

Kahden edeltävän kevään aikana Pyrintö on hallinnut kotimaan pääsarjaparketteja mielin määrin. Bisons ei kuitenkaan ole kumarrellut kuvia, vaan voitti joukkueiden neljästä keskinäisestä runkosarjakohtaamisesta kolme. Joukkueet kohtasivat myös tammikuussa Suomen cupin välierässä, jonka Pyrintö voitti suurin numeroin.

 

– En varsinaisesti laskisi kahta ensimmäistä runkosarjavoittoamme mukaan kuvioihin, sillä Pyrintö pelaa nyt aivan eri koripalloa kuin syksyllä ja talvella. Viimeisin kohtaamisemme puolestaan olisi voinut kääntyä kummalle tahansa. Olemme uusi tulokas liigaympyröissä ja pudotuspeleissä meidän on ansaittava muiden kunnioitus, Gibson jatkaa.

 

– Ennen kaikkea meidän on pystyttävä hyvään levypallopeliin. Kaikki näkivät, mitä Pyrintö teki KTP:lle saadessaan irtopallot itselleen. Meidän on otettava korinalusta ja levyrit haltuun, pidettävä tempo korkeana ja huolehdittava pallosta. Jos jumiudumme paikallemme, menetämme palloa tai arkailemme levypallopelissä, meille käy huonosti.

 

Joukkueiden viidestä keskinäisestä kohtaamisesta kaksi viimeisintä olivat Korisliigan mittapuulla erityisen intensiivisiä. Gibson uumoilee myös tulevasta välieräsarjasta kuumatunteista ja uskoo, että pelien kovetessa henkisen kantin kestävyys nousee arvoon arvaamattomaan.

 

– Pyrintö tulee jännittämään hauiksiaan, emmekä saa pelästyä sitä. Tässä vaiheessa kautta jokainen joukkue tekee kaikkensa voittaakseen, ja silloin psyykkinen peli kuuluu kuvioon. Fanit ja media pelaavat omaa peliään – kentällä pelataan rehdisti ja kovaa, joukkue joukkuetta vastaan, analysoi Gibson.

 

– Onneksemme saamme lähteä välieriin kotikenttäedun turvin. Toista samanlaista paikkaa ei ole. Pyrintö myös tietää, että heidän on voitettava vähintään kerran meidät Loimaalla, ja siksi meidän on oltava kotipeleissämme erityisen huolellisia.

 

Pyrintö päässyt iskuun keväällä

 

Vielä tammikuussa monet kotimaisen koripallon ystävät ehtivät ounastella, että Tampereen Pyrinnön mestaruusvuodet olisivat ohi. Pyrintö palasi kuitenkin tutulle tasolleen kevättalvella voittamalla runkosarjan viimeisestä 16 ottelustaan 14 ja päihittämällä kovatasoisissa puolivälierissä mitalikelpoisen KTP:n.

 

Vaikka KTP-sarja venyi viiteen otteluun, on Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola luottavainen. Hän ei usko, että välierien alkaessa KTP-sarjan rasitteet painavat enää tamperelaisten jaloissa. Päinvastoin.

 

– KTP-sarja oli parasta mahdollista valmistautumista välieriin. Meillä oli vastassamme loistavilla yksilöillä varustettu, hyvää joukkuepuolustusta esittänyt ryhmä, joka paransi suoritustasoaan peli peliltä. Loimaa pääsee alkaviin välieriin tuoreemmin jaloin, mutta vastaavasti väittäisin, että pelituntuma on meidän puolellamme, Poikola lataa.

 

Poikola arvioi Pyrinnön ja Bisonsin viittä aiempaa kohtaamista luonteeltaan hyvin erilaisiksi otteluiksi. Välierän sarjalta aiemmat kohtaamiset tarjoavat kuitenkin tärkeää oppia.

 

– Bisons on joukkue, jota vastaan on kiva pelata. Heillä on selkeä konsepti, jota he toteuttavat hyvin. He puolustavat joukkueena, ja heidän hyökkäyksensä perustuu hyvien yksilöiden onnistumisiin, pilkkoo Poikola.

 

– Pähkinänkuoressa: Bisons onnistuu silloin, kun he saavat pelattua hyviä heittopaikkoja liigan parhaille kolmen pisteen heittäjille eli Mikko Koivistolle ja Jeb Iveylle tai hyviä 1-1-tilanteita Martin Zenolle. Kun Bisons onnistuu toteuttamaan hyökkäyskaavaansa, he ovat pysäyttämättömiä. Loimaata vastaan on ihan turha sumputtaa korinalustaa ja toivoa ihmettä, koska silloin tulee noutaja.

 

Edellisten Bisons-Pyrintö-kohtaamisten kiihkeästä luonteesta Poikola kertoo olevansa hyvillään. Pyrintö on osoittanut mestarin luonteensa viimeisen kahden kevään pudotuspelisarjoissa päihittämällä jokaisen vastaan tulleen joukkueen myös mentaalisesti. Välierissä mitataan jälleen, onko Pyrinnön ”saalistajan vaisto” tallessa.

 

– Puhuimme juuri Damon Williamsin kanssa siitä, kuinka hyvin meitä on lykästänyt. Ensiksi pääsimme pelaamaan KTP:n fanaattisen kotiyleisön eteen, ja nyt pääsemme Loimaalle, missä tunnelma on ollut poikkeuksellisen hyvä koko kauden. Me nautimme siitä, kun yleisö reagoi kenttätapahtumiin – silloin tietää, että ottelulla on merkitystä, Poikola miettii.

 

– Pudotuspeleistä tekee erityisen intensiivisen juuri se, että kaikki pelaajat elävät täysillä mukana joka hetkessä ja tahtovat voittaa. En ole huolissani pelaajieni henkisestä kantista, sillä tiedän heidän hallitsevan tilanteen, vaikka tunteet joskus kuumenisivatkin. Huolestuneempi olisin, jos pelaajani eivät näyttäisi tunteitaan näin tärkeissä otteluissa.

 

Keskinäiset ottelut

 

  • 19.11. Nilan Bisons – Pyrintö 97–57 (52–26)
  • 11.1. Pyrintö – Nilan Bisons 72–82 (39–30)
  • 21.1. Nilan Bisons – Pyrintö 51–64 (25–36), Suomen Cup
  • 15.2. Pyrintö – Nilan Bisons 77–66 (36–39)
  • 3.3. Nilan Bisons – Pyrintö 80–79 (37–41)

 

Otteluohjelma

 

  • La 21.4. klo 17:00 Nilan Bisons – Pyrintö (Loimaan liikuntahalli)
  • Ma 23.4. klo 18:30 Pyrintö – Nilan Bisons (Pyynikin palloiluhalli, Tampere)
  • Ke 25.4. klo 18:30 Nilan Bisons – Pyrintö (Loimaan liikuntahalli)
  • Pe 27.4. klo 18:30 Pyrintö – Nilan Bisons (Pyynikin palloiluhalli, Tampere)*
  • Su 29.4. klo 17:00 Nilan Bisons – Pyrintö (Loimaan liikuntahalli)*

* = tarvittaessa

 

Lisätietoja: Nilan Bisons

 
Lisätietoja: Tampereen Pyrintö


 
18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

Näytä lisää vastaavia