Korisliigan finaaleissa draaman aineksia

1.5.2012 Liigahistorian menestyksekkäimpiin kuuluva joukkue vastaan pääsarjanousija, moninkertainen finaalikävijä vastaan ensikertalainen – siinä selkeimmät tarinalinjat Korisliigan finaaleihin. Joensuun Kataja ja loimaalainen Nilan Bisons ovat valmiit liigakauden 2011/12 huipennukseen, joka käynnistyy keskiviikkona Joensuussa Mehtimäen Jäähallilla.

Sami Lehtorannan Kataja kohtaa Korisliigan finaaleissa loimaalaisen Nilan Bisonsin.

Korin alla ryskyy ja jytisee, tässä painimassa Bisonsin Clifton Jones ja Katajan Jeremy Price.

Jukka Toijalan Kataja lähtee luottavaisena finaalien kotiavaukseen.

Greg Gibson vyöryttää ennakkosuosikin paineet joensuulaisten niskoille. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Joensuun Kataja on juuri siinä pisteessä, missä joukkue tahtoo olla finaalien käynnistyessä: runkosarjavoitto takana, cupin kultamitalit kaulassa ja kotietu taskussa. Koko joukkue on viime juhannuksen tienoilla alkaneista kesäharjoituksista alkaen tähdännyt juuri tähän hetkeen, eikä tunnelma joensuulaisjoukkojen keskuudessa voisi olla odottavampi.

 

– Olemme pitäneet palauttavia harjoituksia, viettäneet välipäivän ja palanneet vappuaattona normaaliin harjoitusaikatauluun. Pientä vammaa ja kulumaa on parilla pelaajalla, muttei mitään vakavaa. Nyt on se aika vuodesta, kun pitää pystyä parhaimpaansa ja uskon meidän olevan valmiina haasteeseen, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala linjaa.

 

Viime keväänä Kataja kärsi kirvelevän finaalitappion Tampereen Pyrinnölle, mutta tänä vuonna joensuulaisten finaalivastus vaihtuu. Loimaalainen Nilan Bisons päihitti ratkaisevassa viidennessä välieräottelussa Pyrinnön kotikentällään ja haastaa nyt Katajan taisteluun Suomen mestaruudesta.

 

– Bisons on rakenteeltaan pitkälti samanlainen joukkue kuin me. He pelaavat samanlaista koripalloa kuin KTP viime keväänä, joskin Bisonsilla on parempi materiaali, Toijala miettii.

 

– Runkosarjan viimeiset kaksi kohtaamistamme päättyivät viime hetken heittoihin, mutta noista otteluista ei voi vetää suoria johtopäätöksiä, koska molempien joukkueiden kokoonpanot ovat sittemmin eläneet. Tärkeämpää on keskittyä toteuttamaan sovittuja asioita ja pitää huoli siitä, että olemme hereillä puolustuspäässä.

 

Bisons paineitta finaaliin

 

Finalistijoukkueiden seurahistorioiden pääsarjaosuudet ovat toisiinsa nähden kuin yö ja päivä. Joensuun Kataja on pelannut kuluvalla vuosituhannella mitalipelejä seitsemänä keväänä, kun taas Nilan Bisonsin edeltäjä Loimaan Korikonkarit ei selviytynyt kaksi vuotta sitten edes I divisioonan pudotuspeleihin. Nyt Loimaalla edetään kuitenkin koripallobuumia, ja Bisons-luotsi Greg Gibson todisti vappuaattoaamuna hymyillen, kuinka korttelikaupalla loimaalaisia jonotti lippuja toiseen finaaliotteluun.

 

– Kaikki on tapahtunut todella nopeasti. Uskomatonta, että olemme tässä nyt. Arvostamme ja kunnioitamme Joensuun Katajaa ja tiedämme kaiken heidän viime kausien menestyksestään, mutta emme aio antaa heille mitään ilmaiseksi. Olemme tasan yhtä nälkäisiä kuin he, vakuuttaa Gibson.

 

Bisons päätti sunnuntaina erään aikakauden suistamalla kahtena edellisenä keväänä mestaruutta juhlineen Tampereen Pyrinnön pronssiotteluun. Vaikka Pyrinnön kevätkausi pudotuspeleineen kaikkineen on ollut vakuuttava, Gibson uskoo Katajan olevan Bisonsin todellinen tasonmittari.

 

– Pyrintö on hallitseva mestari ja saimme tehdä kaikkemme heidät voittaaksemme, mutta Kataja on ollut selkeästi tällä kaudella liigan paras joukkue. Heillä on tulivoimaa ja leveyttä, he juoksevat kenttää tehokkaasti ja puolustavat hyvin. Jos heitä vastaan ei onnistu levypalloissa tai pidä pallonmenetyksiä vähissä, tulee noutaja.

 

Toijalan tavoin Gibson uumoilee, että alkava finaalisarja ratkotaan pienin marginaalein. Edessä saattaa olla eräs pääsarjahistorian tasaisimmista huipennuksista.

 

– Muutamia ”runeja” saattaa tulla puolin tai toisin, mutta en pitäisi ihmeenä, jos tämä ottelusarja ratkaistaisiin viidennen ottelun viimeisessä pallonhallinnassa. Meidän kannaltamme tärkeää on se, että paineet ovat Katajalla. He ovat ennakkosuosikkeja, meillä puolestamme ei ole mitään hävittävää.

 

Keskinäiset ottelut

 

  • 19.10. Nilan Bisons – Kataja 97–94 (45–40, 85–85)
  • 4.12. Kataja – Nilan Bisons 91–68 (53–36)
  • 1.3. Nilan Bisons – Kataja 88–86 (46–41)
  • 17.3. Kataja – Nilan Bisons 80–78 (45–38)

 

Finaalien otteluaikataulu

 

  • Ke 2.5. klo 18:30 Joensuun Kataja – Nilan Bisons (Mehtimäen Jäähalli, Joensuu)'
  • La 5.5. klo 17:00 Nilan Bisons – Joensuun Kataja (Loimaan Liikuntahalli)
  • Ma 7.5. klo 18:30 Joensuun Kataja – Nilan Bisons (Mehtimäen Jäähalli, Joensuu)
  • Ke 9.5. klo 18:30 Nilan Bisons – Joensuun Kataja (Loimaan Liikuntahalli)*
  • La 12.5. klo 17:00 Joensuun Kataja – Nilan Bisons (Mehtimäen Jäähalli, Joensuu)*

 

* = tarvittaessa. Kaikki pelit televisioidaan suorana URHOtv:llä.

 

Lisätietoja: Joensuun Kataja
Lisätietoja: Nilan Bisons
 
25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

Näytä lisää vastaavia