Kataja otti vieraskentän haltuun jatkoajalla, tasoitti finaalien otteluvoitot

5.5.2012 Korisliigan finaalien avausottelussa kotikentällään kaatunut Joensuun Kataja otti Loimaan Liikuntahallin parketin haltuun toisen finaaliottelun päätösjaksolla ja jatkoajalla. Tasolleen nousseiden Sami Lehtorannan ja B.A. Walkerin sekä tukun tärkeitä vapaaheittoja pussittaneen Jeremy Pricen kannattelema Kataja tasoitti otteluvoitot pistein 85–88 (49–53, 77–77).

B.A. Walker nosti tasoaan ja johdatti Katajan finaalivoittoon Loimaalla.

Bisonsia piti voitossa kiinni ahkerimmin vikkelä Martin Zeno.

Jeremy Price nousi ratkaisijaksi vapaaheittoviivalta.

Joensuun Kataja palaa maanantaina kotihalliinsa. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Joensuun Kataja joutui kolmannella jaksolla vastatusten avausottelun demoniensa kanssa, kun joukkue onnistui pelitilanneheitossa vain kaksi kertaa Bisonsin noustessa viiden pisteen tappioasemasta kuuden pisteen johtoon.

Tällä kertaa Katajan pelaajien käsi ei kuitenkaan tärissyt. Sami Lehtoranta ja B.A. Walker nostivat väkevillä ratkaisuillaan pelin tasoihin varsinaisen peliajan lopulla ja jatkoajalla Kataja turhautti Bisons-hyökkäyksen kerta toisensa jälkeen joukkuepuolustuksellaan. Toisessa kenttäpäädyssä sankarin viitan veti harteilleen Jeremy Price (11/5), joka pitkät tovit penkillä istuttuaan säkitti kuudesta vapaaheittoyrityksestään viisi vuorenvarmasti naruihin.

– Nuori mies pisti kovaan paikkaan vapaaheitot sisään, kehui Katajan päävalmentaja Jukka Toijala 23-vuotiaan amerikkalaissentterinsä suoritusta.

– Lehtoranta ja Walker olivat miehiä paikallaan, ja työn sankareita oli muutenkin monta. Tällaisissa ottelusarjoissa eri onnistujat nousevat esille eri otteluissa, Toijala kuittasi.

Toijala kiitteli omiensa kylmähermoisuutta. Katajan pelaajat kävivät kolmen jakson ajan ajoittain kierroksilla, mutta jatkoajalla joensuulaiset olivat kahta syöttöhassia lukuun ottamatta viilipyttyjä kentällä.

– Olen hieman yllättynyt siitä, että toisen puoliajan hyökkäyksen toteuttamisemme riitti tänään voittoon. Saimme kuitenkin puolustuspäämme kuosiin toisella puoliajalla, se oli ottelun avain. Biisonit on juossut tässä vaiheessa kautta omia settejään kymmenien tuhansien toistojen verran ja omaa sellaisen rutiinin, että päässämme napsuu pienimmästäkin tekemästämme virheestä.

Katajan parhaana palkittiin aktiivisesti korintekopaikkoja hakenut Sami Lehtoranta (21/5), joka nousi tasolleen vaisun avausottelun jälkeen. B.A. Walker (15/6/8 syöttöä) haki tärkeät riistot niin varsinaisen peliajan kuin jatkoajankin lopulla, viimeisteli koreja eleettömän varmasti sekä johti joukkueensa peliä rutiinilla.

Jared Newsonin (19/8) korilleajot pitkälti eliminoitiin Martin Zenon toimesta, mutta laituri kompensoi puutteitaan upottamalla neljä ensimmäistä kolmen pisteen heittoyritystään. Avauspuoliskolla heittokipsinsä karisti puolestaan maajoukkuemies Samuel Haanpää (8/4).

Bisonsilla oli etsikkoaikansa

Nilan Bisonsilla oli etsikkoaikansa ottelussa, mutta ottelun edetessä Katajan puolustuspelaaminen tiukentui ja vastaavasti loimaalaiset alkoivat osoittaa väsymisen merkkejä.

Ottelun avauspuoliskolla kakkosensa 71,4% ja kolmosensa 54,5% tarkkuudella upottanut Bisons nostatti mielialaa 1248-päisessä kotiyleisössä Mikko Koiviston ja Martin Zenon hurmoskoreilla, mutta neljännellä jaksolla ja jatkoajalla joukkueen onnistumiset jäivät satunnaisiksi.

Varsinaisen peliajan lopussa Bisons sai yrittää ratkaisevaa heittoa peräti kolme kertaa, mutta Martin Zenon, Matti Nuutisen ja Jeb Iveyn yritykset naksuivat rautoihin.

– Meillä oli mahdollisuutemme tänään, mutta emme pystyneet käyttämään niitä hyväksemme. Kataja käytti tarvittavat paikat saadakseen ottelun hallintaansa, harmitteli Bisons-päävalmentaja Greg Gibson.

– Tämä oli kahden väsyneen joukkueen ottelu. Avauspuoliskolla molempien joukkueiden puolustus oli mitä oli, kun taas toisella puoliskolla korinteko oli todella vaikeaa.

Bisonsin peliä hidasti silminnähden pelinrakentaja Jeb Iveyn (7/3/4 syöttöä) terveydentila. Vatsataudin oireista kärsinyt Ivey poistui tuon tuosta pukukopin suojaan, säkitti yhdeksästä pelitilanneheitostaan vain kolme ja hävisi puolustuspäässä alituiseen B.A. Walkerille.

– Jeb ei ollut täydessä iskussaan tänään. Minun olisi ehkä pitänyt ottaa hänet aiemmin vaihtoon, arvioi Gibson Iveyn 38 minuutin peliaikaa.

Loimaalaisten ykköset olivat mahdottoman näköisiä koreja liukuhihnalta tehtaillut Martin Zeno (27/9/3 syöttöä/4 riistoa/3 blokkia) sekä palloscreenejä tehokkaasti hyödyntänyt Mikko Koivisto (22/2/3 syöttöä). Matti Nuutinen (10/7) aloitti vahvasti, mutta hyytyi ottelun edetessä. Selkävaivainen Ryan McDade (8/6) taisteli parhaansa mukaan, mutta jäi Lehtorannan varjoon.

Paluu alkuasetelmiin

Loppuottelusarja jatkuu vain yhden välipäivän jälkeen maanantaina 7. toukokuuta Mehtimäen Jäähallilla Joensuussa. Otteluvoitot ovat tasan 1-1 ja mestariksi kruunataan ensiksi kolmeen otteluvoittoon yltänyt joukkue.

– Nyt olemme siinä vaiheessa pudotuspelejä ja tätä finaalisarjaa, että mestariksi selviää se joukkue, joka pystyy väsymyksestä huolimatta toteuttamaan omaa konseptia laadullisesti paremmin, linjasi Toijala.

– Emme olleet tänään lähelläkään parasta osaamistamme. 48 tuntia on pitkä aika. Tulemme varmasti olemaan valmiina maanantaina, lupasi puolestaan Gibson.

Ottelu seurasi myös Katajan ja Bisonsin kohtaamisten tuttua kaavaa: joukkueiden kuudesta keskinäisestä kohtaamisesta viisi on ratkennut alle viidellä pisteellä tai jatkoajalla.

Kataja jatkaa finaalisarjaa kotiedun turvin. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Mehtimäen Jäähallilla pelaamastaan kolmesta pudotuspeliottelusta Kataja on voittanut vain yhden.

Nilan Bisons – Joensuun Kataja 85–88 (25–22, 49–53, 67–65, 77–77), Korisliigan finaalit, toinen osaottelu, Loimaa 5.5.2012

Nilan Bisons: Martin Zeno 27/9/3 syöttöä/4 riistoa/3 blokkia, Mikko Koivisto 22/2/3 syöttöä, Matti Nuutinen 10/7, Ryan McDade 8/6, Jeb Ivey 7/3/4 syöttöä, Ville Mäkäläinen 5/0, Clifton Jones 4/2, Eero Aaltonen 2/0, Jani Kivinen 0/0, Santeri Latvala 0/0, Turkka Rikkonen, Toni Karppinen. 2p 26/41 (63%) 3p 6/26 (23%) 1p 15/22 (68%).

Kataja: Sami Lehtoranta 21/5, Jared Newson 19/8, B.A. Walker 15/6/8 syöttöä, Jeremy Price 11/5, Samuel Haanpää 8/2, Antti Kanervo 5/1, Petri Virtanen 5/0, Juho Nenonen 4/3, Ilpo Pehkonen 0/0, Elias Kajander 0/0, Johannes Lasaroff, Lasse Hintsala. 2p 24/42 (57%) 3p 7/19 (37%) 1p 19/28 (68%).

Lisätietoja: Ottelutilastot

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.