Veitsenterällä astellut Bisons otti kiinnityksen mestaruuteen

7.5.2012 Korisliigan kolmas finaaliottelu eteni 36 minuuttia kotijoukkue Joensuun Katajan tahdissa. Loimaalainen Nilan Bisons osoitti kuitenkin jälleen kerran periksiantamattoman luonteensa rynnistämällä Jeb Iveyn ja Clifton Jonesin johdolla ottelun väkisin jatkoajalle ja 85–91 (47–37, 77–77)-voittoon. Suomen mestaruus on katkolla loimaalaisille keskiviikkona.

Ruokamyrkytys ei painanut enää Jeb Iveyta Joensuussa.

Bisonsin työn sankari oli loppuhetkillä arvoon arvaamattomaan noussut Clifton Jones.

Jared Newson oli pysäyttämätön kolmen ja puolen jakson ajan.

Matti Nuutisen tärkeät kolmoset pitivät Bisonsia mukana pelissä avauspuoliskolla.

Tempopelillään ja vahvalla joukkuepuolustuksellaan kenttätapahtumia hallinnut Joensuun Kataja johti Bisonsia vajaat viisi minuuttia ennen kolmannen ottelun loppua turvallisin lukemin 73–63.

Kuluvan kauden aikana monesti aiemminkin syvästä päästä kuiville uinut Bisons onnistui kuitenkin jälleen täydellisesti ottelun lopun hermopelissään. Veteraanit Clifton Jones ja Jeb Ivey nostattivat hurmosta loimaalaisleirissä puolustuksellaan, ja toisessa kenttäpäädyssä Bisons jauhoi Iveyn pelinrakentelun ja Martin Zenon 1-1-ratkaisujen turvin pelin väkisin tasoihin varsinaisen peliajan lopussa.

Kataja upotti jatkoajan ensimmäisen korin, jonka jälkeen Bisons hallitsi molempia kenttäpäätyjä. Joensuulaisten joukkuehyökkäyksen käpertyessä kokoon vieraat veivät jatkoajan pistein 14-8 ja ottelun viimeiset runsaat yhdeksän minuuttia ratkaisevasti 24–12.

– Emme olleet puolustuspäässä kummoisia, mutta kuten on tapahtunut useasti aiemminkin tällä kaudella, me taivuimme mutta emme murtuneet. Saimme pysäytettyä vastustajan hyökkäyksen kun sitä eniten tarvitsimme ja aloimme toteuttaa myös hyökkäystämme paremmin, Bisons-päävalmentaja Greg Gibson kiitteli.

– Kaksi päivää aiemmin lähdimme jatkoajalle täsmälleen samasta pistetilanteesta (77–77) ja silloin tuloksena oli pannukakku. Tänään olimme tehtävämme tasolla. En voi ylistää tarpeeksi tätä ryhmää ja heidän sitoutumistaan yhteiseen asiaamme, Gibson jatkoi.

Ivey ruokamyrkytyksen kourista voittajaksi

Bisonsin loppuhetkien taistelun ilmentymä oli pelinrakentaja Jeb Ivey (18/1/7 syöttöä), joka vielä kaksi päivää aiemmin kamppaili Loimaalla ruokamyrkytyksen kourissa. Iveyltä kesti aikansa karistaa ruosteet yltään, mutta vireeseen päästyään takamies oli tuttuun tapaansa ilmiömäinen upottaen Bisonsin viimeisestä 24 pisteestä 10 ja pakottaen Katajan pelinrakentaja B.A. Walkerin kolmeen ratkaisevaan pallonmenetykseen.

Finaalisarjan parhaan ottelunsa pelasi myös Bisonsin 201-senttinen, 34-vuotias sentterikonkari Clifton Jones (10/10/3 riistoa/2 blokkia), joka urakoi viimeisen 15 minuutin aikana kahdeksan pistettä, seitsemän levypalloa sekä kaksi blokkia. Päätösminuuteilla Jones korvasi erinomaisesti Ryan McDadea (12/7), jonka finaalien vapaaheittokipsi (tänään 0/10) pysyy tiukasti paikallaan.

– Clifton on nälkäinen. Hän oli todella väsynyt lopussa, mutta hän ei olisi mistään hinnasta suostunut lähtemään kentältä, Gibson hymyili.

– Tässä sarjassa kymmenen pisteen tappioasema ei ole mitään. Niin kauan kuin pysymme pelisuunnitelmassa, saamme sellaisen johdon kiinni koska vain, Jones linjasi.

Martin Zeno (22/1) puolestaan haki loppumetreillä selkävoiton Jared Newsonista, joka ei pystynyt puolustuksellaan vastaamaan Zenon nopeuteen. Neljä kolmosta upottanut Matti Nuutinen (19/5) piti Bisonsia hengissä ottelun avauspuoliskolla ja tarkoin vartioitu Mikko Koivisto (6/3) säkitti illan ainoat pelitilannekorinsa jatkoajalla.

Tilastojen valossa merkittävä yksityiskohta on, että Bisons ylsi voittoon, vaikka joukkue heitti 33 vapaaheittoyrityksestään vain 16 koriin.

Kataja luovutti johtonsa

Finaalien kahdessa ensimmäisessä osaottelussa maltillista koko kentän joukkuehyökkäystä esittänyt Joensuun Kataja pyrki maanantaina hyödyntämään Iveyn sekä selkävaivaisen Ryan McDaden puolikuntoisuutta ja juoksemaan kenttää. Toisessa kenttäpäädyssä Kataja puolestaan pakotti Bisonsin hyppyheittojoukkueeksi, ja vain Matti Nuutisen täsmäkolmoset pitivät loimaalaisia jotenkin mukana pelissä.

Kolmen ja puolen jakson ajan Katajan suunnitelma toimi kuin unelma muutamia nukahduksia lukuun ottamatta, mutta viimeisen yhdeksän minuutin aikana joensuulaiset menettivät kontrollin täydellisesti.

– Samanlainen loppu kuin lauantaina Loimaalla, nyt vain toisinpäin. Pitää katsoa ottelutallenteelta, mitkä olivat ne ratkaisevat virheet. Annoimme kohtalaisen ison johdon pois, harmitteli Katajan päävalmentaja Jukka Toijala.

Ottelua parhaimmillaan 13 pisteellä johtaneen Katajan hyökkäyspään tehotykki oli Jared Newson (25/11), joka oli päätösjakson puoleenväliin asti lähes pitelemätön. B.A. Walker (17/5/5 syöttöä) ja Petri Virtanen (14/1/3 syöttöä/4 riistoa) onnistuivat myös runsaan kolmen jakson ajan tempon ylläpitämisessä, mutta hyytyivät muun joukkueen tavoin ratkaisuhetkillä.

Katajan avainpelaajista Sami Lehtoranta (8/6) ajautui loimaalaispuolustuksessa kauas mukavuusalueeltaan ja Antti Kanervon (2/1) heittotila jäi minimiin.

Mestaruus katkolla Loimaalla

Nilan Bisons johtaa finaalisarjaa voitoin 2-1. Nousijajoukkueella on mahdollisuus katkaista finaalisarja ja juhlia mestaruutta jo keskiviikkona Loimaan Liikuntahallilla.

– Mestaruutta juhlii se joukkue, joka pystyy ensimmäiseksi voittamaan kotonaan, muistutti Toijala finaalisarjan luonteesta: kaikki kolme osaottelua ovat päättyneet vierasvoittoihin.

– Olemme saaneet todistaa mielenkiintoista, hienoa ottelusarjaa, enkä näe tilanteen muuttuvan keskiviikkona Loimaalla. Mitä tahansa tapahtuukin, meidän on oltava valmiina, Gibson teroitti.

Joensuun Kataja – Nilan Bisons 85–91 (22–16, 47–37, 63–56, 77–77), Korisliigan finaalit, kolmas osaottelu, Joensuu 7.5.2012

Kataja: Jared Newson 25/11, B.A. Walker 17/5/5 syöttöä, Petri Virtanen 14/1/3 syöttöä/4 riistoa, Jeremy Price 9/3, Juho Nenonen 8/6, Sami Lehtoranta 8/6, Antti Kanervo 2/1, Elias Kajander 2/1, Ilpo Pehkonen 0/0, Johannes Lasaroff, Lasse Hintsala, Samuel Haanpää. 2p 30/52 (58%) 3p 6/16 (38%) 1p 7/9 (78%).

Nilan Bisons:
Martin Zeno 22/1, Matti Nuutinen 19/5, Jeb Ivey 18/1/7 syöttöä, Ryan McDade 12/7, Clifton Jones 10/10/3 riistoa/2 blokkia, Mikko Koivisto 6/3, Ville Mäkäläinen 4/5, Jani Kivinen 0/0, Turkka Rikkonen, Santeri Latvala, Toni Karppinen, Eero Aaltonen. 2p 24/47 (51%) 3p 9/17 (53%) 1p 16/33 (48%).

Lisätietoja: Ottelutilastot

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.

6.3.2024 20:25 Korisliiga

KTP katkaisi kahdeksan ottelun tappioputkensa – "Näkee, että jätkillä on selkärankaa!"

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa nähtiin illan otteluissa merkittäviä voimasuhteiden muutoksia.

5.3.2024 20:29 Korisliiga

Vilpas Katajaa vahvempi ylemmässä jatkosarjassa

Tiukka kamppailu ratkesi Salon Vilppaalle, kun Katajan Henri Permannon viime sekuntien heitto kolahti rautaan.

4.3.2024 13:55 Korisliiga

Tulikuuman Korihaiden Javion Ogunyemi Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon läpi helmikuun marssineen Korihaiden Javion Ogunyemi on valittu Korisliigan helmikuun kuukauden pelaajaksi.

3.3.2024 18:55 Korisliiga

Kouvojen kalenterivuosi 2024 on käynnistynyt loistavasti – tänään kaatui Pyrintö yli 20 pisteellä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kouvot otti kotivoiton Tampereen Pyrinnöstä.