Koponen ja Rannikko valmiit pudotuspelien haasteisiin

16.5.2012 klo 11:40

Virtus Bolognan Petteri Koponen ja Cimberio Varesen Teemu Rannikko aloittavat kevään pudotuspeliurakkansa torstaina. Koponen tähtää Bolognan kanssa Italian vuosiensa ensimmäiseen välieräpaikkaan ja Rannikko puolestaan pyrkii Varesen riveissä horjuttamaan monivuotisen mestarijoukkue Montepaschi Sienan kuntoa.

 

Koposen Virtus Bologna päätti Serie A:n runkosarjan näytöstyyliin viidellä peräkkäisellä voitolla. Erityisen vakuuttava Bologna oli viimeisessä kahdessa ottelussaan, joiden aikana joukkue onnistui kaatamaan sarjan piikkipaikkaa pitäneen Sienan ja kolmospaikalla majailleen Cantun. Siena-voitosta erityisen hohdokkaan tekee se, että viisi peräkkäistä Italian mestaruutta voittanut joukkue ei ollut hävinnyt kotonaan viiteen vuoteen.

 

– Talvella meitä vaivasivat loukkaantumiset ja aika monet joutuivat pelaamaan puolikuntoisina. Kun pikku hiljaa saatiin porukka takaisin kasaan, loppukausi menikin todella hyvin. Totta kai vähän harmittaa se, että hyvän runkosarjan päätteeksi jouduttiin kaksi viikkoa odottamaan pleijareiden alkua, mutta odottavissa tunnelmissa ollaan, arvioi Koponen.

 

Koposelle päättynyt runkosarjakausi oli hänen neljästä Italian vuodestaan tehokkain. MaSu-Basketin kasvatti viimeisteli 13,8 pistettä, 3,1 levypalloa, 2,6 syöttöä ja 1,0 riistoa ottelua kohden upottaen kakkosensa 51,5%, kolmosensa 35,8% ja vapaaheittonsa 77,1% tarkkuudella.

 

Koponen muodostaa yhdessä Italian maajoukkuetakamiesten Giuseppe Poetan ja Luca Vitalin, georgialaisen teholaituri Viktor Sanikidzen, sentteri Angelo Giglin sekä amerikkalaisten Kris Langin ja Chris Douglas-Robertsin kanssa joukkueensa iskunyrkin.

 

– Pysyin koko runkosarjan suht koht terveenä ja sain valmentajalta niin paljon vastuuta kuin vain jaksoin pelata. Valmentaja (Alessandro) Finelli peluutti minua enemmän heittävänä takamiehenä kuin edeltäjänsä (Lino Lardo), mutta sain pelipaikastani huolimatta käsitellä palloa paljon ja luoda korintekomahdollisuuksia 1-1-tilanteista, Koponen selvittää.

 

Runkosarjan 32 ottelusta 20 voittanut Bologna lähtee puolivälieräsarjaan Sassaria vastaan haastajan asemasta. Viidenneksi runkosarjassa sijoittunut Bologna voitti ensimmäisen keskinäisen kohtaamisen viidellä pisteellä, mutta hävisi Sardiniassa maaliskuussa 34 pistellä.

 

– Kotietu on tässä sarjassa todella iso juttu. Voitimme vieraissa vain viisi ottelua, mutta vastaavasti hävisimme kotonamme vain kerran. Meille on tärkeää onnistua varastamaan joko ensimmäinen tai toinen osaottelu Sassarissa, arvioi Koponen tulevaa.

 

– Sassari on run and gun -pelityylin joukkue, joka pelaa vähän Suomen maajoukkueen tapaan: juoksee kenttää todella paljon, pelaa nopeaa pick and rollia ja heittää paljon kolmosia. Jos saamme oman puolustuksemme toimimaan sekä horjutettua heidän kaukoheittopeliään, meillä on kaikki mahdollisuudet välieriin.

 

Sassarin voimahahmot kauden aikana ovat olleet Drake Diener, Travis Diener, Quinton Hosley sekä Vanja Plisnic. 

Rannikon Varese horjuttamaan Sienaa 

Koposen ja Virtus Bolognan tavoin myös Teemu Rannikon Cimberio Varesen loppukevät sujui voitokkaissa merkeissä. Veteraanitakamies Phil Gossin palattua joukkueeseen Varese voitti runkosarjan kahdeksasta viimeisestä ottelustaan viisi. Loppukiri oikeutti runkosarjan kahdeksanteen sijaan 17 voitolla 32 ottelusta.

 

– Meillä amerikkalaistakamies vaihtui pari kertaa kauden aikaan. Phil Goss oli meille entuudestaan tuttu, ja hänen kanssaan peli lähti sujumaan odotettuun tapaan. Sinänsä ehkä hieman harmittaakin Gossin myöhäinen mukaantulo, koska meillä olisi ollut edellytyksiä parempaankin runkosarjasijoitukseen, Rannikko miettii.

 

Rannikko kuului runkosarjan aikana Varesen kulmakiviin. Maajoukkuekonkari pelasi kaikkiaan 28 ottelua, joista seitsemässätoista hän asteli kentälle joukkueensa avaavana pelinrakentajana.

 

Turun NMKY:n kasvatti sai päävalmentaja Carlo Recalcatilta peliaikaa 23,1 minuuttia ottelua kohden, ja hän osoittautui luottamuksen arvoiseksi 7,9 pisteen, 3,1 syötön, 1,6 levypallon ja 1,4 riiston ottelukeskiarvoilla. Rannikko oli tuttuun tapaan kovaa valuuttaa heittäjänä: kakkosista upposi 53,7%, kolmosista 38,0% ja vapaaheitoista 83,6%.

 

– Ihan mukavasti tuo meni. Polvi on vihoitellut jonkin verran kauden aikana, mutta lepuutin sitä viimeisessä runkosarjamatsissa ja nyt takana on kaksi viikkoa pelitaukoa, joten ihan iskussa pitäisi olla pudotuspelien avauksessa, arvioi Rannikko.

 

Pudotuspeleissä Varese saa vastaan maailmanluokan vastustajan eli Italian kenttiä viime kausina hallinneen Montepaschi Sienan. Varese onnistui runkosarjan aikana kaatamaan Sienan kertaalleen, mutta Rannikon mukaan hallitseva mestari on puolivälieräsarjan ehdoton voittajasuosikki.

 

– Siena hävisi runkosarjassa kahdeksan ottelua, mutta se ei sinänsä kerro mitään: joukkue on kärsinyt loukkaantumisista, joutunut vaihtamaan pelaajia pari kertaa ja lisäksi joutunut pistämään muutamia avainpelaajia syrjään Serie A:n peluutussääntöjen johdosta. Kaikki on kuitenkin mahdollista ja siitä lähdetään, että teemme omalla pelillämme mahdollisimman paljon kiusaa Sienalle.

 

Varesen kantavat voimat kauden 2011/12 aikana ovat olleet Rannikon ja Phil Gossin lisäksi Yakhouba Diawara, Rok Stipcevic, Diego Fajardo sekä Viron maajoukkuemies Kristjan Kangur. Sienan sikermän kirkkaimmat tähdet ovat Bo McCalebb, Igor Rakocevic, David Andersen, Ksistof Lavrinovic sekä Rimantas Kaukenas.

 

 

Italian Serie A:n puolivälierien avausottelut Montepaschi Siena-Cimberio Varese sekä Sassari-Virtus Bologna pelataan torstaina. Serie A:n välieriin etenee kolmella voitolla.

 

 

 


Petteri Koposen Virtus Bologna lähtee pudotuspeleihin voittoputkessa.
Koposen mukaan Bolognan tähtäimessä on hakea mahdollisimman varhain vierasvoitto Sassarista.
Teemu Rannikon Varese kohtaa puolivälierissä suurseura Sienan.
Rannikolla on taas takanaan tehokas ammattilaiskausi. Kuvat: Getty Images / All Over Press & Ville Vuorinen.