Koponen: ”Onnellinen mahdollisuudesta pelata Euroopan parhaita vastaan”

4.6.2012 18:16 Viime viikolla kolmivuotisen unelmasopimuksen venäläisen Euroliiga-seuran BC Himkin kanssa solminut Petteri Koponen, 24, on astumassa uudelle portaalle nousujohteisella urallaan. Koponen puhui tunnelmistaan Koripalloliiton järjestämässä lehdistötilaisuudessa maanantaina Helsingissä ja kertoi mm. olevansa onnellinen mahdollisuudesta haastaa maanosan kirkkaimmat tähdet.

Pitkään Euroliiga-kentille haaveillut Petteri Koponen on onnellinen ja kiitollinen tulevasta haasteestaan, jonka Himki hänelle tarjoaa.

Koponen pelasi neljä ikimuistoista vuotta Bolognassa, josta tuli "Petskulle" kuin toinen koti. Sen lisäksi muodostui ystävyyssuhteita - kuvassa Koposen kanssa georgilainen Viktor Sanikidze.

Euroliiga-haaste on Suomen päävalmentaja Henrik Dettmannin mukaan luonnollinen jatkumo Koposen nousujohteiselle uralle. Kuvat: Ville Vuorinen & Getty Images / All Over Press.

Viimeisen kahden viikon ajan Petteri Koposen ympärillä on kiehunut. Koposen edustaman Virtus Bolognan pudottua Italian Serie A:n puolivälieristä ovat eurooppalaiset seurat taistelleet kilvan suomalaistähden palveluksista. Kauden päättymisestä ehti kulua alle kaksi viikkoa, kun Koponen allekirjoitti kolmevuotisen sopimuksen tuoreen Eurocup-mestarin, ensi kaudella Euroliigaa pelaavan venäläisen BC Himkin kanssa.

– Fiilikset ovat huikeat. En olisi uskonut kauden jälkeen, että päätös tulevan kauden pelipaikasta syntyisi näin nopeasti. Pitää olla todella onnellinen siitä, että pääsen viimein Euroliigaan pelaamaan maanosan parhaita pelaajia vastaan ja näyttämään, millä tasolla kykenen pelaamaan, Koponen kuittaa.

Toukokuun viimeisen kahden viikon aikana huhut veivät Koposta Venäjän lisäksi muun muassa Espanjaan ja Italiaan. Himkin kolmen vuoden tarjous oli kuitenkin Koposen urasuunnitelmien kannalta houkuttelevin.

– Heti kauden loputtua seurat alkoivat soitella perään. Pääsääntöisesti kaikki sopimusta tarjonneet joukkueet olivat Euroliigaa pelaavia tai ainakin sellaisia, joilla oli mahdollisuus pelata paikasta. Himkin tarjous oli kuitenkin kaikkein paras kokonaispaketti ja toi mukanaan tietynlaisen taloudellisen turvan, kuvailee Koponen.

Koposelle tukea neuvotteluissa tarjosi Teemu Rannikko, joka pelasi Himkin paidassa vuosina 2007–09. Rannikon maalaama kuva seurasta oli valoisa.

– Jokaiseen kysymykseeni tuli positiivinen vastaus Teemulta: organisaatio hoiti asiat loistavasti, käytännön asiat toimivat, pelaajat voivat keskittyä pelaamiseen. Totta kai sekin helpottaa, että pelaajien asunnon vieressä on Stockmann, josta voi hakea suomalaista leipää, Koponen nauraa.

Ikimuistoiset Italian vuodet 

Siirtyminen BC Himkiin ja Euroliigaan on Koposelle luontainen askel ylöspäin uralla. Viimeisen neljän vuoden aikana Koponen kasvoi Italian Serie A:ssa keltanokasta joukkueensa kapteeniksi ja yhdeksi liigan parhaimmista takamiehistä.

– Neljä vuottani Bolognassa olivat ikimuistoiset, Koponen tunnelmoi.

– Ensimmäinen vuosi oli vaikea. Ympärillä oli todella kova jengi ja ympäristö oli aivan uusi. Näin oikeastaan ensimmäisen kerran, mitä ammattilaisuus todella on. Seuraavat kolme vuotta pelasinkin isossa roolissa ja paransin sekä kehityin mielestäni vuosi vuodelta.

Virtus Bologna voitti talvella 2009 Euroopan kolmoskilpailu EuroChallengen. Italian liigan pudotuspeleihin Bologna selviytyi jokaisella Koposen kaudella, jonka lisäksi se selvisi Italian cupin finaaliin kerran.

– Virtus olisi mielellään minut pitänyt Bolognassa vaikka urani loppuun asti, mutta kyllä seurassa tiedettiin, että minun on aika ottaa seuraava askel urallani urheilullisesti. Bolognasta ehti tulla minulle toinen koti näiden neljän vuoden aikana, ja mistä sen tietää, vaikka jonain päivänä palaisin sinne. Kaikki muut asiat Bolognassa hoituivat erinomaisesti, mutta Euroliigaa siellä ei ollut mahdollista pelata.

Jo tässä vaiheessa on selvää, että Himki ei ole lähdössä tulevaan Euroliigan kauteen testaamaan veden lämpöä varpaillaan. Joukkue on tehnyt merkittäviä pelaajahankintoja viimeisen viikon aikana: Koposen lisäksi ryhmään liittyvät James Augustine, Paul Davis sekä K.C. Rivers.

– Himkillä on kovat tavoitteet ja halu menestyä, ja se oli totta kai iso osa päätöstäni. Tahdon ilman muuta pelata joukkueessa, jolla on potentiaalia taistella voitosta kauden viimeisissä peleissä, jatkaa Koponen.

Eurocup-voittonsa lisäksi Himki pelasi viime keväänä Venäjän Superliigan finaalissa. Venäjän mestaruuden vei superseura Moskovan TsSKA, jolle mestaruus oli kymmenes perättäinen.

Ennen Euroliigan ja Venäjän Superliigan koitoksia Koponen valmistautuu maajoukkuekesään 2012 Suomen Susijengin riveissä. Suomi kohtaa EM-karsinnoissa Albanian, Puolan, Belgian ja Sveitsin panoksenaan paikka Slovenian vuoden 2013 EM-kisoissa.

– Viime kisoista jäi nälkää. Jätkien kanssa olemme puhuneet sen verran, että haluamme ehdottomasti kisoihin uudestaan. Edessä ei missään nimessä ole helppoja pelejä ja valmistautuminen on hoidettava huolella. Olen nyt kaksi viikkoa ollut treenaamatta, mutta tällä viikolla pitäisi taas aloittaa salitreenit, juokseminen ja tenniksen tai sulkkiksen peluu muiden maajoukkuejätkien kanssa, Koponen kertoi juuri ennen golf-kierrokselle lähtöä.

Dettmann: ”Luonnollinen jatkumo Petterin uralle” 

Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann näkee, että Himkin kanssa solmittu sopimus on osa luonnollista jatkumoa Petteri Koposen uralla.

– Petterin ura on ollut noususuhdanteinen kaikki nämä viime vuodet. Petterin parhaita ominaisuuksia on se, että jos hänet heittää kylmään veteen, kyllä hän siellä jotenkin ui. Euroliiga on osa luonnollista jatkumoa hänen urallaan, Dettmann virkkoo.

Dettmannin mukaan Euroliigan joukkueiden Koposta kohtaan osoittama mielenkiinto kertoo merkittävästi Koposen arvosta ja arvostuksesta.

– Koripallon bisneslogiikassa olennaista on ymmärtää se, että kauden päätyttyä ne joukkueet, joilla on kovimmat resurssit ja tavoitteet, myös toimivat ensimmäisenä. Himki on ollut ensimmäisiä huippujoukkueita koko Euroopassa, jolla on ollut aggressiivisuutta ja aktiivisuutta iskeä pelaajamarkkinoille. Himki kartoitti markkinat ja nappasi Espanjan liigasta muutaman kovan ison miehen sekä Italiasta suomalaisen pelintekijän. Mielestäni se on todella hieno asia.

Koposen sopimuksen myötä Euroliigassa pelaa kaudella 2012-13 kaksi suomalaispelaajaa – Koposen lisäksi Union Olimpija Ljubljanan Sasu Salin. Kaksikko urakoi miesten maajoukkueen aloitusviisikon takamiesparina EM-kisakesänä 2011, ja heidät nähdään tositoimissa maajoukkuepaidassa taas alkaneen kesän EM-karsinnoissa.

– Olen aina sanonut, että suomalaisen koripalloperheen pitää pystyä kasvattamaan vähintään kaksi Euroliiga-tason pelaajaa vuosikymmentä kohden – viime vuosikymmenellä ne olivat Teemu Rannikko ja Hanno Möttölä, Dettmann linjaa.

– Kun pystymme tuplaamaan tämän määrän, voimme pelaajamateriaalimme puolesta kilpailla Euroopan parhaiden maiden kanssa. Uskon, että se tulee olemaan mahdollista vielä Petterin ja Sasun urien aikana. Sekä Petteri että Sasu ovat vielä nuoria, ja molemmilla on monia vuosia edessä urallaan.

Lue myös seuraavat artikkelit

 
24.3.2018 Haastattelu

Lauri Markkanen: ”Olen vähitellen tottunut tähän rytmiin”

Lauri Markkasen ensimmäinen kausi NBA:n Chicago Bullsissa on kääntynyt loppusuoralleen. Tulokaskausi on ollut vasta 20 vuotta täyttävälle Markkaselle ikimuistoinen, mutta jyväskyläläisen HoNsUn kasvatin tavoitteena on pitkä ammattilaisura maailman parhaassa koripalloliigassa ja tulokaskausi on siinä vain ensimmäinen luku.

7.2.2018 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Korisliigan MVP Antto Nikkarinen loppukaudeksi Kotkaan

Kahtena perättäisenä keväänä Korisliigan pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteinen kotkalaisjoukkue KTP-Basket saa riveihinsä huippuvahvistuksen. Hallitseva Korisliigan MVP ja alkukauden Ruotsin liigaa Jämtlandissa pelannut Susijengi-takamies Antto Nikkarinen, 26, on solminut loppukauden kestävän sopimuksen KTP:n kanssa, uutisoi Kymen Sanomat.

NBA-matkasta unohtumaton startti 6. pelaajien vuodelle – ”Upea kokemus”

NBA-matkan voittajat Matti ja Henri näkivät aitiopaikoilta Lauri Markkasen ennätysillan ja pääsivät tapaamaan suomalaistähteä New Yorkissa.

17.1.2018 12:00 Suomalaiset ulkomailla

Lauri Markkasesta ensimmäistä kertaa vuoden koripalloilija

Vastikään NBA:n ennätyksen taalaliigan historian kaikkien aikojen nopeimmin 100 onnistunutta kolmen pisteen heittoa upottaneena pelaajana kirjauttanut Lauri Markkanen, 20, on nimetty ensimmäistä kertaa urallaan Suomen urheilutoimittajien valinnoissa vuoden koripalloilijaksi. Markkanen katkaisi Petteri Koposen kuusivuotisen putken vuoden koripalloilijana.

31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

29.12.2017 14:55 Suomalaiset ulkomailla

Carl Lindbomille pesti Kroatian liigaan

Alkukaudella Liettuan liigassa pelannut ja joulukuussa Helsinki Seagullsia edustanut Susijengi-laituri Carl Lindbom, 26, on solminut sopimuksen Kroatian liigaa pelaavan KK Osijekin kanssa. 206-senttinen Tapiolan Hongan kasvatti tekee ensiesiintymisensä uuden joukkueensa paidassa 6. tammikuuta Kroatian cupin kotiottelussa KK Sibenikiä vastaan.

Erik Murphy ei jatka Nanterressa

Ranskan Pro A -liigan kärkikahinoissa pelaavaa Nanterre-92:a syyskaudella edustanut Susijengi-laituri Erik Murphy, 27, ei jatka ranskalaisjoukkueessa uuteen vuoteen. 208-senttinen Murphy pelasi viimeisen ottelunsa Nanterren paidassa viikonloppuna, kun joukkue voitti kotikentällään Chalon/Saonen.

2.12.2017 15:00 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisoissa menestynyt Susijengi ja Lauri Markkanen ehdolla vuoden urheiluilmiöksi, Markkanen kisaa myös vuoden läpimurrosta

Vuoden 2017 EM-kotikisoissa voittoja kerännyt ja ennätysyleisöjä hurmannut Susijengi nuoren tähtensä Lauri Markkasen johdolla kisaa vuoden 2017 urheiluilmiön palkinnosta Suomen Urheilugaalassa. Markkanen nimettiin lauantaisessa ehdokkaiden julkistamistilaisuudessa myös kisaamaan vuoden läpimurrosta.

26.11.2017 19:00 Haastattelu

50 maaottelun Roope Ahonen: ”Pelaajana pitää olla valmis, kun tilaisuus tarjoutuu”

Salon Vilppaan kasvatti Roope Ahonen, 27, siirtyi osaksi Susijengin kokenutta kaartia perjantai-iltana, kun Suomi aloitti MM-karsintansa päihittämällä Bulgarian vieraskentällä Botevgradissa. Uransa 50. A-maaottelun pelannut Ahonen on toipunut viime kesän alaraajavammastaan ja uskoo pystyvänsä suureen rooliin tiellä kohti Kiinan MM-kisoja.

18.11.2017 16:00 Suomalaiset ulkomailla

Susijengin Carl Lindbom ei jatka Liettuassa

Alkusyksyllä kaksivuotisen sopimuksen liettualaisen Juventus Utenan kanssa allekirjoittanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 26, ei jatka Liettuassa. Susijengiä viime syyskesän EM-kotikisoissa edustanut 206-senttinen iso laitahyökkääjä etsii paraikaa uutta seuraa.

Näytä lisää vastaavia