Susijengi murskavoittoon karsinta-avauksessa, maestro Koponen takoi piste-ennätyksensä

17.8.2012 Vuoden 2012 EM-karsinnat alkoivat Suomen miesten Susijengin osalta voitollisesti, kun selkeänä altavastaajana otteluun lähtenyt Albania joutui nöyrtymään sinivalkoisen heittomyllyn edessä murskapistein 112–77 (61–30). Huippuprosentein heittonsa säkittäneen Suomen ilotulitusta johti Helsingin Jäähallin sudenpesässä piste-ennätyksensä, 29, viimeistellyt Petteri Koponen.

Ensi kaudeksi Euroliigaan siirtyvä Petteri Koponen puhkoi Albanian puolustuksen halutessaan ja kirjautti uudeksi maaotteluennätyksekseen 29 pistettä. Kuva: Tytti Nuoramo.

Myös Matti Nuutinen ylsi piste-ennätyksekseen, jonka hän pisti uusiksi jo puoliaikaan mennessä.

Antto Nikkarinen pelasi yritteliäästi.

Seuraavaksi Suomi matkaa Puolaan, jossa odottaa avauskierroksella kärsityn Belgia-tappion ärsyynnyttämä kotijoukkue.

Kotiyleisön eteen Suomi palaa ensi perjantaina, jolloin Sudenpesään astelee Belgia. Kuvassa Suomen Gerald Lee Jr. Kuvat: Tytti Nuoramo & Francois Perthuis.

Suomi selätti Albanian käytännössä jo ottelun ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Vaikka Albania pääsi nostelemaan avausjaksolla muutamia helppoja kuppeja Suomen ylilatautuneen joukkuepuolustuksen siimeksestä, olivat sudet saalistustuulella: joukkue pommitti kymmeneen minuuttiin 37 pistettä (kakkoset 6/9, kolmoset 7/9) karaten 19 pisteen karkumatkalle.

Lopullinen 35 pisteen ero antoi jotakuinkin oikean kuvan joukkueiden perjantai-illan tasoerosta: vaikka Suomi oli materiaaliltaan selkeästi Albaniaa edellä, onnistui Suomi pelaamaan ehjää joukkuepeliä vain hetkittäin. Joukkue oli parhaimmillaan ensimmäisen jakson hyökkäyspelissään ja toisen jakson puolustuspelissään; toisen puoliskon paras anti jäi kovien yksilöiden harteille.

– Niin kauan kuin pelasimme koripalloa, kaikki meni ihan hyvin. Sitten, kun siirryimme seniorikoripallon puolelle, suu kävi enemmän kuin jalat, sanaili Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.

Miesten maajoukkue-uransa ensimmäisiä karsintoja pelaava kaarinalaiskaksikko Matti Nuutinen (8/1/3 riistoa)-Ville Kaunisto (9/7) jakoi päävalmentajan mietteet ottelusta.

– Jäi kaksijakoiset fiilikset. Pelasimme ensimmäisen puoliajan hyvin, sitten passivoiduimme, Nuutinen mietti.

– On inhimillistä, että tällaisessa pelissä on vaikeaa pitää yllä intensiteettiä. Parasta on se, että matsi on ohi ja voitettu, latasi puolestaan Kaunisto. 

Koponen maestro kentällä 

Suomen selkeä johtohahmo oli pelinrakentaja Petteri Koponen, joka kantoi päävastuun paitsi joukkueen pelinrakentamisesta, myös korinteosta.

194-senttinen, 24-vuotias Koponen oli albanialaispuolustukselle täysin pitelemätön. MaSu-Basketin kasvatti kohenteli uuden yhden maaotteluennätyksensä 29 pisteeseen (kakkoset 4/4, kolmoset 3/8, vapaaheitto 12/12) jakaen ohessa neljä syöttöä ja riistäen pallon kolme kertaa.

– Ei voi olla ihan pettynyt, kun voittaa matsin 35 pinnaa, mutta parantamisen varaa jäi ja paljon, Koponen mietti joukkueensa suoritusta.

– Oli vaikea pelata, kun oli koko ajan puoliksi vapaana. Näissäkin olosuhteissa pitäisi pystyä pelaamaan omaa korista, mutta peli meni heittelyksi. 50 pinnan voitto olisi ollut tarjolla, mutta olimme pehmeitä toisella puoliajalla, eikä intensiteetti riittänyt isompaan voittoon.

Koposen lisäksi Susijengin pirteimmistä otteista vastasivat toisella puoliajalla hyökkäysvireeseen päässyt Shawn Huff (19/3), kaikki kolme kolmostaan naulannut Mikko Koivisto (11/2) sekä monipuolisuuttaan esittäneet Ville Kaunisto ja Matti Nuutinen. Huffille ottelu oli historiallinen, sillä hän rikkoi tuhannen maaottelupisteen rajan nousten 1011 pisteellään miesten maajoukkueen kaikkien aikojen pistetilaston 18. sijalle ohi Klaus Mahlamäen ja Petri Virtasen.

Pelinrakentaja Antto Nikkarinen (4/2) osoitti puolestaan taisteluasenteensa syöksymällä irtopallojen perään parketin pintaan useampaan otteeseen. 

Puolaan jäi parannettavaa 

Suomen korkeiden heittoprosenttien lisäksi ottelun pöytäkirjasta toinen silmille iskenyt lukema oli ottelun levypallokamppailun lopputulos: viimeiseen sekuntiin asti taistellut Albania repi levypallot kouriinsa lukemin 38–37.

NBA:ta ja Euroliigaa pelaavien jättiläisten Marcin Gortatin (Phoenix Suns) ja Maciej Lampe (Caja Laboral) johtama Puola on Susijengin seuraava vastus ja korin alla aivan eri kaliiberin joukkue kuin Albania.

– Selvää on, että tällaisen levypalloesityksen jälkeen korin alle jää selkeästi parannettavaa. Varmaa on kuitenkin se, että koko jengiltä löytyy ihan eri tavalla motivaatiota Puola-peliin. Kaikki tietävät mistä pelataan ja kisapaikasta tapeltaessa Puola on toinen päävastustajistamme, Koponen arvioi ensi tiistain Puola-Suomi-karsintaottelua.

Puola lähtee tiistain otteluun selkä seinää vasten, sillä joukkue hävisi karsintojen avausottelunsa Belgialle 57–64 kotikentällään Sopotissa. Päävalmentaja Dettmann uskoo, että Susijengiä vastaan asettuu ärsytetty jättiläinen.

– Puola on iso ja lahjakas ryhmä. He hävisivät ensimmäisen pelinsä, mikä on vaikea paikka Puolalle, mutta yhtä lailla vaikea myös vierasjoukkueelle, Dettmann evästää.

Suomi ja Puola kohtaavat tiistaina 21.8. klo 21:15 Suomen aikaa.

Suomi – Albania 112–77 (37–18, 61–30, 90–60), miesten EM-karsintaa, Helsinki 17.8.2012 

Suomi: Mikko Koivisto 11/2, Kimmo Muurinen 4/3, Shawn Huff 19/3, Gerald Lee jr 8/7, Sasu Salin 9/2, Tuukka Kotti 2/4, Petteri Koponen 29/1/4 syöttöä/3 riistoa, Vesa Mäkäläinen 0/0, Hanno Möttölä 9/5, Antto Nikkarinen 4/2, Matti Nuutinen 8/1/3 riistoa, Ville Kaunisto 9/7.

Albania: Gerti Shima 23/10, Klaudio Ndoja 18/6.

Yleisöä: 2920.

 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

18.9.2016 EM-karsinnat

Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia EM-kisoihin

EM-karsinnat huipentuivat lauantai-iltana, ja kuusi uutta joukkuetta leimasivat lippunsa vuoden päästä Turkissa, Suomessa, Israelissa ja Romaniassa pelattaviin vuoden 2017 EM-kisoihin. Jo aiemmin kisapaikkansa varmistaneiden maiden lisäksi arvokisoihin pelasivat tiensä Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia.

15.9.2016 EM-karsinnat

Belgia, Slovenia, Montenegro ja Unkari varmistivat EM-kisapaikkansa

Neljä joukkuetta varmisti paikkansa vuoden 2017 EM-kisoissa voittamalla keskiviikkoillan EM-karsintaottelunsa. Jo viime viikonloppuna EM-kisalippunsa leimanneen Venäjän lisäksi EM-kisamatkansa varmistivat Belgia, Slovenia, Montenegro sekä Unkari. EM-karsinnat huipentuvat lauantaina.

22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

16.1.2014 EM-karsinnat

Susijengi ja fanit tulisilla hiilillä 1.-3.2.

Tiistaina Vuoden joukkueena Urheilugaalassa palkitulla Susijengillä ja niin ikään Uuno-pystin pokanneilla Susijengi-faneilla on luvassa jännityksentäyteiset kolme päivää, kun tammikuu vaihtuu helmikuuksi. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus kokoontuu Barcelonaan tekemään päätöksiä MM-kisojen villeistä korteista lauantaina 1.2. Maanantaina 3.2. koripalloperhe jännittää jo joko MM-kisojen alkulohkojen tai EM-karsintalohkojen arvontoja.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

30.7.2013 EM-karsinnat

Susijengin kesän maaotteluavaus Ranskassa

Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi avaa maaottelukesänsä Ranskassa alkaneella viikolla. Vastus on heti huippuluokkaa, kun Susijengi testaa viime EM-kisoissa hopeaa voittaneen ja Lontoon olympialaisissa kuudenneksi venyneen isäntämaan. Susijengi matkasi pelipaikalle Pauhun 15 pelaajan voimin.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

Näytä lisää vastaavia