Möttölä kiittelee Susijengin laajaa materiaalia, pelivalmiutta

29.8.2012 Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin konkarikapteeni Hanno Möttölä on iloinen maajoukkueessa jo useamman vuoden näkyvissä olleesta kehityssuuntauksesta. EM-karsintojen puoliväliin tappioitta edenneeseen Suomen maajoukkueeseen nousee vuosittain uusia nimiä, jotka ovat heti valmiita esiintymään kansainvälisillä kentillä ja kansainvälisessä tempopelissä.

Sveitsi-ottelussa mm. nopean hyökkäyksen päättäneellä donkillaan hurmaannuttanut Hanno Möttölä jakaa kiitosta nuorten maajoukkueohjelmalle.

Tänä kesänä maaotteludebyyttinsä on suorittanut mm. Matti Nuutinen, joka on ollut heti valmis kantamaan vastuuta.

Myös Antto Nikkarinen on löytänyt heti roolinsa Susijengissä.

Roope Ahonen kuuluu myös kesän 2012 aikana debytoineeseen tulokasnelikkoon, jonka tilille kertyi ennen miesten pelejä peräti 343 nuorten maaotteluedustusta.

Loisteliaasti pelannut Petteri Koponen haluaa Susijengin etenevän kisoihin pelkkiä voittoja tilillään, mutta povaa päävastustajien Belgian ja Puolan petraavan EM-karsintojen toisella puolikkaalla. Kuvat: Ville Vuorinen.

Suomi on voittanut kaikki neljä ensimmäistä EM-karsintaotteluaan. Viimeksi Susijengi-jyrän alle jäi Sveitsi, jonka oli taipuminen kotikentällään lukemin 60-89.

Vilkaisu maajoukkueen pelaajakohtaisiin tilastoihin paljastaa seikan, joka saa Möttölältä täyslaidallisen kiitosta. Suomen kokoonpanosta 11 pelaajaa on käynyt parketilla jokaisessa neljässä karsintataistossa. Kaikki kyseiset pelaajat ovat pelanneet otteluissa vähintään 10,3 minuuttia, joka kielii paitsi päävalmentaja Henrik Dettmann pyörittämästä vaihtoruletista myös pelaajiston kyvystä vastata annettuihin mahdollisuuksiin.

- Laajempi rotaatio ja materiaali on tähän mennessä ollut puolellamme. Tänäkin vuonna joukkueeseen on tullut neljä uutta pelaajaa, jotka ovat heti olleet valmiita pelaamaan kansainvälisellä tempolla. Siitä iso kiitos kuuluu nuorten maajoukkueohjelmalle, joka on valmistanut pelaajia hyvin, kiittelee Möttölä 137 miesten maaottelun, kahden NBA- ja viiden Euroliiga-kauden tuomalla rintaäänellä.

Maajoukkuedebyyttinsä ovat tänä kesänä miesten maajoukkueessa suorittaneet takakentän Antto Nikkarinen ja Roope Ahonen sekä laiturit Matti Nuutinen ja Carl Lindbom. Mistään maajoukkueummikoista ei kuitenkaan ole kyse, sillä yhteenlaskettuna nelikko hankki ennen aikuisten pelejä kokemusta peräti 343 nuorten maajoukkue-edustuksella. Tulokasnelikon sopeutumista on helpottanut se, että nuorten maajoukkueet pelaavat samoilla puolustus- ja hyökkäysperiaatteilla kuin aikuisten maajoukkueetkin. Aiemmin samoja jalanjälkiä on kulkenut jo Sasu Salin, joka vuonna 2010 teki sensaatiomaisen miesten maaotteludebyytin lunastaen samassa rytäkässä monivuotisen sopimuksen Euroliiga-seura Olimpija Ljubljanaan.

Oman osansa maajoukkuepelaajien pelivalmiudesta voi ottaa kontolleen myös kotimainen Korisliiga, sillä tänä kesänä Suomi-paidassa esiintyneistä 15 pelaajasta yhdeksän pelasi viime kaudella kotimaan parketeilla. Liigavalmentajien monivuotinen mantra kovatasoisesta Korisliigasta on saanut katetta.

Koponen: ”Tästä on hyvä jatkaa” 

Suomen pelityyli aggressiivisine puolustuksineen ja palloa liikuttelevine hyökkäyksineen vaatii ns. tuoreita jalkoja. Koko pelaavan tusinan pelivalmiuden tärkeydestä Möttölä kaivaa tuoreimman esimerkin Sveitsi-ottelusta.

- Me pystyimme koko ajan vaihtamaan miehiä ilman tasonnotkahduksia. Sveitsiltä tuli korkeintaan pari kaveria pirteästi kehiin, mutta loput lähinnä rikkomaan, Möttölä näki.

Arvioilleen Möttölä saa vastakaikua Suomen takakentällä huimaa EM-karsintaa pelaavalta Petteri Koposelta.

- Se helpottaa kaikkien pelaamista, kun joukkueesta kaikki pystyvät ratkaisemaan ja heittämään. Tilaa löytyy aina jollekin, kuvailee Koponen.

Suomen joukkueen onnistumisesta kertovat mm. se, että Susijengi komeilee koko 31-joukkueisen EM-karsinnan pistetilaston kärjessä 94,8 pisteen keskiarvolla. Ykkösenä se on myös kolmen pisteen heittojen osumatarkkuudessa (44,7 %) ja lisäksi kakkosena pallonriistoissa (10,8), kun vastaavasti sen menetyskeskiarvo on kaikista EM-karsintajoukkueista kolmanneksi pienin (10,3).

Sekä Möttölä että Koponen säihkyvät tyytyväisyyttä Suomen neljän EM-karsintavoiton putkeen, mutta muistuttavat samalla urakan olevan vasta puolivälissä.

- Hyvältähän tämä tietenkin tuntuu, kun ollaan edetty karsintojen puoliväliin puhtaalla pelillä. Päävastustajista Puola kaatui vieraissa ja Belgiaa vastaan saatiin murskavoitto kotona. Tästä on hyvä jatkaa, summasi Koponen.

- Toinen kierros ei tosiaankaan tule olemaan helppo. Belgia ja Puola tulevat ihan varmasti parantamaan. Yritetään silti voittaa jokainen ottelu ja toivottavasti mennään sen myötä puhtaalla pelillä kisoihin, Koponen päättää.

Kuudesta EM-karsintalohkosta kunkin kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta lunastavat paikkansa ensi vuonna Sloveniassa pelattaviin EM-kisoihin. Suomen seuraava EM-karsintaottelu on ensi sunnuntaina (2.9.) Tiranassa Albaniaa vastaan. Kotiyleisönsä eteen karsintalohkoaan johtava Suomi palaa ensi keskiviikkona (5.9.), jolloin Helsingin Jäähallissa Susijengin saaliiksi astelee NBA-jyrä Marcin Gortatin tähdittämä Puola.

 
20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

10.6.2017 EM-karsinnat

Yle sopimukseen miesten maajoukkuekoriksen näyttämisestä vuoteen 2021 asti

Yle on hankkinut kansainväliseltä koripalloliitolta FIBAlta oikeudet miesten maajoukkuekoripalloon vuoteen 2021 asti. Sopimus sisältää myös oikeuden näyttää kahdet seuraavat EM-kisat, MM-kisat Kiinassa vuonna 2019 ja karsintaottelut sekä vuoden 2019 MM- että 2021 EM-kisoihin.

18.9.2016 EM-karsinnat

Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia EM-kisoihin

EM-karsinnat huipentuivat lauantai-iltana, ja kuusi uutta joukkuetta leimasivat lippunsa vuoden päästä Turkissa, Suomessa, Israelissa ja Romaniassa pelattaviin vuoden 2017 EM-kisoihin. Jo aiemmin kisapaikkansa varmistaneiden maiden lisäksi arvokisoihin pelasivat tiensä Islanti, Saksa, Puola, Ukraina, Georgia ja Iso-Britannia.

15.9.2016 EM-karsinnat

Belgia, Slovenia, Montenegro ja Unkari varmistivat EM-kisapaikkansa

Neljä joukkuetta varmisti paikkansa vuoden 2017 EM-kisoissa voittamalla keskiviikkoillan EM-karsintaottelunsa. Jo viime viikonloppuna EM-kisalippunsa leimanneen Venäjän lisäksi EM-kisamatkansa varmistivat Belgia, Slovenia, Montenegro sekä Unkari. EM-karsinnat huipentuvat lauantaina.

22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

16.1.2014 EM-karsinnat

Susijengi ja fanit tulisilla hiilillä 1.-3.2.

Tiistaina Vuoden joukkueena Urheilugaalassa palkitulla Susijengillä ja niin ikään Uuno-pystin pokanneilla Susijengi-faneilla on luvassa jännityksentäyteiset kolme päivää, kun tammikuu vaihtuu helmikuuksi. Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) hallitus kokoontuu Barcelonaan tekemään päätöksiä MM-kisojen villeistä korteista lauantaina 1.2. Maanantaina 3.2. koripalloperhe jännittää jo joko MM-kisojen alkulohkojen tai EM-karsintalohkojen arvontoja.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

30.7.2013 EM-karsinnat

Susijengin kesän maaotteluavaus Ranskassa

Suomen koripallomaajoukkue eli Susijengi avaa maaottelukesänsä Ranskassa alkaneella viikolla. Vastus on heti huippuluokkaa, kun Susijengi testaa viime EM-kisoissa hopeaa voittaneen ja Lontoon olympialaisissa kuudenneksi venyneen isäntämaan. Susijengi matkasi pelipaikalle Pauhun 15 pelaajan voimin.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

Näytä lisää vastaavia