LrNMKY ja Vilpas mielivät paluuta pudotuspeleihin, Korihait kauteen uusin asein

1.10.2012 11:33 Lappeenrannan NMKY ja Salon Vilpas ylsivät keväällä 2012 Korisliigan pudotuspeleihin uusien päävalmentajiensa Lassi Tuovin ja Mikko Tupamäen komennossa, Uudenkaupungin Korihait jäi puolestaan niukasti rannalle. LrNMKY ja Vilpas pyrkivät paluuseen pudotuspeleihin ensi kevääksi, ja Korihait hakee nousua uuden päävalmentajansa Jarmo Laitisen johdolla.

Uudistuneen LrNMKY:n päävalmentaja Lassi Tuovin reserveissä ovat Pasi Riihelä ja Juha Sten.

Pitkään pääkaupunkiseudulla pelannut Eero Lehtinen hakee uutta tuulta uralleen Salon Vilppaassa.

Korihaissa odotetaan NBA-järkäle Chris Taftin kuntoutumista keväälle. Kuvat: Tytti Nuoramo & Getty Images/All Over Press.

Vasta 24-vuotiaana Lappeenrannan NMKY:n päävalmentajan tehtävät harteilleen ottanut Lassi Tuovi ansaitsi ensimmäisellä kaudellaan puhtaat paperit: kurinalaista, tehokasta ja paikoin näyttävää koripalloa pelannut LrNMKY haastoi Suomen mestariksi edenneen Nilan Bisonsin väkivahvasti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Uuteen kauteen lähdettäessä LrNMKY:n viime kauden paletti on uusiutunut lähes täysin. Suomalaisille tutut amerikkalaispelaajat Jason Conley ja Matt Gibson, viime keväänä Bisonsin kanssa mestaruutta juhlinut sentterikonkari Clifton Jones sekä takamiehet Antti Niskanen ja Tuomas Viertola tähdittävät nyt uutta Namikaa.

– Suhtaudun positiivisesti uuteen kauteen. Tekemistä on paljon. Meillä on uusi joukkue uusine kapteeneineen, ja olen varovaisen toiveikas, Tuovi miettii.

– Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka nopeasti olen pystynyt ottamaan uuden joukkueen omakseni. Ympäristö on ollut vastaanottavainen ja jengissä on paljon hyviä kavereita. Pitkän tauon jälkeen pelaaminen tuntuu helpolta ja hyvältä, vaikka vaikeitakin päiviä mukaan mahtuu, sanailee ToPosta Lappeenrantaan siirtynyt Antti Niskanen.

Tuovilla ja LrNMKY:llä on reservissä kaksi kovimman luokan kotimaisen tason pelimiestä. Pasi Riihelä liittynee joukkueen kokoonpanoon kauden mittaan, jonka lisäksi apuvalmentajana kauden aloittava Juha Sten uhkuu vielä pelihaluja, jos kunto sallii.

– Tärkeintä on se, että nämä kaksi hienoa herraa eivät ole vielä lopettaneet uraansa. Riihelän pelaaminen on tietysti todennäköisempää kuin Stenin, mutta kaikille on tiedossa, että Sten haluaisi vielä pelata pääsarjatason palloa. Siihen on toki vielä matkaa, Tuovi paljastaa.

Vilpas vuoden kokeneempi

Salon Vilpas palasi pudotuspeleihin pitkän tauon jälkeen viime keväänä edeten Mikko Tupamäen komennossa puolivälieriin Joensuun Katajaa vastaan. Tupamäki ei varsinaisesti luonnehdi ensimmäistä päävalmentajakauttaan Korisliigassa opettavaiseksi, vaan käyttää värikkäämpiä sanamuotoja.

– Kaksijakoiset fiilikset. Toisaalta Vilpas eteni pudotuspeleihin, mutta toisaalta ilmassa oli koko ajan kaikennäköistä turbulenssia loukkaantumisten ja amerikkalaispelaajan rattijuopumuksen sun muiden episodien kanssa. Paljon tapahtui ja vähän oli sellainen olo, ettei omaa nimeään muistanut kauden jälkeen, Tupamäki miettii.

Vilppaan nuori kokoonpano on taas vuoden kokeneempi ja viisaampi. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvot Mikael Sandberg ja Alex Vaenerberg ovat valmiit ottamaan askeleen ylöspäin, ja konkarit Jukka Kataja ja Samu Kaaresvirta jatkavat viikinkilaivassa.

Susijengi-debyyttinsä tehneen Roope Ahosen lähtö Ruotsin pääsarjaan verottaa Vilppaan iskukykyä hyökkäyspäässä, mutta vastaavasti ToPosta saapunut Eero Lehtinen tuo etenkin puolustuspäähän sähäkkyyttä.

– Viimeiset kuusi vuotta olen pelannut pääkaupunkiseudulla ja alkoi tulla sellainen olo, että junnasin viime vuosina paikallaan. Salo tarjosi parhaan paketin, jolla päästä uuteen oppiin ja kehittämään itseään koripalloilijana, Lehtinen miettii.

– Roopen lähtö vaikutti ensimmäiseksi siihen, miten valitsimme amerikkalaispelaajamme. Roope on hyvä pelaaja, mutta niin on Eerokin (Lehtinen). Pyrimme pelaamaan joukkueena parempaa korista kuin viime kaudella, ja tavoite on edelleen pudotuspeleissä, Tupamäki summaa.

Laitisen Korihait tähtää kuntohuippua keväälle

Uudenkaupungissa siirryttiin uuteen aikakauteen, kun seuraikoni Tom Westerholm siirtyi kahden päävalmentajakauden jälkeen uusiin tehtäviin Koripalloliitolla. Uudeksi mieheksi Korihaiden päävalmentajan penkille siirtyy jo 18. kautensa pääsarjavalmentajana aloittava Jarmo Laitinen, joka vietti välivuotta koripallosta viime kauden ajan.

– Vietin viime vuoden markkinointihommissa ja tuli sellainen olo, että se homma on nuoremmille. Odottelin pikku hiljaa tilaisuuttani päästä takaisin liigaan, ja nyt se tarjoutui, Laitinen iloitsee.

Korihaiden luottorotaatiosta joukkueessa jatkavat kokeneen kaluston pelaajat Petri Heinonen ja Mikko Jalonen, jonka lisäksi hyvin roolinsa täyttäneet Niko Malinen ja Pyry Rainamaa kuuluvat haiden syömähampaisiin. Uutena miehenä Uudessakaupungissa nähdään viime keväänä divarin parhaana pelaajana palkittu Villematti Kopio.

– Emme onnistuneet nousemaan Hongan kanssa viime keväänä, ja Korisliigan pelaaminen kiinnosti. Korihailla oli tarjota hyvä paketti peliajan ja kehityksen kannalta, Kopio kertoo siirrostaan.

Laitisen mukaan Korihait tavoittelee ehdotonta kuntohuippuaan keväälle, ja syykin on selvä: kesän ehkä nimekkäin amerikkalaishankinta, Golden State Warriorsissakin pelannut sentteri Chris Taft, ei ole pelannut ehjää kautta yli puoleen vuosikymmeneen. Jos Taftin toipuminen sujuu aikataulussa, on Korihailla keväällä käytössään pelottava korinalusarsenaali.

– Amerikkalaisistamme Daniel Horton on parin, kolmen viikon päästä täysin pelikuntoinen. Isomman kaverin kanssa otettiin riski, sillä hän on sen verran kunnossa, että kestää pitkään. Annamme alkukaudesta tasoitusta vastustajille peluuttamalla keskenkuntoista amerikkalaista, mutta jos hän pääsee kuntoon, hän tulee olemaan ennen pitkää sarjan parhaita pelaajia, Laitinen laskeskelee.

 
22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

Näytä lisää vastaavia