Pyrintö ja Kataja valmiit EuroChallenge-haasteeseen

1.11.2012 ”Euroopan valloituksensa” maanosan kolmossarja EuroChallengessa tiistaina aloittavat Korisliigan huippujoukkueet Tampereen Pyrintö ja Joensuun Kataja odottavat tulikoettaan kovalla itseluottamuksella. Korisliiga-kautensa voitokkaasti avannut Pyrintö sekä hiljalleen sairastupaansa tyhjentelevä Kataja ovat iskussa oikeaan aikaan. Seuraavan kuuden viikon aikana Suomessa nähdään kutakin viikkoa kohden yksi kovan tason kansainvälinen ottelu.

Calle Lindbomin Pyrintö avaa EuroChallenge-urakkansa vieraskentällä Södertäljessä..

..ja Juho Lehtorannan Kataja saa Joensuuhun vieraakseen romanialaisen Ploiestin.

Ville Tuomisen luotsaama Pyrintö tähtää tosissaan 16 parhaan joukkoon.

Turkkilaisen miljoonaseura Aliaga Petkimin karsinnoissa kaatanut Kataja jatkaa Petri Virtasen johdolla tuhkimotarinaansa. Kuvat: Francois Perthuis & Kai Kilappa.

EuroChallengen runkosarja koostuu 32 joukkueesta, jotka on jaettu kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon. Lohkojen kaksi parasta etenevät sarjassa 16 parhaan joukkoon.

Pyrinnön kanssa samassa lohkossa pelaavat ruotsalaiset Södertälje Kings ja Norrköping Dolphins sekä latvialainen BK Ventspils. Kataja puolestaan ottaa mittaa CSU Asesoft Ploiestista (Romania), Krasnye Krylia Samarasta (Venäjä) sekä Keravnos Nikosiasta (Kypros).

Kyse ei ole pikkusarjasta. EuroChallenge on eurooppalaisten seurajoukkueiden välisissä sarjoissa kolmanneksi korkein taso, ja EuroChallengen voittaja nousee maanosan kakkossarja EuroCupiin. EuroCupin voittaja puolestaan nousee maagiseen Euroliigaan.

– EuroChallenge on kova sarja kauttaaltaan, mutta meillä kävi lohkoarvonnassa kyllä hyvä tuuri. Matkat ovat lyhyitä, joukkueista on melko helppoa saada tietoa ja menestyminen on realistista, analysoi suoraan EuroChallengen lohkovaiheeseen arvotun Pyrinnön päävalmentaja Ville Tuominen.

Joensuun Kataja teki puolestaan erään suomalaisen koripallohistorian kovimmista tempuista kaatamalla kaksiosaisessa EuroChallenge-karsinnassa turkkilaisen, miljoonabudjetilla operoivan Aliaga Petkimin.

– Jatkolohkoon selviytyminen oli joukkueelta fantastinen suoritus. Heinäkuussa arvottu jatkolohko on erittäin mielenkiintoinen, ja sekä pelaajille että koko organisaatiolle suurien mahdollisuuksien lohko, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala iloitsee.

Tiedossa historiallisia otteluita

Joensuulaiselle ja tamperelaiselle koripalloyleisölle on tiedossa historiallisia otteluita, kun kovan tason ulkomaalaisjoukkueet saapuvat Pyynikin palloiluhallille ja Joensuun Areenalle ottamaan mittaa Suomen kärkiryhmistä.

Kataja pelaa alkulohkon kotiottelunsa 6.11. (Ploiesti), 20.11. (Samara) ja 4.12. (Keravnos), kun taas Pyrintö saa eurovieraita Pyynikille 13.11. (Ventspils), 27.11. (Södertälje) sekä 11.12. (Norrköping).

EuroChallenge-paikka on asettanut Pyrinnön ja Katajan organisaatioille vaatimuksia niin olosuhteiden, peliasujen, mainoksien kuin pelaajien rekisteröinnin suhteen.

– Tapahtumaa järjestäessä pitää kiinnittää moniin seikkoihin huomiota: mainosten asetteluihin, valojen suuntauksiin, oikeaoppiseen raportointiin. Muutenkin itse pelitapahtuma on tarkoin aikataulutettu kansainvälisen koripalloliiton puolesta, Pyrinnön joukkueenjohtaja Elisa Hakanen kertoo.

Hakanen ja Kataja-luotsi Toijala toivovat, että suomalainen koripalloväki löytää tiensä Joensuun Areenalle ja Pyynikin palloiluhallille seuraamaan ”Suomi-koriksen suurlähettiläiden” mittelöitä EuroChallengessa.

– Aliaga-pelissä oli todella hieno tunnelma ja yleisön merkitys jatkopaikkaan oli suuri. Meillä on täysi mahdollisuus jatkaa samaa menestystarinaa jos ja toivottavasti kun saamme Areenasta jälleen luotua todellisen kotisalin, Toijala ennakoi.

– Seuratasolla näin kovat kansainväliset pelit ovat harvinaista herkkua, Hakanen lisää.

Euro-ottelut avaavat uusia ikkunoita

Suomalaisjoukkueiden mukanaolo kansainvälisissä seurakilpailuissa on ollut viime vuosina harvinainen ilmiö.

Pyrintö pyrki EuroChallengeen runsas vuosi sitten, mutta kaatui karsinnoissa sittemmin EuroChallengen neljän parhaan joukkoon selvinnyttä unkarilaista KK Szolnoki Olajia vastaan. Espoon Honka puolestaan piipahti kaudella 2010/11 Itä-Euroopan VTB United-liigassa, jota nyt pelaa Petteri Koposen BC Himki.

Lappeenrannan NMKY eteni EuroChallengen 16 parhaan joukkoon kaudella 2007/08 joukkueella, jossa pelasivat maajoukkuemiehet Petri Virtanen, Juha Sten ja Aki Ulander. Espoon Honka puolestaan piipahti sittemmin kuopatussa FIBA Euroopan Liigassa kaudella 2002/03.

Edellisen kerran mainittavaa menestystä kansainvälisissä sarjoissa on niittänyt Torpan Pojat, joka eteni kaudella 1997/98 Kari-Pekka Klingan, Sakari Pehkosen ja Pekka Markkasen johdattamana Euroopan kakkoskilpailu EuroCupissa 16 parhaan joukkoon – ja ylsi kahden pisteen päähän paikasta kahdeksan parhaan joukkoon.

– Edustus kansainvälisessä seurakilpailussa on tärkeää, jotta suomalaista koripallo-osaamista voidaan tuoda esille myös maajoukkueikkunan ulkopuolella. Pelaajien ja organisaatioiden kannalta on tärkeää myös pystyä mittaamaan omaa osaamistaan kansainvälisesti, Suomen Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtaja Tom Westerholm kommentoi.

EuroChallengen avausottelut: Södertälje Kings – Tampereen Pyrintö sekä Joensuun Kataja – CSU Asesoft Ploiesti pelataan tiistai-iltana 6. marraskuuta.

 


 


 

 
24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

Näytä lisää vastaavia