Voittoputkessa oleva Himki hakee revanssia Fenerbahcesta

14.11.2012 Petteri Koposen BC Himki jyrää. Väkivahva venäläisjoukkue on voittanut Euroliigan, Venäjän PBL-liigan ja Itä-Euroopan VTB-liigan ottelut yhteen laskien neljä viimeistä otteluaan. Torstaina Himki hakee voittoputkelleen jatkoa revanssiottelussa Turkin mahtiseura Fenerbahce Ülkeria vastaan, joka päihitti venäläiset Euroliigan avauskierroksella kotonaan Istanbulissa.

Hyvään vireeseen päässeen Petteri Koposen Himki kohtaa seuraavaksi Fenerbahcen.

Fenerbahce-tähti Bo McCalebbin kunto torstain otteluun on vielä arvoitus.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Emir Preldzic pussitti Fenerbahcelle 20 pistettä. Kuvat: Getty Images/AllOver Press & FIBA Europe.

Ennakkoasetelmat torstain otteluun ovat enemmän kuin kutkuttavat, sillä Euroliigan alkulohko on yltänyt puoleenväliinsä ja Himki ja Fenerbahce jakavat A-lohkon kakkossijan kolmella voitollaan ja kahdella tappiollaan.

 

Vaikka molemmat joukkueet ovat tukevissa asemissa alkulohkokamppailujen huipentuman lähestyessä, on torstain ottelu jossain määrin pakkovoitto molemmille. Jos Fenerbahce voittaa Himkin toistamiseen, ovat turkkilaiset Himkiä edellä joka tapauksessa joukkueiden päätyessä tasapisteisiin alkulohkon päätteeksi. Lisäksi voitto antaisi Himkille tukevammat asemat lähteä seuraavaan Euroliigan otteluunsa Madridiin, missä kotijoukkue Real taatusti hakee hyvitystä neljän viikon takaiselle tappiolleen.

 

– Torstain ottelu tulee olemaan äärimmäisen tärkeä molemmille joukkueille. Jos voitamme kotikentällämme, otamme harppauksen kohti 16 parhaan joukkueen ylempää jatkosarjaa. Meillä on uskoaksemme pieni etu puolellamme, mutta meidän on oltava valmiita taistelemaan ja pelaamaan energisesti. Toivottavasti saamme siten hyödyn kotiedustamme, Petteri Koponen ennakoi Euroliigan verkkosivuilla.

 

Fenerbahcelle tappio Himkiä vastaan olisi kriisikokouksen paikka. Turkkilaiset ovat hävinneet viimeisestä kolmesta Euroliigan ottelustaan kaksi, mukaan lukien nöyryyttävä 24 pisteen tappio Cantùn vieraana. Lisäksi joukkue kaatui Turkin liigan viime viikonlopun kierroksella yllättäen Karsiyaka Izmirille.

 

Varmaa on se, että Koposen ennakkomietteet pitävät paikkansa: torstain ottelun voittaja ottaa jättimäisen loikan kohti Euroliigan 16 joukkueen ylempää jatkosarjaa. Häviäjä puolestaan jatkaa kynsin hampain taisteluaan alkulohkon sijoista 3.-4. yhdessä Panathinaikosin sekä peliään jatkuvasti parantavan Cantùn kanssa.

 

Missä kunnossa on McCalebb?

 

Vaikka Fenerbahcella on koossa ryhmä, joka kokoonpanonsa puolesta kuuluu Euroopan viiden parhaan koripallojoukkueen kastiin, on joukkueen ylivoimaisesti tärkein pelaaja ollut Montepaschi Sienasta saapunut, Makedonian passilla pelaava amerikkalaistakamies Bo McCalebb (183 cm/27 v).

 

”Euroopan nopeimmaksi mieheksi” kutsuttu McCalebb muodostaa Fenerbahcen hyökkäyksen selkärangan ilmiömäisellä pallonkäsittelytaidollaan, nopeilla ajoillaan, viimeistelykyvyllään sekä taidollaan löytää vapaa heittäjä millintarkoilla syötöillään.

 

Fenerbahcen täysin McCalebb-keskeinen hyökkäys on kuitenkin muotoutunut ongelmaksi, sillä takamiestaituri on kärsinyt viime viikkoina pikkuloukkaantumisista, jotka ovat paitsi laskeneet miehen peliaikaa selkeästi, myös tehneet turkkilaisjoukkueen hyökkäyspelistä tahmeaa ja sekavaa. Viimeisen neljän kierroksen aikana Fenerbahce on ollut Euroliigan huonoimpia hyökkäysjoukkueita, josta kertovat mm. joukkueen pallonmenetysmäärien kasvu sekä syöttömäärien lasku.

 

Himkillä on puolestaan vyöryttää kentälle Zoran Planinicin, Vitali Fridzonin, K.C. Riversin ja Petteri Koposen takamiesarsenaali juoksemaan turkkilaispuolustajien jalat solmuun. Etulyöntiasema Himkillä on myös korin alla, sillä Fenerbahce on ollut Euroliigan huonoimpia levypallojoukkueita, kun taas Himkin korinalustroikka Paul Davis-Kresimir Loncar-James Augustine on ollut levypallopelissä elementissään.

 

Vaikka McCalebbin loukkaantumiset sekä Fenerbahcen levypallo-ongelmat tekevät Himkistä torstain ottelun ennakkosuosikin, ei Himki voi missään nimessä lähteä otteluun takki auki. Muiden muassa Romain Sato (194/31), Ömer Onan (194/34), Mike Batiste (204/34), Bojan Bogdanovic (200/23) sekä Emir Preldzic (206/25) tekevät Fenerbahcesta kunnioitusta herättävän joukkueen.

 

Pidä silmällä

 

Emir Preldzic: 206-senttinen, 25-vuotias turkkilaistähti latasi 20 pistettä, kun Fenerbahce haki Euroliigan avauskierroksella voiton Himkistä. Ällistyttävän monipuolinen ja erinomaisena korintekijänä tunnettu 2-4-paikkojen pelaaja joutuu nousemaan isoon rooliin, mikäli Fenerbahce tahtoo katkaista syöksykierteensä torstaina. Viime kierroksella Preldzic on kuitenkin ollut alamaissa: Panathinaikosia vastaan pisteitä syntyi viisi, Cantùa vastaan vaivaiset kaksi.

 

Himkin suomalaistilanne

 

Petteri Koponen: Susijengin supertähti on viimeisen kaksiviikkoisen aikana alkanut lunastaa paikkaansa päävalmentaja Rimas Kurtinaitisin avainrotaatiossa. Viime viikolla Koponen upotti Venäjän liigassa Nizhni Novgorodin kolmosillaan sekä nakutti 12 pistettä Himkin hakiessa vierasvoiton Panathinaikosista. Himkin on torstaina käytettävä Bo McCalebbin keskenkuntoisuutta hyväkseen, ja pelisuunnitelman onnistumiseksi on Koposen, Kelvin Riversin, Vitali Fridzonin ja Zoran Planinicin pelattava tutulla, korkealla tasollaan.

 

Euroliigaa: BC Himki – Fenerbahce Ülker Istanbul torstaina 15.11. klo 17:30 Suomen aikaa.

 

Henkilöt

 
18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

Näytä lisää vastaavia