Ventspils ratkaisi kolmannella jaksolla, Katajalla yhä mahdollisuudet jatkopaikkaan

12.2.2013 21:15 Joensuun Kataja piti BK Ventspilsiä naruissa tiistaisen EuroChallenge-ottelun ensimmäisellä puoliajalla, mutta latvialaisisännät löysivät itseluottamuksensa kolmannella jaksolla ja hakivat joensuulaisista maukkaan 75–61 (30–36)-revanssivoiton. Lohkon toisessa ottelussa nähdyn yllätyksen johdosta Katajalla on edelleen mahdollisuus pelata tiensä EuroChallengen kahdeksan parhaan joukkoon.

Ventspilsin vahva kolmas jakso oli liikaa Johnell Smithin Katajalle.

Jukka Toijalan luotsaaman Katajan on seuraavassa ottelussaan nujerrettava CS Gaz Metan Medias vähintään kolmella pisteellä. Kuvat: Ville Vuorinen.

Neljän viikon takaisessa kotiottelussaan Kataja antoi Ventspilsille 17 pisteen etumatkan ennen heräämistään ja nousuaan makoisaan kahden pisteen yllätysvoittoon. Kun joukkueet kohtasivat tiistaina toisensa toistamiseen, Kataja oli kentällä alusta alkaen hereillä ja itsevarmana.

Kataja toteutti ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana pelisuunnitelmaansa erityisesti hyökkäyspäässä kurinalaisesti ja johti ottelua neljällä pisteellä jakson päätteeksi. Toisen jakson puolenvälin tienoilla latvialaismiehistössä alkoi näkyä jo hermoilun merkkejä, kun Petri Virtanen vei viidellä perättäisellä pisteellään joensuulaiset 23–29-johtoon.

Puolustuksellaan Ventspilsin pallonliikettä ja vapaiden heittopaikkojen muodostumista merkittävästi hidastanut Kataja johti ottelua parhaimmillaan seitsemällä pisteellä ja suuntasi pukukoppiin 30–36-johtoasemissa.

Kolmannella jaksolla kentälle asteli kuitenkin intensiteettiään merkittävästi nostanut Ventspils, joka palasi kuskin paikalle nopealla 7-0-jaksollaan. Erinomainen alku kasvatti latvialaisten itseluottamusta ja jakso päättyi lopulta Ventspilsin hyväksi 25-9.

Kun Ventspils kasvatti johtolukemansa neljännen jakson alussa vielä 16 pisteeseen, jäi Katajalle turhan suuri takamatka ajettavaksi kiinni.

Katajalla yhä oljenkorsi jatkopaikkaan

Katajan päävalmentaja Jukka Toijalan mukaan joensuulaisilla olisi ollut maltillisemmalla pelillä mahdollisuudet säilyttää ottelu hallinnassa Ventspilsin kolmannen jakson rynnistyksen aikana.

– Saimme heti kolmannen jakson alkuun kaksi hyvin rakennettua heittopaikkaa, joista heitimme ohi. Samalla vastustaja heitti toisessa päässä kolme heittoa sisään ja he saivat lisää virtaa päästyään takaa-ajajan asemasta eroon, Toijala kertasi.

– Osittain heidän puolustuksensa johdosta, mutta enemmän itsestämme johtuen hyökkäyspelimme kärsivällisyys loppui. Pomputtelimme palloa liikaa, emmekä menneet riittävän syvälle. Lopulta taululla oli liian suuri ero vieraskentällä kiinni kurottavaksi.

Kentän kuningas oli Ventspilsin pelinrakentaja Donald Sims (21/5). Katajan virkein oli Antti Kanervo (12/1). Johnell Smithin (12/4/6 syöttöä) onnistumiset painottuivat ottelun ensimmäiselle puoliskolle.

Ventspils hallitsi korinalustoja vieden ottelun levypallot 38–22.

Jatkopaikka yhä Katajan saavutettavissa

Tappiosta huolimatta Katajan jatkomahdollisuudet elävät edelleen, kiitos illan toisessa ottelussa nähdyn suuryllätyksen. Romanialainen CS Gaz Metan Medias haki selkä seinää vasten 77–69 (45–34)-voiton lohkojohtaja Pinar Karsiyakasta, joka oli hävinnyt aiemmin kaudella vain yhden EuroChallenge-pelin.

Mediasin voitto tarkoittaa, että Kataja selviää EuroChallengen kahdeksan parhaan joukkoon voittamalla Mediasin ja Karsiyakan kotikentällään, jos Ventspils häviää vierasottelunsa samaisia vastustajia vastaan. Lisäksi Medias on voitettava vähintään kolmella pisteellä.

– Pinar Karsiyaka oli ongelmissa jo täällä Latviassa, ja Ventspils olisi ehkä ansainnut voittaa. On iso ero pelata kotona 5000 katsojan huutaessa kuin Romaniassa tai täällä kylmässä pohjolassa, Toijala kaavailee.

– Ensiksi kaadetaan Medias Joensuussa, ja sen jälkeen kaikki on mahdollista.

Joensuun Kataja isännöi CS Gaz Metan Mediasia Joensuun Areenalla tiistaina 19. helmikuuta klo 18:30 alkaen.

BK Ventspils – Joensuun Kataja 75–61 (20–24, 30–36, 55–45)

Kataja:
Johnell Smith 12/4/6 syöttöä, Antti Kanervo 12/1, Jonte Flowers 11/1/3 syöttöä, Petri Virtanen 10/1, Dan Coleman 7/2, Sami Lehtoranta 4/5/3 blokkia, Juho Lehtoranta 3/2, Vesa Mäkäläinen 2/1, Juho Nenonen 0/1, Jerald Fields, Ville Viita.

Ventspils: Donald Sims 21/5, Arturs Berzins 13/5, Sandis Valters 10/7/6 syöttöä, Ronalds Zakis 9/1/3 syöttöä, Janis Timma 8/3/4 syöttöä.

Lisätietoja: Ottelutilastot

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

4.4.2024 13:15 Korisliiga

Playoff-ennakossa Korihait, Kataja, Vilpas ja Kauhajoki – neljä kilpailijaa, joiden sarjajärjestys ratkesi vasta viimeisenä iltana

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Nyt toisessa playoff-ennakossa esittäytyvät kotietua nauttivat Korihait ja Salon Vilpas sekä heidän vastustajansa Kataja Basket ja Kauhajoki.

4.4.2024 08:33 Korisliiga

Playoff-ennakossa Seagulls, Nokia, Kouvot ja Kobrat: ”Tämä on tasaväkisin Korisliiga-kausi vuosiin”

Korisliigan pudotuspelikevät käynnistyy puolivälierillä perjantaina. Ensimmäisessä playoff-ennakossa esittelyssä kotietua nauttivat Helsinki Seagulls ja BC Nokia sekä alemmasta jatkosarjasta ponnistaneet vastustajat Kobrat ja Kouvot.

3.4.2024 13:45 Korisliiga

Jatkosarjat triplatuplaan lopettanut Korihaiden Jalen Jackson maaliskuun kuukauden pelaaja

Kotiedun ja kolmannen sijan napanneen Korihaiden monipuolinen Jalen Jackson on valittu Korisliigan maaliskuun kuukauden pelaajaksi.

3.4.2024 13:34 Erotuomarit