Koposen Himkin takaa-ajo jäi vajaaksi Vitoriaa vastaan

29.3.2013 Petteri Koponen jatkoi hyvää virettään pitkäperjantaina johtamalla BC Himkin 16 pisteen takaa pisteen päähän Euroliigan jatkosarjassa Caja Laboral Vitoriaa vastaan. Vitoria piti kuitenkin johtonsa kalkkiviivoilla ja säilytti mahdollisuutensa edetä Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon 82–86 (42–46)-voitollaan.

Petteri Koponen onnistui kolmesti kaaren takaa Vitoriaa vastaan. Kuva: Tytti Nuoramo.

Perjantain ottelu oli Vitorialle kamppailu elämästä ja kuolemasta, sillä tappio olisi merkinnyt espanjalaisille varmoja hyvästejä puolivälieräpaikalle. Himki olisi vastaavasti voitollaan viittä vaille varmistanut oman paikkansa Euroopan kahdeksan parhaan joukossa.

Pelin panos huokui molemmista joukkueista äärettömänä latauksena koko ensimmäisen puoliajan. Vitoria sai terävällä puolustuksellaan Himkin pelinrakentaja Zoran Planinicin solmuun ja yritti puolalaissentterinsä Maciej Lampen johdolla karkumatkalle, mutta Sergei Monian johtama Himki pysyi tauolle lähtiessä neljän pisteen päässä.

Kolmannella jaksolla Vitoria sai kuitenkin muutamaksi minuutiksi Himkin hyökkäyspelin täysin solmuun. Andres Nocioni onnistui kahdesti kolmoskaaren takaa, kun Himkin 52–50-johto kääntyi nopeasti Vitorian 54–64-johdoksi.

Neljännen jakson alussa Vitoria johti jo numeroissa 63–79, kun hallitseva Euroliigan viikon pelaaja Petteri Koponen alkoi valaa uskoa kotijoukkueeseen. Koponen onnistui kertaalleen vapaaheittoviivalta sekä säkitti kaksi kolmosta nopeaan tahtiin, kun Himki kavensi vierasjohdon kahdeksaan pisteeseen (71–79).

Himkin Paul Davis toi vapaaheitoillaan kotijoukkueen kahden pisteen päähän (82–84), kun neljättä jaksoa oli jäljellä vain 45 sekuntia. Vieraiden Maciej Lampen ohiheiton jälkeen Himki sai mahdollisuuden voitto- tai tasoitusheittoon, mutta Koposen lähietäisyyden heittoyritys osui rautoihin ja Fernando San Emeterio pääsi viimeistelemään vierasvoiton vapaaheittoviivalta.

Himkin voitettava Euroliigan mestarin kotikentällä

Vaihdosta peliin tullut Petteri Koponen esitteli varmaa pelinrakennusta 27 minuutin ajan ennen neljännen jakson heittovirettään. Koposelle kirjattiin 12 pistettä, kolme onnistunutta kolmosta, kaksi levypalloa ja kaksi syöttöä.

Koponen joutui kantamaan tavallistakin enemmän vastuuta pointin paikalla, kun Zoran Planinic jäi Vitorian puristuksessa vain kahteen pisteeseen. Planinic ei saanut ottelussa aikaiseksi edes pelitilanneheittoyritystä.

Vitoria nousi Himkin kanssa seitsemään voittoon Euroliigan jatkolohko F:ssa. Maccabi Tel Aviv nousi kahdeksaan voittoon rökittämällä torstaina lohkojumbo Besiktasia 101–58. Seitsemän voiton joukkueista Olympiakos pelaa vielä perjantain myöhäisottelussaan Fenerbahcea vastaan Istanbulissa ja Siena kohtaa lohkovoittonsa varmistaneen FC Barcelonan Espanjassa.

Ensi viikolla Himki päättää jatkosarjataipaleensa hallitsevan Euroliigan mestarin Olympiakosin vieraana. Jos Olympiakos voittaa perjantai-illan ottelunsa Fenerbahcea vastaan, on Himkin voitettava ensi viikon ottelunsa Kreikassa edetäkseen Euroliigan puolivälieriin.

BC Himki – Caja Laboral Vitoria 82–86 (19–22, 42–46, 60–68)
Himki:
Paul Davis 15/7/3 syöttöä, Sergei Monia 13/1, James Augustine 12/5, Petteri Koponen 12/2, Kelvin Rivers 10/3, Vitali Fridzon 8/2/3 syöttöä/3 riistoa.
Vitoria: Andres Nocioni 24/6, Maciej Lampe 21/4, Nemanja Bjelica 13/6, Fernando San Emeterio 10/2, Fabien Causeur 8/1.
P.Koponen: Minuutit 27, Pisteet 12 (2p 1-4, 3p 3-5, 1p 1-2), Levypallot 2, Syötöt 2, Riistot 1.

Henkilöt

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.