Catz ja PeKa jälleen tukkanuottasilla naisten SM-finaaleissa

18.4.2013 Asetelma perjantaina alkaviin naisten koripallon SM-finaaleihin on tuttuakin tutumpi: Lappeenrannan Catz vastaan kotkalainen Peli-Karhut. Catz ja PeKa ovat kamppailleet kultamitaleista viisi kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Ennakkosuosikkina finaalisarjaan lähtee puolustava mestari Catz, joka on vienyt kauden 39 ottelustaan – Suomen Cup mukaan lukien – nimiinsä 37.

Anni Mäkitalon Catz ottaa naisten finaaleissa tuttuun tapaan mittaa..

..Reetta Piiparin Peli-Karhuista.

Jelena Reshetkon Catz voitti joukkueiden keskinäisestä kolmesta kohtaamisesta kaksi.

Miriam McKenzien PeKan voiton avain on valmentaja Seppo Kurjen mukaan puolustus ja levypallopelaaminen. Kuvat: Francois Perthuis & Kai Kilappa.

Lappeenrantalaisten osaksi on satanut viimeisen parin vuoden aikana ylisanoja, eikä suinkaan suotta. Mika Haakanan suojatit ovat pelanneet Suomen kurinalaisinta ja tehokkainta joukkuekoripalloa, mistä joukkueen voittosarakekin kertoo kaiken tarpeellisen.

 

Eikä Catz kalpene vähääkään myöskään yksilötasolla – esimerkiksi viime kauden mestaruuden avainhahmot Jelena Reshetko ja Alexandria Anderson sekä kotimaiset takuupelaajat Anni Mäkitalo ja Hanna Vapamaa ovat olleet läpi kauden tasaisen vahvoja.

 

Pudotuspeleissä Catzin tahti on pysynyt hurjana. Turun Riento ja Tapiolan Honka hävisivät playoff-ottelunsa kissalaumalle keskimäärin 25,2 pisteen marginaalilla. Haakana on ollut hyvillään joukkueensa kevätviikkojen taisteluilmeestä.

 

– Ensimmäisessä Turku-pelissä olimme ehkä vähän passiivisia, mutta sen jälkeen olemme pelanneet hyvin. Välieriin löysimme yhden vaiheen lisään puolivälieriin nähden, ja nyt meidän on taas vastattava haasteeseen, kun vastassa on vielä astetta kovempi joukkue, Haakana arvioi.

 

Catzin ja PeKan väliset välienselvittelyt ovat tavanmukaisesti olleet naisten SM-sarjan ehdottomia helmiä. Kuluvan kauden kolmesta keskinäisestä ottelusta Catz on voittanut kaksi, mutta toisaalta Catz on kärsinyt kahdesta tappiostaan nimenomaan Peli-Karhuille ja vielä suurin numeroin: 66–88 Kotkassa marraskuussa.

 

– Pelasimme viimeisen runkosarjaottelumme PeKaa vastaan hyvin, mutta totuuden nimissä runkosarjasijoituksemme olivat jo siinä pelissä selvillä, eikä ottelussa ollut varsinaista panosta. Marraskuussa Kotkassa pelatun ottelun jälkeen PeKan kokoonpano on puolestaan elänyt niin paljon, ettei siitäkään ottelusta voi oikein vetää johtopäätöksiä. Tiedossa on ihan uusi ottelusarja, miettii Haakana.


Haakana muistuttaa myös finaalisarjojen arvoituksellisuudesta. Viime keväänä Äänekosken Huima lähti selkeänä altavastaajana finaaleihin Catzia vastaan, mutta fyysinen ottelusarja eteni aina viidenteen peliin asti, ennen kuin lappeenrantalaiset pääsivät juhlimaan seurahistoriansa toista Suomen mestaruutta.

 

– Hyvä muistutus on se, että viime vuonna hävisimme kotona ensimmäisen finaaliottelun Äänekosken Huimaa vastaan – toki Huima oli voittanut PeKan välierissä voitoin 3-0 ja tiesimme, että vastassa on todella kova joukkue. Nytkään emme saa tuudittautua siihen, että voitimme keskinäisistä otteluista kaksi ja että voitimme runkosarjan, Haakana linjaa.

 

Peli-Karhut panostaa levypallopeliin

 

Vaikka Catz on ollut SM-sarjakauden aikana oma lukunsa, Peli-Karhujen suoritukset eivät seuraa kaukana perässä. Runkosarjassa PeKa voitti 30 ottelustaan 25 ja veti joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana 14 ottelun voittoputken ennen runkosarjan päätöskierroksen tappiotaan Catzille.

 

SM-välierissä Catz eteni finaaliin kaatamalla Forssan Alun otteluvoitoin 3-1. Peli-Karhujen päävalmentaja Seppo Kurki uskoo, että neljän tasokkaan välieräottelun sarja koituu kotkalaisten hyödyksi finaaleihin valmistautumisen kannalta.

 

– Neljä peliä, joista kolme olivat tasaisia ja yksi vähän selvempi. Oli hyvä saada pari mahdollisimman kovaa peliä alle ennen finaalisarjan alkua, niin olemme heti valmiit loppuotteluiden haasteeseen, Kurki miettii.

 

Catz on ollut joukkuekonseptinsa toteuttamisessa Suomen kärkeä jo kaksi vuotta, mutta Peli-Karhujen kokoonpano kertoo myös omaa kieltään: esimerkiksi amerikkalaiset Korinne Campbell ja Miriam McKenzie sekä kotimaiset huiput Linda-Lotta Lehtoranta, Reetta Piipari, Juta Jahilo ja Anissa Pounds takaavat, että ennakkosuosikille on tiedossa hikinen finaalisarja.

 

– En tässä vaiheessa tuijottelisi liikaa runkosarjan otteluiden lopputuloksia. Meillä on ollut koko kauden aikana hirvittävä määrä loukkaantumisia, jotka ovat vasta kevättalven myötä hellittäneet. Edessämme on ihan uusi sarja, lataa Kurki.

 

Kurki jakaa täyden tunnustuksen Catzille ja toteaa, että mestaruuden voittaakseen on Peli-Karhujen onnistuttava täydellisesti pelikontrollin hallinnassa. Vaikka Catzin voittovire on ollut ilmiömäistä, lappeenrantalaisetkin ovat haavoittuvia.

 

– Puolustuksesta kaikki lähtee. Meidän täytyy olla hereillä, kun Catz jauhaa hyökkäystään ja pidettävä huoli siitä, että he eivät pääse hyökkäyslevypalloihin. Kun muistamme nämä asiat, meillä on hyvät mahdollisuudet.

 

 

Naisten SM-finaalien otteluaikataulu

 

  • Pe 19.4. klo 18:30 Catz – PeKa
  • Su 21.4. klo 15:00 PeKa – Catz
  • Ti 23.4. klo 18:30 Catz – PeKa
  • Pe 26.4. klo 18:30 PeKa – Catz (tarvittaessa)
  • Su 28.4. klo 18:00 Catz – PeKa (tarvittaessa)

 

 
23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

23.3.2024 09:31 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 2/2: HBA haastaa runkosarjan voittaneen ToPo:n – PeKa ja ViVe vastakkain

Naisten Korisliigan puolivälierät alkavat tänään. Välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

22.3.2024 17:50 Naisten Korisliiga

Puolivälierä ennakko 1/2: Honka ja Kouvottaret taistelevat jatkopaikasta – Pyrintö ja FoA kohtaavat jälleen puolivälierissä

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyvät lauantaina. Edelliskausista poiketen tänä vuonna myös välieräpaikkaan vaaditaan kolme voittoa.

20.3.2024 20:45 Naisten Korisliiga

HBA nappasi viimeisen pudotuspelipaikan – ToPo vei runkosarjan suvereenisti

Naisten Korisliigassa pelattiin runkosarjan viimeiset ottelut. Voitot kirjattiin HBA:lle, FoA:lle, PeKa:lle sekä ToPo:lle.

16.3.2024 21:30 Naisten Korisliiga

Kouvottaret vahvempi Kymenlaakson derbyssä – ToPo:lle ja Hongalle vierasvoitot

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Illan voittajia olivat Kouvottaret, ToPo ja Honka. Runkosarjan viimeinen pelipäivä on edessä ensi viikon keskiviikkona.

15.3.2024 20:50 Naisten Korisliiga

FoA:n johto kesti loppuun asti

Naisten Korisliigan ainoassa ottelussa FoA haki vieraspisteet Helsingistä. HBA-Märsky jäi joukkueen jalkoihin 65-61.

15.3.2024 15:17 Naisten Korisliiga

Helmikuun kuukauden pelaaja Ilmar’I Thomas: ’’ Tavoitteenamme on voittaa mestaruus’’

ToPo:n Ilmar’I Thomas valittiin helmikuussa Naisten Korisliigan kuukauden pelaajaksi. Valinta oli pelaajalle toinen. Edellinen valinta tuli viime kaudella.

12.3.2024 22:27 Naisten Korisliiga

EBT päätti runkosarjansa voittoon Espoon derbyssä

Naisten Korisliigassa pelattiin yksi ottelu. Siinä EBT tarttui kiinni pudotuspelipaikkaan, kun Honka kaatui vieraskentällä 64-58.

9.3.2024 20:15 Naisten Korisliiga

Kiia Mäntylä siivitti EBT:n tärkeään voittoon – PeKa ja FoA kotivoittoihin

Naisten Korisliigassa pelattiin kolme ottelua. Voittoihin ylsivät pudotuspelipaikasta taisteleva EBT, Peli-Karhut ja Forssan Alku.

4.3.2024 12:13 Naisten Korisliiga

ToPon IImar’I Thomas naisten Korisliigan helmikuun kuukauden pelaaja

Upeaa kautta pelaavan Torpan Poikien IImar’I Thomas on valittu naisten Korisliigan helmikuun parhaaksi pelaajaksi.

Näytä lisää vastaavia