KTP hyydytti Bisonsin vauhdin, avasi finaalit vierasvoitolla

7.5.2013 21:20 Hallitseva mestari Nilan Bisons pääsi kotiyleisönsä edessä täyteen vauhtiin vain hetkittäin Korisliigan kevään 2013 finaalien avausottelussa. Kotkalainen KTP otti täyden ilon irti isäntien sysimustasta heittoillasta ja teki erinomaisella mies- ja apupuolustuksellaan Bisonsin hyökkäyspelistä tervanjuontia. Ensimmäisiä finaaleitaan 19 vuoteen pelaavat kotkalaiset kuittasivat avausvoittonsa pistein 71–77 (34–33).

Timo Heinosen KTP haki vierasvoiton finaaliavauksessa.

Martin Zenon Bisonsilla oli kauden huonoin kaukoheittoiltansa.

KTP:n Antwine Williams vartioi ansiokkaasti Bisonsin Mikko Koivistoa ja muita korilinkoja.

Bojan Sarcevic vei Jeb Iveyta takamiesten mittelössä.

Finaalit jatkuvat Kotkassa perjantaina. Kuvat: Tytti Nuoramo & Kai Kilappa.

Runkosarjan 44 ottelussa Bisons upotti yhteensä hurjat 420 kolmen pisteen heittoa vahvalla 36,3% tarkkuudella, mutta finaalien avausottelussa loimaalaisten kaukoheitot suorastaan hylkivät korirautoja.

 

Jeb Ivey onnistui kolmen pisteen heitossa aivan ensimmäisen neljänneksen lopuksi ja Martin Zeno kolmannen neljänneksen alkajaisiksi, mutta Iveyn ja Zenon ”kolkit” jäivät Bisonsin illan ainoiksi onnistumisiksi kaaren takaa. Kahta onnistumista vastaan Bisons kolisutti korirautoja peräti 21 kertaa.

 

KTP:n pelaajat olivat vahvasti kiinni Bisonsin lähes jokaisessa heitossa tai pakottivat loimaalaisten tarkimmat heittäjät pois luontaisilta heittopaikoiltaan.

 

Kun vielä Bisonsin hyökkäyksen kulmakivet Zeno ja Ivey jäivät Zenon kolmannen neljänneksen hetkellistä heittohurmosta lukuun ottamatta varjoon kotkalaispuolustuksen pihdeissä, jäi Bisons 71 pisteeseen ja joutui poistumaan avausottelun jälkeen parketilta 71–77 (34–33)-tappio niskassaan.

 

– Pallo on pyöreä. Joinain iltoina heitto uppoaa ja joinain ei. Kun heitto ei mene koriin, joukkueen on oltava valmis puolustamaan, ja me emme olleet sitä tänään kuin hetkittäin, Bisonsin päävalmentaja Greg Gibson kuittasi.

 

– Bisonsilla ei ollut tänään heittopäivä ja saimme tauon jälkeen vielä heidän hyökkäyslevypallopelinsä kuriin. Pystyimme puolustamaan Bisonsin pois raiteiltaan; he heittivät haastettuja heittoja eivätkä päässeet hyökkäyksessä flow-tilaan, iloitsi KTP:n päävalmentaja Sami Toiviainen.

 

KTP johti ottelua kahdeksalla pisteellä (66–74) vajaat kolme minuuttia ennen loppua, mutta kovaäänisesti kannustanut kotkalaisfanien ryhmä sai kokea vielä kauhunhetkiä, kun vieraat menettivät pallon kolmessa perättäisessä hyökkäyksessä. Bisons ei kuitenkaan onnistunut enää lopussa korinteossa.

 

– Vähän sählättiin lopussa, kun emme olleet ihan valmiita haastamaan Bisonsin puolen kentän tuplaukseen. Ei minulla kuitenkaan tullut kertaakaan sellaista tunnetta, että olisimme tarvinneet aikalisää. Kyllä nämä jätkät tietävät, miten tiukoissa paikoissa pitää pelata, Toiviainen hymyili.

 

Barrett ja Heinonen loistivat

 

Kentän kuninkaiksi nousivat KTP:n laiturit Sefton Barrett (22/6/8 syöttöä) ja Timo Heinonen (22/2).

 

Barrett vei finaaliavauksessa selkävoiton Korisliigan runkosarjan pistekuningas Martin Zenosta. Zeno pussitti kolmannella jaksolla 13 pistettä, mutta pysyi muuten Barrettin ja Antwine Williamsin pihdeissä. Barrett pelasi äärimmäisen kovalla itseluottamuksella ja loi erinomaisia heittopaikkoja paitsi itselleen, myös joukkuetovereilleen.

 

Uransa parhaita pudotuspelejä pelaava Timo Heinonen oli ottelun alusta loppuun tulta ja tappuraa. Heinonen veti päällystakkinsa Matti Nuutisen järjestelmällisesti korin alle, upotti kaikki kolme kolmen pisteen heittoaan ja teki apupuolustuksessa tuhoja Bisons-rivistöissä aktiivisuudellaan.

 

Devonne Giles (15/12) ei päässyt Ryan McDaden (4/11/5 syöttöä) ruuvipenkissä välierien dominointitasolleen, mutta täytti tilastosarakkeita kuin vaivihkaa takaovikorista ja taistelupalloista. Bojan Sarcevic (8/4/3 syöttöä) viimeisteli tärkeitä koreja ajoista ja päihitti Jeb Iveyn (9/2/3 syöttöä) pelinjohdossa selkeästi.


KTP:n taistelutahdon ilmentymä oli veteraanitakamies Antwine Williams (6/3). Williams ei juhlinut koreilla, mutta teki tarkkaa työtä niin Zenon, Iveyn kuin Mikko Koivistonkin vartijana. Williams hoiti myös leiviskänsä KTP:n pelinjohdossa Sarcevicin ja Michael Poundsin ohella.

 

Bisonsin tasaisin suorittaja oli Matti Nuutinen (19/6/3 riistoa), joka vastasi Heinosen haasteeseen ja piti kotijoukkuetta neljännen jakson alussa yksin pelissä mukana. Kimmo Muurinen (10/4) toi molemmissa päissä kenttää virtaa kotijoukkueen pelaamiseen hetkittäin. Zenon onnistumiset jäivät kolmanteen jaksoon.

 

Valmentajat luottavaisina kohti perjantaita

 

Kotkan Karhuvuoren Steveco Areenalla nähdään perjantaina koripallohuumaa, jollaista Kotkassa ei ole ollut lähes pariinkymmeneen vuoteen, kun KTP ryhmittyy ensimmäiseen Korisliigan finaaliotteluunsa sitten kevään 1994.

 

Vaikka Bisons jäi avausottelussa kauas omasta tasostaan ja KTP kontrolloi kenttää lähes suvereenisti, loimaalaisten päävalmentaja Greg Gibson ei ole omistaan huolissaan.

 

– KTP pelasi todella hyvin. He ansaitsevat kaiken tunnustuksen. Me osittain myös loimme oman huonon heittoiltamme, sillä olimme passiivisia hyökkäyspäässä; mies ei liikkunut eikä pallo. Katselemme tätä matsia tallenteelta ja teemme tarvittavat muutokset peliimme, Gibson pohtii.

 

KTP:n päävalmentaja Toiviainen oli Gibsonin tavoin pelin tauottua kylmän rauhallinen. Vaikka kotkalaiset onnistuivat hakemaan aina hankalan vierasvoiton Loimaan Liikuntahallista ja joukkue pääsee 1-0-johtoasemasta kotifaniensa eteen, Toiviainen muistutti, että kahden voiton matka mestaruuteen on vielä pitkä.

 

– Tämä oli yksi voitto ja vielä pitäisi pari ottaa. Perjantaina on varmasti katsojia Karhuvuoressa niin paljon kuin tilaa riittää, ja mikäs sen mukavampaa. Bisons tekee omat muutoksensa perjantain peliin, mutta niin teemme mekin, Toiviainen mietti.

 

 

Nilan Bisons, Loimaa – KTP-Basket, Kotka 71–77 (16–20, 34–33, 67–71)


Bisons:
Martin Zeno 23/11, Matti Nuutinen 19/6/3 riistoa, Kimmo Muurinen 10/4, Jeb Ivey 9/2/3 syöttöä, Ryan McDade 4/11/5 syöttöä, Ville Mäkäläinen 4/3, Mikko Koivisto 2/4/3 syöttöä, Eero Aaltonen 0/0, Ilpo Pehkonen 0/0, Santeri Latvala, Jerome Djeen, Liam Djeen.

KTP:
Sefton Barrett 22/6/8 syöttöä, Timo Heinonen 22/2, Devonne Giles 15/12, Bojan Sarcevic 8/4/3 syöttöä, Antwine Williams 6/3, Michael Pounds 2/2, Jukka Matinen 2/0, Joonas Lehtoranta, Otto Kilpeläinen.

 

Lisätietoja: Ottelutilastot
 
18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

5.4.2024 21:03 Pääjuttu

Korisliigan playoffit käyntiin: Kauhajoki mitätöi Vilppaan kotiedun ja Korihait avasi rytinällä

Miesten Korisliigassa pelattiin ensimmäiset puolivälieräottelut. Seagulls ja Korihait voittivat kotona, Kauhajoki yllätti vieraskentällä.

Näytä lisää vastaavia