Mestari-Bisons pelaa Eurocupissa kaudella 2013/14

4.7.2013 15:00 Eurooppalaisten huippukoripalloliigojen yhteistyöjärjestö ULEB on ilmoittanut, että Euroopan toiseksi kovin koripalloliiga EuroCup pelataan kaudella 2013/14 peräti 48 joukkueen voimin. Mukana joukossa on viimeisen kahden kevään Suomen mestari Nilan Bisons, joka on ensimmäinen suomalaisjoukkue Euroopan kakkostasolla 14 vuoteen.

Mestaruutta tuulettelevat Ville Mäkäläinen ja Mikko Koivisto edustavat Bisonsia Euroopan kakkostasolla (Eurocup) kaudella 2013/14.

Mestarivalmentaja Greg Gibson luonnehtii Eurocup-paikkaa "unelmien täyttymykseksi".

Bisonsin vastustajaksi on Eurocupissa tyrkyllä mm. Sasu Salinin Union Olimpija Ljubljana.

Bisons-GM Ari Hannulan mukaan Biisoneiden faneille on tiedossa kuljetus kaikkiin Bisonsin Eurocup-kotipeleihin. Kuvat: Tytti Nuoramo & Getty Images/AllOver Press.

Bisonsin kahtena perättäisenä keväänä mestaruuteen johtanut päävalmentaja Greg Gibson pitää Eurocup-paikkaa unelmana, joka on tullut toteen.

 

– Ennen kaikkea on todellinen kunnia tulla edes mainituksi osana Eurocupin kaltaista organisaatiota. Toiseksi pelaaminen Eurocupissa on iso haaste. Se on ollut haaveemme jo jonkin aikaa, ja nyt meillä on mahdollisuus toteuttaa se, Gibson hehkuttaa.

 

Eurocupia pelaa kaudella 2013/14 peräti 48 joukkuetta. Kaikki liigaan osallistuvat 48 joukkuetta jaetaan kahdeksaan kuuden joukkueen lohkoon, ja jokaisen lohkon kolme parasta etenee Eurocupin 24 parhaan joukkoon. Lisäksi alkuvaiheessa joukkueet jaetaan kahteen konferenssiin niiden maantieteellisen sijainnin mukaan.

 

Bisonsin vastustajaksi Eurocupissa on tyrkyllä mm. Sasu Salinin Union Olimpija Ljubljana. Lisäksi Euroliigaan karsiva Petteri Koposen BC Himki saattaa pelata Eurocupia, mikäli joukkue ei voita kahdeksan joukkueen karsintavaihetta ja selviydy siten Euroliigaan. Ajatus Euroopan jättiläisjoukkueiden kohtaamisesta hykerryttää Bisons-manageri Ari Hannulaa.

 

– Noin 350 kilometrin päässä Kehä III:sta sijaitsee yli viiden miljoonan asukkaan kaupunki, johon kulkee loistavat juna- ja laivayhteydet. Tulee sieltä sitten vastaan joukkueita Pietarista, Moskovasta tai Vilnasta, tiedossa on aivan varmasti ison luokan mediatapahtumia, johon on odotettavissa rutkasti vierasjoukkueidenkin kannattajia, Hannula iloitsee.

 

Bisonsin rotaatio levenee

 

Hannulan mukaan Bisonsin osallistuminen Eurocupiin on taloudellisesti vaativa hanke, mutta vastaavasti kansainväliset kentät kasvattavat myös seuran – ja koko Suomi-koriksen – markkinapotentiaalia.

 

– Tähän hankkeeseen ei missään nimessä kannattaisi lähteä ilman taloudellisia edellytyksiä. Suomalaiset yritykset kuitenkin tiedostavat jo koripallon markkina-arvon Euroopassa ja uskon, että koripallon näkyvyys tulee kasvamaan entisestään suomalaisjoukkueiden europelien myötä, miesten Susijengiä unohtamatta, Hannula kanavoi.

 

Hannula kertoo Bisonsin budjetin kasvavan merkittävästi Eurocup-paikan myötä. Kasvaneesta budjetista merkittävä osa koostuu pelaajakuluista.

 

– Pelaava kokoonpanomme tulee laajenemaan sen verran, että täytämme tavoitteemme ja pystymme pelaamaan EuroCupia mahdollisimman pitkälle niin, ettemme ole takki tyhjänä, kun kotimaan pudotuspelit alkavat. Kokoonpanoomme on tulossa niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin lisävahvistuksia.

 

Päävalmentaja Gibson on Hannulan kanssa samoilla linjoilla: Eurocup-hanke vaatii ennenkin leveällä rotaatiolla pelanneelle loimaalaisjoukkueelle lisää tulivoimaa ja leveyttä.

 

– Olemme toistaiseksi tehneet erinomaista työtä joukkueen kasaamisessa. Nyt, kun tieto on virallinen, voimme syöksyä pelaajamarkkinoille vieläkin ennakkoluulottomammin ja kasata joukkueen, joka on paitsi kilpailukykyinen, myös voittava Euroopan kakkostasolla.

 

“Koko Kansan Biisonit”

 

Loimaan fanaattisella kotiyleisöllä on ollut merkittävä rooli Bisonsin perättäisissä mestaruuksissa. Vaikka ULEB:n säännöt ajavat Bisonsin Loimaalta isommille areenoille Eurocup-pelejä varten, Hannula korostaa, että joukkueen juuret ovat syvällä Varsinais-Suomen savessa ja identiteetti loimaalainen.

 

– Pelataan pelit sitten pääkaupunkiseudulla tai jossain muualla, takaamme loimaalaisfaneille ilmaisen bussikuljetuksen jokaiseen Eurocupin kotipeliin. Busseja tulee lähtemään 6-10 joka otteluun ja lipun hinta on faneillemme sama kuin Korisliigan otteluissa Loimaan Liikuntahallilla.

 

Samalla Bisons pyrkii Eurocup-hankkeensa myötä eräänlaiseksi ”minimaajoukkueeksi”, jota koko suomalainen koripalloväki voi kannustaa.

 

– Tavoitteemme on olla Eurocupissa ”koko kansan Biisonit” ja uskomme, että Eurocup vetää yleisöä lehtereille, pelaamme sitten pääkaupunkiseudulla tai jossain muualla, kertoo Hannula.

 

Hannulan mukaan Bisons tiedottaa uusista pelaajasopimuksista lähiaikoina.

 

Mikä Eurocup?


Eurocup (tunnettu ennen myös nimillä ULEB EuroCup ja ULEB Cup) on Euroliigan jälkeen Euroopan toiseksi korkeatasoisin kansainvälinen koripalloliiga. Eurocupia pelattiin ensi kerran kaudella 2002/03, kun Saporta Cup (entinen kakkosliiga) ja Korac Cup (yhdistettiin).

 

Edellinen Euroopan kakkostasolla pelannut suomalaisjoukkue on ToPo, joka pelasi vuosina 1997–99 silloisen Saporta Cupin kotipelinsä Hartwall Areenalla ja eteni talvella 1998 sarjassa jopa 16 parhaan joukkoon. ToPo veti tuolloin Hartwall Areenalle pudotuspeliottelussaan venäläistä Samaraa vastaan lähes 10 000 ihmistä.

 

Viimeiset kolme Eurocupin mestaruutta ovat matkanneet Venäjälle. Lokomotiv Kuban nosteli Eurocup-pokaalia 2013, Petteri Koposen nykyinen seura BC Himki vuotta aiemmin ja UNICS Kazan 2011. Lisäksi Hanno Möttölä tuuletteli Eurocupin kultaa Moskovan Dynamon paidassa keväällä 2006.

 

Nykymuotoisessa Eurocupissa ovat Möttölän (2005/06) lisäksi pelanneet Teemu Rannikko, Jukka Matinen, Shawn Huff sekä viimeksi Gerald Lee jr, joka viimeisteli viime kaudella montenegrolaiselle KK Buducnostille 8,8 pistettä ja 3,4 levypalloa ottelua kohden.

 

Eurocupissa on esiintynyt vuosittain monia Euroopan perinteikkäimpiä koripalloseuroja. Viime kaudella Euroopan kakkostasolla ottivat mittaa toisistaan mm. Valencia (Espanja), Galatasaray Istanbul (Turkki), Belgradin Punainen Tähti (Serbia) sekä Pietarin Spartak (Venäjä).

 

Lisätietoja: Eurocup

 

Lisätietoja: Bisonsin tiedote
 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia