Suvereeni Susijengi tiputti Iso-Britannian kärryiltä – Dettmann yksin voittotilaston piikkipaikalle

15.8.2013 22:00 Suomen Susijengi raapi tervat tassuistaan tauolla ja pyöritteli viime kesän olympiaisäntä Iso-Britanniaa torstaina Hartwall Areenalla matkallaan 88–66 (36–35)-voittoon. Ottelussa tehtiin myös koripallohistoriaa, kun Susijengin luotsi Henrik Dettmann pokkasi uransa 108. maaotteluvoiton ja nousi maajoukkueiden voittotilaston yksinvaltiaaksi.

Petteri Koposen Susijengi haki kesän ensimmäisen voittonsa.

Tuukka Kotti turhautti Ison-Britannian korilleajajat kerta toisensa jälkeen.

Mikko Koiviston heitto putosi Hartwall Areenalla mallikkaasti.

Suomi tyrmäsi Iso-Britannian kumoon 3. jaksolla lukemin 35-13. Kuvassa vahvat minuutit kentällä viettänyt Samuel Haanpää.

Henrik Dettmann nousi Iso-Britannia-voitollaan maajoukkueiden voittotilaston piikkipaikalle yksinoikeudella.

Seuraavaksi Teemu Rannikko ja kumppanit pääsevät testaamaan Liettuassa pelattavassa neljän maan turnauksessa isäntämaan lisäksi Tshekin ja Venäjän nykykunnot. Kuvat: Francois Perthuis & Ville Vuorinen.

Viime kesän olympialaisten jälkeen miehistöään isolla kädellä uudistanut Iso-Britannia onnistui salpaamaan Susijengin vauhtipelin toisella kymmenminuuttisella ja pakottamaan kotijoukkueen pääasiassa hyppyheittoihin yli 20 sekunnin hyökkäysten päätteeksi.

Hartwall Areenan 3,427-päinen kotiyleisö ei kuitenkaan joutunut odottamaan suosikkiensa heräämistä turhan pitkään. Saavuttuaan tauolta kentälle Susijengi vainusi saaliin ja sai vieraansa näyttämään joukolta ujoja koulupoikia. Ottelun kolmas neljännes oli suorastaan henkeäsalpaava: 35–13 Suomelle!

Lopulta Susijengi luuti periksiantamattomalla joukkuepuolustuksellaan, napakoilla siirtymähyökkäyksillään ja tehokkaalla kaukoheittopelillä Iso-Britannialla lattiaa ja rekisteröi kesän 2013 avausvoittonsa pistein 88–66 (36–35).

– Ainahan se on hyvä asia, kun voittaa maaottelun yli 20 pisteellä. Peli alkoi ratketa meille, kun saimme puolustuksen pitämään ja vapaat heitot sisään. Tauolla luotimme siihen, että kun jatkamme omalla perustyöllämme, heitot alkavat pikku hiljaa pudota, Susijengin korkeimmat tehot viimeistellyt Petteri Koponen (14/3/4 syöttöä) kuittasi.

– Koris on tällainen ”runien” peli. Britit pääsivät peliin mukaan toisella jaksolla ja otettua vauhdin meiltä pois, ja meidän tehtävämme oli saada heidän runinsa katkaistua. Tehtiin niin kuin pitikin.

Rannikolta väkevä paluu

Susijengi toivotti torstain ottelussa kentälle tervetulleen paluumuuttajan, kun viime kesän EM-karsinnoista alaraajavamman johdosta sivussa ollut Teemu Rannikko (10/0) pelasi ensimmäisen maaottelunsa lähes kahteen vuoteen.

Rannikko kirmasi parketille sinivalkopaita yllään ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen, kun ottelun ensimmäinen jakso oli ehtinyt vanheta runsaat neljä minuuttia. Vain hetkeä myöhemmin Rannikko vapautti Shawn Huffin lennokkaaseen ylivoimadonkkiin, joka pakotti britit aikalisälle tilanteessa 15-9.

Kaksi minuuttia myöhemmin Rannikko kohahdutti Hartwall Areenan katsomoa onnistumalla kaaren takaa ja upottamalla ensimmäiset maaottelupisteet sitten syyskuun 2011 EM-kisojen. Kolmannella jaksolla Rannikko nautiskeli suu leveässä hymyssä johtaessaan Susijengin karkumatkan yli kymmenen pisteen.

– Tässä on ollut runko kasassa vuosia ja on helppo tulla mukaan tähän porukkaan. Vielä harvinaisempaa on päästä kotiyleisön eteen Suomen hienoimmassa hallissa, Rannikko tunnelmoi pelin tauottua.

Miesten maajoukkueessa 17-vuotiaasta alkaen pelannut Rannikko antoi joukkueelleen kelpo arvosanan kesän avausvoitosta.

– Puolustus näytti hyvältä kolmen jakson ajan, toista neljännestä lukuun ottamatta. Lopussa otimme ehkä jokusen turhan virheen, mutta jos vastustaja tekee 66 pistettä ja heittää pelitilanneheitot sisään 28,1% tarkkuudella, saamme olla ihan tyytyväisiä esitykseemme.

Joukkue piti yhtä

Susijengin EM-kisojen yhdeksännelle sijalle kaksi vuotta sitten siivittänyt repivä, raatava ja ennen kaikkea yhteisöllinen susipelitapa toimi eritoten kolmannella jaksolla häkellyttävän hyvin.

Britit kompastelivat kerta toisensa jälkeen Susijengin mies- ja apupuolustusten pingottamaan lihasmuuriin ja toisessa päässä kotijoukkue linkosi empimättä heittoja kaaren takaa ja lähietäisyyksiltä.

Mikä silmiinpistävintä, Suomen tehot jakautuivat oppikirjamaisen demokraattisesti. Koposen ja Rannikon lisäksi kaksinumeroisille pisteille ylsivät Mikko Koivisto (12/1) ja Sasu Salin (10/3). Koiviston heitto upposi eritoten kolmannen jakson karkuvaiheessa.

Salinin hyökkäyspään onnistumiset ajoittuivat pääosin ensimmäiselle neljännekselle, jonka jälkeen ”Malmin roskisdyykkari” alkoi kalvaa vastustajiaan oikea-aikaisella puolustuspelillään.

Hanno Möttölä (8/5) hassutti vastustajiaan kokeneilla korinalusliikkeillään eritoten ensimmäisellä puoliajalla ja Kimmo Muurinen (8/8) pelasi huippupelin ollen piikkinä brittien lihassa molemmissa päissä kenttää. Möttölä antoi oivan esimerkin joukkueen taistelutahdosta dyykkaamalla 26 pisteen johtoasemassa irtopallon perään parketin rajasta taistellen pallon omilleen.

Tuukka Kotti (7/5/2 blokkia) ja Shawn Huff (6/5) aiheuttivat liikkuvuudellaan briteille hurjat määrät pallonmenetyksiä ja huonoja heittopaikkoja, ja Samuel Haanpääkin (6/3) väläytteli heittokättään.

Dettmann voittotilaston kärkisijasta: ”Kiitos kuuluu pelaajilleni”

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann saavutti ottelussa rajapyykin, jota ei tulla hetkeen rikkomaan, sillä Dettmannille merkittiin pelissä jo 108. maaotteluvoitto miesten päävalmentajana.

Voitollaan Dettmann ohitti voittolistalla Kalevi Tuomisen, jonka kanssa Dettmann jakoi ykkössijan noin yhdentoista kuukauden ajan.

– Yksi aihe lisää historioitsijoille. Rehellisesti sanottuna kiitos kuuluu nykyisille ja entisille pelaajilleni, joiden kanssa olen saanut mahdollisuuden yrittää näiden voittojen saalistamista, Dettmann veisteli.

Dettmannin täysi viidentoista pelaajan kokoonpano teki myös kotiyleisölle yhä konkreettisemmaksi ”positiivisen ongelman”, joka päävalmentajalla on ennen Slovenian kisoja: oikean pelaajatusinan löytäminen arvokisoihin.

Susijengin seuraava koitos odottaa viikon päästä Liettuassa, kun joukkuetta vastaan astelevat EM-kisojen mitalisuosikkeihin kuuluvat Liettua ja Venäjä sekä nouseva koripallomaa Tshekki.

– Kun Liettuaa vastaan pelataan, pitää juosta nopeasti alas. He pelaavat vauhdikasta, mielikuvituksellista ja liikkuvaa koripalloa. Mielenkiintoista päästä näkemään, olemmeko päässeet yhtään lähemmäksi heidän tasoaan, maajoukkuehistorian voittokärki ennakoi Baltian turnausta.

Susijengi pelaa viimeisen ottelunsa ennen Slovenian EM-kisoja 28.8., kun Latvia saapuu Hartwall Areenalle.

Suomi – Iso-Britannia 88–66 (24–14, 36–35, 71–48), miesten maaottelu, Hartwall Areena (Helsinki) 15.8.2013

Suomi: Petteri Koponen 14/3/4 syöttöä, Mikko Koivisto 12/1, Sasu Salin 10/3, Teemu Rannikko 10/0, Kimmo Muurinen 8/8, Hanno Möttölä 8/5, Tuukka Kotti 7/5/2 blokkia, Shawn Huff 6/5, Samuel Haanpää 6/3, Antto Nikkarinen 3/0, Gerald Lee jr 2/2, Ville Kaunisto 2/2, Antti Nikkilä 0/1, Matti Nuutinen 0/0, Roope Ahonen 0/0.

Iso-Britannia: Eric Boateng 13/9, Kyle Johnson 12/3, Devon Van Oostrum 12/3, Andrew Sullivan 10/9.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.