NCAA pyörähtää käyntiin lauantain vastaisena yönä, yliopistokentillä rutkasti suomalaisväriä

8.11.2013 USA:n perinteikäs yliopistoliiga NCAA käynnistää kautensa 2013/14 lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa, jolloin suurin osa sekä miesten että naisten yliopistojoukkueista pääsee tositoimiin. Suomalaisittain mielenkiintoisimpia hahmoja alkavalla kaudella ovat mm. Duken Alex Murphy, Tulanen Mikael Herbert, Providencen Evita Iiskola ja Oral Robertsin Noora Järvikangas.

NCAA alkaa taas. Suomalaisväriä yliopistoliigaan tuovat mm. Duken Alex Murphy..

..Tulanen Mikael Herbert..

Kesällä 2012 Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessa kunnostautuneelle 204-senttiselle, 20-vuotiaalle Alex Murphylle avauskausi tarunhohtoisessa Duke Blue Devilsissä sujui vielä pitkälti totuttelun merkeissä, mutta alkavalla kaudella laitahyökkääjältä odotetaan  suurempaa kontribuutiota USA:n miesten maajoukkuettakin valmentavan Mike ”Coach K” Krzyzewskin pelaajarotaatiossa.

 

Historiansa aikana neljä yliopistomestaruutta voittanut Duke on sijoitettu Associated Pressin kaudenalusrankingissa neljännelle sijalle, eikä suotta: viime kauden tehopelaajat Quinn Cook ja Rasheed Sulaimon palaavat joukkueeseen, ja tulokkaat Rodney Hood ja Jabari Parker ovat väläytelleet valmistavissa otteluissa.

 

Mielenkiintoisena uutena tulokkaana miesten NCAA-kentillä nähdään valmentajavelho Gordon Herbertin poika, Uudenkaupungin Korihaiden juniorimyllyn läpi käynyt 205-senttinen Mikael Herbert, 20. Herbert urakoi viime kaudella Korihaille Korisliigassa 7,2 pistettä ja 2,9 levypalloa ottelua kohden ennen kauden päättänyttä loukkaantumistaan, ja nyt Herbert aloittaa NCAA-uransa New Orleansissa Tulane Green Waven paidassa.

 

Nuorten maajoukkueiden vakiokasvoihin viime vuosina kuulunut Lauri Toivonen, 22, käynnistää puolestaan toisen kautensa Texas-El Paso Broncsin väreissä. Tasan kaksimetrinen Toivonen kirjautti viime kaudella joukkueelleen 3,6 pistettä ja 3,4 levypalloa ottelua kohden.

 

Naisten NCAA:ssa kolme suomalaistulokasta

 

Naisten NCAA-liigassa nähdään alkavalla kaudella kolme uutta suomalaispelaajaa.

 

Viimeiset kaksi kautta Forssan Alkua Naisten Korisliigassa edustanut 184-senttinen, 19-vuotias KaPo-kasvatti Noora Järvikangas aloittaa ”freshmanina” Oral Robertsin yliopiston edustusjoukkueessa. Oral Roberts on juhlinut viimeisen 13 vuoden aikana konferenssinsa mestaruutta neljä kertaa ja edennyt NCAA:n valtakunnalliseen lopputurnaukseen neljästi.

 

Uusia suomalaiskasvoja naisten NCAA:n ykköstasolla ovat Järvikankaan lisäksi viime kaudet Divaria Puhuttarissa pelannut Houston Baptist-yliopiston Heidi Sihvola (170 cm/20 v) sekä Turun Riennon kasvatteihin kuuluva Taru Madekivi (180/21).

 

Toisen kauden pelaajina naisten NCAA:ssa nähdään Providencen Evita Iiskola (183/20) sekä Mainen Sophie ”Fifi” Weckström (169/20).

 

Iiskola urakoi tulokaskaudellaan Providencelle peräti 34,1 minuuttia ottelua kohden, ja tiedossa on alkavalla kaudella entistä enemmän vastuuta. Weckström kuului vastaavasti Maine Black Bearsin rotaatioon 25 ottelussa ja sai pelinrakentajan paikalla vastuuta 17,2 minuutin ottelukohtaisella peliajalla.

 

NCAA:n Portland Pilotsin viime kauden suomalaiskaksikko Annika Holopainen-Ellen Nurmi on puolestaan vaihtanut maisemaa. Nurmi pelaa alkavalla kaudella NCAA:n 2-tason Tampassa ja Old Dominioniin siirtynyt Holopainen joutuu viettämään alkavan kauden sivussa siirtokarenssin johdosta.

 

NCAA:n suomalaisjoukkueiden runkosarjan avausottelut

 

  • Pe 8.11. Tulane (Mikael Herbert) – NJIT
  • Pe 8.11. Duke (Alex Murphy) – Davidson
  • Pe 8.11. UTPA (Lauri Toivonen) – Sam Houston St.
  • Pe 8.11. Houston Baptist (Heidi Sihvola) – Texas-Arlington
  • Pe 8.11. Miami – North Florida (Taru Madekivi)

 

  • La 9.11. UMass Lowell – Providence (Evita Iiskola)

 

  • Su 10.11. Kansas – Oral Roberts (Noora Järvikangas)
  • Su 10.11. Florida – North Florida (Taru Madekivi)
 
8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

1.4.2024 09:52 Suomalaiset ulkomailla

Susijengiläiset kovassa iskussa europarketeilla

Susijengin pelaajat onnistuivat laajalla rintamalla viikonlopun otteluissa. Edon Maxhuni oli loistovireessä Ranskassa, Alex Murphy oli joukkueensa ykköstykki Espanjassa ja Perttu Blomgren oli käsi kuumana Sloveniassa.

1.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Kolme Susiladies-pelaajaa Bundesliigan välieriin – Espanjassa hienoja onnistumisia ja voittoja

Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern eteni vakuuttavasti Saksan Bundesliigan välieriin ja saivat Anissa Poundsista sekä Lions Hallesta seuraa. Espanjassa suomalaisten joukkueet ottivat tärkeitä voittoja.

30.3.2024 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball EuroCupin finaaliin

Paris Basketball raivasi tiensä EuroCupin finaaliin, kun Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon miehistö kaatoi London Lionsin suoraan kahdessa ottelussa. Ranskassa Ilari Seppälä siivitti Saint-Chamondin tärkeään voittoon.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

Näytä lisää vastaavia