15-vuotiaiden maajoukkueiden päävalmentajat haastattelussa

20.12.2009 Suomen 15-vuotiaiden maajoukkueet toimivat nuorten maajoukkuevalmennuksessa niin sanottuina sisääntulomaajoukkueina, joiden tarkoitus on antaa pelaajille valmiuksia osallistua tulevina vuosina täysipainoiseen harjoitteluun maajoukkueurheilijana.

Kokenut nuorten maajoukkuevalmentaja Harri Jokela nauttii jokaisesta päivästä maajoukkuetehtävissä.

Kansainvälisen koripalloliiton FECC-koulutuksen priimusjoukkoon kuuluneella Jyri Lohikoskella on iso tavoite. Kuvat: FIBA Europe / Ciamillo-Castoria & Tytti Nuoramo.

Tytöillä ja pojilla on sama kesäohjelma, joka koostuu Suomen urheiluopistolla järjestettävästä testileiristä, kahdesta kotimaan leiritystapahtumasta ja kymmenen päivän ulkomaan leiristä. Yhteensä 15-vuotiaille kertyy kesän aikana noin 20 leiripäivää.

Tyttöjen päävalmentajana toimii Harri Jokela apunaan Kari Luontila, Jyrki Suhonen, Panu Pedersen, Hannele Forsman ja Emma Malm. Poikien päävalmentajana jatkaa Jyri Lohikoski apunaan Martti Iivonen, Besim Maxhuni, Jussi Immonen, Niko Nyholm ja Tapani Karppinen.

Seuraavassa Jokela ja Lohikoski jakavat ajatuksiaan maajoukkuevalmennuksesta sekä koripallon nykytilasta maajoukkuevalmentajan näkökulmasta.

Harri Jokela, 15-vuotiaiden tyttöjen päävalmentaja

Miksi toimit maajoukkuevalmentaja?

Tämä on kunnia-asia, jota ei väsy tekemään koskaan! Saan olla tekemisissä erittäin motivoituneiden pelaajien ja valmentajakollegoiden kanssa, unohtamatta muitakaan tärkeitä staffiin kuuluvia jäseniä, kuten fysioterapeutteja tai fyysisiä valmentajia.

Jokainen maajoukkuepäivä on erittäin palkitseva. Vaikka välillä on todellakin rankkaa "erikoisissa" olosuhteissa, niin kyllä aina päivän päättyessä on sellainen olo, että taas on menty eteenpäin. Joskus pienin askelin, joskus valtavin harppauksin. Kun näkee pelaajien pistävän itsensä likoon harjoituksesta ja pelistä toiseen, niin kummasti sitä jaksaa itsekin.

Mitä suomalaisessa maajoukkuekoriksessa pitäisi tehdä?

Loppujen lopuksi me emme varsinaisessa maajoukkuetoiminnassa pysty mitään ihmeitä tekemään. Tämä on hienosäätöä ja virittämistä. Laadukas päivittäisvalmennus, joka suomalaisessa tyttökoripallossa on koko ajan nousussa sekä ”mammojen” omalla ajalla tekemä duuni luovat ne pohjat, joita me maajoukkuevalmentajat pyrimme jalostamaan leireillä ja pelireissuissa. Toki me annamme vinkkejä ja pyrimme parantamaan pelaajia kaikilla heidän osa-alueillaan, mutta päätyö tehdään edelleenkin seuroissa.

Päällimmäisenä nousee mieleeni neljä konkreettista koripalloasiaa, joissa olemme eniten jäljessä kansainvälisillä kentillä: puolustajana liikkuminen (asento ja ns. räjähtävä ensimmäinen askel), monipuolinen syöttötaito, kaukoheittotaito häirittynä sekä pallon hallinta aggressiivista puolustusta vastaan. Ja miten näitä kehitetään? Harjoittelemalla niitä päivästä toiseen. Ei se sen ihmeellisempää ole. Paljon ja vieläkin enemmän teräviä pelitilanteen omaisia toistoja.

Tavoitteet tulevalle kesälle?

Tavoitteena on opettaa tytöt maajoukkueurheilijan tavoille niin leireillä kuin kotivalmennuksessakin. Tämä tarkoittaa kokonaisvaltaista urheilijana elämistä ja olemista. Koripalloharjoittelun ja pelaamisen lisäksi on paljon muitakin urheilijan osa-alueita, joita tulee jatkuvasti kehittää, kuten lihashuolto, kaikki fyysiset ominaisuudet, ravinto, nesteet, lepo jne. Korvienväliäkään ei saa unohtaa. Pelaajan on osattava käsitellä voitot ja tappiot oikealla tavalla. Hänen on opittava elämään ja urheilemaan vaikeissakin olosuhteissa sekä kestettävä kovaa ja pitkäjännitteistä harjoittelua.

Jyri Lohikoski, 15-vuotiaiden poikien päävalmentaja

Miksi toimit maajoukkuevalmentaja?

Minulla on tavoite valmentaa olympiakisoissa. Maajoukkuevalmentajana haluan olla edistämässä suomalaisen urheilun menestymistä ja pelaajien kehittymistä kohti heidän omia tavoitteitaan ja rajojaan. Ehkä jonain päivänä tavoitteemme kohtaavat?

Toiseksi maajoukkuevalmennus tarjoaa Suomessa harvinaisen mahdollisuuden toteuttaa juniorivalmennusta ammattimaisesti. Meillä on kaikissa tapahtumissa mukana vähintään kolme osaavaa valmentajaa ja yksi lääkintähuollon ammattilainen.

Kolmanneksi maajoukkuevalmennuksen myötä pystyn yhdistämään edes jossain määrin järkevästi elämäni tärkeät elementit: perheen, omasta terveydestä huolenpidon, kutsumuksen opettajana sekä suuren intohimon urheiluun.

Mitä suomalaisessa maajoukkuekoriksessa pitäisi tehdä?

Suunta on ehdottomasti oikea. Olen ollut mukana liiton valmennustoiminnassa koko 2000-luvun, ja viime vuosina olemme ottaneet merkittäviä harppauksia eteenpäin. Suomi on yksi Euroopan harvoja maita, jossa koripallo ei ole maan top-3 urheilulajin joukossa. Tämä asettaa meille isoja haasteita pärjätä maiden välisessä kilpailussa. Sijoituksemme eurooppalaisessa koripallossa on tällä hetkellä keskimäärin 17.- 25.

Jotta siirrymme noin kymmenen pykälää tässä vertailussa eteenpäin, tulee meidän ennen kaikkea satsata kolmeen asiaan. Alle 16-vuotiaiden pelaajien urheilullisten ja taidollisten valmiuksien kehittämiseen päätoimisten ammattivalmentajien johdolla, tehostaa lukiolaisikäisten pelaajien määräharjoittelua säännöllisesti yli 20 tuntiin viikossa sekä satsata kaikilla tasoilla koulutukseen, jotta pelin ymmärrys ja pelitaitojen (kuten tilankäytön, ajoitusten, kulmien rakentamisen ja tilanteiden havainnoinnin) opettaminen kehittyvät.

Tavoitteet tulevalle kesälle?

Sisääntulomaajoukkueessa on kolme keskeistä oppimistavoitetta: 1) Harjoitella huippu-urheilijan tavoin ja korkealla vaatimustasolla. 2) Pelata aktiivista ja aloitteen tekevää miespuolustusta. 3) Ymmärtää kolmoisuhan fyysinen, tekninen ja taktinen merkitys sekä käyttää kolmoisuhkaa kaikissa pelitilanteissa.

Oppimistavoitteiden lisäksi tavoitteena on nauttia jokaisesta päivästä sekä kerätä paljon uusia kokemuksia ja elämyksiä.

Lue myös seuraavat

Lisätiedot: Suomen maajoukkueet

 
21.2.2017 Haastattelu

"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

16.12.2013 Pohjoinen alue

Kisakalliosta Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus – Susi Training Center avautuu kesäksi

Suomen Koripalloliitto ja Kisakallion Urheiluopisto ovat solmineet monivuotisen, strategisen kumppanuussopimuksen, jonka myötä Kisakalliosta tulee Koripalloliiton valmennus- ja harjoituskeskus. Kisakallio rakentaa koripallon ja maajoukkueiden tarpeisiin oman harjoitusluolan – Susi Training Centerin, joka avataan käyttöön jo ensi kesäksi. Kisakallio sijoittaa koripallon optimaalisiin valmentautumisolosuhteisiin noin kaksi miljoonaa euroa.

8.12.2012 12:36 Valmentajat

”Sudenpennut” jatkavat tuttujen valmentajien hoivissa

Suomen poikien ja tyttöjen maajoukkueiden päävalmentajat ja valmennusjohdot vuodelle 2013 on valittu. ”Sudenpennut” pääsevät jälleen kesän aikana alansa parhaiden asiantuntijoiden päivittäisvalmennukseen. Päävalmentajina jatkavat tutut kasvot Pekka Salmisesta Ray Ailukseen, kun taas täysin uutena kasvona maajoukkuevalmentajien kastiin liittyy miesten mestarijoukkueen Nilan Bisonsin päävalmentaja Greg Gibson.

24.11.2011 Valmentajat

Sudenpennut jatkavat ammattilaisten hoivissa 2012

Suomen nuorten koripallomaajoukkueiden, ”sudenpentujen” valmentajat vuodelle 2012 on valittu. Susijengit jatkavat ammattilaisvalmentajien komennossa. Viime vuosista tuttuun tapaan on valmentajien keskuudessa toteutettu tehtävänkiertoa ikäluokkien välillä.

2.10.2007 Pohjoinen alue

Nuorten paikalliset maajoukkueleirit käynnistyvät

Viime keväänä käynnistetty nuorten maajoukkuevalmennuksen uudistus pääsee todenteolla vauhtiin syksyn aikana. Lokakuussa alkavilla paikallisilla maajoukkueleireillä leiritetään n. 160 pelaajaa ja joulukuussa alkavilla All Star -leireillä n. 120–140 pelaajaa. Yhteensä leirejä järjestetään 19 syksyn ja talven aikana yhdeksällä paikkakunnalla. HUOM! Artikkelissa olevaa aikataulua päivitetty 4.10.

4.4.2007 Pohjoinen alue

Ari Tammivaarasta nuorten maajoukkueiden päävalmentaja

Suomen Koripalloliitto on kiinnittänyt Saksasta kesällä Suomeen palaavan Ari Tammivaaran nuorten maajoukkueiden päävalmentajaksi. Miesten maajoukkueen entisen päävalmentajan sopimus on tuorein Koripalloliiton viimeaikaisista panostuksista nuorten valmennukseen. Tammivaara aloittaa osa-aikaisessa tehtävässään 1. heinäkuuta.

30.3.2007 Pohjoinen alue

Yli 300 nuorta katsastetaan paikallisilla maajoukkueleireillä

Koripalloliitto uudisti alle 15-vuotiaiden pelaajien kartoitusjärjestelmän tälle vuodelle. Pelaajapotentiaali kartoitetaan paikallisilla maajoukkueleireillä, joista ensimmäinen järjestetään Helsingissä tulevana viikonloppuna. Kaikkiaan kutsun paikallisille maajoukkueleireille on saanut tai saa yli 300 pelaajaa.

26.2.2007 Pohjoinen alue

Alle 15-vuotiaiden pelaajien kartoitusjärjestelmä uudistuu

Alle 15-vuotiaiden pelaajien kartoitusta maajoukkuetoimintaan on aiempina vuosina hoidettu aluevalmennuksen ja –joukkueiden avulla. Kartoitusjärjestelmä on uusittu ja uudenmallinen kartoitus käynnistyy keväällä 2007.

22.2.2007 Pohjoinen alue

Nuorten koripallomaajoukkueiden valmentajat nimetty

Suomen Koripalloliitto on valinnut valmennusjohdot seitsemälle nuorten maajoukkueelleen. Valittujen nimekkäästä joukosta löytyy runsaasti aiempaa kokemusta maajoukkuevalmennuksesta, jonka lisäksi nimettyihin lukeutuu useita valmennuspuolelle siirtyneitä entisiä huippupelureita.

13.10.2006 Valmentajat

Koripalloliitto tehostaa nuorten maajoukkuetoimintoja

Suomen Koripalloliitto siirtyy vuonna 2007 kansainvälisen koripalloliiton (FIBA) käyttämiin maajoukkueikäluokkiin. Tulevaisuudessa nuorten maajoukkuetoimintaa järjestetään 20-, 18- ja 16-vuotiaille. Uutuutena toimintaan tuodaan alle 15-vuotiaille lahjakkuuksille suunnattu ns. sisääntulomaajoukkue.

Näytä lisää vastaavia