Leen Old Dominionille seitsemäs perättäinen voitto

26.1.2010 Maajoukkuelaituri Gerald Lee Jr. nousi Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n suomalaispelaajista parrasvaloihin viikon aikana, kun hänen joukkueensa Old Dominion Monarchs rynnisti jo seitsemänteen perättäiseen voittoonsa. Ohessa myös muita suomalaisuutisia Yhdysvaltain yliopistokentiltä.

Gerald Lee Jr.:n Old Dominion on venynyt seitsemään perättäisvoittoon.

Old Dominion on saanut jo ensimmäiset äänensä NCAA:n 25 parhaan joukkueen rankingiin.

Mikko Koivisto johti UNC-Greensboron kirivoittoon Chattanoogsta.

Cedric Latimerin St. Francisin viikko oli tappiollinen.

Riikka Terävän Oaklandilla oli tuliaisinaan yksi voitto Dakotan kiertueelta. Kuvat: Francois Perthuis, Tomi Kaminen ja Tuomas Venhola.

Old Dominion kukisti keskiviikkona vieraskentällä Delawaren helpohkosti 49-68 (24-29) erinomaisen puolustuspelinsä turvin. Old Dominionille ottelu oli jo kauden kahdeksas, jossa joukkue piti vastustajansa alle 50 pisteessä. Avauspuoliskolla hyvin vieraiden kyydissä sinnitellyt Delaware romahti täysin tauon jälkeen, kun Old Dominionin tehopelaajat Ben Finney (17/7), Darius James (15) ja Frank Hassell (11/6) pääsivät vapaaksi.

Gerald Lee Jr. pelasi Delawarea vastaan harvinaisen pienen minuuttimäärän, 19, ennen virhetilinsä täyttymistä. Leelle merkittiin ottelussa kolme pistettä (kakkoset 1/4, vapaaheitot 1/2), neljä levypalloa, yksi syöttö ja kaksi pallonmenetystä.

Lauantaina Lee hyvitti keskiviikon vaisut otteensa olemalla joukkueensa paras pistemies Old Dominionin päihittäessä vieraskentällä trilleriottelussa William & Maryn 55-58 (26-22). Lee masensi 7,216-päisen kotiyleisön nostamalla ensiksi layupilla joukkueensa 53-54-johtoon, kun ottelua oli pelaamatta puolitoista minuuttia, ja säkittämällä molemmat vapaaheittonsa, kun pelikellossa oli aikaa 43 sekuntia. William & Maryn viimeiset neljä kolmosyritystä osuivat rautoihin ja loppuluvut säkitti vapaaheittoviivalta Keyon Carter.

Lee nakutteli 33 minuutissa 15 pistettä (kakkoset 6/10), vapaaheitot 3/4), repi kolme levypalloa, torjui pallon kolmasti, riisti kerran ja menetti kerran. Kent Bazemore (14/6/5 syöttöä) säesti Leetä erinomaisesti.

Voitto oli Old Dominionille seitsemäs perättäinen ja kymmenes viimeisestä 11 ottelusta. ODU on voittanut 21 ottelustaan 16 ja yhdeksästä CAA-konferenssin sisäisestä ottelustaan kahdeksan.

Koiviston UNC-Greensborolle kirivoitto ja tappio

Mikko Koiviston UNC-Greensboro vajosi torstaina pelatussa ottelussa kotikentällään jo 16 pisteen takaa-ajoasemaan Chattanoogaa vastaan, mutta käynnisti suomalaistakamiehensä johdolla kolmannella jaksolla raivokkaan takaa-ajon ja rynnisti riemukkaaseen 62-49 (22-29)-voittoon.

Tiensä takaisin Greensboron avausviisikkoon taistellut Koivisto pelasi Chattanoogaa vastaan 26 minuuttia ja nakutti joukkueensa korkeimman pistemäärän, 15 (kakkoset 2/2, kolmoset 3/9, vapaaheitot 5/6). Koivisto myös riisti kahdesti, haki yhden levypallon, torjui kerran, menetti kahdesti ja rikkoi kerran. Koiviston lisäksi UNC-Greensboron terävimmästä esityksestä vastasi Ben Stywall (13/15).

Lauantaina UNC-Greensboro aloitti vahvasti Samfordia vastaan viemällä alkuminuutit nimiinsä 13-3, mutta ei pystynyt estämään vieraiden toisen puoliajan rynnistystä ja joutui taipumaan loppunumeroin 67-70 (35-28). Ottelu pelattiin loppuun ilman joukkueiden päävalmentajia, sillä Greensboro-luotsi Mike Dement poistettiin vaihtopenkiltä kahden teknisen virheen johdosta ja Samfordin valmentaja sai kesken toista puoliaikaa kohtauksen, jonka johdosta hänet jouduttiin viemään sairaalatarkkailuun.

Peräti 33 minuuttia pelannut Koivistot nakutti ottelussa 11 pistettä (kakkoset 0/2, kolmoset 3/9, vapaaheitot 2/3), sieppasi kaksi levypalloa, riisti kahdesti ja rikkoi kahdesti. Ben Stywall keräsi UNC-Greensborolle 26 pistettä ja 19 levypalloa.

UNC-Greensboro on voittanut kauden 20 ottelustaan neljä ja yhdeksästä konferenssin sisäisestä ottelustaan kolme.

Latimerin St. Francisille tappioita

Cedric Latimerin St. Francis Pennsylvania pysyi hyvin kotijoukkue Monmouthin kyydissä torstaina vielä ensimmäisellä puoliajalla, mutta tipahti täysin matkasta tauon jälkeen. Monmouth kasvatti seitsemän pisteen taukojohtonsa 30 pisteeseen toisen puoliajan ensimmäisen 13 minuutin aikana matkallaan 69-40 (32-25)-voittoon.

Vaihdosta kentälle tullut Latimer urakoi 27 minuutissa kahdeksan pistettä (kakkoset 1/4, kolmoset 1/5, vapaaheitot 3/5), kaksi levypalloa, yhden pallonmenetyksen ja kolme virhettä. Latimerin kolmonen oli St. Francisin ainoa onnistunut pelitilannekori torstain ottelun toisen puoliajan ensimmäisen 13 minuutin aikana. St. Francis heitti pelitilanneheittonsa 26,7% tarkkuudella.

Lauantaina St. Francis oli vieraskentällä täydet 40 minuuttia voitossa kiinni Fairleigh Dickinsonia vastaan, mutta joutui poistumaan kentältä 75-78 (42-36)-tappio niskassaan. St. Francisin ruotsalaispelaaja Sorena Orandi upotti tasoittavan kolmosen summerin soidessa, mutta tuomarit katsoivat, että pallo oli vielä Orandin hallussa heittohetkellä.

Jälleen vaihdosta aloittanut Latimer nakutteli 26 minuutissa 12 pistettä (kakkoset 0/3, kolmoset 3/5, vapaaheitot 3/4), kaapi neljä levypalloa, jakoi yhden korisyötön, riisti kerran, menetti kerran ja rikkoi neljästi. Devin Sweetney (19/5) ja Will Felder (17/7) tahdittivat St. Francisia, kun taas Fairleigh Dickinsonin tehopelaajat olivat Mike Scott (20/9) ja Sean Baptiste (19/7).

St. Francis on voittanut 19 ottelustaan viisi ja kahdeksasta konferenssiottelustaan kolme.

Tukiaisen UCLA:lle kaksi voittoa vieraskiertueella

Erica Tukiaisen UCLA ylsi viikon aikana kahteen vierasvoittoon. Torstaina UCLA kukisti Washington Staten lukemin 59-56 (32-17) ja lauantaina Washingtonin 65-59 (30-28). UCLA on voittanut 18 ottelustaan 12 ja seitsemästä Pac-10-konferenssin sisäisestä ottelustaan viisi.

Torstaina UCLA:n joukkuepuolustus piti avausjaksolla Washington Staten pelitilanneheittotarkkuuden surkeana (3/26), mutta isäntäjoukkue veti tauon jälkeiset minuutit nimiinsä 9-0 palaten peliin mukaan. Ratkaisevat korit heittivät UCLA:lle Darxia Morris, Markel Walker sekä ottelun parhaana palkittu Jasmine Dixon (23/8). Aloitusviisikkoon kuulunut Tukiainen nakutteli 29 minuutissa kahdeksan pistettä (kakkoset 4/6, kolmoset 0/2) sekä haki kaksi levypalloa, kaksi riistoa, yhden korisyötön ja yhden menetyksen.

Lauantaina UCLA osoitti jälleen ihailtavaa hermokontrollia kääntämällä kori korista edenneen ottelun päätösminuuteilla voitokseen Jasmine Dixonin (25/9) ja Doreena Campbellin (21) heitoilla. Tukiainen sai jälleen mukavasti peliaikaa, 25 minuuttia, mutta jäi kahteen pisteeseen (kakkoset 1/2, kolmoset 0/2). Tukiainen keräsi kuitenkin ottelussa kolme levypalloa ja kaksi riistoa.

Terävän Oakland päätti Dakotan kiertueen voittoon

Riikka Terävän Oakland suuntasi UCLA:n tavoin viikolla vieraskiertueelle. Perjantaina Oakland jäi jo ensimmäisellä puoliajalla pahasti South Dakota Staten jalkoihin, vaikka pystyikin Hanna Reisingin (19) heittojen avulla kirimään loppuluvuiksi tappioksi siedettävät 59-66 (20-36).

Avausviisikossa kentälle astellut Terävä viimeisteli 24 peliminuutissa kolme pistettä (kakkoset 1/6, vapaaheitot 1/2), haali neljä levypalloa, jakoi kaksi korisyöttöä ja riisti kolmasti. Kentän tähti oli South Dakota Staten sentteri Jennie Sunnarborg (20/11/4 blokkia).

Sunnuntaina Oakland hyvitti tappionsa päihittämällä Bethany Watterworthin (14/5) ja Melissa Jelteman koreilla North Dakota Staten 54-52 (28-25). Terävä pelasi ottelussa 24 minuuttia ja upotti neljä pistettä (kakkoset 1/3, kolmoset 0/1, vapaaheitot 1/2), kaapi neljä levypalloa, jakoi kaksi korisyöttöä, riisti kahdesti, menetti kerran ja rikkoi neljästi.

Oakland on voittanut 20 ottelustaan yhdeksän ja yhdeksästä Summit-konferenssin ottelustaan kuusi.

Kojolan St. Mary's jatkoaikavoittoon

Kira Kojolan St. Mary's Gaels venyi lauantaina jatkoaikavoittoon San Diegosta loppuluvuin 69-66 (59-59, 28-28). St. Mary's nappasi johdon jatkoajan 20. sekunnilla, eikä enää luovuttanut johtoasemaansa kotijoukkueelle. Ratkaisevat pisteet heitti vapaaheittoviivalta Jontelle Smith (20/4) vain neljä sekuntia ennen peliajan päättymistä.

Vaihdosta kentälle saapunut Kojola sai San Diegoa vastaan kymmenen minuuttia peliaikaa. Kojola menetti pallon kerran ja heitti yhden kakkosyrityksensä ohi. Jontelle Smithin lisäksi St. Mary'sin kantaviin voimiin kuuluivat Ashlee Smith (18/7) ja Louella Tomlinson (17/12/7 syöttöä/4 blokkia).

St. Mary's on voittanut 20 ottelustaan 13 ja viidestä konferenssiottelustaan neljä.

Henkilöt

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

21.3.2024 07:26 Suomalaiset ulkomailla

Lassi Tuovi teki suomalaista koripallohistoriaa

Lassi Tuovista tuli ensimmäinen suomalaissyntyinen valmentaja, joka on toiminut Euroliigan ottelussa päävalmentajana. Tuovi johdatti Virtus Bolognaa viime hetket italialaisseuran kohdatessa Zalgirisin vieraissa.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

18.3.2024 10:51 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtorannan Nördlingenille kirvelevä finaalitappio cupissa

Roosa Lehtorannan Angels Nördlingen oli kiinni Saksan cupin voitossa aina viimeisille sekunneille saakka, mutta joutui lopulta tyytymään kakkospaikkaan.

18.3.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin juhli tärkeää voittoa suomalaiskohtaamisessa

Espanjassa nähtiin suomalaiskohtaaminen, kun Sasu Salin matkasi Teneriffasta Alexander Madsenin vieraaksi Andorraan. Remu Raitasen Caceres otti myös tärkeän voiton Espanjassa.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.