Rannikon Granadalle arvovoitto, Koposen Bologna menetti johtonsa

31.1.2010 Teemu Rannikon CB Granada haki myöhään sunnuntai-iltana arvokkaan voiton Espanjan ACB-liigassa päihittämällä Xacobeo Blu:sensin 90-83. Petteri Koposen Virtus Bologna puolestaan menetti selkeän johtoasemansa Italian Serie A:n vierasottelussa Montegranaroa vastaan.

Teemu Rannikko nakkeli keskiarvoikseen 9,0 pistettä ja 1,8 syöttöä tammikuun viidessä ottelussa Espanjan ACB:ssa.

Petteri Koposen Virtus Bologna menetti selkeän johtonsa vieraissa Montegranaroa vastaan.

Ville Mäkäläisen 24 pistettä eivät riittäneet auttamaan Worthing Thunderia voittoon sarjakärki Sheffieldistä.

Vesa Mäkäläisen Luulajan Plannja ryöpytti viikon aikana kaksi voittoa.

Kimmo Muurinen nautiskeli toisen perättäisen voittonsa Bialetti Scafatin paidassa.

Henrik Dettmann ei pystynyt vielä ensimmäisessä ottelussaan auttamaan Dijonia kääntämään kurssiaan. Kuvat: Francois Perthuis ja Tomi Kaminen.

Rannikon CB Granadalle sunnuntain ottelu Xacobeo Blu:sensiä vastaan oli ensiarvoisen tärkeä, sillä joukkueet olivat ennen illan kierrosta tasapisteissä. Viimeisessä kahdessa ottelussa alle tasonsa pelannut Granada ryhdistäytyi tosi paikan edessä ja karkasi 7,095-päisen kotiyleisönsä riemuitessa Xacobeolta loppulukemin 97-88 (45-40).

Xacobeo ei antanut Granadan kasvattaa johtoaan yli 12 pisteen koko toisella puoliajalla, mutta leveämmällä materiaalilla pelannut isäntäjoukkue piti Xacobeon kuitenkin verrattain helposti selkänsä takana. Australialainen Joe Ingles (20/10/4 syöttöä) oli Granadan ehdoton avainpelaaja, mutta hyvää taustatukea antoivat myös Pablo Aguilar (16/3), Jon Stefansson (14/3 syöttöä) ja Richard Hendrix (14/4). Xacobeo jäi pitkälti Javier Bulfonin (22/3 syöttöä) ja Marc Jacksonin (18/8) onnistumisten varaan.

Tammikuun aikana hyvään vireeseen päässyt Rannikko nakutteli vajaassa 12 peliminuutissa viisi pistettä (kolmoset 1/2, vapaaheitot 2/2), jakoi kolme korisyöttöä ja menetti pallon kerran. Rannikko viimeisteli tammikuun viidessä ottelussa keskiarvoikseen 9,0 pistettä ja 1,8 korisyöttöä 15,8 minuutissa ottelua kohden.

Granada nousi voitollaan ACB:n jaetulle 12. sijalle tasapisteissä Fuenlabradan kanssa. Viimeinen pudotuspelipaikka on kahden voiton päässä.

Koposen Bologna jäätyi lopussa

Italian Serie A:n sunnuntain kierroksella Petteri Koposen Virtus Bologna oli karata isäntäjoukkue Montegranarolta jo toisen kymmenminuuttisen aikana kaahaamalla puoliajalle 34-50-johtoon. Montegranaro karisti kuitenkin alkukohmeensa kolmen pisteen heitoillaan, jotka kuroivat bolognalaisten etumatkaa kiinni ja sytyttivät kotiyleisön hurmostilaan. Bologna hallitsi vielä päätösneljännestä, mutta Montegranaro pysyi läpi jakson heiton tai kahden päässä vieraistaan.

Virtus Bologna johti LeRoy Hurdin kolmosen jälkeen 74-78, kun ottelua oli pelaamatta runsaat 30 sekuntia. Montegranaron Greg Brunner kuittasi kuitenkin omalla kolmosellaan toisessa päässä, jonka jälkeen isäntien Daniele Cavaliero riisti pallon ja ruokki Antonio Maestranzia, joka heitti kolmosellaan Montegranaron 80-78-johtoon. Virtuksen aikalisän jälkeen pallo pelattiin kolmosviivan taakse sentteri Michele Maggiolille, jonka viimeinen heittoyritys osui Brunnerin torjuntaan. Bologna kärsi toisen perättäisen tappionsa numeroin 78-80 (50-34).

Koponen kuului tappio-ottelussa joukkueensa parhaimmistoon viimeistelemällä 29 minuutissa 11 pistettä (kakkoset 3/3, kolmoset 1/2, vapaaheitot 2/2), kaksi levypalloa, kaksi korisyöttöä ja kaksi riistoa. Maggioli viimeisteli Virtukselle lukemat 17/4, Diego Fajardo 14/4 ja LeRoy Hurd 11/6 ja neljä riistoa. Illan tähdet olivat kuitenkin Montegranaron Greg Brunner (22/10) ja Antonio Maestranzi (21/4 syöttöä).

Virtus Bologna on voittanut 16 ottelustaan yhdeksän ja jakaa Serie A:n sarjataulukon neljännen sijan NGC Cantun, Air Avellinon ja Montegranaron kanssa.

Worthing Thunderin voittoputki katkesi

Kuusi perättäistä ottelua Ison-Britannian BBL-liigassa voittanut Ville Mäkäläisen Worthing Thunder kohtasi viimein parempansa, kun sarjakärki Sheffield Sharks saapui Worthingiin vieraspeliin.

Sheffield hankkiutui kymmenen pisteen johtoon jo ottelun avauspuoliskolla, mutta Mäkäläinen ja Reggie Bratton nostivat päätösjakson alussa Thunderin kotiyleisön riemuksi 85-84-johtoon. Sheffield vastasi kuitenkin omalla 8-2-rykäisyllään, eikä päästänyt Thunderia lopussa enää kolmea pistettä lähemmäksi. Vieraspisteet lähtivät Sharksin mukana Sheffieldiin 100-105 (45-55).

Aloitusviisikosta käsin 36 minuuttia puurtanut Mäkäläinen oli pelipäällä ja nakutteli hyvillä prosenteilla 24 pistettä (kakkoset 6/10, kolmoset 1/2, vapaaheitot 9/12). Mäkäläinen haki myös viisi levypalloa, jakoi kaksi korisyöttöä, menetti pallon kerran ja rikkoi kolmasti. Bratton tahditti Thunderia 28 pisteellä ja 11 levypallolla. Vierasjoukkueen tehoista vastasivat Ryan Patton (26/5), Mike Cook (22/4) sekä Tafari Toney (21/8).

Worthing Thunder on voittanut 21 ottelustaan 11 ja isännöi BBL:n sarjataulukon kuudetta sijaa.

Plannjalla voitokas viikko

Vesa Mäkäläinen Luulajan Plannja aloitti viikkonsa Ruotsin Basketliganissa vahvasti päihittämällä kotonaan sarjanelonen Solna Vikingsin jatkoajalla 102-86 (46-33, 78-78). Solna Vikingsin vaihtelevien puolustusmuotojen kanssa toisella puoliajalla ongelmissa ollut Plannja vei jatkoajan nimiinsä selvästi 24-8 John Rosendahlin (18/10/5 syöttöä/4 blokkia) ja Jim Enbomin (18) huippuvireen ansiosta. Joukkueen kovimmat tilastorivit mättivät kuitenkin Brandon McKnight (29/7) ja Johan Åkesson (20/14).

Mäkäläinen sai Solna-ottelussa peliaikaa runsaat 30 minuuttia ja päätyi viiden pisteen (kakkoset 2/3, kolmoset 1/3) ja kuuden levypallon yhteissaldoon. Mäkäläinen uurasti joukkueelleen myös kaksi syöttöä, kaksi riistoa ja yhden blokin, mutta menetti myös pallon kerran ja rikkoi kolmasti. Solnan tehoparin muodostivat Andrew Mitchell (21/6) ja Lesli Myrthil (20/6).

Sunnuntaina Plannja jatkoi voitollisia otteitaan päihittämällä 08 Stockholmin Tukholmassa vastaansanomattomalla esityksellä 65-96 (36-40). Joukkueiden tasoero alkoi näkyä heti toisen puoliajan alussa, kun Plannja vyörytti johtonsa jo 15 pisteeseen.

Tasaisesta vierasjoukkueesta erottuivat tilastojen valossa edukseen erityisesti Christopher Ryan (18/4), Brandon McKnight (16/7/5 syöttöä) ja John Rosendahl (16/4), mutta myös Mäkäläinen oli pelipäällä. Lahtelaislaituri nakutteli vajaassa 20 peliminuutissa 11 pistettä (kakkoset 5/7, vapaaheitot 1/4), repi viisi levypalloa ja nakkeli kaksi korisyöttöä.

Plannja on voittanut 28 ottelustaan 22 ja jakaa Basketliganin kakkossijan Sundsvall Dragonsin kanssa.

Muurisen Scafati hyvässä vireessä

Kimmo Muurisen uusi seura Bialetti Scafati jatkoi rynnistystään kohti pudotuspelejä Italian kakkosliiga LegaDuessa pieksemällä Riviera Solarea kotikentällään 86-73 (42-27). Loppuluvut mairittelevat vierasjoukkuetta, sillä laajaa materiaaliaan tehokkaasti käyttänyt Scafati johti ottelua pitkään lähes 30 pisteellä.

Vaihdosta peliin astellut Muurinen sai ottelussa rutkasti peliaikaa, 21 minuuttia, ja nosteli neljä pistettä (kakkoset 2/3) ja kaapi neljä levypalloa. Muurinen myös riisti pallon kahdesti, menetti kerran sekä rikkoi vastustajaa neljä kertaa. Scafatin illan hahmot olivat Rick Apodaca (23/4), Phil Goss (19/7/5 syöttöä) ja Roberto Chiacig (14/9).

Scafatille voitto oli toinen perättäinen. Scafati on voittanut kauden 18 ottelustaan seitsemän ja jatkaa LegaDuen sarjataulukon 12. sijalla voiton päässä UCC Casalpusterlengosta.

Huffille tappio viime kauden seuralle

Shawn Huffin Kavala/Panorama sai sunnuntai-iltapäivänä vieraakseen Huffin viime kauden seuran, Euroliigaa pelaavan Costa Cafe Maroussin Kreikan pääsarja A1 Ethnikin sarjakierroksella. Kavala/Panorama joutui kuitenkin tyytymään ottelussa kiusaajan rooliin, kun nimivahva Maroussi tiivisti puoliajan jälkeen joukkuepuolustustaan matkallaan 68-77 (38-35)-vierasvoittoon.

Huff pääsi Maroussia vastaan kentälle vain vajaan neljän minuutin ajaksi ja keräsi ainoiksi tilastomerkinnöikseen kaksi virhettä. Pääosin avauspuoliskolla tuhojaan tehnyt DeJuan Collins (18/2) ja Alexis Kyritsis (14/2) kantoivat päävastuun Kavala/Panoraman hyökkäyspään onnistumisista. Maroussin tehot lepäsivät Konstantin Kaimakoglun (20/8), William Keysin (16/5), Dimitri Mavroidisin (13/3) ja Jamont Gordonin (10/7) harteilla.

Kavala/Panorama on voittanut 14 ottelustaan neljä ja on A1 Ethnikin sarjataulukossa 12. sijalla tasapisteissä AEK Ateenan ja Trikallan kanssa.

Dettmanille ja Mirolyboville tappiot

Suomen miesten maajoukkuevalmentaja Henrik Dettmannin pesti Ranskan ProA:n Dijonin peräsimessä alkoi tappiollisesti. Dijon sai lauantaina vieraakseen sarjan häntäpään kamppailuun Rouenin, joka hallitsi ottelun toista puoliaikaa ja lähti kotimatkalle voittoa rikkaampana lukemin 78-91 (40-47).

Dijon tipahti tappiollaan ProA:n jaetulle viimeiselle sijalle voitettuaan 17 ottelustaan vain neljä. Dijonille tappio oli peräti kahdestoista perättäinen. Edellisen voittonsa Dijon haki kolme kuukautta sitten, 31. lokakuuta vieraskentällä Hyeres-Toulonia vastaan.

Saksan kakkosliigassa suomalaisvalmentaja Anton Mirolybovin Chemnitz koki kotikentällään 57-72-tappion sarjan alempaan keskikastiin kuuluvaa Freiburgia vastaan. Chemnitz tipahti tappionsa myötä liigan jaetulle kuudelle sijalle Bayern Münchenin kanssa. Chemnitz on voittanut 18 ottelustaan kymmenen.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

12.4.2024 23:53 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusesta ja Tuomas Iisalosta EuroCupin mestareita

Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo pääsivät tuulettamaan EuroCupin voittoa, kun Paris Basketball kaatoi finaalisarjassa Bourg-en-Bressen suoraan kahdessa ottelussa. Jantunen tehtaili finaalissa upeasti 15 pistettä.

10.4.2024 09:13 Suomalaiset ulkomailla

Jantusen ja Iisalon Paris Basketball aloitti EuroCupin finaalit voitolla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin mestaruuteen, kun se nappasi avausfinaalista voiton.

8.4.2024 10:36 Suomalaiset ulkomailla

Aarnisalon Kangoeroes ja Pelander Norrköping jyräsivät välieriin

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelelen eteni välieriin Belgiassa ja Sofia Pelanderin Norrköping teki saman Ruotsissa. Saksassa Keltern on voiton päässä finaalipaikasta.

8.4.2024 10:19 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhuni vahvassa iskussa tärkeässä voitossa

Edon Maxhuni oli johdattamassa Le Portelia tärkeään voittoon joukkueen taistellessa pudotuspelipaikasta Ranskassa ja Mikael Jantunen oli niin ikään vahvassa iskussa Paris Basketballin voitossa.

8.4.2024 10:02 Suomalaiset ulkomailla

Tuomas Iisalo palkittiin EuroCupin vuoden valmentajana

Tuomas Iisalon, 41, nousukiito Euroopan koripallovalmentajien eliittiin jatkuu jatkumistaan. Paris Basketballin tuoreeltaan EuroCupin finaaleihin luotsannut loviisalaislähtöinen Iisalo on nimetty EuroCupin vuoden valmentajaksi. Viime kaudella Iisalo vei nimiinsä FIBA:n Mestareiden liigan vuoden valmentajan palkinnon.

6.4.2024 08:13 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa välierät käyntiin - Pelanderin kausi pysyi elossa

Saksassa saatiin välierät vauhtiin ja Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Keltern aloitti vakuuttavasti. Ruotsissa Sofia Pelanderin Norrköping on voiton päässä välieristä.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.