Leo-Pekka Tähti odottaa innolla kesää: ”EM-kisat ovat mahtava juttu”

30.3.2015 Pyörätuolikoripallon maajoukkueen kokeneimpaan kaartiin ja Suomen tunnetuimpiin vammaisurheilijoihin lukeutuva Leo-Pekka Tähti, 31, puhkuu intoa maajoukkueen paluusta kansainväliselle tasolle, heinäkuussa Portugalissa järjestettäviin C-sarjan EM-kisoihin.

Leo-Pekka Tähti kuuluu pyörätuolimaajoukkueen ehdottomiin kantaviin voimiin. Kuva: VAU / Antero Aaltonen.

Edellisen kerran Suomi on ollut edustettuna arvokisoissa Irlannin EM-kisoissa 2007, jossa myös Tähti kantoi ”Susipaitaa” päällään.

- Tämä ”comeback” on erittäin tervetullut koko lajin kannalta, kun projektia on yritetty saada kasaan useampi vuosi. Nyt meillä on erinomaiset valmentajat ja taustajoukot, mikä kertoo toiminnan menneen eteenpäin ammattimaisempaan suuntaan, Tähti valottaa.

- Meillä on nuoria nälkäisiä pelaajia ja on hienoa päästä mittaamaan tämän hetkistä tasoamme EM-kisoissa kovia Euroopan maita vastaan.

8-vuotiaana urheilu-uransa Porissa pyörätuolikoripallon parissa aloittanut Tähti on huomannut maajoukkueen harjoittelutoiminnan siirtyneen eteläeurooppalaisempaan suuntaan, joka lisää valmiutta haastaa yhä kovempia maita sekä kehittää jokaisen henkilökohtaista taitoa.

Nuorille pelaajille mies tuo esimerkkiä niin kentällä, kuin sen ulkopuolellakin.

- Joukkueen kapteenina neuvon joukkuetovereita kentällä, mutta myös otteluiden ulkopuolella, kuten esimerkiksi ohjeistamalla nuorempia kovempaan pelitempoon sekä antamalla vinkkejä millaista ammattilaiselämä on.

Maailmanennätysmies myös tuore Suomen mestari

Kipinä pyörätuolikoripalloon hiipui hetkeksi. Porissa toimineen ryhmän lopetettua toimintansa Tähti pääsi jatkamaan koripalloa 11-vuotiaana, Rauma Basketin miesten SM-sarjajoukkueessa. 

- Eihän siellä ihan hirveästi pelikokemusta tullut vielä sen ikäisenä, mutta harjoitusten tempo ja kovuus antoivat motivaatiota itselle kehittyä ja tehdä töitä kovempaa. Kova harjoittelu huomattavasti itseään vanhempia ja kokeneempia vastaan kantoi sitten jossain vaiheessa hedelmää.

Kolmesti Vuoden pyörätuolikoripalloilijaksi (2004, 2005, 2012) valittu Leo-Pekka voitti hiljattain SM-kultaa TaNMKY:n riveissä, kirjauttaen kauden keskiarvoikseen 22,4 pistettä ja 6,7 levypalloa. Suomen mestaruuden lisäksi miehen saavutuksista löytyy SM-pronssi BC Sisun paidasta kauden 2011-2012 päätteeksi.

- Ulkomailla palloon laitetaan paljon enemmän painetta ja etenkin joukkuepelin merkitys korostuu, kun yksilöiden on vaikeampi nousta ratkaisijan asemaan, Tähti miettii kotimaan sarjan suurimpia eroja ammattilaissarjoihin.

Pyörätuolikelauksen T54-luokan 100 metrin maailmanennätystä nimissään pitävä Tähti pitää pyörätuolikelausta päälajinaan, mutta on kiitollinen saamastaan mahdollisuudesta harjoitella niin koripalloa kuin kelausta koripalloammattilaisena.

- Esimerkiksi Malagassa oli mahdollistettuna kelaustreenit, puntit ja vastaavat oheisharjoitteet koristreenien ohelle, joka oli aivan erinomainen juttu.

Tähden - ja maajoukkueen - onneksi pyörätuolikoripallon EM-kisojen ajankohta sijoittuu heinäkuun alkuun, jonka jälkeen hän pääsee keskittymään täysillä lokakuussa käytäviin kelauksen MM-kilpailuihin. 

- Molempia varten harjoitellaan kovaa ja tasapainotetusti, Sykähdyttävimmän urheiluhetken äänestyksen vuoden 2013 Urheilugaalassa voittanut Tähti päättää.

Lisätiedot: Leo-Pekka Tähti

Henkilöt

 
4.11.2011 Haastattelu

Mina Mojtahedi elää koripallounelmiaan todeksi

Tapiolan Hongan kasvatti Mina Mojtahedi, 38, elää koripallounelmiaan todeksi Saksan pyörätuolikoripallomestari RSV Lahn-Dillin riveissä. Saksan tuplamestaruuden lisäksi Mojtahedin tarkoituksena on kruunata uransa vuoden 2012 Euroopan mestaruudella.

25.1.2011 Haastattelu

Valmentaja Pirjo Pellikka: Unified-koripallo koukuttaa

Pitkän linjan valmentaja Pirjo Pellikka on luotsannut PuHun kehitysvammaisten koripallojoukkuetta kohta jo kuusi vuotta. Kehitysvammaisten ja vammattomien nuorten yhteinen Unified-toiminta on tuonut lisämaustetta harrastukseen ja vastustajia pelikentille.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

5.3.2024 08:31 Pyörätuolikoripallo

Emma Virtanen pyörätuolimaajoukkueen päävalmentajaksi – Mina Mojtahedille huippupesti YK:hon

Uudelleenrakennusvaiheessa olevan pyörätuolimaajoukkueen valmennusjohtoon tulee muutoksia. Emma Virtanen nousee joukkueen päävalmentajaksi, kun viimeiset vuodet joukkuetta johtanut Mina Mojtahedi siirtyy uusiin tehtäviin.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

Näytä lisää vastaavia