Rannikko taas pelipäällä

22.3.2010 Teemu Rannikko kiitti runsaista peliminuuteistaan 11 pisteen ja kolmen korisyötön edestä, kun hänen edustamansa Granada kukisti Valladolidin 83-73 Espanjan ACB-liigan sunnuntain kierroksella. Myös Petteri Koponen, Shawn Huff ja Kimmo Muurinen olivat viikonloppuna pelivireessä.

Teemu Rannikko hurjasteli sunnuntain ottelussa jo ennen taukoa tililleen 11 pistettä.

Petteri Koponen teki tasaisen varmaa työtä vierasvoitossa Air Avellinosta.

Shawn Huff paranteli Kreikan liigan piste-ennätystään yhdellä.

Kimmo Muurisen kouriin tarttui lauantaina peräti 11 levypalloa.

Vesa Mäkäläinen sai päätökseen ensimmäisen runkosarjansa ammattilaisena.

Antti Nikkilän Girona hallitsee yhä LEB Goldin viimeistä pudotuspelipaikkaa.

Samuel Haanpään Palencia koki sarjajohtaja Zaragozan kovuuden LEB Goldissa.

Juha Sten urakoi puolustusvoittoisen 14-minuuttisen Lobe Huescan neljännessä perättäisvoitossa.

Anton Mirolybovin Chemnitz puristi voiton peräti neljän jatkoajan jälkeen. Kuvat: Tomi Kaminen, Francois Perthuis ja Tuomas Venhola.

CB Granadan rotaatiossa kakkospelinrakentajan tonttia läpi kauden hallinnut Teemu Rannikko sai viime viikon kierroksella peräti 33 minuuttia peliaikaa, kun joukkueen avauspelinrakentaja Nicolas Giannella loukkaantui. Sama tahti jatkui ACB:n sunnuntain kierroksella, kun Granada kohtasi kotisalissaan Valladolidin. Giannella asteli parketille Granadan avausviisikossa, mutta pelasi lopulta vain runsaat 16 minuuttia Rannikon pokatessa vastuun joukkueensa pelinteosta.

Rannikko nostatti meteliä yli 7,000-päisessä kotiyleisössä tykittämällä jo ennen ottelun puoliaikaa 11 pistettä ja jakamalla kaksi korisyöttöä Granadan porhaltaessa 50-39-johtoon. Federico Van Lacke (16/6/4 syöttöä) toi onnistumisillaan Valladolidin vielä kolmen pisteen päähän tilanteeseen 71-68, mutta Granada onnistui pitämään loppuminuuteilla vierasjoukkueen heittäjät kurissa ja kohtentamaan runkosarjasijoitustaan 83-73 (50-39)-voitollaan.

Rannikko heitti 23 minuutissa 11 pistettä (kakkoset 2/2, kolmoset 2/4, vapaaheitot 1/1), joista kaikki ensimmäisellä puoliajalla. Lisäksi Rannikko jakoi kolme korisyöttöä, poimi yhden levypallon, menetti pallon kolmesti sekä rikkoi vastustajaa kolmesti. Rannikon rakentamista paikoista kiittivät enimmäkseen Richard Hendrix (19/6/4 blokkia) sekä Jimmie Hunter (16).

Granada on voittanut 26 ottelustaan 11 ja jakaa ACB:n sarjataulukossa 10. sijan Bizkaia Bilbaon, Valladolidin, Manresan ja Fuenlabradan kanssa. ACB:ssa ovat vielä kaikki pudotuspelipaikat jaossa, sillä 6.-8. sijan jakavat Malaga, Estudiantes ja Joventut Badalona ovat voittaneet vain kaksi ottelua enemmän. Yhdeksännen sijan Gran Canaria on voittanut 12 ottelua.

Koposen Bolognalle taas voitto ilman Mossia

Petteri Koposen Virtus Bolognan tahti ei näytä hidastuvan, vaikka joukkueen paras pistemies David Moss on jo toista viikkoa poissa kokoonpanosta käsivamman johdosta. Sunnuntaina Bologna osoitti venymiskykynsä tiukassa paikassa hakemalla arvokkaan 79-82 (37-42)-vierasvoiton sarjan kärkikuusikossa läpi kauden viihtyneestä Air Avellinosta.

Tasainen ottelu ratkasi Bolognalle vasta viimeisellä minuutilla. Diego Fajardo nosti neljällä perättäisellä pisteellään Bolognan 74-75-tappioasemasta 78-75-johtoon päätösminuutin alussa. Avellinon Dee Brownin kavennuksen jälkeen Koponen palautti vapaaheitoillaan Bolognan johdon kolmeen, 80-77. Bolognan LeRoy Hurd kalasti seuraavassa tilanteessa Avellinon Riccardo Corteselle hyökkäysvirheet, jonka jälkeen Patricio Prato kasvatti Bolognan johdon ratkaisevasti viiteen pisteeseen, 82-77.

Bolognan avausviisikkoon kuulunut Koponen oli jälleen tasaisen varma ja heitti 29 minuutissa pistekeskiarvonsa mukaiset 11 pistettä (kakkoset 3/4, kolmoset 1/3, vapaaheitot 2/2). Lisäksi Koponen haki yhden levypallon, antoi yhden korisyötön ja menetti pallon kahdesti. Koponen viimeisteli pisteistään yhdeksän toisen puoliajan avausminuuttiin mennessä.

Tasaisen Bolognan joukkueesta ei erottunut yhtäkään pelaajaa ylitse muiden. Koposen lisäksi joukkueen ratkaisijoihin kuuluivat Patricio Prato (13/5/3 riistoa), Diego Fajardo (12/10), LeRoy Hurd (12/6/3 syöttöä), Dusan Vukcevic (11/3/3 riistoa) sekä Andre Collins (11/1/3 syöttöä/3 riistoa). Avellinon voittohaaveita elättelivät pääasiassa turkkilaistakamies Cenk Akyol (25/4/3 riistoa), amerikkalaissentteri Chevon Troutman (16/8) sekä 209-senttinen puolalainen Szymon Szewczyk (16/5).

Virtus Bologna on hakenut 22 ottelustaan 14 voittoa ja jakaa Serie A:n sarjataulukon 4. sijan Armani Jeans Milanon kanssa. Viikonlopun suurin yllätys nähtiin Roomassa, missä Lottomatica Roma päihitti puhtaalla pelillä edenneen Montepaschi Sienan 93-85.

Huffin Kavala näytti sarjajumbolle taivaan merkit

Kreikan pääsarja A1 Ethnikin jumbokolmikossa läpi kauden taivaltanut Shawn Huffin BC Kavala/Panorama osoitti lauantaina olevansa aivan eri maata kuin liigan huonoimmat joukkueet. Kavala sai kotihalliinsa vieraakseen sarjan viimeisen sijan jakavan Olimpia Larissan ja murskasi vieraat maanrakoon hulppealla 101-62 (54-29)-voitollaan.

Selkeästi vieraitaan laajemmalla materiaalilla pelannut Kavala pakotti ottelun avauspuoliskolla vieraansa alle 20% pelitilanneheittoprosenteihin saaden samalla toisessa kenttäpäädyssä onnistumisia jokaiselta pelaajaltaan. Eräs Kavalan lauantai-illan kärkinimistä oli suomalaistakamies Huff, joka nakutteli 23 peliminuutissaan uuden Kreikan liigan piste-ennätyksensä, 12 (kakkoset 3/4, kolmoset 2/4) sekä haki yhden levypallon. Huffin edellinen piste-ennätys, 11, syntyi helmikuussa Olympiakosta vastaan.

Huffin ohessa Kavalan pistetiliä kartuttivat ahkerimmin Alexis Kyritsis (21/5), Bruno Sundov (13/4), Dragan Geranic (11/5) sekä Miroslav Rajcevic (10/2). Kavala hallitsi ilmatilaa myös korien alla vieden levypallot nimiinsä 39-22.

Kavala on voittanut 21 ottelustaan kuusi ja nousi voitollaan Kreikan liigan jaetulle 11. sijalle Trikallan kanssa. Sarjajumbot Larissa ja Ilisiakos ovat voittaneet kumpikin neljä ottelua.

Muurinen repi levypalloja

Vuodenvaihteen jälkeen pikkuvammoista kärsinyt maajoukkuelaituri Kimmo Muurinen kuului lauantaina Bialetti Scafatin tehokkaimpiin pelaajiin, mutta ei pystynyt auttamaan joukkuettaan voittoon Italian kakkosliiga LegaDuen lauantain kierroksella.

Lauantain ottelun isäntäjoukkue Pavia tukahdutti Scafatin hyökkäystyöskentelyn tehokkaasti pitäen vieraansa vain 29 pisteessä ennen puoliaikaa. Scafati nousi Phil Gossin (26/2) onnistumisilla hiljalleen kuuden pisteen päähän. Goss ei kuitenkaan saanut joukkuetovereiltaan tarpeeksi tukea ja Pavia juhli kotiyleisönsä edessä 71-63 (42-29)-voittoa.

Vaihdosta peliin tullut Muurinen nosteli 24 minuutissa kahdeksan pistettä (kakkoset 3/4, vaparit 2/4), mutta oli erityisen hyvässä vireessä korien alla saalistamalla peräti 11 levypalloa. Muurinen jakoi myös kaksi korisyöttöä, riisti kahdesti, menetti pallon kerran ja rikkoi vastustajaa kahdesti. Isäntäjoukkueen parhaina palkittiin takamies Joseph Forte (14/4/4 syöttöä/7 riistoa) sekä laituri Ruben Boykin (14/11).

Bialetti Scafati on voittanut 24 ottelustaan yhdeksän ja jakaa LegaDuen sarjataulukossa 9. sijan Jesin kanssa. Pavia otti voitollaan kahden voiton hajuraon sarjajumbo Latinaan.

Plannjan runkosarjaurakka päätökseen

Vesa Mäkäläisen Luulajan Plannja päätti Ruotsin Basketliganin runkosarjakauden 2009/10 kurittamalla Örebroa kotonaan 82-68 (38-39). Jo kaksi viikkoa sitten runkosarjan kakkossijan varmistanut Plannja ratkaisi ottelun kolmannella jaksolla nousemalla 38-39-tappioasemasta 66-53-johtoon tehopakkaus John Williamsonin (22/11) johdolla. Alkuviikon harjoituksissa tällin päähänsä saanut Mäkäläinen seurasi Örebro-peliä siviilivaatteet päällään.

Plannja voitti 40 runkosarjaottelustaan 31 ja kohtaa pudotuspelien avauskierroksella Basketliganin seitsemänneksi sijoittuneen, göteborgilaisen Gothian. Plannja voitti kaikki neljä Gothiaa vastaan pelaamaansa ottelua runkosarjassa (kotipelit 107-79 ja 87-58, vieraspelit 81-73 ja 87-82).

Basketliganin muut pudotuspeliparit ovat Norrköping Dolphins-Borås Basket, Sundsvall Dragons-Uppsala ja Solna Vikings-Södertälje Kings. Plannja pelaa puolivälierien ensimmäisen kotiottelunsa tiistaina kotikentällään.

Keväällä 2010 Korisliigan finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi nimetty Mäkäläinen pelasi runkosarjakaudella 35 ottelua 24,4 minuutin, 7,3 pisteen, 5,8 levypallon, 1,3 syötön, 0,8 riiston ja 0,5 blokin keskiarvoilla. Mäkäläinen upotti kakkosensa 61,3%, kolmosensa 17,9% ja vapaaheittonsa 55,1% tarkkuudella.

Nikkilän Girona voiton makuun

Antti Nikkilän Sant Josep Girona pääsi voiton makuun Espanjan kakkosliiga LEB Goldin sunnuntain myöhäisottelussa, kun joukkue kuritti liigan häntäpään Cornellaa kotonaan 79-54 (49-34). Girona kasvatti johtoaan tasaisesti aina päätösjakson avausminuuteille asti, kunnes Cornella sai kaunisteltua lukemia vaihtomiehistöllään.

Penkiltä peliin tullut Nikkilä nosteli 18 minuutissa kuusi pistettä (kakkoset 3/7), haki viisi levypalloa, menetti pallon kerran sekä rikkoi vastustajaa kolmesti. Gironan tehokolmikon muodostivat Josep Ortega Rubio (16/13), Dreke Bouldin (13/3) sekä David Navarro (10/6).

Girona on voittanut 29 ottelustaan 15 ja isännöi yhä LEB Goldin viimeistä pudotuspelipaikkaa eli kahdeksatta sijaa.

Sarjajohtaja kuritti Haanpään Palenciaa

Piristymisen merkkejä Espanjan kakkosliiga LEB Goldin viime sarjakierroksilla osoittanut Samuel Haanpään Palencia sai perjantaina isän kädestä vierasottelussa sarjajohtaja Zaragozaa vastaan. Kauden 29 ottelustaan peräti 23 voittanut Zaragoza teki selvää jälkeä vieraistaan jo puoliaikaan mennessä ja keskittyi kahden viimeisen jakson aikana johtoasemansa varmistamiseen matkallaan 83-64 (47-23)-voittoon.

Palencian avaukseen kuulunut Haanpää oli joukkuetovereidensa tavoin kipsissä ja sai 15 minuutissa aikaiseksi viisi pistettä (kakkoset 0/1, kolmoset 1/3, vapaaheitot 2/2). Haanpäälle vihellettiin myös neljä virhettä, jonka lisäksi hän kaapi kaksi levypalloa. Carles Bravo Mateu heitti Palencialle 16 pistettä ja Darren Phillip johti Zaragozaa 21 pisteellä ja 11 levypallolla.

Palencia jakaa LEB Goldin sarjataulukossa 12. sijan Mallorcan ja Ourensen kanssa voitettuaan 29 ottelustaan 12.

Stenin Huesca yhä vakuuttavana

Juha Stenin Lobe Huescan vakuuttava meno Espanjan kolmosliiga LEB Silverin ylemmässä jatkosarjassa jatkui. Huesca tempaisi kymmenen pisteen eron jatkosarjan keskikastin Huelva La Luziin ensimmäisellä puoliajalla ja piti vieraansa turvallisen matkan etäisyydellä läpi ottelun lopun. Huescan neljäs perättäisvoitto merkittiin historiankirjoihin lukemin 79-72 (45-35).

Sten pelasi perjantain ottelussa 14 minuuttia viimeistellen viisi pistettä (kakkoset 1/5, kolmoset 1/2), yhden levypallon, yhden syötön ja kolme virhettä. Huescan tehoparin muodostivat Asier Garcia (20/5) ja Stevie Johnson (21/11/3 syöttöä). Huesca on hakenut 17 ottelustaan 12 voittoa ja jakaa jatkosarjan kakkossijan Alcazarin kanssa.

Worthingille kyytiä BBL:n sarjakärjeltä

Ville Mäkäläisen Worthing Thunder kohtasi Ison-Britannian pääsarja BBL:n perjantain kierroksella vieraskentällä sarjajohtaja Newcastle Eaglesin. Thunder haastoi nimekkään sarjajohtajan tasaväkiseen peliin vielä ottelun avauspuoliajalla, mutta sai unohtaa voittotoiveensa tauon jälkeen, kun Eagles vei runsaan viiden minuutin jakson 18-3. Vireeseen päässyt Eagles jatkoi pistetehtailuaan pelin edetessä ja vei ottelun lopulta ylivoimaisesti 113-70 (47-44).

Peräti seitsemän Newcastlen pelaajaa heitti Thunderia vastaan vähintään 10 pistettä, johtotähtenään Joe Chapman (26/4/5 syöttöä). Peräti 28 pelitilanneheittoyritystä ottanut Reggie Bratton viimeisteli Thunderille 25 pistettä ja kuusi levypalloa. Ville Mäkäläinen oli sivussa Thunderin kokoonpanosta.

Worthing jatkaa BBL:n kahdeksannella sijalla voitettuaan 30 ottelustaan 14.

Mirolybovin Chemnitzille eeppinen jatkoaikavoitto

Anton Mirolybovin Chemnitz 99ers sai huhkia Saksan kakkosliigan sunnuntain kierroksella peräti 60 peliminuuttia sarjapisteiden eteen. Chemnitz selviytyi kuitenkin maraton-ottelusta voittajana ja jätti Langenin nuolemaan näppejään 115-121 (42-35, 78-78, 89-89, 97-97, 108-108)-voitollaan.

Chemnitzille voitto oli kauden 25 ottelusta 13. Chemnitz on Saksan kakkosliigan sarjataulukossa kuudentena tasapisteissä Crailsheimin ja Bayern Münchenin kanssa.

Henrik Dettmannin Dijon hävisi Ranskan pääsarja ProA:n lauantain kierroksella vieraissa sarjanelonen Orleansille 61-77. Dijon on voittanut 23 ottelustaan viisi ja pysyttelee ProA:ssa sarjajumbona.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.