Damon Williams: "Jos voitamme mestaruuden, koko Tampere juhlii kanssamme"

6.4.2010 Korisliigakauden alussa vain harva uskoi, että edellisen kevään SM-pronssijoukkue Tampereen Pyrintö olisi mukana mestaruustaistelussa kaudella 2009/10. Liigan nestori, 36-vuotias Damon Williams, piiskasi kuitenkin tamperelaiset suvereenisti runkosarjan ykköseksi. Tampereelle kotiutunut Williams tähtää nyt uransa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

Korisliigan ikäpresidentti Damon Williams kurkottaa uransa ensimmäiseen Suomen mestaruuteen.

Joulukuussa 37 vuotta täyttävä Williams kertoo, että koripallo tuntuu nykyisin helpommalta kuin ennen.

Williams on löytänyt uuden vaihteen peliinsä valmentaja Pieti Poikolan (kuvassa) järjestelmässä.

Pyrintö saa pudotuspelien avauskierroksella vastaansa Espoon Hongan. Kuvassa Pyrintö-sentteri Olli Ahvenniemi. Kuvat: Francois Perthuis ja Tytti Nuoramo.

Kun 210-senttinen maajoukkuesentteri Antti Nikkilä siirsi juuri ennen runkosarjakauden 2009/10 alkua lisenssipaperinsa Tampereelta Espanjan kakkosliigan Sant Josep Gironan riveihin, suomalaisen koripalloväen keskuudessa vallitsi konsensus: Pyrinnön nousukiito jäisi yhden kauden mittaiseksi tähdenlennoksi. Toisin kävi.

Syyskauden 2009 Pyrintö selvitti puhtain paperein, häviämällä vain kaksi ensimmäisestä 22 ottelustaan. Tammi-helmikuussa tahti tasaantui (kahdeksan voittoa, neljä tappiota), mutta maaliskuussa Pyrintö suoristi jälleen rivinsä ja nousi runkosarjan toiseksi viimeisellä kierroksella Kouvojen ohi Korisliigan kärkeen. Kun kevään 2010 pudotuspelien alkuun on enää yksi yö, painottaa Pyrinnön tehopelaaja Damon Williams, ettei joukkueen runkosarjamenestys tullut yhdellekään joukkueen pelaajalle, valmentajalle tai taustahenkilölle yllätyksenä.

- Totta kai Andyn (Nikkilä) lähtö oli meille vaikea pala. Tiesimme kuitenkin olevamme mestaruuskelpoinen joukkue myös ilman häntä, Williams toteaa.

- Minä, Kenny (Lowe) ja Chris (Hester) tunnemme toisemme pitkältä aikaväliltä. Olli (Ahvenniemi) kehittyi paljon viime kauden aikana. Suomalaisemme ovat fiksuja tyyppejä, jotka tuntevat toisensa ja osaavat pelata paineessa. Ensimmäisestä treenipäivästä asti oli selvää, että pelaamme runkosarjassa vähintään neljän parhaan joukkoon.

"Pieti on uudenaikainen valmentaja"

Pyrinnön nousukiito alkoi käytännössä jo helmikuussa 2009, jolloin Williams palasi puolen kauden mittaisen Kotkan visiitin jälkeen Tampereelle. Paluunsa jälkeen Williams siivitti Pyrinnön 15 matsin voittoputkeen, pudotuspelit mukaan lukien. Williamsin liityttyä Pyrinnön riveihin voittivat Tamperelaiset vuonna 2009 pelaamistaan 42 ottelusta huikaisevat 37.

- Meillä on ollut viime helmikuusta asti todella hyvä henki, ja voittomme olivat sen hengen ilmentymä. Kuitenkin jo voittoputken loppuvaiheilla kävi niin, että emme pelanneet kovin hyvin, vaan meillä oli joko onnea tai vastustaja heitti ratkaisevat heittonsa ohi, Williams myöntää.

- Tämän kauden puolivälin jälkeen muut liigan joukkueet vahvistuivat ja saivat meidät kiinni, jonka johdosta jouduimme tekemään pelityyliimme joitain uudistuksia, jotta emme tippuisi kelkasta. Meillä oli pari vaikeampaa viikkoa, mutta maaliskuussa saimme tarvittavan korjausliikkeen tehtyä.

Williamsin Kotkan visiitin syynä oli Pyrinnön pelikauden 2007/08 heikompi pelillinen menestys. Voittamaan tottunut Williams on parin heikomman kauden jälkeen löytänyt itsestään uuden vaihteen toista kauttaan Pyrintöä valmentavan Pieti Poikolan järjestelmässä.

- Pieti on uudenaikainen valmentaja. Hän antaa pelaajilleen paljon vapauksia, kiittelee Williams.

- Pieti ymmärtää taktisesti pelistä todella paljon, mutta hän käsittää sen, että pelaajilla on enemmän tuntumaa kenttätapahtumista, eikä kaikki mene aina taktiikkakirjan mukaan. Niin pelaajilla kuin valmentajilla on toisiinsa niin kova keskinäinen luotto, että jokaisella joukkueen jäsenellä on vapaus ehdottaa korjauksia pelijärjestelmäämme aikalisillä ja tauoilla.

"Koripallo on helpompaa kuin ennen"

Joulukuussa 37 vuotta täyttävänä Williams ylittää peräti vuosikymmenellä normaalin Korisliigan pelaajan keski-iän. Williams myöntää hidastuneensa muutaman askeleen parhaista vuosistaan, mutta samaan hengenvetoon hän uskoo pelaavansa nykyrutiinillaan aina 40-vuotiaaksi asti.

- Olen joskus kuullut sanottavan, että koripallo on 90-prosenttisesti henkistä ja 10-prosenttisesti fyysistä. Mitä vanhemmaksi olen tullut, sen vakuuttunempi olen siitä.

- Fyysinen valmistautuminen on helppoa. Kiinnitän tätä nykyä enemmän huomiota venyttelyyn ja lämmittelyyn kuin nuorempana, mutta henkisesti koripallo on helpompaa kuin ennen. Tiedän paljon paremmin, miten pelaajilla on tapana reagoida tasaisen matsin loppuhetkillä. Lisäksi tunnen vastapelaajani Suomessa paljon paremmin kuin vielä kolme vuotta sitten.

Puolivälierissä Williamsin Pyrintö saa vastaansa Espoon Hongan, joka voitti kauden kaksi ensimmäistä runkosarjakohtaamistaan tamperelaisten kanssa, sekä vei Suomen cupin kultaa Pyrinnön edestä Pyynikillä joulukuussa. Vaikka Hongan kevätkausi meni alamäessä ja Pyrintö tasoitti talven kuluessa runkosarjan otteluvoitot espoolaisia vastaan, ei Williams tahdo aliarvioida puolivälierävastustaan.

- Hongan kokoonpano ei ole muuttunut mitenkään merkittävästi viime syksystä. Hongalla on vahvat suomalaispelaajat ja Gordon Herbert palasi heidän valmentajakseen, joten meidän täytyy olla äärimmäisen keskittyneitä ekasta matsista lähtien.

Pyrinnön johdattamista seuran kautta aikojen ensimmäiseen koripallon miesten Suomen mestaruuteen Williams pitää ensisijaisena päämääränään. Tampereella on aivan oma, erityinen sijansa konkarin sydämessä.

- Muistan hyvin, kuinka tulin Tampereelle ensimmäisen kerran 11 vuotta sitten ja valmentaja kertoi ekojen treenien jälkeen, että kaikki lehdet veikkaavat meitä sarjajumboksi. Kahdessa kaudessa meistä tuli runkosarjan voittaja ja annoimme kovan vastuksen Hongalle finaaleissa, Williams hymyilee.

- Auttamalla Pyrinnön mestaruuteen voisin antaa seuralle jotain takaisin kiitokseksi siitä luottamuksesta, mitä seura osoitti minua kohtaan yli kymmenen vuotta sitten. Jääkiekko on Tampereen ykköslaji, mutta tiedän, että jos voitamme mestaruuden, koko Tampere juhlii kanssamme.

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

Näytä lisää vastaavia