BC Nokian Henri Hirvikoski: ”Tämä on iso asia koko Nokialle”

9.4.2016 Sarjanousija BC Nokia vastasi koripallokauden suurimmasta yllätyksestä, kun se tiputti hallitsevan mestarin ja runkosarjan selvän ykkösen Joensuun Katajan viemällä puolivälieräsarjan nimiinsä voitoin 3-1. Joukkueen taisteluasenteen ilmentymä Henri Hirvikoski tietää, että joukkue on edelleen altavastaajan asemassa, mutta missään nimessä BC Nokia ei lähde välieriin nöyristelemään.

BC Nokian Henri Hirvikoski on tottunut joukkueessaan kantamaan puolustuksen johtajan roolia...

...sekä myös joukkueen sytyttäjän viittaa. Pudotuspeleissä mies on onnistunut molemmissa...

...tehtävissä loistavasti, eikä BC Nokia lähde välieriinkään nöyristelemään, tuli vastaan sitten mikä tahansa joukkue. Kuvat: Mikko Pitkänen & Erkki Hautaviita

- Me ollaan edelleen runkosarjan kahdeksanneksi sijoittunut joukkue. Kyllä mä näkisin että olemme edelleen ”underdogs”, altavastaajia näissä pudotuspeleissä, toteaa BC Nokian kasvatti ja nykyisellä pysähdyksellään toista kauttaan näätäpaidassa pelaava 29-vuotias Henri Hirvikoski.

Jalat ovat tukevasti maassa niin BC Nokian joukkueella kuin Hirvikoskellakin. Korisliigan perustoja järisyttänyt 3-1 –voitto puolivälierissä Joensuun Katajasta voisi heilauttaa heikompipäisemmän keltanokan ajatukset jo mestaruusjuhliin, mutta näin ei ole Nokialla käynyt.

Sarjanousija BC Nokiaa kuvailtiin jo ennen kauden alkua vähän epätavalliseksi nousijajoukkueeksi, sillä edellä mainittuja keltanokkia joukkueen riveistä löytyy hyvin vähän. Kevään kuumissa peleissä nokialaisten pelaamisessa on noussut esille tuo kokemus. Pelaajat tunnistavat roolinsa, eivät yritä tehdä kentällä liikaa, eivätkä etenkään yksin. Tähän asti on päästy joukkueena, eikä sitä reseptiä ole syytä kadottaa.

- Sillä on huima merkitys meidän onnistumisille, että meiltä löytyy useita kokeneita ja myös mestaruuden voittaneita pelaajia. Se on aika iso juttu, että penkiltä löytyy kaiken nähneitä ja kokeneita kavereita kuten Antti Nikkilä ja Joni Harjula, Hirvikoski toteaa.

Toinen iso tekijä näätäpaitojen menestyksessä on ollut Nokian palloiluhallin äänekäs kotiyleisö ja fanien kasvattama itseluottamus. Puolivälieräsarjan ratkaisevassa ottelussa palloiluhallin lehterit pullistelivat täysinä ja meteli päätössummerin soidessa oli sanoinkuvaamaton.

- Ei se kaikista isoin stadion ole, mutta kun tiiviiseen tilaan saadaan iso määrä ihmisiä pitämään meteliä, saadaan siitä aika lämmin tunnelma, Hirvikoski pyörittelee.

- Ja kyllä tämä koko juttu on ollut iso asia Nokialla. Kaikille seuran ympärillä työskenteleville, entisille seuratoimijoille ja nykyisille talkoolaisille tämän kyllä suo. Se puhdas ilo mikä heistä välittyy, se on todella hieno juttu.

Katajan kaatamisen pohjapiirrokset

Se, miten BC Nokia välieriin asti tiensä selvitti, ei lopulta ollut sellainen ”ihme” mitä tässäkin jutussa on jo ehditty maalailemaan. Sarjanousijan riveistä löytyy, kuten todettua, kokeneita ja paljon nähneitä kotimaisia pelimiehiä sekä kovan luokan vahvistuksia.

BC Nokia on jo pelkästään pelaajalistansa puolesta ehkä ikävin mahdollinen vastustaja Joensuun Katajalle. Sentterikaksikko Dragan Labovic – David Kravish loi valtavia ongelmia Katajan ison pään laihalle rotaatiolle ja vastaavasti Teemu Rannikolle löytyi useampikin näätäpaitainen päällystakki.

- Jos otan itseni esimerkiksi, niin tilanne on kuitenkin se, ettei tässä tarvitse hirveästi enää todistella mitään pelaajana. Voi lähteä tekemään niitä asioita missä on hyvä ja muilta osin toteuttamaan joukkueen pelisuunnitelmaa, Hirvikoski avaa.

- Sama juttu on esimerkiksi Harjulalla. Ei sekään sinne kentälle juoksemaan mene, kun eihän hän ole sellaista juoksijatyyppiä.

Palasen kunniaa ansaitsee myös BC Nokian valmennusjohto. Kauden aikana lopullista muotoaan pitkään hakenut kokoonpano saatiin Nokialla vihdoin lukkoon muutama viikko ennen runkosarjan päätöstä. Samalla valmennusjohto serbi Oliver Vidinin johdolla pääsi keskittymään joukkueen pelaamisen viimeisten kehitysaskelten maaliin ohjaamiseen.

Helpoimman kautta paikka pudotuspeleihin ei kuitenkaan tullut, vaan BC Nokia joutui taistelemaan tiensä runkosarjan kahdeksannelle sijalle vielä päätöskierroksen ottelussa Helsinki Seagullsia vastaan. Seagulls kaatui tiukan taistelun jälkeen ja Nokian palloiluhallin yleisö sai omalla tavallaan esimakua kevään kovimmista otteluista.

BC Nokia oli valmis kääntämään tiukat taistelut nimiinsä, kuten kävi Kataja-sarjan neljännessä ottelussa Labovicin ja serbitakuri Vuk Malidzanin pussittaessa ottelun ratkaisseet vapaaheitot pussin pohjalle. Ison osan pudotuspelien onnistumisista Hirvikoski sysää kuitenkin valmentajien suuntaan.

- Rantasen Ilpo teki fantastisen työn katsoessaan videoita ihan järjettömiä määriä ja tehdessään pelaajille loistavat ”scoutit” Katajasta. Kauden edetessä päävalmentaja Oliver Vidin on ehkä oppinut luottamaan vielä vähän enemmän ”Ipeen” ja tuo luottamus kantaa nyt hedelmää, Hirvikoski paljastaa.

- Vidin tulee vähän sellaisesta ”macho” –kulttuurista, missä luotetaan tosi paljon omaan itseensä. Siinä missä meillä kaikilla on omat vikamme, on Vidin ehkä huomannut että Rantanen tuo tähän yhtälöön todella paljon miehen omaa valmennustyyliä täydentäviä asioita.

Hyvän työn tehneet valmentajat antavat pelaajille työkaluja joiden avulla pelisuunnitelman toteutus parketilla helpottuu. Niin hyökkäyspäässä kuin puolustuspäässäkin, mutta Katajan tasoista joukkuetta vastaan etenkin puolustuspään kurinalaisuus ja pelaajien sitoutuminen samaan pelisuunnitelmaan ovat elintärkeitä osia tiellä onnistumiseen.

- Pudotuspeleissä ottelusta toiseen siirtyessä valmistautuminen ja se oma ”gameplan” sekä siihen sitoutuminen nousevat ehdottomasti todella korkeaan arvoon, Hirvikoski vakuuttaa.

- Kun työ on tehty otteluiden välissä riittävän hyvin, on pelaajien vähän helpompi reagoida pelin sisällä ja samalla toteuttaa etenkin puolustuksessa niitä sovittuja asioita joihin on kiinnitetty jo ennen ottelua paljon huomiota. Tässä me olimme todella hyviä.

”Tämän jälkeen tavoitteena finaalit”

Nälkä kasvaa syödessä. Tuo vanha sanonta pitää urheilun saralla lähes poikkeuksetta paikkansa, eikä BC Nokia ole tässä tapauksessa yksi noista poikkeuksista. Joukkueen sisällä meininki on kuitenkin kaikkea muuta kuin jännittynyt, eivätkä ajatukset ole karanneet vielä liian kauas tulevaisuuteen.

Nöyristelemään nokialaiset eivät välieriin silti missään nimessä ole lähtemässä.

- Kyllä se niin on, että tämän jälkeen tavoitteena on finaalit. Tiedostetaan kuitenkin se tosiasia, että olemme edelleen altavastaajia, mutta tavoitteena on paikka finaaleissa, Hirvikoski niputtaa.

BC Nokian temppu tämän kevään pudotuspeleissä on jo itsessään erittäin kova saavutus, mutta osoittaa samalla koripallon äärimmäisen kauneuden. Voit olla paperilla miten kova altavastaaja tahansa, mutta nimet paperilla eivät merkitse mitään sillä hetkellä kun pallo irtoaa ylösheittoon ja pelaajat pistävät itsensä likoon toistensa ja koko paikallisen yhteisön puolesta.

Kahdeksannelta sijalta pudotuspeleihin lähtenyt BC Nokia on osoittanut pelaamisellaan sen, että jokainen pudotuspeleihin selvinnyt joukkue on nykyään niin kova, ettei yhtäkään joukkuetta ole varaa lähteä aliarvioimaan. Joukkueen sisällä tilanne on ehtinyt naurattamaankin ryhmän kokeneempia yksilöitä.

- Nikkilän Antti taisi bussissa sanoa kolmannen ottelun jälkeen, että ihan turhaan on koko runkosarja stressattu sijoitusta sarjataulukossa kun ei niillä peleillä ole näköjään mitään väliä, Hirvikoski naurahtaa.

- Samalla me muut ollaan oltu tosi innoissamme Harjulan Jonin puolesta. Se on oikeasti tosi kiva juttu, että uransa jo kertaalleen haudannut pelimies saa vieläkin noin paljon vilpitöntä iloa koriksen pelaamisesta.

Välieriin ainakin sillä paljon puhutulla paperilla altavastaajana lähtevä BC Nokia on osoittanut jo nyt olevansa valmis kaatamaan joukkueen kuin joukkueen myös vieraskentällä. Kotonaan Nokian palloiluhallissa näätäpaidat ovat yksi vaikeimmin kaadettavista ryhmistä ja tämän tietää myös Hirvikoski.

- Se on se ajatusmaailma millä me lähdetään välieriin. Yksi vierasvoitto pitää hakea. Sen jälkeen pidämme kotihallimme koskemattomana, niin paikka finaaleissa on meidän, Hirvikoski naulaa.

- Kotiyleisön tuki ja henki joukkueen sisällä on niin hyvä, että se tuo meille valtavasti itseluottamusta. Ryhmän sisäinen rento fiilis ja kotiyleisön tuoma raivoisa kannustus, ne kantavat meitä eteenpäin.

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

Näytä lisää vastaavia