Seagulls ja BC Nokia ratkaisevat pronssimitalien kohtalon

2.5.2016 Korisliigan finaalien pyörähtäessä käyntiin maanantaina, ratkaistaan tiistaina pronssisten mitalien kohtalo. Pronssisista mitaleista kamppailevat toista liigakauttaan pelaava, runkosarjassa seitsemänneksi sijoittunut Helsinki Seagulls, sekä sarjanousija, runkosarjan kahdeksanteen sijaan päättänyt BC Nokia.

Antto Nikkarinen vastaa omalta osaltaan paljolti Seagullsin hyökkäyksen toimivuudesta pronssiottelun kuluessa...

...Eldar Skamon toimiessa BC Nokian hyökkäyksen "salaisena aseena"..

Kumpi juhlii tiistaina? Murjooko Dragan Labovicin BC Nokia itsensä pronssimitaleihin...

...vai liiteleekl Seagulls Carl Lindbomin johdolla Korisliigan kolmanteen sijaan. Kuvat: Erkki Hautaviita & Francois Perthuis

Korisliigan kausi 2015/2016 on mitalisteja vaille valmis. Finaalien pyörähtäessä käyntiin maanantaina Kouvolassa, ratkaistaan pronssisten mitalien kohtalo Helsingissä tiistaina, kun toista liigakauttaan pelaava Helsinki Seagulls isännöi sarjanousija BC Nokiaa ”pronssifinaalissa” Töölön Kisahallilla.

Kausi on jo nyt ollut molemmille joukkueille ehdoton onnistuminen. Puolivälierissä Helsinki Seagulls tiputti runkosarjan toiseksi parhaan joukkueen, Kauhajoen Karhun viidessä ottelussa. BC Nokia pisti pykälän paremmaksi, kaataen runkosarjan ylivoimaisen ykkösen, Joensuun Katajan, neljässä ottelussa ja tiputtaen hallitsevat mestarit pois leikistä vastoin koko koripallokansan odotuksia.

Ilman laituri Jason Conleyn palveluksia puolivälierien neljännen ottelun avauspuolikkaalta lähtien pelannut Seagulls on osoittanut venymiskykyään jo useaan otteeseen. Karhun kaataminen vain kahdella jenkillä on saavutus, mitä ei sovi väheksyä, eikä välieräsarjan venyttäminen seitsemänteen otteluun vahvaa kevättä pelaavaa Pyrintöä vastaan ollut missään nimessä helppo temppu.

BC Nokian yllätysvalmiutta ei yksikään Korisliigan seuraaja tohdi epäillä enää tässä vaiheessa kevättä. Hallitseva mestari ja runkosarjan dominoivalla tavalla voittanut Joensuun Kataja lähti puolivälieriin päivänselvänä ennakkosuosikkina, mutta niin vain Oliver Vidinin ja Ilpo Rantasen suojatit onnistuivat hidastamaan Katajan pelin kävelyvauhtiseksi ja viemään Teemu Rannikolta riittävästi elintilaa pois, jotta Pirkanmaan joukkueista se ”pikkuveli” eteni välieriin.

Välierissä kevään kuumimmaksi joukkueeksi noussut Kouvot osoittautui materiaalinsa ja erityisesti takakenttänsä leveyden osalta liian suureksi haasteeksi BC Nokialle. Saappaat jalassa vasta kuudennessa ottelussa kaatuneet nokialaiset osoittivat kuitenkin, että yksittäisessä ottelussa joukkue on edelleen valmis kaatamaan joukkueen kuin joukkueen. Myös Helsinki Seagullsin.

Haavoittuneet Lokit…

Pelillisesti pronssiottelusta muodostunee, kirjaimellisesti, kova taistelu. Hyökkäyspelaamisen paljolti vauhdikkaaseen pallon liikuttamiseen ja dynaamisiin palloskriinipeleihin rakentava Seagulls tekee ihailtavalla asenteella töitä myös hyökkäyspäässä kenttää, mutta ajoittain materiaalin rajoitteet näkyvät karulla tavalla.

Takamies James Sinclair toimii helsinkiläisten hyökkäyksen keihäänkärkenä, mutta miehen tietyn lainen yksipuolisuus pelaajana saattaa aiheutua ongelmaksi, mikäli BC Nokia päättää keskittää voimavaransa puolustuspäässä Sinclairin omien ratkaisujen vaikeuttamiseen. Pystyykö Sinclair upottamaan haastetut keskimatkan kakkoset riittävällä tarkkuudella näätäpaitojen sentterien, David Kravishin ja Dragan Labovicin, varjellessa korirengasta kenties paremmin kuin yksikään toinen duo koko sarjassa? Ilmaisia lay-upeja ei ole pronssiottelussa tarjolla vierailijoiden korilla.

Seagulls-sentteri Terrence Watson on aktiivinen ja aggressiivinen pelaaja molempien korirenkaiden läheisyydessä, mutta Kravishin eliittitason vartioinnissa Watson ei liiemmin saa vapaata ilmatilaa renkaan läheisyydessä pallon ilmaan nostamiseen. Hyökkäyslevypallopelaajana vahva Watson saa tehdä täyden päivätyön, mikäli aikoo haalia irtopalloja käsiinsä BC Nokian korin lähellä. Erityisesti viisikot joissa Kravish ja Labovic täyttävät yhtäaikaisesti vierailijoiden etukentän pelipaikat, ovat Watson, Timo Heinonen ja Carl Lindbom auttamatta altavastaajan asemassa kolmen sekunnin alueella.

Antto Nikkarinen tulee kantamaan todella ison vastuun Seagullsin hyökkäyksen johtamisessa, eikä BC Nokia tule päästämään Nikkarista yhtään sen helpommalla kuin Rannikkoakaan. Alati vaihtuva ja ihon alle pyrkivä päällystakki Henri Hirvikosken, Niko Mattilan, Joni Herralan ja Vuk Malidzanin muodossa pyrkii ottamaan helpot syöttökulmat Nikkariselta pois, pakottamaan miehen omat ratkaisut pois kolmen pisteen kaarelta ja ohjaamaan 185-senttisen takamiehen BC Nokian isojen miesten käsivarsia kohti.

Mikäli Nikkarinen onnistuu rankaisemaan vierailijoiden puolustuksen jättämän aukon juuri kolmen pisteen sisäpuolella ja samalla venyttämään BC Nokian puolustukseen riittävän suuria aukkoja, joutuvat nuo ylempänä mainitut päällystakit todennäköisesti muuttamaan lähestymistapaansa Nikkarisen puolustamisessa.

- Pronssiottelu on meille viimeinen mahdollisuus päättää kausi voittoon. Samalla pääsemme viimeisen kerran mahtavan kotiyleisön eteen, kommentoi Seagulls-luotsi Mikko Larkas pronssiottelun alla.

…vastaan isot Näädät

Vierailijoiden näkökulmasta pronssiottelu on suuren mahdollisuuksien kamppailu. Seagulls lähtee ensisijaisesti puolustamaan BC Nokian takakenttää totutulla, hengästyttävällä intensiteetillä ja aggressiivisuudella, läpi koko 40-minuuttisen ottelun. Syöttölinjoilla sähisevät Jarkko Kyllönen, Antti Niskanen, ”Nanski” Addae sekä Sinclair pyrkivät vaikeuttamaan vierailijoiden pallon liikuttamista kaikilla sääntöjen sallimilla keinoilla.

Näätäpaitojen takamiesosaston johtohahmoksi kevään aikana noussut serbi Malidzan on pelinrakentajana sarjan kylmäpäisimpiä ja fiksuimpia takamiehiä. Turhaa hätäilyä ei 28-vuotiaan takamiehen otteissa ole nähty pudotuspelien aikana, eikä niitä tulla näkemään varmasti pronssiottelussakaan vaikka Seagulls kaikin keinoin tähän pyrkiikin.

Keskimäärin kolme syöttöä ottelussa jakanut Malidzan ei aina ole jakamassa sitä viimeistä ja ratkaisevaa syöttöä, mutta lukee puolustuksen liikkumista mestarillisella tavalla ja luo joukkuekavereilleen tarvittavan edun puolustajiinsa nähden oikea-aikaisilla ja oikeaan paikkaan toimitetuilla syötöillä, jotka pakottavat vastustajan puolustuksen voimakkaisiin apuihin ja juoksemaan askeleen perässä rotaatioidensa kanssa.

Suurimmat haasteet BC Nokia asettaa kotijoukkueelle korin läheisyydessä. Väkivahva serbi Labovic sekä jenkki Kravish ovat valmiita rankaisemaan Seagullsia joka kerta hyvän aseman vallattuaan, mikä omalta osaltaan imee väkisin helsinkiläisten puolustusta pois kolmen pisteen kaarelta. ”Salainen ase” vierailijoiden kokoonpanolistalla on 198-senttinen, paljon kokenut ja nähnyt 29-vuotias laituri Eldar Skamo. Pienen laiturin paikalta ”mismatch”-tilanteita hyökkäyskorin läheisyyteen luova Skamo on taitava syöttäjä ja riittävän kyvykäs korintekijä pienempiä pelaajia vastaan pakottaakseen helsinkiläiset vahvoihin apuasemiin, saadessaan pallon kolmen sekunnin läheisyyteen.

Kerrasta poikki –systeemillä pelattava pronssiottelu aiheuttaa todennäköisesti sen, että joukkueet lähtevät erityisesti hyökkäyspäässä hakemaan yksinkertaisten pelien kautta ylempänä mainittuja ”mismatcheja”, selkeitä etutilanteita yksittäistä puolustajaa vastaan. Vastaavasti puolustuspäässä suurimpien vahvuuksien pois pelaaminen mahdollisimman tehokkaasti on molempien valmentajien pelisuunnitelmassa alleviivattuna punaisella tussilla. Seagullsin vauhti vastaan BC Nokian koko.

- Edessä siis BC Nokian hienon kauden päätöspeli. Pronssipeli on aina joukkueille vaikea, kun on juuri menettänyt mahdollisuuden finaaleista. Tällaisen pelin voittaa ehdottomasti joukkue, joka eniten haluaa tuota pronssimitalia, pyörittelee BC Nokian päävalmentaja Oliver Vidin.

- Uskoisin meidän löytävän tuon motivaation jo siitä, että se voisi olla BC Nokian historian ensimmäinen mitali. Se olisi huikea menestystarina, ottaen huomioon olosuhteet, joita olemme käyneet läpi koko kauden.

Pronssiottelun ylösheitto tapahtuu Töölön Kisahallissa tiistaina 3.5. kello 18.30. Pronssittelun näet myös Elisa Viihteen Fanseat.com -palvelun kautta.

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

13.3.2024 20:25 Korisliiga

Tuomas Hirvonen johti Katajan voittoon – ylemmässä jatkosarjassa nyt peräti neljä joukkuetta tasapisteissä

Kataja Basket onnistui tasaamaan pistetilin Korihaiden ja kahden muunkin joukkueen kanssa.

10.3.2024 19:28 Korisliiga

Kouvojen pistetili jo kolmanneksi paras Korisliigassa – Lahti jumissa putoajan paikalla

Pudotuspelipaikan ja alemman jatkosarjan voiton varmistanut Kouvot kaatoi tänään Lahti Basketballin kovilla lukemilla.

Näytä lisää vastaavia