Kouvoille ensimmäinen kiinnitys mestaruuteen jatkoaikavoitolla

2.5.2016 Kouvolan Kouvot saalisti Korisliigan finaaleissa ensimmäisen kiinnityksen Pantteri-patsaaseen, kaatamalla Tampereen Pyrinnön Kouvolan Lumon Areenassa jännittävien vaiheiden ja jatkoajan jälkeen lukemin 91-89 (45-39, 83-83). Finaalisarjan seuraava toinen ottelu pelataan keskiviikkona Tampereen Hakametsän jäähallissa.

Kouvojen Kyle Shiloh pussitti seitsemän kolmosta, Kouvojen kaataessa Tampereen Pyrinnön finaalisarjan avausottelussa. Kuva: Kai Kilappa

Kouvolan Kouvot onnistui kampeamaan itsensä neljännellä jaksolla tasoihin ja lopulta puristamaan itsensä jatkoaikavoittoon Korisliigan finaalien ensimmäisessä ottelussa maanantaina. Pyrintö johti ottelua jo yhdeksällä pisteellä neljännellä neljänneksellä, mutta Kouvot oli vahvempi kamppailun ratkaisuhetkillä, ottaen ensimmäisen kiinnityksen mestaruuteen 91-89 (45-39, 83-83) –kotivoitolla.

Finaalisarjan toinen ottelu pelataan keskiviikkona Tampereen Hakametsän jäähallissa. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Lumon Areenan 2621-päinen yleisö sai nauttia läpi ottelun laadukkaasta koripallosta, hengästyttävästä intensiteetistä ja voimasuhteiden rajuista heilahteluista. Ottelun alussa Kouvot todistivat vanhan viisauden todeksi, jonka mukaan kolme on enemmän kuin kaksi. Ottelun ensimmäisestä kymmenestä korista Kouvot teki kuusi, mutta johti ottelua kahdeksan ja puolen minuutin kohdalla silti 17-8 Kyle Shiloh’n (3) ja D.J. Richardsonin (2) kolmosten johdosta.

Parhaimmillaan Kouvot repäisi toisen jakson alkuminuutilla eron jo 15:een pisteeseen Shiloh’n illan neljännellä kolmosella, kunnes Pyrintö löysi pelistään sen tutun punaisen langan. Toisen jakson aikana Pyrintö onnistui rakentamaan neljä erillistä kori-pysäytys-kori –sekvenssiä, joiden ansiosta vierailijat kavensivat Kouvojen johdon numeroihin 45-39 puoliajan isolle tauolle siirryttäessä.

Kolmas jakso oli vierailijoiden etsikkoaikaa. Toisen puoliajan ensimmäiset kuusi minuuttia Pyrintö vei terävöityneen puolustuksensa ja pukukopista löydetyn kaukoheittojen sihdin ansiosta 15-6, nousten jo kolmen pisteen johtoasemaan. Jakso jatkui loppuun asti Pyrinnön komennossa ja Kouvojen Richardsonin onnistuessa lay-upissaan jakson loppupuolella, johti Pyrintö ottelua silti seitsemän pisteen marginaalilla varsinaisen peliajan viimeiselle neljännekselle lähdettäessä.

Neljännen kymmenminuuttisen alussa Pyrintö venytti johtonsa jälleen yhdeksään pisteeseen J’Nathan Bullockin kolmosella, mutta Kouvot onnistui paukuttamaan erilliset 8-0 ja 7-0 runit neljännen jakson puolivälin molemmin puolin, nousten pari minuuttia ennen neljännen jakson päättävää summeria jo 79-76 –johtoon. Pyrinnön kokeneen ja monissa liemissä marinoituneen Ricky Minardin lay-up nosti kuitenkin Pyrinnön 83-83 –tasalukemiin noin seitsemän sekuntia ennen jakson loppua ja Kouvojen Shiloh’n epäonnistuttua voittoheitossaan, lähdettiin voittoa hakemaan ylimääräiseltä viisiminuuttiselta.

Jatkoaika oli varsin hermostunutta suorittamista ratkaisupaikoissa molemmilta joukkueilta etenkin viisiminuuttisen alkupuolella. Kouvojen noustua nopeasti 88-83 –johtoon, otti Pyrintö eron kiinni ja kampesi itsensä pisteen johtoasemaan reilut puolitoista minuuttia ennen päätössummeria.

Kamppailun ratkaisuhetket ja koko viimeinen minuutti oli kuitenkin Kouvojen heiniä. D.J. Richardson pääsi vapaaheittoviivalle kun pelikellossa oli jäljellä noin puolisen minuuttia ja nosti Kouvot 90-89 –johtoon. Seuranneesta hyökkäyksestä Minardin kolmonen ei suostunut löytämään korisukkaa, joten Pyrinnön oli pakko rikkoa isäntien David Gonzalvezia ja lähettää tämä vapaaheittoviivalle.

Vain jälkimmäisen vapaaheiton pussittanut Gonzalvez jätti Pyrinnölle kuitenkin mahdollisuudet joko tasoittaa tai voittaa kamppailu viimeisten yhdeksän sekunnin aikana. Aikalisällä juoniaan punonut tamperelaisryhmä ei kuitenkaan onnistunut suunnitelmassaan täydellisesti, vaan Minardin ottelun ratkaisuhetkien toinenkin kolmonen jäi korirenkaan ulkopuolelle. Gonzalvezin kahmittua käsiinsä puolustuslevypallon, oli Lumon Areenan kotiyleisön aika räjähtää riemuun Kouvojen 91-89 –voiton myötä.

- Tässä vaiheessa kautta on hyvin vaikeaa tuoda peliin mitään sellaista, millä saisi aina varman lay-upin tai kolmosen. Tai ainakin me sitten ollaan säästetty niitä vielä myöhemmiksi ajoiksi. Molemmilla oli hyvin selkeät ”actionit” millä eri tilanteisiin lähdettiin, Kouvojen päävalmentaja Jyri Lehtonen pyöritteli ottelun jälkeen.

- Pyrintö on äärimmäisen vahva ja fyysinen joukkue. Neljä pelaajaa pystyvät haastamaan koska tahansa ja esimerkiksi Bullock oli maaginen tänään toisella puoliajalla. Ottelusarja jatkuu tästä siten, että molemmat joukkueet koittavat ottaa vastustajan parhailta pelaajilta ”ykkösoptiot” pois. Ei tämä valmentaminen sen kummempaa tässä vaiheessa ole.

Kouvojen riveistä kovinta jälkeä finaalisarjan avauksessa tekivät 26 pistettä heittänyt D.J. Richardson sekä 22 pistettä pussittanut Kyle Shiloh. Kaksikko oli erityisesti bonuskaaren takaa iloisella heittopäällä, Shiloh’n säkittäessä 7 kolmosta ja Richardsoninkin osuessa viidesti kaukoheitoillaan. Vitospaikan härkä Thomas Gipson operoi tupla-tuplan 16 pisteellä ja 13 levypallolla.

Pyrinnön parhaimmistoon lukeutuivat tupla-tuplat mieheen toimittaneet Ricky Minard (19/10/5 syöttöä) ja Esian Henderson (14/11), sekä vahvan toisen puoliajan pelannut J’Nathan Bullock (18/8).

Ottelutilastot: Kouvot - Pyrintö

Kouvot johtaa finaalisarjaa otteluvoitoin 1-0.

8.3.2024 20:28 Korisliiga

KTP jatkaa voittojen tiellä – Korisliiga-veteraani Jeremiah Wood jälleen vedossa

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa KTP-Basket päihitti Bisons Loimaan 84–76.