NBA-konkari: ”Olen vaikuttunut suomalaisen koripallon kehityksestä”

12.9.2016 Maailman tunnetuimman ammattilaissarjan NBA:n lähes viikon mittainen vierailu Suomeen tuli viikonvaihteessa päätökseen. Toiminnantäyteinen viikko sisälsi Basketball Without Borders –leirin sekä sen yhteydessä järjestetyn valmentajaklinikan Kisakalliossa, jonka lisäksi 140 lasta osallistui Jr. NBA Campille Malmilla.

Suomessa ensi kertaa järjestetty Basketball Without Borders -leiri päättyi viikonloppuna.

Liettualainen Arnas Velicka (oik.) palkittiin leirin MVP:nä. Palkinnon jakanut leirijohtaja, NBA-konkari Marin Sedlacek suitsutti järjestelyitä, Suomea ja Kisakallion olosuhteita.

Sekä Kisakalliossa että Malmilla oppejaan kävivät jakamassa mm. Ronny Turiaf, Vladimir Radmanovic, Hanno Möttölä ja Andre Miller.

Antaumuksella toimintaan osallistunut, 17 NBA-kauden veteraani, Miller kehui vuolaasti Möttölän pyrkimyksiä auttaa nuoria. Kaksikko pelasi yhdessä Utahin yliopistossa.

BWB-leirille osallistui myös 22 suomalaistyttöä.

Kisakallion leiriviikon parhaana puolustajana palkittiin suomalainen Ricky Waxlax. Kuvat: Arttu Lehtonen & NBA.

Poikien Basketball Without Borders –leiri kokosi vuonna 1999 syntyneitä koripallolupauksia Kisakallioon ympäri Euroopan. Tyttöjen BWB-leirille osallistui 22 suomalaisnuorta.

Leirin johtajana toimineelle, Philadelphia 76ersille työskentelevälle, Marin Sedlacekille BWB-leiri oli jo 20:s. Sedlacek oli vaikuttunut näkemästään Suomen-vierailullaan.

- Leiri oli organisoitu hienosti ja uskon, että kaikki hyötyivät tapahtumasta. Olen todella positiivisesti yllättynyt ja vaikuttunut siitä, miten suomalainen koripallo on kehittynyt viimeisen 10-15 vuoden aikana ja noussut maan huippulajien joukkoon, Sedlacek kommentoi.

- Kisakallion olosuhteet ovat todella ainutlaatuiset. Nämä yltävät Euroopan organisaatioiden käytössä olevista paikoista jopa kolmen parhaan joukkoon. Mielestäni koko leirin parasta antia olivat järjestelyt kokonaisuudessaan, mahtavat harjoitusolosuhteet sekä täällä toimivien ihmisten vieraanvaraisuus, kiitteli Sedlacek.

Basketball Without Borders –leirin arvokkaimpina pelaajina (MVP) palkittiin pojista liettualainen Arnas Velicka ja tytöistä Suomen Sara Bejedi. All Stars -ottelun arvokkaimman pelaajan palkinnon sai Turkin Onuralp Bitim ja tyttöjen turnauksen parhaana palkittiin Suomen Lotta-Maj Lahtinen.

Kesällä Suomea 17-vuotiaiden MM-kisoissa edustanut Ricky Waxlax palkittiin leirin parhaana puolustuspelaajana.

NBA-tähdet nauttivat visiitistään

Kisakalliossa läpi BWB-leirin nuorukaisia opastivat NBA-pelaajat Cole Aldrich (Minnesota Timberwolves), Jerryd Bayless (Philadelphia 76ers), Spencer Hawes (Charlotte Hornets), Andre Miller (San Antonio Spurs) ja Beno Udrich (Miami Heat). Heidän lisäkseen oppejaan olivat jakamassa entiset NBA-pelaajat Hanno Möttölä, Vladimir Radmanovic ja Ronny Turiaf sekä Lionel Hollinsin (Brooklyn Nets) johtama valmentajakaarti.

Suomen historian ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä on toiminut jo usean vuoden ajan NBA:n lähettiläänä ja pitkälti hänen luomiensa suhteiden ansiosta Euroopan Basketball Without Borders –leiri rantautui Suomeen. Möttölän kanssa Utahin yliopistosta pelannut Miller oli innoissaan pitkäaikaisen ystävänsä saavutuksista.

- Oli hienoa tulla takaisin Suomeen tapaamaan ystävääni (Hanno Möttölää) ja olla tukemassa häntä unelman toteuttamisessa. Ensimmäisenä suomalaisena NBA-pelaajana Hanno on niitä harvoja, joilla on mahdollisuus tehdä jotain tällaista. Hän on todella käyttänyt aikaa ja nähnyt vaivaa auttaakseen nuoria ja yhteisöään, kehui Miller, joka on pelannut NBA:ssa huimat 17 pelikautta.

NBA:n edustajat tekivät Kisakallion BWB-leirin ohella vierailuita Malmilla järjestetylle Jr. NBA Campille, joka oli suunnattu 8-13-vuotialle lapsille. Suomen Koripalloliitto organisoi leirin yhteistyössä Helsingin NMKY:n kanssa sekä Koripallosäätiön ja HNMKY:n Hanno Möttölä –rahaston avustuksella. Jr. NBA Campille osallistui peräti 140 lasta.

Leirivisiitit, Kisakallio ja Helsinki tekivät vaikutuksen NBA-vieraisiin. Osalle Suomi oli tosin jo ennestään tuttu – tavalla tai toisella. Brooklyn Netsiä viime kaudella valmentaneen Lionel Hollinsin poika Austin Hollins pelaa tulevalla kaudella Korisliigaa Kauhajoen Karhun riveissä. Charlotte Hornetsia edustavan Spencer Hawesin isä Jeff Hawes puolestaan pelasi Porvoon Tarmossa 1970-luvulla ja perhe on vieraillut Suomessa sittemmin useaan otteeseen.

- Oli hienoa palata pitkästä aikaa Helsinkiin. Ihmiset ovat niin mukavia ja kaupunki todella kaunis. Kisakallio oli myös uskomaton paikka, aivan järven rannalla. Tämä oli ensimmäinen BWB-leirini ja olin todella vaikuttunut siitä, kuinka sitoutunut koko valmentajaryhmä oli auttamaan näitä nuoria kehittymään pelaajina. Tämä oli upea kokemus, Hawes päätti.

Lue myös

 
26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

13.4.2024 11:59 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen loisti ratkaisevassa finaalissa – ”Hieno saavutus”

Mikael Jantunen oli yksi Paris Basketballin avainpelaajista, kun ranskalaisseura juhli perjantai-iltana EuroCupin voittoa. Jantusen mukaan joukkue osoitti kauden aikana ansaitsevansa mestaruuden.

5.4.2024 12:47 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelanderin Norrköping jo selkä seinää vasten – ”Ensimmäinen peli oli aikamoinen pettymys”

Ruotsissa pudotuspelit ovat jo startanneet ja Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins on jo selkä seinää vasten. Pelander on kuitenkin luottavaisena, että Norrköping selvittää esteet tieltään ja taistelee vielä mestaruudesta.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

14.3.2024 11:13 Pääjuttu

Valmennusuralle hypännyt Jamar Wilson kehittää osaamistaan 2-tason valmentajakoulutuksessa

Susi Training Centerissä Lohjan Kisakalliossa kuuluu myöhään perjantai-iltana tossujen kirske ja pelin lomasta kuuluva esimerkillinen puhe pelaajien välillä. Kyseessä ei ole maajoukkue eikä seurajoukkue, vaan joukko valmentajia, jotka ovat kokoontuneet Lohjalle eri puolilta Suomea. Yksi heistä on vielä hiljattain treenannut samalla parketilla susilogo rinnassa.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

Näytä lisää vastaavia