"Käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta"

21.2.2017

Suomen koripallomaajoukkueiden medical team kokoontuu säännöllisesti päivittämään toiminnan isot linjat yhtenäisiksi ja vetämään suuntaviivat tulevaan maajoukkuekauteen.

 

Suomen koripallomaajoukkueiden vajaan 20 hengen medical team toimii tiiviissä yhteistyössä kokoontuen säännöllisin väliajoin vaihtamaan kuulumisia ja kokemuksia. Fysioterapeuttien ala on pirstaleinen ja maajoukkueiden valmennustiimit elävät vuosittain, joten on tärkeää päästä päivittämään toimintatavat yhtenäisiksi terveydenhuollon ammattilaisten kesken.

 

- Pyrimme tekemään samansuuntaisia asioita koko medical teamin voimin. Kun ala on levällään, on tärkeää olla isoista linjoista samaa mieltä. Se helpottaa myös valmentajien toimintaa, kun kaikki tietävät, että olemme samalla sivulla, Suomen miesten maajoukkueen vastuufysioterapeutti Vesa Kuparinen kertoo.

 

Kuparinen painottaa maajoukkueiden parissa työskentelevien fysioterapeuttien toiminnassa ammattimaisuutta ja vastuukysymyksiä.

 

- Pidämme tärkeänä sitä, että jokaisessa nuorten maajoukkueessa on mukana terveydenhuollon ammattilainen ja myös meidän toimintaamme pitää viedä huippu-urheilun suuntaan. Tämä ei ole vain harrastus, jossa on kiva olla mukana, vaan käsissämme on suomalaisen koripalloilun tulevaisuutta. Haluamme tehdä oikeasti sellaisia asioita, jotka vievät suomalaista korista eteenpäin, Kuparinen painottaa.

 

Suuntaviivoja ja konkreettisia työkaluja

 

Helmikuun tapaamiseen medical team kokoontui Kuparisen, maajoukkueiden lääkärin Aleksi Kallioniemen sekä miesten maajoukkueen medical trainerin Marko Yrjövuoren johdolla. Päivän tärkeimmät teemat liittyivät maajoukkuetoiminnan yhtenäistämiseen sekä käytännön harjoituksiin liikehallinnasta.

 

- Kävin läpi tutkimustiedon valossa loukkaantumisherkkyyden pienentämistä ja sitä, millä tekijöillä voimme vaikuttaa loukkaantumisten määrään. Marko puolestaan kävi läpi liikkeenhallinnan opettamista ja ihan konkreettisia työkaluja fysioterapeutin työhön liittyen, Kuparinen kuvailee.

 

- Yksi teema oli pelaajien kuormittaminen. Maajoukkueissa pyrimme siihen, että myös loukkaantuneet pelaajat pystyisivät tekemään mahdollisimman paljon, vaikka harjoittelisivatkin hieman eri lailla kuin muut. Vaikka on jotain kremppaa, se ei tarkoita täyttä lepoa.

 

Maajoukkueiden medical teamiin kuuluvat fysioterapeuttien lisäksi naprapaatteja ja hierojia. Valtaosa on ollut mukana toiminnassa jo pitempään, mutta tulevana maajoukkuekesänä joukossa on myös muutama uusi kasvo sekä opiskelijoita, jotka eivät ole vielä päävastuussa joukkueissa.

 

- On hienoa, että toiminta houkuttaa ja uusia hakemuksia tulee joka vuosi. Ja niitä saa tullakin, mukaan kannattaa hakea, sillä toimijoita ei ole yleensä liikaa, Kuparinen vinkkaa.

 

Samaan hengenvetoon Kuparinen huomauttaa, että koripallomaajoukkueiden medical teamin toiminta on Suomessa lähes ainutlaatuista.

 

- Maassamme on harvinaista, että lajiliitossa toimii medical team, joka kokoontuu säännöllisesti. Olemme ylpeitä, että meillä on tällainen verkosto, vuoropuhelu säilyy ja teemme yhdessä hommia. Kenttätyö on kuitenkin aika yksinäistä, Kuparinen sanoo.

 

Suomikoriksen kehittyessä yhä enemmän huomiota kiinnitetään myös joukkueiden ympärillä toimivaan tiimiin.

 

- Muutama vuosi sitten toimin vielä yksin miesten maajoukkueen kanssa, mutta nyt meillä on jo tiimi. Toimintakulttuuri on siinä mielessä kehittynyt ja ammattimaistunut. Myös valmennus on mennyt eteenpäin ja sen eteen on tehty paljon töitä. Nämä ovat isoja asioita, ja osaava staffi vaikuttaa kaikkeen.


Marko Yrjövuori on toiminut Susijengin medical trainerina vuodesta 2014 lähtien.
Vesa Kuparisen mukaan koripallomaajoukkueiden medical teamin toiminta on Suomessa lähes ainutlaatuista.
Maajoukkueiden medical team, eli fysioterapeutit, naprapaatit ja hierojat, kokoontuivat menneenä viikonloppuna Helsingissä. Kuvat: Ville Vuorinen & Oma Design.