Liettua antoi Suomelle fysiikan oppitunnin

1.8.2010 Suomi sai EM-karsintojen kenraaliharjoituksessaan kovan oppitunnin eurooppalaisen huippukoripallon tilannekovuudesta ja pelitemposta. Elo-syyskuussa Turkissa pelattaviin MM-kisoihin valmistautuva Liettua murskasi Suomen kotikentällään Siauliaissa 91-59 (51-38) katkaisten samalla Suomen kahdeksan maaottelun mittaiseksi venyneen voittoputken.

Kimmo Muurinen oli Suomen valopilkku EM-karsintojen kenraaliharjoituksessa Liettuaa vastaan.

Teemu Rannikko ja Suomen pelinrakennusjaosto jäivät liettualaislihamyllyn hampaisiin.

Gerald Lee jr. oli aktiivinen korin alla, mutta jäi pitkien ja fyysisten liettualaisten varjoon.

Simas Jasaitis johti Liettuan vastahyökkäyspeliä 17 pisteellä. Kuvat: Ville Vuorinen ja FIBA Europe.

Suomi sinnitteli lauantain ottelun kolmannen jakson puolivälissä 12 pisteen päässä Liettuasta tilanteessa 57-45. Jakson viimeisillä minuuteilla runsaslukuinen kotiyleisö sai kuitenkin nähdäkseen viihdettä koko rahan edestä, kun Liettuan aktiivinen, keskusta-alueen tukkinut joukkuepuolustus sai Suomen pelinrakentelun solmuun.

Suomalaishyökkäysten päätyessä järjestelmällisesti pallonmenetyksiin tai pakotettuihin ohiheittoihin pääsi kotijoukkue juoksemaan Martynas Gegeviciuksen ja Simas Jasaitiksen johdolla liukuhihnalta nopeita vastahyökkäyksiä suomalaissukkaan. Liettua vei kolmannen jakson viimeiset viisi minuuttia 24-7, eikä Suomi toipunut järkytyksestä enää viimeisellä kymmenminuuttisella. Liettua johti ottelua parhaimmillaan 35 pisteellä numeroissa 87-52.

- Tulostaulun mukaan pysyimme 25 minuuttia ihan hyvin kyydissä, mutta totuus on se, että olimme ensimmäisestä minuutista alkaen koko ajan liettualaisia jäljessä, myönsi Suomen apuvalmentaja Jukka Toijala.

- Peli- ja pelintekovalmiutemme eivät olleet alkuunkaan samalla tasolla kuin kotijoukkueella. Puolustuksessa jäimme koko ajan askeleen jälkeen, hyökkäyksessä emme päässeet screeneistä läpi ja otimme painostettuna hätäisiä ratkaisuja.

Pirteimmillään Suomi oli toisen jakson alussa, kun Liettuan 28-16-johto kutistui kolmessa minuutissa kuuteen pisteeseen, 34-28. Liettua ei kuitenkaan päästänyt Suomea enää kuutta pistettä lähemmäksi, vaan käväisi jopa 15 pisteen johdossa ennen kuin Tuukka Kotti (6/5) päätti ottelun ensimmäisen puoliskon riistoa seuranneeseen donkkiin.

Rannikko erikoisvartioinnissa

Lauantai-illan ottelun silmiinpistävin ero oli kahden joukkueen fysiikkaeroissa. Sen lisäksi, että Liettuan peli oli kuin paraatiesimerkki koripallon hienouksien oppikirjasta, joukkueen fyysisyys ja tilannekovuus jättivät suomalaiset täysin statistin rooliin.

Suomen pelinrakennusosasto, Teemu Rannikko (2/0) etunenässä, joutui liettualaispuolustuksessa ennennäkemättömään lihamyllyyn, ja korinaluspelaajat alkoivat arkailla ratkaisujen ottamista liettualaissenttereiden lähetettyä tarpeeksi monta suomalaisajoa iskulyönteinä katsomon puolelle.

- Jäimme pieneksi vähän joka osa-alueella. Gerald Lee jr. (8/5) pystyi luomaan korinaluspelaajistamme parhaiten tilanteita korin alle, mutta kun vastassa oli jatkuvasti kokoluokkaa isompi jätkä, heitot eivät menneet sisään samanlaisella tarkkuudella kuin aiemmissa matseissa, kertasi Toijala.

- Rannikolle Liettuan valmentaja Kestutis Kemzura oli sommitellut ihan oman erikoisvartiointinsa. Ensimmäisestä hyökkäyksestämme alkaen Teemua puolusti koko ajan vähän isompi ja fyysisempi kaveri, ja penkiltä tuli jatkuvalla syötöllä tuoreita jalkoja Teemua jahtaamaan. Teemu ei saanut tänään milliäkään ylimääräistä tilaa, ja se näkyi aika ratkaisevalla tavalla joukkuehyökkäyksessämme.

Toijala nosti Suomen pirteimmäksi pelaajaksi hyvää vauhtia tyräleikkauksesta toipuneen Kimmo Muurisen (9/3).

- Kimmo ei ole ihan vielä isojen minuuttien kunnossa, mutta hyökkäyksessä hän antoi meille muutaman todella tehokkaan vaihdon. Kimmosta on meille todella suuri apu jatkossa.

Suomi pelaa seuraavan maaottelunsa torstaina 5. elokuuta Vantaan Energia Areenalla Montenegroa vastaan.

- Tämän illan matsi tulee meille ainakin hyvänä opetuksena tulevien EM-karsintojen fyysisyydestä, huomautti Toijala.

- Meillä pitäisi olla riittävät valmiudet ottaa iskuja vastaan ja vastata vastustajien fyysisyyteen, kun tosipelit alkavat.

Liettua - Suomi 91-59 (28-16, 51-38, 81-52), miesten maaottelu, Siauliai (Liettua) 31.7.2010

Suomi: Kimmo Muurinen 9/3, Gerald Lee jr. 8/5, Petri Virtanen 8/3, Hanno Möttölä 8/2, Tuukka Kotti 6/5/4 riistoa, Mikko Koivisto 5/2, Shawn Huff 4/5, Tuomas Iisalo 4/0, Antti Kanervo 3/2, Antti Nikkilä 2/5, Teemu Rannikko 2/2, Petri Heinonen 0/0.

Liettua: Martynas Gegevicius 19/1, Simas Jasaitis 17/7, Renaldas Seibutis 16/2/3 syöttöä, Paulius Jankunas 10/9.

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

31.5.2018 14:01 Susijengi

Susijengin Viro-ottelun lipunmyynti käynnissä – kesän avaus Hartwall Arenalla 25.6.

Susijengi palaa kotiyleisön eteen Hartwall Arenalla 25. kesäkuuta, kun se kohtaa Viron MM-karsintojen kenraalissa. Lipunmyynti Viro-otteluun on käynnissä.

25.2.2018 22:00 Maaottelu

Koiviston liekinheitin, liukas Wilson ja haalarimies Nenonen – Susijengillä monta onnistujaa tahtovoitossa Bulgariaa vastaan

Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

24.2.2018 00:10 Maaottelu

Hurmoksen löytänyt Islanti nousi 11 pisteen takaa Susijengin ohi

Reykjavikin myrskyinen ilta osoittautui Susijengille täsmälleen niin vaikeaksi kuin odotettiin. Suomi karkasi parhaimmillaan 11 pisteen johtoon isännistään, mutta Islanti passivoi yliaggressiivisella puolustuspelillään vierashyökkäyksen viimeisellä neljänneksellä ja avasi MM-karsintojen voittotilinsä 81-76 (39-38) -voitollaan.

14.12.2017 09:00 Maaottelu

Susijengi jatkaa MM-karsintoja – Bulgaria-ottelun liput nyt myynnissä

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput ovat nyt myynnissä.

7.12.2017 Maaottelu

Susijengin jahti jatkuu – helmikuun MM-karsintaottelun lipunmyynti käynnistyy 14.12.

Susijengi jatkaa MM-kisapaikan metsästystä helmikuussa, kun se kohtaa vieraskentällä Islannin 23.2. ja isännöi Bulgariaa Helsingissä 25.2. Bulgaria-ottelun liput tulevat myyntiin 14.12.

27.11.2017 Maaottelu

Vaikea ilta Nordiksella, Schilb kaatoi kolmosilla Susijengin

Susijengin MM-karsintaikkunan toinen ottelu päättyi tappioon Helsingin Jäähallissa, kun Tshekki oli etevämpi loppulukemin 56-64 (30-25). Nihkeä ja vähäkorinen kamppailu ratkesi päätösneljänneksellä, kun tshekkiläiset rohmusivat hyökkäyslevypalloja ja Blake Schilb äityi ilmiliekkeihin kolmosen takaa.

26.11.2017 Maaottelu

Tshekki-otteluun vapautui rajoitettu määrä erikoispaikkoja – 4400 lippua myyty

Susijengin maanantaiseen MM-karsintojen kotiavaukseen on vapautunut rajallinen määrä halvimman kategorian lippuja erinomaisilta paikoilta. Liput ovat näkörajoitepaikkoja, joista on kuitenkin esteetön näkymä kentälle.

25.11.2017 16:47 Maaottelu

Tshekki jauhaa palloskriinejä ja juoksee kenttää

Susijengi kohtaa MM-karsintojen seuraavan haasteensa jo maanantaina, kun vuoden 2015 EM-kisojen yllättäjäjoukkue Tshekki saapuu Helsingin Jäähallin sudenpesään marraskuun MM-karsintaikkunan viimeisen ottelun merkeissä. Vaikka Tshekki pelaa ilman syömähampaitaan Satoranskya ja Veselya, joukkueen vauhtipeli ja korintekovoima ovat todellisia haasteita.

22.11.2017 16:09 Maaottelu

Susijengi aloittaa MM-karsintansa kurinalaisen Bulgarian kotisalissa

Viime kesän EM-kotikisoissa koko Suomen hurmannut Susijengi aloittaa taipaleensa kohti Kiinan vuoden 2019 MM-kisoja kohtaamalla perjantaisessa MM-karsintojen avausottelussa Bulgarian. Suomi ja Bulgaria ovat edelliseen kerran ottaneet yhteen lähes vuosikymmen sitten, mutta susileirissä perjantain ottelun isäntäjoukkue tiedetään vaikeaksi vastustajaksi.