A-poikien mestaruus Tampereen Pyrinnölle

10.4.2002 Pelikauden 2001-02 viimeinenkin juniorimestari on selvillä. Tampereen Pyrintö voitti tiistaina Helsingissä A-poikien Suomen mestaruuden kukistamalla kolmannessa ja ratkaisevassa loppuottelussa Torpan Pojat pistein 81-72 vieden ottelusarjan nimiinsä voiton 2-1.

Pyrintö otti ratkaisufinaaliin lentävän lähdön siirtyen 5-0-johtoon. ToPo taisteli Tero Kuivalaisen johdolla kamppailun ainokaiseen johtoonsa (8-5), jonka jälkeen ote siirtyi tamperelaisille. Pyrintöläiset haastoivat hyökkäyksessä määrätietoisesti puolustajiaan ja voittivat kaksinkamppailut, jonka lisäksi Riku Liljeberg sai ToPo:n Kuivalaisen pihteihinsä puolustuksessa. Parimetrisen Jari Pulkkisen donkilla Pyrintö johti parhaimmillaan avauspuoliskolla juuri ennen puoliaikaa 16 pisteellä (43-27).

ToPo ei saanut missään vaiheessa hyökkäyspeliään toimimaan, vaan joukkue sortui järjestään hätäisiin ratkaisuihin. Vasta viimeisten minuuttien aikana ero kaventui alle kymmenen pisteen, mutta helsinkiläisittäin liian myöhään. Etenkin kun Pyrinnön hermot pitivät vapaaheittoviivalla, jolta tamperelaiset nakuttivat ratkaisevat pisteet. Ratkaisevia olivat myös Pulkkisen sekä Mikko Niemen suoritukset. Niemi otti toisella puoliajalla selkeästi pelintekovastuun ja rauhoitti joukkueensa peliä tarvittaessa. Pulkkinen puolestaan esitti kriittisillä hetkillä kolme torjuntaa sekä donkin, jonka hän teki Pyrinnön hyökkäysajan umpeutuessa nostaen joukkueensa 66-56-johtoon.

Pulkkinen ja Antero Lehto kirjauttivat kolmannessa finaalissa 21 pistettä mieheen. Lisäksi Pulkkisen tilastoriville merkittiin 16 levypalloa ja viisi torjuntaa. Niemi kokosi 16 pistettä, kuusi riistoa ja viisi koriinjohtanutta syöttöä. ToPo:sta Kuivalainen nosteli 26 pistettä.

Tampereen Pyrinnön poikajunioreille tiistaina varmistunut mestaruus oli ensimmäinen 15 vuoteen. Edellisen kerran pyrintöläiset juhlivat junnumestaruutta vuonna 1987, silloinkin A-poikien ikäluokassa.