Jeb Ivey: “Yritän olla finaalien MVP joka päivä”

10.4.2017 Miesten I divisioona A:n mestaruuden voittaneen Espoo Unitedin pelin moottori Jeb Ivey kertoo oppineensa paljon sarjanousuun päättyneellä kaudella. Vastoinkäymiset ja uusien asioiden opettelu kasvattivat Iveystä johtajan.

Jeb Ivey nakutti miesten I divisioona A:n ratkaisseessa ottelussa 27 pistettä. Kuva: Francois Perthuis

 

Miesten I divisioona A:n finaalit olivat päättyneellä kaudella kahden uunituoreen joukkueen näytöstä. Ensimmäisen kautensa pelannut Espoo United juhli lauantaina kauden viimeisen ottelun jälkeen 88–85-voittoa vuonna 2015 perustetusta Lahti Basketballista. Finaalisarjan 3–1-voittotulos tietää Espoo Unitedille automaattista oikeutta hakea paikkaa Korisliigasta. Espoolaisten pelintekijä Jeb Ivey kertoo, että voittaminen maistuu hyvältä, etenkin siksi, että Lahti vei joukkueiden kohtaamiset runkosarjassa puhtaasti 3–0.

– Finaaleissa kohtasivat sarjan kaksi kovinta joukkuetta. Pelit olivat todella jännittäviä. Siksi voittaminen tuntui upealta, Ivey kuvailee.
Ivey uskoo, että voiton avaimet finaalisarjassa löytyivät lopulta pelaajien välisestä luottamuksesta.

– Me saimme viimeinkin luottamusta peliimme kokonaisvaltaisesti joka pelaajalle: löysimme oikean reseptin luottamiseen.

Mestaruuden ratkaissut ottelu noudatti jännityselokuvien kaavaa. Kumpikaan joukkue ei antanut piiruakaan periksi ja ratkaisua haettiin lopulta vapaaheittoviivalta.

– Jos sarja olisi jatkunut vielä, se olisi voinut päättyä kummalle tahansa. Ottelut olivat varmasti faneille ainakin jännittäviä katsoa.


 

Ivey kokee, että päättynyt kausi oli hänen urallaan jotain ainutlaatuista. Hänen piti muuttaa tapojaan edellisiltä vuosilta, säätää peliään ja oppia toimimaan johtajana.

– Tärkein asia oli johtaa ja olla johtaja. Minun piti kommunikoida paljon valmentajien ja joukkueen kanssa, ja löytää oikea tapa tehdä se parketilla.

Ivey jakaa tunnustusta kaikille joukkuetovereilleen, vaikka pelaajien panos ei olisi näkynyt taululla pisteiden muodossa.

– Meillä oli joukkueessa paljon kavereita, joiden panos oli todella tärkeä, vaikka he eivät tehneetkään 20 pistettä joka ottelussa. Olen tyytyväinen siihen, että onnistuin johtamaan peliämme oikein, 18.6 pisteen, 2.6 levypallon ja 4.9 syötön keskiarvot tilastoinut Ivey kertoo.

Espoo Unitedin miesten edustusjoukkueen ensimmäinen kausi ei ollut mestaruudesta huolimatta yhtä tanssia. Uuden joukkueen sisällä pelaajien vastuualueet piti määritellä ja opetella nollista. Lisäksi Iveylle oli iso kolaus pelintekijän Espooseen houkutelleen, joukkueen GM:nä toimineen Aleksi Valavuoren lähteminen seurasta Twitter-kohun seurauksena.

– Se oli surullista aikaa ja iso muutos. Meidän piti keksiä kuinka suhtaudumme asiaan. Se oli suuri este ylitettäväksi.


 

Kovempia pelejä Korisliigassa

 

Ivey uskoo, että pelit tulevat jatkossa vain kovenemaan. Hän tuntee Korisliigan Joensuun Katajassa, KTP:ssä ja Loimaan Bisonsissa vietetettyjen kausien ansiosta. Bisonsissa Ivey valittiin kahtena peräkkäisenä mestaruuskautena (2012, 2013) finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP). Pelintekijä näkee Korisliigan korkeatasoisena sarjana, jossa jokaiselle pelipaikalle on monta vaihtoehtoa kovan luokan pelaajia.

– Siellä täytyy pelata pidempiä pelaajia vastaan jokaisella pelipaikalla. Joukkueilla on myös enemmän tuontipelaajia, ja parhaat suomalaiset pelaavat Korisliigassa.

Ivey laskee, että Korisliigassa peleissä korostuu fyysisten ominaisuuksien lisäksi mentaalisella tasolla käytävä kamppailu.

– Pitää pystyä pelaamaan myös mentaalitasolla hyvin. Sillä voitetaan paljon pelejä.

Ivey uskoo, että saadakseen mahdollisimman hyvän startin Korisliigaan, Espoo United tarvitsee ennen kaikkea leveän rosterin.

Jeb Ivey elää unelmaansa saadessaan pelata koripalloa ammatikseen. Hän uskoo, että jos laittaa kaikkensa likoon peliin, saa lopulta voiton.

– Yritän olla finaalien MVP joka päivä. Se on minun ajattelutapani. Yritän jättää kaikkeni kentälle. Jos sen tekee, voittaa lopulta.


 

Jeb Ivey kokee, että suomalaisen koripalloilun taso on korkealla. Vaikka suomikorista kehutaan jo nyt paljon, sitä voitaisiin kehua Iveyn mielestä vielä enemmän. Hän ottaa esimerkiksi HBA Märskyn lukiojoukkueen, jonka Espoo United kohtasi miesten I divisioona A:n runkosarjassa kolmesti.

– Ne nuoret ja valmentajat tekevät uskomattomia asioita. Se ikä, missä HBA:n nuoret ovat nyt ja miten he pelaavat, on vaikuttavaa. He ovat 17–18-vuotiaita ja he tekevät asioita ja ajattelevat koripallosta samalla tavalla kuin melkein kolmikymppiset.

– He pelaavat kovaa, eivätkä valita. Jos Suomen koris on menossa tähän suuntaan, tulevaisuudesta on tulossa loistava.
 

Henkilöt

 
4.4.2018 Haastattelu

HBA-Märsky kohtaa Ura Basketin Divari-A:n finaalisarjassa

Miesten I divisioona A huipentuu torstaina käynnistyvään finaalisarjaan HBA-Märskyn ja Ura Basketin välillä. Joukkueiden päävalmentajat uskovat, että finaalisarjassa kohtaa kaksi samanhenkistä joukkuetta.

27.1.2017 Haastattelu

HBA-Märskyn Edon Maxhuni asettaa koripallourallaan riman korkealle

Jonkinlainen aikakausi nuoren koripallon huippulupauksen elämässä umpeutui joulukuussa, kun neljät nuorten EM-kisat kolunnut Edon Maxhuni, 18, pomputti viimeisen kerran palloa joulukuussa poikamaajoukkueen riveissä Turkin 18-vuotiaiden EM-kisoissa. HBA-Märskyn ja Divari A:n pistekärki Maxhuni tähtää nyt yliopistoon, 20-vuotiaiden maajoukkueeseen, Susijengiin ja vielä pidemmälle.

7.6.2012 Haastattelu

Tuomas Iisalosta Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja

Suomen Koripallon Pelaajayhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu tulevaksi kaudeksi I divisioonan Tapiolan Honkaan siirtyvä maajoukkuetakamies Tuomas Iisalo, 29. Loviisalaislähtöisen Iisalon mukaan Pelaajayhdistys on aktivoitunut kiitettävästi viime vuosien aikana.

11.12.2023 12:00 Korisliiga

Seagulls ja Lahti Basketball käynnistävät hurjan korisviikon – pääsarjoissa 34 ottelun viikko

Alkanut viikko tarjoaa korisfaneille hienon kattauksen, kun korisliigoissa ja divisioonissa pelataan yhteensä 34 ottelua. Viikon aikana pelataan vähintään yksi ottelu joka päivä Ruudussa tai Koristv:ssä.

28.9.2023 12:00 Miesten I divisioona A

Uusi Koristv-palvelu välittää kaikki divisioonaottelut kotikatsomoihin

Tulevalla kaudella miesten I divisioona A ja B sekä naisten I divisioona näkyvät SolidSportin alustalle rakennetussa Koristv-palvelussa. Kaikki divisioonien ottelut tuotetaan automaattikameroilla.

20.6.2023 19:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2023–24 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2023–24. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 9 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään tulevalla kaudella 64 joukkuetta.

22.6.2022 20:30 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2022–23 myönnetty: 64 joukkuetta yhteensä viidessä pääsarjassa

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2022–23. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Kaikkiaan viidessä pääsarjassa nähdään ennätykselliset 64 joukkuetta.

19.11.2021 11:00 Koripalloliitto tiedottaa

Toimintaohjeet Koripalloliiton ottelutapahtumiin yleisörajoitusten aikana - suositus koronapassin käyttöön rajoitusten alaisissa tapahtumissa

Aluehallintovirastot ovat tehneet tai ovat tekemässä päätöksiä koskien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä koronapandemian aikana. Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

17.6.2021 20:00 Korisliiga

Pääsarjojen sarjalisenssit kaudelle 2021–22 myönnetty – mukana ennätysmäärä joukkueita

Suomen Koripalloliitto on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikat pelikaudelle 2021–22. Korisliigaan myönnettiin 12 ja naisten Korisliigaan 10 sarjalisenssiä. Suurin muutos nähdään miesten I divisioona B:ssä sekä naisten I divisioonassa, joiden joukkuemäärät kasvavat.

25.5.2021 10:00 Korisliiga

Aalto, Luukkonen ja Salonen divisioonien parhaat pelaajat, Vilppaan Vihiniemi Vuoden seurajohtaja

Mikael Aalto valittiin I divisioona A:n parhaaksi pelaajaksi, I divisioona B:n paras oli Eemi Luukkonen. Naisten I divisioonan Vuoden pelaajaksi valittiin Sanni Salonen. Mestaruutta juhlineen Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi palkittiin Vuoden seurajohtajana. 

Näytä lisää vastaavia