Aikainen kauden päätös jätti energiaa Tuukka Kotin tankkiin

20.4.2017 Tuukka Kotin kausi Saksan ProA-seura Crailsheim Merlinsin kanssa päättyi pettymykseen, kun Tuomas Iisalon ja Vesa Vertion valmentama joukkue putosi puolivälierissä. Vaikka kauden loppu oli kitkerä, oli kausi Kotille muutoin antoisa.

Tuukka Kotin kausi Saksassa päättyi. (Kuva: Ville Vuorinen)

Kotti on aiemmin urallaan pelannut USA:ssa, Italiassa ja Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Merlins putosi viime kauden päätteeksi Bundesliigasta ja tavoitteena oli nousta pikavauhtia takaisin. Runkosarja sujui joukkueelta erinomaisesti joukkueen sijoituttua toiseksi ja päättäen runkosarjan yhdeksään peräkkäiseen voittoon voittaen 16 viimeisestä 17 pelistään. Pudotuspeleissä tuli kuitenkin seinä vastaan, kun Oettinger Rockets ryöväsi kotiedun itselleen ensimmäisessä pelissä ja vei ottelusarjan lopulta voiton 3-1.

Merlins oli pelannut runkosarjan viimeiset kierrokset ilman panosta, sillä runkosarjan sijoitus oli tiedossa jo useita kierroksia ennen loppua. Panoksettomat ottelut veivät Merlinsiltä parhaan terävyyden tosipelien alkaessa.

- Yritimme valmistautua ensimmäiseen peliin, ettei niin kävisi. Me pelasimme pitkään merkityksettömiä otteluita ja he taistelivat viimeiseen asti pudotuspelisijoituksesta ja heidän pelivalmiutensa oli ihan eri tasolla kuin meidän. Toinen ottelu oli näin jälkikäteen katsottuna ratkaiseva. Johdimme peliä jo 16 pisteellä, muttemme saaneet hoidettua sitä. Se ottelu oli käänteentekevä. Kolmannen pelin pelasimme hyvin ja neljännessä he pelasivat hurmoksessa kotiyleisön edessä eikä meillä ollut siinä mitään sanottavaa. En ollut valmistautunut siihen, että kausi olisi nyt loppu. Aika epätodellinen fiilis, Kotti harmittelee.

Rockets oli arvaamaton vastustaja, sillä joukkue muuttui kesken kauden, kun valmentaja ja pelaajistoa vaihtui. Merlinsille asettui vastaan täysin erityyppinen vastustaja kuin runkosarjan kohtaamisissa, mutta Kotin mukaan tappio ei johtunut siitä.  

- En pistäisi sen piikkiin. Ensimmäinen peli oli vaikea, mutta sen jälkeen kumpikin varmasti tiesi millainen vastustaja on. Pelien välissä tehtiin sitten aina pieniä viilauksia. Rockets oli ennen kautta yksi ennakkosuosikeista ja he olivat parempi joukkue kuin heidän runkosarjan seitsemäs sija antaa ymmärtää. He olivat parhaassa iskussa nyt ja tosi hyvä joukkue. Putoaminen täytyy ottaa omaan piikkiin, sillä olisimme kyllä voineet mennä jatkoon, jos olisimme pystyneet pelaamaan omalla tasollamme.

Jatko Saksassa vielä auki

Kotti siirtyi viime kesänä joukkueeseen ja viihtyi sekä seurassa että maassa erinomaisesti. Pelillisesti kausi meni pudotuspelejä lukuun ottamatta hyvin.

- Tämä oli hieno kokemus ja pelasimme mahtavan runkosarjan. Minulla oli pieni loukkaantuminen kesken kauden, mutta muuten olen erittäin tyytyväinen. Pelasimme runkosarjassa koko ajan nousujohteisesti, mutta se ei ikävä kyllä kantanut loppuun asti. Itselläni ei ole muuten mitään valittamista. Hienoja pelejä, upeita tapahtumia ja tämä oli hieno liiga pelata, kauden keskiarvoikseen 9,6 pistettä, 5,9 levypalloa ja 1,6 syöttöä tilastoinut Kotti hehkuttaa.

Kotilla on sopimuksessaan optio ensi kaudesta, mutta hän aikoo kartoittaa myös vaihtoehtoja.

- Nyt tässä on pistetty pariksi päiväksi kroppa ja aivot narikkaan ja huilattu vähän. Hiljalleen aletaan pohtia mitä tehdään ensi kauden suhteen. Kovasti kiinnostaisi jäädä, sillä nyt tuntuu siltä, että homma jäi vähän kesken. Täytyy kartoittaa mitä muita vaihtoehtoja on ja seuraavina viikkoina päätöksiä varmasti tehdään.

- Vielä ei ole mitään muita vaihtoehtoja ja tässä lähdetään tyhjältä pöydältä. Olemme viihtyneet täällä hyvin ja on aika todennäköistä, että jäämme tänne.

Iisalon sopimus jatkuu ensi kauteen ja se painaa myös Kotin vaa’assa, kun päätöksenteon aika on.

- Se on luonnollisesti tärkeä juttu ja iso osa miksi täällä on ollut hyvä olla. Kun on tuttu ja hyvä valmentaja, niin se helpottaa asioita.

Levänneenä maajoukkuekesään

Jos jotain positiivista Kotin ja Merlinsin kauden päättymisestä hakee, niin maajoukkueen kannalta tilanne on hyvä. Kahtena edelliskesänä Kotti raatoi hurjan määrän pelejä Bisonsin kanssa Korisliigassa ja VTB-liigassa, mutta nyt hän pääsee lähtemään maajoukkuekesään hyvistä lähtökohdista.

- On aika harvinaista herkkua, että tässä on aikaa huilailla. Virallinen leiritys alkaa heinäkuussa, mutta pääsemme harjoittelemaan jo aiemminkin. Pari edelliskautta tuli pelattua Bisonsin kanssa niin paljon pelejä, ettei kauden päätteeksi ollut hirveästi energiaa, mutta nyt on energiaa tankissa ja olisin valmis heti treenaamaan. Nyt pääsen kesään tuoreempana ja hyvässä kunnossa.

Susijengi pääsi jo viime kesänä hiomaan kuvioita kuntoon tulevia EM-kotikisoja ajatellen. Kotin mukaan mitään suuria mullistuksia pelitavassa tuskin tullaan kuitenkaan näkemään.

- En osaa sanoa mitä valmennus on ajatellut ja mikä lopullinen kokoonpano on ja ovatko kaikki terveinä. Hirveästi peli ei kuitenkaan muutu, vaan samalla Susijengimeiningillä jatketaan aggressiivista pelaamista ja jätkät heittelevät kolmosia. Pieniä asioita on muutettu, mutta sama hauska pelitapa on kuitenkin säilytetty, kaikkien aikojen eniten miesten maaotteluita pelannut Kotti valottaa.

Edellisiin arvokisoihin verrattuna Suomen joukkueessa nähtäneen yksi uusi täsmäase, kun NBA:han vauhdilla matkalla oleva Lauri Markkanen kertoi olevansa valmis pukemaan Suomi-paidan päälleen kotikisoihin. Markkanen tuo omalla osaamisarsenaalillaan tärkeän lisän Suomen joukkueeseen ja Kotti pitää isojen miesten osaston tilannetta erinomaisena.

- Meillä kaikki isot pystyvät pelaamaan molempia paikkoja ja olemme joustavia. Fiksuna pelaajana Lauri sopeutuu nopeasti systeemiin. Tietenkin, kun joukkueeseen tulee noin hyvä jätkä, niin se saattaa vähentää omia minuutteja, mutta meillä on hyvä tilanne. Hän on iso jätkä, joka osaa heittää ja se on meille hyvä ase. On ollut kiva seurata hänen kehitystään.

Heitto- ja ajouhan lisäksi Markkanen tuo kaivattua pituutta Suomen korin alle. Pituus onkin tarpeen, sillä vastaan on tulossa muun muassa Ranskan Ruby Gobertin (216cm), Puolan Przemyslaw Karnowskin (216cm), Slovenian Alen Omicin (215cm) ja Kreikan Ioannis Bourousisin (215cm) kaltaisia järkäleitä.

- Ei meillä hirveästi ole yli 210-senttisiä näkynyt ja on tärkeä, että saamme kokoa. Mielestäni Laurin kaltainen liikkuva ja nopea pelaaja sopii paremmin pelityyliimme kuin sellainen hidasliikkeinen jässikkä. On hyvä, että meillä on kokoa, sillä sieltä tulee taas vastaan yli 215-senttisiä kavereita.

Lisätietoja: Tuukka Kotti
 
26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

22.3.2024 12:27 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalin ja Anniina Äijänen taistelemassa Espanjan cupin voitosta

Espanjan cup-mestaruus ratkaistaan viikonloppuna, kun arvostetun Copa de la Reinan finaaliturnaus on edessä. Cup-pokaalista on taistelemassa myös Anniina Äijäsen ja Marianne Kalinin Ferrol.

22.3.2024 11:23 Suomalaiset ulkomailla

Naisten Bundesliigassa pudotuspelit käyntiin – mukana neljä Susiladies-pelaajaa

Naisten Saksan Bundesliigassa alkavat pudotuspelit tulevana viikonloppuna. Mestaruustaistelussa nähdään Stars Kelternin Linda-Lotta Lehtoranta ja Elina Koskimies, Lions Hallen Anissa Pounds sekä Angels Nördlingenin Roosa Lehtoranta.

20.3.2024 10:56 Suomalaiset ulkomailla

Severi Kaukiainen saavutti jo yhden pokaalin - kaksi vielä kiikarissa

Kauden 2023-24 loppuratkaisut ovat vasta käsillä, mutta Severi Kaukiaisen kauteen on mahtunut jo seuravaihto ja cup-voitto sekä MVP-palkinto. Kaukiainen on ollut ensimmäiseen ulkomaan kauteensa tyytyväinen.

15.3.2024 18:54 Suomalaiset ulkomailla

Roosa Lehtoranta taistelee Saksan cupin mestaruudesta – ”Tähtäin on, että voitamme”

Saksan cupin neljän joukkueen lopputurnaus pelataan viikonloppuna ja suomalaispelaajista mukana nähdään Angels Nördlingenin joukkuetta edustava Roosa Lehtoranta. Lehtoranta lähtee viikonloppuun toiveikkain mielin.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

14.12.2023 16:50 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ammentanut oppia ammattilaiskentillä

Elina Aarnisalo pelaa ensimmäistä kauttaan ulkomailla, kun hän koripalloilee Kangoeroes Mechelenin riveissä ennen siirtymistään USA:n yliopistoon. Aarnisalo on saanut arvokasta oppia Euroopan huipulta.

9.12.2023 07:45 Suomalaiset ulkomailla

Lotta-Maj Lahtinen palasi loukkaantumisen jälkeen vahvempana takaisin

Lotta-Maj Lahtisen oli määrä tehdä debyyttinsä ammattilaiskentillä jo viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen juuri kauden alkua siirsi suunnitelmia vuodella. Täksi kaudeksi Lahtinen palasi tositoimiin täydessä kunnossa ja teki sopimuksen espanjalaisen EuroCup-joukkue AE Sedis Basquetin kanssa.

Näytä lisää vastaavia